
Μικρότερη από την κατανάλωση αναμένεται ότι θα είναι η παραγωγή ζάχαρης στην Ινδία φέτος, καθώς πλήττεται από τις αδύναμες βροχοπτώσεις.
Η εξέλιξη αυτή πιθανόν θα υποχρεώσει τη χώρα, η οποία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός ζάχαρης στον κόσμο και με σημαντικές εξαγωγές, να κάνει εισαγωγές το 2024.
ΟΗΕ: Σε υψηλό 13 ετών η ζάχαρη τον Σεπτέμβριο λόγω El Niño
Οι χαμηλές αποδόσεις σε δύο βασικές πολιτείες παραγωγής, τη Μαχαράστρα και την Καρνατάκα και οι υποτονικές προοπτικές για το καλλιεργητικό έτος που ξεκίνησε τον Οκτώβριο ενισχύουν τις εκτιμήσεις ότι η Ινδία θα απαγορεύσει τις εξαγωγές ζάχαρης το 2024.
Η παραγωγή ζάχαρης θα μπορούσε να είναι ακόμη χαμηλότερη κατά την επόμενη καλλιεργητική περίοδο, η οποία θα διαρκέσει έως τον Σεπτέμβριο του 2025 καθώς τα χαμηλά επίπεδα των ταμιευτήρων νερού στη Μαχαράστρα και την Καρνατάκα, που παράγουν μαζί σχεδόν τη μισή ζάχαρη της Ινδίας, ωθούν πολλούς αγρότες να φυτέψουν καλλιέργειες που χρειάζονται λιγότερο νερό και ωριμάζουν ταχύτερα από το ζαχαροκάλαμο, όπως ο σόργος και τα ρεβίθια, διαπίστωσε το Reuters σε έρευνα που πραγματοποίησε σε περισσότερους από 200 αγρότες.
Εκτόξευση τιμών
Ενώ η έρευνα καλύπτει ένα μικρό δείγμα αγροτών σε βασικές περιοχές, δείχνει αυξανόμενες πιέσεις που θα μπορούσαν να αναγκάσουν την Ινδία, η οποία προμηθεύει το 12% της ζάχαρης που διακινείται παγκοσμίως, να γίνει καθαρός εισαγωγέας ήδη από το πρώτο εξάμηνο του 2025, εξέλιξη που θα αποτελούσε σημαντική ανατροπή.
Η προοπτική η φετινή σοδειά να υπολείπεται των προβλέψεων και η Ινδία να αναγκαστεί να εισάγει ζάχαρη για πρώτη φορά από το 2017 απειλεί να ανεβάσει τις παγκόσμιες τιμές , οι οποίες ήδη έφτασαν σε πολυετή υψηλά επίπεδα τον περασμένο μήνα. Η χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή και πρώτη σε εξαγωγές, Βραζιλία είναι πιθανό ότι θα είναι η κερδισμένη.
Η Ινδία παρήγαγε 33,1 εκατομμύρια μετρικούς τόνους ζάχαρης κατά το καλλιεργητικό έτος που έληξε τον Σεπτέμβριο και η Ένωση Ινδικών Ζαχαροβιομηχανιών δήλωσε τον Αύγουστο ότι η καθαρή παραγωγή θα μπορούσε να μειωθεί σε 31,7 εκατομμύρια τόνους κατά το καλλιεργητικό έτος που άρχισε τον Οκτώβριο.


Latest News

«Καλπάζει» προς τις 4.000 δολάρια ο χρυσός- Τι προβλέπουν Goldman Sachs και UBS
Οι υψηλότερες εκτιμήσεις είναι αποτέλεσμα της ανόδου της τιμής κατά 6,6% την περασμένη εβδομάδα - Νέο ρεκόρ σημείωσε ο χρυσός τη Δευτέρα

Σε ελεύθερη πτώση οι τιμές του πετρελαίου - Η πρόβλεψη της Goldman Sachs
Οι αγορές ανησυχούν ότι η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου θα μειώσει τη ζήτηση για πετρέλαιο

Σε νέο ιστορικό ρεκόρ ο χρυσός - Ξεπέρασε τα 3.245 δολάρια η ουγγιά
Οι επενδυτές θα παρακολουθούν στενά τις κινήσεις μεγάλων κεντρικών τραπεζών

Γιατί η πτώση των τιμών του πετρελαίου δεν είναι πάντα «καλά νέα»
Η οικονομική εξίσωση έχει αλλάξει δραματικά - Το 2025 δεν είναι 2005

Ξεπέρασε τα 3.200 δολάρια ο χρυσός ενώ το αμερικανικό νόμισμα χάνει έδαφος
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 2,4% στα 3.253,20 δολάρια

Σπάει όλα τα ρεκόρ ο χρυσός - Σε ιστορικά υψηλά δια χειρός... Τραμπ
Η αβεβαιότητα λόγω δασμών και ο φόβος της ύφεσης ωθούν επενδυτές στον χρυσό - Την ίδια στιγμή, ο δείκτης του δολαρίου ΗΠΑ υποχώρησε κάτω από το βασικό όριο του 100 για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2023
![Χρυσός: Ξανά κοντά σε νέα ρεκόρ [Γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/gold-8218390_1280-600x400.jpg)
Κοντά σε νέα ρεκόρ ξανά ο χρυσός [Γράφημα]
Βαθαίνει η εμπορική κόντρα ΗΠΑ-Κίνας - Οι τιμές της Χρυσής Λίρας Αγγλίας από Τράπεζα της Ελλάδος

Nέα πτώση στο πετρέλαιο - Σενάρια για παγκόσμια ύφεση και βουτιά στα 50 δολ.
Ο Τραμπ αύξησε τους δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές στο 125% από 104%, ανατρέποντας το κλίμα για το πετρέλαιο

Γεν – Ελβετικό φράγκο: Κερδίζουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών ως ασφαλή καταφύγια
Ανοδικά ο χρυσός πλησιάζει το υψηλό επίπεδο ρεκόρ

Βυθίζονται οι τιμές των commodities στη σκιά του εμπορικού πολέμου
Η μεγαλύτερη πενταήμερη απώλεια για το πετρέλαιο από το 2022