«Τεχνοφοβικές» σε μεγάλο βαθμό παραμένουν οι ελληνικές επιχειρήσεις καθώς αν και ο κόσμος αλλάζει με «τρελές» ταχύτητες το επιχειρείν διστάζει να τολμήσει υιοθετώντας εφαρμογές της Γενετικής Τεχνητής Νοημοσύνης (Gen AI) στην καθημερινότητα της επιχείρησής του, γεγονός το οποίο ενδέχεται να στερήσει από την ελληνική οικονομία πολύτιμους πόρους ενώ θα στοιχίσει και σε ανταγωνιστικότητα στο παγκόσμιο στερέωμα.

Digital economy forum 2023- Γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη: 10,7 δισ. ευρώ στην οικονομία μέχρι το 2030

Η Γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη αναφέρεται σε μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που έχουν σχεδιαστεί για να παράγουν νέο πρωτογενές περιεχόμενο, επιλύοντας προβλήματα ανοικτού τύπου με την εκτέλεση ευφυούς ανθρώπινης δράσης, κάτι που δεν είναι εφικτό με την «παραδοσιακή» Τεχνητή Νοημοσύνη.

Η υιοθέτηση της Gen AI από τις ελληνικές επιχειρήσεις θα οδηγήσει σε καλύτερη λήψη αποφάσεων, μείωση διοικητικού κόστους, αύξηση της παραγωγικότητας και επιτάχυνση της καινοτομίας.

Επιταχυντής ανάπτυξης

Βάσει έρευνας της Deloitte που παρουσιάστηκε στο Digital Economy Forum του ΣΕΠΕ, σχετικά με τον αντίκτυπο του Gen AI στο ΑΕΠ της χώρας, η επίδρασή του προβλέπεται πολύ σημαντική, με τον σωρευτικό αντίκτυπό του να υπολογίζεται στο +5,5% επί του ΑΕΠ της χώρας ως το 2030 (ήτοι €10,7 δισ.) και ο οποίος αντίκτυπος, υπό συγκεκριμένες συνθήκες, μπορεί να αγγίξει ακόμα και το +9,8%.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι περίπου το 50% αυτής της επίδρασης εκτιμάται ότι θα προέλθει από 5 κλάδους της οικονομίας: Χρηματοπιστωτικές και Ασφαλιστικές Υπηρεσίες, Χονδρικό Εμπόριο, Μεταποίηση, Παροχή Υπηρεσιών και Ενημέρωση & Επικοινωνία.

Η επίδραση του Gen AI στο κενό ειδικών ΤΠΕ αναμένεται να είναι, επίσης, σημαντική, με το προβλεπόμενο  κενό μεταξύ προσφοράς και ζήτησης να φτάνει τις 83.000 θέσεις σωρευτικά έως το 2030. Η εφαρμογή μέτρων πολιτικής που θα οδηγήσουν στη μείωση του κενού ειδικών ΤΠΕ καθίσταται κάτι παραπάνω από επιτακτική επιτακτική για να βαδίσει η χώρα με στέρεα βήματα στην ψηφιακή εποχή.

Ιδιαίτερη σημασία πλέον έχουν τα εστιασμένα και ταχύρρυθμα προγράμματα ανάπτυξης δεξιοτήτων σε αποφοίτους STEM αλλά και λοιπών κατευθύνσεων εκτός STEM, που οδηγούν σε διεθνώς αναγνωρισμένες πιστοποιήσεις.

Νηπιακή βήματα στην Gen AI αν και την αξιολογούν θετικά

Όπως προκύπτει από την έρευνα, η υιοθέτηση του Gen AI στις ελληνικές επιχειρήσεις όλων των κλάδων της οικονομίας βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, με το 15% περίπου των ερωτηθέντων επιχειρήσεων  να απαντά ότι έχει ξεκινήσει να πειραματίζεται με την εν λόγω προηγμένη ψηφιακή τεχνολογία, παρόλο που 8 στις 10 επιχειρήσεις πιστεύουν πως η υιοθέτηση λύσεων Gen AI μπορεί να βελτιώσει την αποδοτικότητα και να ενισχύσει την ανάπτυξή τους.

Επίσης, 2 στις 3 εταιρείες του κλάδου Ψηφιακής Τεχνολογίας δηλώνουν ότι δεν έχουν ακόμα προσαρμόσει τη στρατηγική τους για την ενσωμάτωση λύσεων Gen AI.  Ταυτόχρονα, 3 στις 5 εταιρείες του κλάδου εκτιμούν ότι η έλευση του Gen AI θα δημιουργήσει σημαντικές ανάγκες υποστήριξης των λοιπών κλάδων της οικονομίας, διογκώνοντας έτσι την πρόκληση που αντιμετωπίζουν στην εξεύρεση εξειδικευμένου προσωπικού, καθώς υφίσταται σημαντικό κενό μεταξύ προσφοράς και ζήτησης σε ειδικούς ΤΠΕ.

Κουλτούρα

Γιατί όμως οι ελληνικές επιχειρήσεις «φοβούνται» να μπουν στον κόσμο της Γενετικής Τεχνητής Νοημοσύνης; «Οι επιχειρήσεις φοβούνται να υιοθετήσουν εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης, ειδικά να εμβαθύνουν σε αυτές, κυρίως λόγω κουλτούρας, πολλές φορές στελέχη των επιχειρήσεων φοβούνται πως η τεχνητή νοημοσύνη έρχεται σε αντιπαράθεση με τις δεξιότητές τους», επεσήμανε ο Γιώργος Ξηρογιάννης, Γενικός Διευθυντής στον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ).

«Εθνική πρωτοβουλία για να χτιστεί μία σύγχρονη ψηφιακή Ελλάδα»

Στο πλαίσιο αυτό, «σήμερα απαιτείται μια εθνική πρωτοβουλία για την αποφασιστική ενίσχυση του κλάδου της ψηφιακής τεχνολογίας, προκειμένου η χώρα να αφήσει πίσω της τις τελευταίες θέσεις της ευρωπαϊκής κατάταξης και να βρεθεί πολύ πάνω από τον μέσο όρο στην Ευρώπη», υπογραμμίζοντας παράλληλα: «ήρθε η ώρα να χτίσουμε όλοι μαζί μια σύγχρονη ψηφιακή Ελλάδα», υποστήριξε ο Α’ Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος ΔΣ του ΣΕΠΕ, Σπύρος Παμπουκίδης.

«Προτάσσοντας το υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό και τις διεθνώς αναγνωρισμένες καινοτόμες επιχειρήσεις μπορούμε να οδηγήσουμε την χώρα στην εποχή της γνώσης και της πληροφορίας», σημείωσε.

«Επιχειρήσεις, αλλά και κυβερνήσεις, πρέπει να επιταχύνουν τις ψηφιακές επενδύσεις ώστε να ανταποκρίνονται στις μεταβαλλόμενες ανάγκες πολιτών, πελατών και επιχειρήσεων. Να βελτιώσουν τη λειτουργία τους μέσω της χρήσης δεδομένων και τεχνητής νοημοσύνης, εκσυγχρονίζοντας τις τεχνολογικές δυνατότητες για την τόνωση της ανάπτυξης και την ενίσχυση της οργανωτικής  ευελιξίας» τόνισε ο κ. Παμπουκίδης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη