Σε μπαράζ εκδόσεων νέων αποταμιευτικών και επενδυτικών προγραμμάτων έχουν επιδοθεί το τελευταίο διάστημα οι τράπεζες, προσφέροντας πλήθος εναλλακτικών λύσεων σε καταθέτες που αναζητούν υψηλότερες των λογαριασμών προθεσμίας αποδόσεις.

Πρόκειται για προϊόντα με μηδενικό κίνδυνο για το αρχικό κεφάλαιο ή με ελεγχόμενο ρίσκο, που μόνο σε συνθήκες ακραίων καταστάσεων θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απώλειες. Διατίθενται δε, για ποσά που ξεκινούν από μόλις 3.000 ευρώ, κατά τις επιταγές του υπουργείου Οικονομικών για παροχή περισσότερων επιλογών και σε μικροαποταμιευτές.

Τράπεζες: Βλέπουν ανάκαμψη στη στεγαστική πίστη το 2024

Από τις τράπεζες σημειώνουν ότι όσο περνούν οι μήνες, όλο και περισσότεροι πελάτες εμπιστεύονται αυτά τα προγράμματα.

«Ο λόγος γίνεται κατά βάση για συντηρητικούς καταθέτες που δεν είναι ικανοποιημένοι με τις αποδόσεις των προθεσμιακών λογαριασμών και είναι διατεθειμένοι να ρισκάρουν μόνο το επιτόκιο που θα κερδίσουν», σημειώνει πηγή από συστημικό όμιλο.

Τονίζει πάντως ότι τους τελευταίους μήνες έχει αυξηθεί και ο αριθμός όσων αναλαμβάνουν κίνδυνο, αν και περιορισμένο, για να κλειδώσουν ένα όσο το δυνατόν υψηλότερο εισόδημα.

Γυρίζουν την πλάτη στις προθεσμιακές

Αυτός είναι κατά το ίδιο στέλεχος ο βασικός λόγος που τους τελευταίους μήνες τα υπόλοιπα των προϊόντων προσυμφωνημένης διάρκειας αυξάνονται με επιβραδυνόμενους ρυθμούς.

Η κίνηση στους συγκεκριμένους λογαριασμούς διέψευσε τις αρχικές προβλέψεις των συστημικών ομίλων για αύξηση του μεριδίου τους επί του συνόλου της καταθετικής βάσης σε επίπεδα ακόμη και στο 40%.

Στο τέλος του περασμένου Οκτωβρίου είχε διαμορφωθεί στο 24%, με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τα νοικοκυριά και τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις.

Αναμφίβολα, πρόκειται για μία εξέλιξη που λειτουργεί υποστηρικτικά στα αποτελέσματα των τραπεζών, καθώς από τη μία πλευρά γλυτώνουν τόκους που θα κατέβαλαν για τις καταθέσεις και από την άλλη κερδίζουν προμήθειες από τα επενδυτικά προϊόντα που διαθέτουν.

Οι διαθέσιμες λύσεις

Αναλυτικότερα, οι λύσεις που προσφέρουν σήμερα οι τράπεζες σε συντηρητικούς αποταμιευτές που δεν θέλουν να εκτεθούν στους κινδύνους των μετοχικών αγορών είναι οι εξής:

1. Προϊόντα εγγυημένου κεφαλαίου

Απευθύνονται σε όσους θέλουν να έχουν το κεφάλι τους απολύτως ήσυχο για το ενδεχόμενο απώλειας του αρχικού κεφαλαίου.

Στις τελευταίες τους εκδόσεις τα προγράμματα της κατηγορίας προσφέρουν μία ελάχιστη εγγυημένη απόδοση, που κυμαίνεται κατά περίπτωση από 0,50% έως 1%.

Ωστόσο, το τελικό επιτόκιο μπορεί υπό προϋποθέσεις να διαμορφωθεί σε υψηλά επίπεδα, φτάνοντας ακόμη και το 8,5%.

Αυτό εξαρτάται από την πορεία ενός συνδεδεμένου δείκτη, ο οποίος αν κινηθεί κατά τις προϋποθέσεις που θέτει το εκάστοτε πρόγραμμα, τότε η απόδοση μεγιστοποιείται.

Τα προϊόντα αυτά είναι κατά κανόνα βραχυπρόθεσμα, διάρκειας έως 6 μηνών.

Ωστόσο, τις προηγούμενες ημέρες συστημικός όμιλος λάνσαρε ένα νέο πρόγραμμα διάρκειας 4 ετών, με ετήσια καταβολή τόκων και απόδοση από 1% έως 8,5% κάθε χρόνο.

2. Ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια 

Τα αμοιβαία κεφάλαια που επενδύουν σε ομόλογα βρίσκονται αυτήν την στιγμή στην κορυφή των προτιμήσεων των καταθετών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το σύνολο των καθαρών εισροών ύψους 3,26 δισ. ευρώ που έχουν καταγραφεί στην αγορά των επενδύσεων επαγγελματικής διαχείρισης το 2023, τα 2,9 δισ. ευρώ έχουν διοχετευτεί σε ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια.

Η συγκυρία θεωρείται ιδανική για τις συγκεκριμένες τοποθετήσεις, λόγω των υψηλών ακόμη αποδόσεων στα ομόλογα και της προοπτικής μείωσής τους από το 2024, καθώς οι κεντρικές τράπεζες θα ξεκινήσουν τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Σε αυτήν την περίπτωση, τα κεφαλαιακά κέρδη για τους επενδυτές αναμένονται εντυπωσιακά.

Εξάλλου, οι τράπεζες δημιουργούν σε συνεχή βάση τους τελευταίους μήνες ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια που διατίθενται για περιορισμένο χρονικό διάστημα μέσω εγγραφών στους πελάτες τους και δύναται να προσφέρουν ετήσιο μέρισμα.

Η διάρκειά τους είναι συγκεκριμένη και μπορεί να κυμαίνεται από 18 μήνες έως και 5 χρόνια, ανάλογα με το προϊόν. Μετά το πέρας αυτής της περιόδου το ενεργητικό του αμοιβαίου κεφαλαίου ρευστοποιείται και διανέμεται στους μεριδιούχους.

Με τα συγκεκριμένα προγράμματα, οι αποταμιευτές μπορούν να κλειδώσουν υψηλές αποδόσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα και ταυτόχρονα διατηρούν την προοπτική για υπερβάλλον κέρδος όταν αρχίσουν τα επιτόκια να υποχωρούν.

Για να χαθούν χρήματα σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να προκύψουν κατά το διάστημα της επένδυσης πολλαπλές πτωχεύσεις επιχειρήσεων και κρατών.

3. Καλάθια επενδύσεων 

Ο λόγος γίνεται για έτοιμα χαρτοφυλάκια επενδύσεων που προσφέρουν οι τράπεζες στους πελάτες τους, κατόπιν αξιολόγησης του προφίλ τους, δηλαδή της ανοχής τους στο ρίσκο.

Οι τράπεζες έχουν σχεδιάσει λύσεις ακόμη και για τους πλέον συντηρητικούς πελάτες τους, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να πετύχουν καλύτερα επιτόκια σε σχέση με τις απλές καταθέσεις.

Και σε αυτήν την περίπτωση το αρχικό κεφάλαιο της επένδυσης δεν είναι διασφαλισμένο, ωστόσο η σύνθεση των χαρτοφυλακίων είναι τέτοια που περιορίζουν αισθητά τον σχετικό κίνδυνο.

Η επένδυση δε, μπορεί να γίνει είτε με ένα εφάπαξ ποσό ή με συστηματικές καταβολές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τράπεζες
Επιτόκια: Έκλεισε κι άλλο η «ψαλίδα» τον Νοέμβριο [γραφήματα]
Επιχειρήσεις |

Έκλεισε κι άλλο η «ψαλίδα» τον Νοέμβριο - Οι αλλαγές σε δάνεια και καταθέσεις [γραφήματα]

Σύμφωνα με την ΤτΕ, τον Νοέμβριο του 2024, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων καταθέσεων μειώθηκε στο 0,49%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των νέων δανείων μειώθηκε στο 5,27%