Με ελάχιστες εξαιρέσεις, οι ευρωπαϊκές τράπεζες γνώρισαν τεράστια αύξηση της κερδοφορίας το 2023, λόγω της ισχυρής αύξησης των καθαρών εσόδων από τόκους, ενώ το πιστωτικό κόστος παρέμεινε χαμηλό. Για το 2024, η DBRS αναμένει ότι τα κέρδη των τραπεζών θα παραμείνουν ισχυρά, αν και σε χαμηλότερα επίπεδα από το 2023, λόγω της πίεσης του περιθωρίου και της υποτονικής αύξησης των δανείων, καθώς και των υψηλότερων εξόδων και πιστωτικού κόστους.

Αναμένει σταδιακή επιδείνωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων εν μέσω υψηλότερων επιτοκίων και συνεχιζόμενης αδυναμίας στις περισσότερες ευρωπαϊκές οικονομίες, με τον αντίκτυπο να γίνεται πιο ορατός στα χαρτοφυλάκια εταιρικών δανείων των τραπεζών, καθώς οι εταιρείες δυσκολεύονται ολοένα και περισσότερο να μετακυλίσουν υψηλότερα κόστη στους πελάτες σε ένα περιβάλλον ασθενούς ζήτησης. Τα νοικοκυριά θα μπορούσαν επίσης να βιώσουν κάποια πίεση σε χώρες όπου τα στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο είναι ευρέως διαδεδομένα.

DBRS: Ο «χρυσός» συνδυασμός που θα οδηγήσει σε νέα αναβάθμιση της Ελλάδας

Η πίεση στη ρευστότητα των τραπεζών είναι απίθανη, καθώς η ζήτηση δανείων παραμένει συγκρατημένη εν μέσω υψηλότερων επιτοκίων και αδύναμων οικονομιών. Οι δείκτες κεφαλαίου συνεχίζουν να επωφελούνται από τη δημιουργία ισχυρών κερδών των τραπεζών, η οποία αντισταθμίζει σε μεγάλο βαθμό την πίεση για αύξηση των πληρωμών μερισμάτων και επαναγοράς μετοχών.

Τα κέρδη συνεχίζουν να υποστηρίζονται από υψηλότερα επιτόκια, αλλά είναι πιθανό να μειωθούν

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες επωφελήθηκαν από μια σημαντική βελτίωση στην κερδοφορία το πρώτο εξάμηνο του 2023, αναφέροντας ετήσια αύξηση της μέσης απόδοσης ιδίων κεφαλαίων (ROE) σε 11,1% από 7,7%, με ορισμένες τράπεζες σημαντικά πάνω από αυτό το επίπεδο. Αυτό οφείλεται κυρίως στη σημαντική άνοδο των καθαρών εσόδων από τόκους των τραπεζών, ενώ το πιστωτικό κόστος παρέμεινε χαμηλό.

Η DBRS αναμένει ότι το περιβάλλον των υψηλών επιτοκίων θα συνεχίσει να υποστηρίζει τα κέρδη των τραπεζών το 2024, ειδικά σε χώρες όπου τα δάνεια εξακολουθούν να ανατιμώνται. Ωστόσο, βλέπει και διάφορους αντίθετους ανέμους στον ορίζοντα. Δεδομένης της σταδιακής κάλυψης των επιτοκίων καταθέσεων, περισσότερες τράπεζες υποδεικνύουν ότι έχει επιτευχθεί μια κορύφωση για τα καθαρά περιθώρια επιτοκίου.

Επιπλέον, η αύξηση των δανείων στην Ευρώπη έχει επιβραδυνθεί σημαντικά. Ταυτόχρονα, παράγοντες όπως τα υψηλότερα επιτόκια και η αποδυνάμωση της οικονομίας είναι πιθανό να οδηγήσουν σε υψηλότερες απώλειες δανείων και αυξημένο πιστωτικό κόστος, ενώ ο πληθωρισμός των μισθών συνεχίζει να αυξάνει τα έξοδα.

Η DBRS σημειώνει επίσης ότι η βελτιωμένη κερδοφορία στον τραπεζικό τομέα έχει ήδη ωθήσει την κυβερνητική δράση με διάφορες μορφές. Αυτό συνέβη για την Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα, και πιο πρόσφατα την Πορτογαλία και την Ολλανδία και ήταν κυρίως με τη μορφή πρόσθετων φόρων ή εισφορών. Τέλος, στις 20 Σεπτεμβρίου 2023 η ΕΚΤ μείωσε την αποζημίωση για τα ελάχιστα αποθεματικά στο μηδέν, συμβάλλοντας σε περαιτέρω πίεση στα περιθώρια.

Επέκταση καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου – Οδηγώντας την κερδοφορία

Η διεύρυνση των καθαρών επιτοκιακών περιθωρίων από τα μέσα του 2022 ήταν ο κύριος μοχλός για την κερδοφορία των τραπεζών στην Ευρώπη. Ωστόσο, η DBRS διαπιστώνει επίσης ότι υπήρξε σημαντική απόκλιση στα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια μεταξύ των χωρών. Σύμφωνα με αυτές τις διαφορές, ανάλογα με τη χώρα αναμένει να δει μια σειρά αποτελεσμάτων από μέτριες μειώσεις έως μέτριες αυξήσεις στα καθαρά έσοδα από τόκους για το 2024.

Οι τράπεζες στα αριστερά του πίνακα εμφανίζουν τα υψηλότερα περιθώρια και συνήθως μοιράζονται ορισμένα ή όλα τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

• Δραστηριοποιούνται σε αγορές με υψηλό ποσοστό δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο και έχουν ήδη ανατιμήσει μεγάλο μερίδιο, αν όχι όλο το δανειακό τους χαρτοφυλάκιο.

• Δεν έχουν μεταβιβάσει μεγάλο μέρος των αυξήσεων των επιτοκίων στους καταθέτες.

• Οι τοκοφόρες καταθέσεις ως ποσοστό των συνολικών καταθέσεων τείνουν να είναι χαμηλές.

Εν τω μεταξύ, η Γαλλία, στο άκρο δεξιά του πίνακα, χαρακτηρίζεται από μια λιανική αγορά που ρυθμίζει την τιμολόγηση των καταθέσεων καθώς και των δανείων, οδηγώντας σε μείωση του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου.

Εκτός από χώρες με δάνεια κυρίως με κυμαινόμενο επιτόκιο όπως η Πορτογαλία ή η Ελλάδα, στις περισσότερες χώρες τα δάνεια εξακολουθούν να ανατιμώνται, γεγονός που αναμένεται να υποστηρίξει το NIM το 2024. Ωστόσο, η ανατιμολόγηση επιβραδύνεται, ενώ το beta καταθέσεων αυξάνεται. Η DBRS πιστεύει ότι το καθαρό αποτέλεσμα κλίνει προς τα κάτω.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια νωρίτερα, το καθαρό περιθώριο επιτοκίου έχει ήδη αρχίσει να μειώνεται από το δεύτερο τρίμηνο του 2023 και αναμένεται συνέχιση αυτής της τάσης, αν και με βραδύτερο ρυθμό.

Στην Ευρωζώνη, για τις περισσότερες χώρες αναμένεται να επιτευχθεί ένα ανώτατο όριο το 4ο τρίμηνο του 2023, καθώς τα beta καταθέσεων έχουν αυξηθεί και η ΕΚΤ μείωσε το ελάχιστο επιτόκιο αποθεματικών στο μηδέν τον Σεπτέμβριο, αντισταθμίζοντας σε μεγάλο βαθμό την αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μ.β.. Σε ορισμένες χώρες, όπου τα beta καταθέσεων είναι χαμηλά και τα δάνεια εξακολουθούν να ανατιμολογούνται, όπως η Ιρλανδία και η Ισπανία, τα οφέλη αναμένεται να επεκταθούν έως το 2024. Για τη Γαλλία, η DBRS αναμένει επέκταση του NIM καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024, καθώς η ανατιμολόγηση των δανείων γίνεται με καθυστέρηση, ενώ η ανατιμολόγηση των καταθέσεων επιβραδύνεται λόγω της ρυθμιστικής κατάστασης.

Στο μηδέν το ελάχιστο επιτόκιο διακράτησης

Από τις 20 Σεπτεμβρίου 2023, το επιτόκιο στο ελάχιστο αποθεματικό που πρέπει να διατηρούν οι τράπεζες της Ευρωζώνης στην ΕΚΤ μειώθηκε στο μηδέν. Προηγουμένως ήταν συνδεδεμένο με το επιτόκιο χρηματοδότησης των καταθέσεων, το οποίο σήμερα είναι 4%. Δεδομένου ενός μέσου ελάχιστου αποθεματικού για την περίοδο που λήγει στα τέλη Οκτωβρίου 2023 ύψους 165 δισεκατομμυρίων ευρώ, η μείωση των επιτοκίων θα μειώσει τα τραπεζικά κέρδη κατά 6,6 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Έχουν γίνει επίσης συζητήσεις για αύξηση του ελάχιστου υποχρεωτικού αποθεματικού από το τρέχον 1% των καθορισμένων υποχρεώσεων. Δεδομένου ότι η περιοριστική νομισματική πολιτική αποδεικνύεται αποτελεσματική και οι αρνητικές επιπτώσεις στη ρευστότητα των τραπεζών που θα είχε ένα τέτοιο μέτρο, η DBRS θεωρεί απίθανη την αύξηση το 2024.

