Ψήφο εμπιστοσύνης στη μετοχή της UBS έδωσε το επενδυτικό σχήμα ακτιβιστών, Cevian Capital, καθώς επένδυσε 1,2 δισ. ευρώ, στοιχηματίζοντας ότι η ελβετική τράπεζα μπορεί να διπλασιάσει την αποτίμησή της μέσα στα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια.

Η Cevian, το μεγαλύτερο σχήμα ακτιβιστών επενδυτών στην Ευρώπη, έχει επενδύσει λίγο λιγότερο από το ένα δέκατο του συνολικού χαρτοφυλακίου της σε μετοχές της UBS από τότε που διέσωσε την Credit Suisse τον Μάρτιο, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται οι Financial Times. Η Cevian είναι πλέον ένας από τους 10 κορυφαίους επενδυτές στην ελβετική τράπεζα.

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ευκαιρία στον παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό τομέα», δήλωσε στους Financial Times ο Lars Förberg, συνιδρυτής της Cevian. «Η UBS αποτιμάται σαν μια μέση ευρωπαϊκή τράπεζα, όχι σαν κορυφαία παγκόσμια διαχειρίστρια πλούτου. Εάν το χάσμα αποτίμησης με τη Morgan Stanley… κλείσει, η μετοχή της UBS αξίζει 50 ελβετικά φράγκα [57,56 δολάρια]”, πρόσθεσε.

UBS: Δεν έχουμε πειστεί ότι η μάχη κατά του πληθωρισμού έχει κερδηθεί

Σε αντίθεση με τους πιο επιθετικούς ανταγωνιστές των ΗΠΑ, η Cevian προτιμά να εργάζεται παρασκηνιακά με τις εταιρείες χαρτοφυλακίου της. Άνθρωποι που γνωρίζουν τη στρατηγική του σχήματος δήλωσαν ότι η Cevian δεν επιδιώκει θέση στο διοικητικό συμβούλιο της UBS και υποστηρίζει τον σημερινό πρόεδρο Colm Kelleher και τον διευθύνοντα σύμβουλο Sergio Ermotti.

Οι μετοχές της UBS έχουν αυξηθεί σχεδόν 50% από τότε που συμφώνησε να εξαγοράσει την Credit Suisse, κλείνοντας λίγο πάνω από τα 25 φράγκα.

Χαμηλή αποτίμηση

Ενώ η UBS είναι μία από τις πιο ισχυρές τράπεζες της Ευρώπης, εξακολουθεί να υπολείπεται σημαντικά των ομοειδών της Wall Street. Η ελβετική τράπεζα διαπραγματεύεται περίπου 1,2 φορές την ενσώματη λογιστική αξία, σε σύγκριση με περίπου δύο φορές για τη Morgan Stanley- και οι δύο τράπεζες έχουν μεγάλες δραστηριότητες διαχείρισης πλούτου.

Πάντως οι επιλογές άλλων σχημάτων ακτιβιστών επενδυτών είναι μικτά αποτελέσματα στο παρελθόν.

Στην Barclays, η Sherborne Investors του Edward Bramson απέτυχε να πείσει άλλους μετόχους για το σχέδιό της να συρρικνώσει την επενδυτική της τράπεζα κατά τη διάρκεια μιας τριετούς προσπάθειας που έληξε το 2021.

Όταν ο ακτιβιστής Knight Vinke ζήτησε από την UBS να διαχωρίσει την επιχείρηση πλούτου από την επενδυτική της τράπεζα πριν από μια δεκαετία, αγωνίστηκε επίσης να πείσει άλλους επενδυτές.

Πέρυσι η κινεζική ασφαλιστική εταιρεία Ping An έγινε ακτιβίστρια στην HSBC, απαιτώντας τη διάσπαση της τράπεζας. Αν και δεν κατάφερε να προσελκύσει αρκετή υποστήριξη για την κίνηση αυτή, σημείωσε κάποιες μικρότερες επιτυχίες.

Η Cevian είναι ηγετική μορφή στον τομέα, με επενδύσεις στη Danske Bank και τη Swedbank και μια σταθερή θέση στη Nordea, τη μεγαλύτερη τράπεζα λιανικής και εταιρική τράπεζα στις Σκανδιναβικές χώρες, όπου έχει θέση στο διοικητικό συμβούλιο.

Σύμφωνα με τους FT, η Cevian παρακολουθεί την UBS εδώ και περίπου 15 χρόνια. Είχε φτάσει κοντά στο να πάρει μια θέση στην Credit Suisse πριν από την κατάρρευσή της, αλλά θεωρήθηκε η επένδυση πολύ επικίνδυνη.

Το σχήμα πιστεύει ότι η UBS μπορεί να είναι πιο κερδοφόρα αυξάνοντας την εστίασή της στη διαχείριση πλούτου, ιδίως στις ΗΠΑ, όπου υπολείπεται της Morgan Stanley.

Η Morgan Stanley

Η Morgan Stanley έχει συρρικνώσει την επενδυτική της τράπεζα μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση και έχει επικεντρωθεί στην ανάπτυξη της επιχείρησης διαχείρισης πλούτου, η οποία αποφέρει σταθερότερα κέρδη και υψηλότερη αξιολόγηση από τους επενδυτές.

“Από πλευράς κερδών και αποτίμησης, η UBS θα πρέπει πραγματικά να θεωρείται ως διαχειριστής πλούτου με τραπεζική άδεια, όχι ως τράπεζα με επιχείρηση διαχείρισης πλούτου”, δήλωσε ο Förberg. “Η αντίληψη ότι οι μεγάλες εταιρείες δεν μπορούν να αλλάξουν δεν είναι σωστή. Υπάρχουν πολλοί μοχλοί που μπορεί κανείς να τραβήξει… πιστεύουμε ότι η UBS μπορεί να γίνει σημαντικά πιο κερδοφόρα με την πάροδο του χρόνου”.

Άλλοι μακροπρόθεσμοι επενδυτικοί όμιλοι έχουν επίσης αυξήσει σημαντικά τις συμμετοχές τους στην UBS φέτος. Οι αμερικανικοί διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων Fidelity και Capital Group αύξησαν τις συμμετοχές τους κατά περισσότερο από 1,5 δισ. στερλίνες και είναι πλέον οι 10 μεγαλύτεροι ανεξάρτητοι μέτοχοι, σύμφωνα με τα στοιχεία της S&P Capital IQ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή