
Αποζημίωση ύψους 857 εκατ. δολαρίων επιδίκασε δικαστήριο των ΗΠΑ σε βάρος της θυγατρικής του γερμανικού κολοσσού της Bayer, Monsanto, για ζημίες και τόκους σε σπουδαστές και συγγενείς σε σχολικό ίδρυμα της πολιτείας Ουάσιγκτον, διότι εκτέθηκαν σε πολυχλωριωμένο διφαινύλιο (PCB), ρύπο που συγκαταλέγεται στα λεγόμενα «αιώνια» χημικά.
Με ανακοίνωσή της, που έλαβε το Γαλλικό Πρακτορείο, η διοίκηση της εταιρείας ξεκαθάρισε πως έχει σκοπό να ασκήσει έφεση στην απόφαση αυτή, όπως έχει ήδη κάνει σε άλλες υποθέσεις συνδεόμενες με το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα, το Sky Valley Education Center, στην πόλη Μονρό.
Bayer: Σταματά τη δοκιμή νέου αντιπηκτικού φάρμακου λόγω χαμηλής αποτελεσματικότητας
Πέντε άλλοτε σπουδαστές και δυο γονείς είχαν προσφύγει σε δικαστήριο της κομητείας Κινγκ, δικαιοδοσία που συμπεριλαμβάνει το Σιάτλ, καταγγέλλοντας πως η έκθεσή τους σε PCB, που διέρρεε από φωτιστικά, τους αρρώστησε.
Έχουν ήδη ληφθεί αποφάσεις για καθηγητές, άλλους σπουδαστές και γονείς του ίδιου σχολείου, που προβλέπουν την καταβολή προστίμων εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.
Η Monsanto έχει επανειλημμένα υπενθυμίσει πως έπαψε την παραγωγή των PCB, χημικών που είχαν σκοπό την αποτροπή πυρκαγιάς, από το 1977, δηλαδή προτού απαγορευθούν από την αμερικανική κυβέρνηση το 1979.
Η εταιρεία «ουδέποτε είχε προειδοποιήσει οποιονδήποτε ότι (τα PCB) μπορούν να διαρκέσουν πολύ περισσότερο από ό,τι κι αν ήταν αυτό στο οποίο τοποθετούνταν», τόνισε ο Φέλιξ Λούνα, δικηγόρος που εκπροσώπησε τους επτά προσφεύγοντες, στην αγόρευσή του.
«Ουδέποτε προειδοποίησε πως όταν μπουν στον ανθρώπινο οργανισμό, μένουν σε αυτόν για όλη τη ζωή, ότι είναι νευροτοξικά», πως εγείρουν «κίνδυνο» για τη δημόσια υγεία, πρόσθεσε.
Ο αγροχημικός όμιλος είναι αντιμέτωπος με σειρά άλλων προσφυγών στη δικαιοσύνη που συνδέονται με τις συνέπειες των PCB.
Στην ανακοίνωσή της, η Monsanto υπενθύμισε πως έχει απαλλαγεί για πολλές υποθέσεις.
Η εταιρεία, που εξαγοράστηκε το 2018 από την Bayer έναντι ιλιγγιώδους ποσού (63 δισεκ. δολαρίων), έχει καταδικαστεί επανειλημμένα να αποζημιώσει ανθρώπους που ήλθαν σε επαφή με το ζιζανιοκτόνο Roundup, με δραστική ουσία τη γλυφοσάτη.
Στα μέσα Νοεμβρίου, σώμα ενόρκων δικαστηρίου της Τζέφερσον Σίτι (Μιζούρι) επέβαλε στη Monsanto την καταβολή ποσού 1,5 δισεκ. δολαρίων σε ζημίες και τόκους υπέρ τριών Αμερικανών που απέδωσαν το λέμφωμα μη Χότζκιν από το οποίο πάσχουν στην πολυετή χρήση Roundup.
Η εταιρεία έχει ασκήσει έφεση και σε αυτή την καταδίκη.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ


Latest News

Γιατί συνελήφθη στην Ρωσία ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Ros Agro
Συνελήφθη ο Βαντίμ Μόσκοβιτς, ιδρυτής της Ros Agro, μιας από τις μεγαλύτερες αγροτικές επιχειρήσεις στη Ρωσία - Τι αναφέρει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass

Καμπανάκι για την βρετανική οικονομία από την Ρέιτσελ Ριβς
Η Βρετανία θα δει επιβράδυνση της οικονομίας και η κυβέρνηση θα πρέπει να δανειστεί περισσότερα, λέει η υπουργός Οικονομικών

Ισπανία: Το τεράστιο ξενοδοχείο-φάντασμα – και γιατί δεν μπορούν να το γκρεμίσουν
Το 20όροφο El Algarrobico στην Ισπανία είναι ένα έρημο μνημείο στον αγώνα μεταξύ περιβάλλοντος και ανάπτυξης

Shrinkflation στα... πασχαλινά αυγά - Οι αγοραστές πληρώνουν περισσότερα για μικρότερα
Λόγω κακάο οι τιμές ορισμένων προϊόντων σοκολάτας έχουν αυξηθεί κατά 50% μέσα σε ένα χρόνο, ενώ πολλά έχουν επίσης συρρικνωθεί σε μέγεθος.

Από τις απειλές για το TikTok στην 1η θέση στην Κίνα - Το επίτευγμα του Zhang Yiming
Πώς ο Zhang Yiming, ιδρυτής της ByteDance, βρέθηκε στην κορυφή του Bloomberg Billionaires Index για την κινεζική αγορά
![ΗΠΑ: Εξι πράγματα που θα μπορούσαν να γίνουν πιο ακριβά για τους Αμερικανούς απο τους δασμούς Τραμπ [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/Canada-Border-600x400.jpg)
Εξι πράγματα που θα γίνουν πιο ακριβά για τους Αμερικανούς λόγω των δασμών [γράφημα]
Ανοδο τιμών για μια σειρά προιόντων όπως αυτοκίνητα, αλκοολούχα ποτά, καύσιμα αλλά και για αγαθά που δεν υπάρχουν εναλλακτικές όπως το καναδικό σιρόπι σφενδάμου, φέρνουν οι δασμοί

Βήματα επέκτασης του TikTok Shop στις ευρωπαικές αγορές
Η TikTok επεκτείνει την πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου TikTok Shop σε χρήστες στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία τη Δευτέρα

Σε απολύσεις 2000 υπαλλήλων προχωρά η Sky News
Σε χιλιάδες απολύσεις προχωρά η Sky News κλείνοντας κέντρα εξυπηρέτησης πελατών σε τρεις τοποθεσίες στο ΗΒ

Η Ubisoft δημιουργεί νέα θυγατρική και η Tencent «μπαίνει» με επενδυση 1 δισ. ευρώ
Η θυγατρική θα επικεντρωθεί στις πιο γνωστές σειρές παιχνιδιών της Ubisoft, συμπεριλαμβανομένων των Assassin's Creed, Far Cry και Tom Clancy's Rainbow Six

Η Ευρώπη λάμπει διά της απουσίας της απέναντι στον Ερντογάν - Είναι πολλά τα λεφτά...
O Ερντογάν γνωρίζει ότι είναι στρατηγικής σημασίας σύμμαχος για την ΕΕ σε πολλά επίπεδα