Τους λόγους που καθιστούν την Ευρώπη πρωταγωνίστρια μεταξύ των αναδυόμενων αγορών (Emerging Markets) εντός του 2023, επισημαίνουν ο Rollo Roscow, Emerging Markets Fund Manager και ο Andrew Rhymer, Senior Strategist, Strategic Research Unit της Schroders.

Από επενδυτική σκοπιά η «αναδυόμενη» Ευρώπη αποτελεί κομβικής σημασίας αγορά, καθώς περιλαμβάνει πληθώρα ελκυστικών επενδυτικών ευκαιριών στις αγορές της Ελλάδας, Ουγγαρίας, Πολωνίας. Ως ειδική περίπτωση εξετάζεται και η Τουρκία.

Bloomberg: Έκδοση ομολόγων έως και 10 δισ. ευρώ από την Ελλάδα το 2024

1. Ελλάδα

Θετικό είναι το πρόσημο για τις προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας μιας και οι πληθωριστικοί δείκτες εντός του 2023 έχουν σημειώσει μικρή πτώση τους τελευταίους μήνες συγκριτικά με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, παρά τις ανοδικές τάσεις που εμφανίστηκαν τον Οκτώβρη.

Ειδικότερα, στο 3,4% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ από 1,6% τον Σεπτέμβριο. Αναφορικά με την νομισματική πολιτική της Ελλάδας, η οποία καθορίζεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ECB), τα νέα είναι θετικά, καθώς σύμφωνα με τελευταίες αναλύσεις αναμένεται από την Ε.Κ.Τ. να διατηρήσει σταθερή επιτοκιακή πολιτική μέχρι τα μέσα του 2024, όπου και αναμένονται μειώσεις των επιτοκίων.

2. Πολωνία

Στην Πολωνία, η μεσοπρόθεσμη προοπτική ανάπτυξης είναι θετική, υποστηριζόμενη τόσο από την αύξηση της ροής κεφαλαίων από την ΕΕ , όσο και από την μαζική ανάπτυξη υποδομών εντός του εθνικού δικτύου. Επίσης, τα πληθωριστικά μεγέθη κινούνται εδώ και καιρό σε σταθερή τροχιά, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω λήψη ελαφρυντικών μέτρων κατά την άσκηση νομισματικής πολιτικής.

Στο πολιτικό πεδίο, η εκλογή του φιλοευρωπαϊκού κυβερνητικού συνασπισμού, αποτελεί πολύ σημαντική εξέλιξη για τις αγορές, καθώς θα οδηγήσει σταδιακά σε εξομάλυνση των σχέσεων με την Ε.Ε και στην απελευθέρωση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Σταθερότητας.

3. Ουγγαρία

Ενώ oι σχέσεις Πολωνίας-ΕΕ αναμένεται να βελτιωθούν, στην περίπτωση της Ουγγαρίας η γεφύρωση του χάσματος με την Ευρωπαϊκή Ένωση κρίνεται ιδιαιτέρως δύσκολη, γεγονός που θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ουγγρική οικονομία καθώς πολλά ευρωπαϊκά κονδύλια θα παραμείνουν «κλειδωμένα» για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Επιπλέον, τα ισχνά επίπεδα οικονομικής ανάπτυξης σε συνδυασμό με τα υψηλά επίπεδα που κινείται ο πληθωρισμός πρόκειται να εντείνουν το αρνητικό κλίμα της ουγγρικής οικονομίας. Δεδομένων αυτών των δυσχερειών, η κεντρική τράπεζα της Ουγγαρίας έχει αρχίσει να εφαρμόζει πιο χαλαρή νομισματική πολιτική, μειώνοντας σταδιακά τα επιτόκια.

4. Τουρκία

Στην περίπτωση της Τουρκίας, το μεγάλο «αγκάθι» είναι η ανορθόδοξη στροφή που πήρε μέσα στο 2023 η οικονομική πολιτική της χώρας για να αντιμετωπίσει τα υψηλά επίπεδα του πληθωρισμού. Συγκεκριμένα, η πολιτική μείωσης των επιτοκίων που ακολούθησε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν σε συνδυασμό με την υιοθέτηση της αμφιλεγόμενης πρακτικής της αναπλήρωσης των λογαριασμών σε τούρκικες λίρες, δημιούργησαν ασφυκτικές οικονομικές συνθήκες για χιλιάδες νοικοκυριά.

Αντιλαμβανόμενη τον αρνητικό αντίκτυπο των αποφάσεων αυτών, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας προχώρησε στην εφαρμογή πιο ορθόδοξων πολιτικών αυξάνοντας το βασικό της επιτόκιο κατά 7,5 ποσοστιαίες μονάδες για να ρίξει τον πληθωρισμό. Σε αυτό το σημείο όμως πρέπει να επισημανθεί πως ο κίνδυνος επιστροφής σε στρεβλές οικονομικές πρακτικές παραμένει υψηλός λόγω των δημοτικών εκλογών που θα διεξαχθούν εντός του 2024.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Θεοδωρικάκος: Δεν είναι αποδεκτές αυξήσεις 15% στα ασφάλιστρα Υγείας – Έρχεται νέος νόμος – Τέλος ο δείκτης ΙΟΒΕ
Οικονομία |

Θεοδωρικάκος: Δεν είναι αποδεκτές αυξήσεις 15% στα ασφάλιστρα Υγείας - Έρχεται νέος νόμος - Τέλος ο δείκτης ΙΟΒΕ

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος κάλεσε τις εταιρείες να προσαρμοστούν άμεσα – Έλεγχος και για καρτέλ στην ιδιωτική υγεία - Πλήρης επιβεβαίωση του ΟΤ