Ανάπτυξη δανείων

Λαμβάνοντας υπόψη τις ακόμα αδύναμες οικονομικές προοπτικές για το 2024, η DBRS δεν αναμένει ότι η αύξηση των δανείων θα συμβάλει στην αύξηση των ΝΙΙ τα επόμενα τρίμηνα. Η αύξηση τόσο των δανείων των νοικοκυριών όσο και των εταιρικών δανείων έχουν φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2015 στην Ευρωζώνη, με την αύξηση των εταιρικών δανείων να γίνεται αρνητική.

Η ταχεία και μεγάλη άνοδος των επιτοκίων έχει μειώσει τη ζήτηση από την αγορά στεγαστικών δανείων και αντανακλάται στη σημαντική πτώση των στεγαστικών δανείων. Οι προσαρμογές των τιμών έχουν ξεκινήσει αλλά δεν επαρκούν ακόμη για να αντιστρέψουν την τάση. Ωστόσο, οι μειώσεις των τιμών σε συνδυασμό με τις αυξήσεις των μισθών θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ανάκαμψη του δανεισμού κατά τη διάρκεια του 2024, εάν τα μακροπρόθεσμα επιτόκια δεν αυξηθούν περαιτέρω.

Από την πλευρά των επιχειρήσεων, υπάρχει υψηλότερος βαθμός διασποράς σε όλη την Ευρώπη, καθώς οι οικονομικές δομές διαφέρουν. Η DBRS αναμένει ότι η οικονομική επιβράδυνση σε συνδυασμό με τα υψηλά επιτόκια θα επηρεάσει αρνητικά τη ζήτηση δανεισμού επιχειρήσεων σε όλες τις αγορές το 2024, αν και σε διαφορετικό βαθμό.

Πληθωρισμός μισθών – Αντισταθμίζεται εν μέρει από περικοπές κόστους

Πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες εφαρμόζουν μέτρα εξοικονόμησης κόστους, τα οποία συνέβαλαν στη μείωση των επιπτώσεων από τον πληθωρισμό των μισθών τα τελευταία δύο χρόνια. Επίσης, τα ρυθμιστικά βάρη έχουν μειωθεί για πολλές τράπεζες.

Ο πληθωρισμός μειώνεται σταδιακά στην Ευρώπη, ωστόσο, οι μισθοί τείνουν να καθυστερούν τη μείωση του, επομένως, η DBRS αναμένει ότι οι δαπάνες προσωπικού θα αυξήσουν τα κόστη το 2024. Επιπλέον, οι δαπάνες πληροφορικής τείνουν να παραμένουν υψηλές για τις περισσότερες ευρωπαϊκές τράπεζες.

Κόστος πίστωσης που αναμένεται να αυξηθεί από χαμηλά επίπεδα

Το χαμηλό πιστωτικό κόστος μέχρι σήμερα αντικατοπτρίζει τις μετρήσεις της ποιότητας των ανθεκτικών περιουσιακών στοιχείων που αναφέρουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες. Όπως εξηγείται παρακάτω, η DBRS εκτιμά ότι έχει επιτευχθεί ένα σημείο καμπής και αναμένει κάποια επιδείνωση των μετρήσεων ποιότητας του ενεργητικού το 2024, με αποτέλεσμα υψηλότερο πιστωτικό κόστος.

Ωστόσο, πολλές τράπεζες έχουν θέσει σε εφαρμογή προβλέψεις για ζημίες δανείων με τη μορφή «επικαλύψεων διαχείρισης», ως διασφάλιση έναντι πιθανών απωλειών δανείων από την πανδημία και τις συνέπειες της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ορισμένες από αυτές τις επικαλύψεις διαχείρισης εξακολουθούν να ισχύουν, δεδομένης της αβεβαιότητας μετά τις αυξήσεις επιτοκίων και την επιβράδυνση της οικονομίας. Ως αποτέλεσμα, αναμένει ότι το κόστος του κινδύνου θα αυξηθεί το 2024, αλλά με σταδιακό ρυθμό.

Η κρατική παρέμβαση αυξάνεται, αλλά ο αντίκτυπος είναι περιορισμένος

Όταν τα κέρδη των τραπεζών άρχισαν να αυξάνονται την ίδια στιγμή που τα νοικοκυριά εξακολουθούσαν να αντιμετωπίζουν υψηλό πληθωρισμό και υψηλότερα επιτόκια, η Ισπανία ήταν η πρώτη χώρα που εφάρμοσε έναν απροσδόκητο φόρο. Στην Ελλάδα, όπου τα στεγαστικά δάνεια είναι ως επί το πλείστον με κυμαινόμενα επιτόκια, εφαρμόστηκε ανώτατο όριο επιτοκίων από τον Μάιο του 2023 για διάρκεια 12 μηνών για να αποφευχθούν περαιτέρω αυξήσεις στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων. Η Πορτογαλία βρίσκεται επίσης στη διαδικασία εφαρμογής μέτρων για την προστασία των νοικοκυριών.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο υπήρξαν εκκλήσεις από την Τράπεζα της Αγγλίας προς τις τράπεζες να μεταβιβάσουν περισσότερες από τις αυξήσεις των επιτοκίων στους καταθέτες. Τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί μέχρι στιγμής εξακολουθούν να επιτρέπουν στις τράπεζες να αναφέρουν υγιή κέρδη, όπως φαίνεται στην περίπτωση της Ισπανίας. Στην Ελλάδα, το ποσοστό των στεγαστικών δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών είναι χαμηλό, γύρω στο 20%, και τα ανώτατα όρια έχουν εφαρμοστεί σε σχετικά υψηλό επίπεδο, περιορίζοντας επίσης τις δυσμενείς επιπτώσεις στα κέρδη. Ωστόσο, εάν τα επιτόκια των καταθέσεων αυξάνονταν, αυτό θα μπορούσε να έχει πιο έντονη επίδραση στα κέρδη.

Η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων είναι σε επιδείνωση

Η ποιότητα του ενεργητικού του κλάδου συνέχισε να βελτιώνεται τα τελευταία χρόνια ως αποτέλεσμα του γενικά ευνοϊκού πιστωτικού περιβάλλοντος και των μέτρων νομισματικής και δημοσιονομικής στήριξης σε περιόδους πίεσης και μιας προληπτικής πολιτικής της ΕΚΤ με στόχο τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ).

Ωστόσο, η DBRS βλέπει να εμφανίζονται τρωτά σημεία και αναμένει ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και το σχετικό πιστωτικό κόστος θα αυξηθούν μέτρια το 2024. Αναμένει ότι ο εταιρικός τομέας θα επηρεαστεί περισσότερο από τον τομέα των νοικοκυριών.

Η ρευστότητα και το κεφάλαιο παραμένουν ανθεκτικά

Η ρευστότητα γενικά, και οι καταθέσεις ειδικότερα, έγιναν πεδίο ελέγχου το 2023 μετά τις αποτυχίες αρκετών μεσαίου μεγέθους αμερικανικών τραπεζών και της Credit Suisse. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες ανέφεραν ανθεκτικούς δείκτες δανείων προς καταθέσεις (LTD) το πρώτο εξάμηνο του 2023 και δεν αναμένονται σημαντικές αλλαγές για το 2024, κυρίως ως αποτέλεσμα δύο αντισταθμιστικών παραγόντων.

Από τη μία πλευρά, υπάρχει αυξημένος ανταγωνισμός για καταθέσεις εντός του τραπεζικού τομέα αλλά και εκτός τραπεζικού τομέα (μη τράπεζες, διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, ταμεία), με αποτέλεσμα υψηλότερα επιτόκια καταθέσεων. Αν και αυτό καθιστά τη χρηματοδότηση πιο δαπανηρή, δημιουργεί επίσης κίνητρα για αποταμίευση και, σε συνδυασμό με χαμηλότερη αύξηση των δανείων, αναμένεται να στηρίξει τη ρευστότητα στο μέλλον. Αυτό ενισχύεται περαιτέρω από το γεγονός ότι οι τράπεζες της Ευρωζώνης έχουν ήδη ολοκληρώσει την πλειονότητα των αποπληρωμών του TLTRO III χωρίς σημαντική επίπτωση στη ρευστότητά τους.

Τα επίπεδα κεφαλαίου των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι γενικά υψηλά και σταθερά, καθώς η ισχυρότερη εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου έχει αντισταθμίσει τις αυξημένες αποδόσεις κεφαλαίου στους μετόχους.

Για το 2024 η DBRS αναμένει ότι οι δείκτες κεφαλαίου θα παραμείνουν σε μεγάλο βαθμό σταθεροί, καθώς αναμένει την ενίσχυση των κερδών να συνεχιστεί, αν και σε κάπως χαμηλότερα επίπεδα από το 2023. Αυτό θα πρέπει να αντισταθμιστεί από υψηλότερες αποδόσεις στους μετόχους και αύξηση στα σταθμισμένα περιουσιακά στοιχεία (RWA) που προκύπτει από πλήθος παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των κανονιστικών απαιτήσεων της Βασιλείας IV.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Επιχειρήσεις: Αναγνωρίζουν την χρησιμότητα της AI αλλά δεν επενδύουν σε αυτή
Tεχνητή νοημοσύνη |

Οι ελληνικές επιχειρήσεις αναγνωρίζουν την χρησιμότητα της AI αλλά δεν επενδύουν σε αυτή

Τι έδειξε η έρευνα «Technology & Beyond: The impact of AI» που παρουσιάστηκε στο «Future Unfold» της Grant Thornton για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τη σχέση τους με την τεχνητή νοημοσύνη