«Τέλος» στη μαύρη εργασία φιλοδοξεί να βάλει η νέα ρύθμιση για τις άδειες παραμονής μεταναστών, καθώς προβλέπει τη νομιμοποίηση και την ασφάλιση τους, που ήδη ζουν και δουλεύουν στη χώρα μας. Με τη ρύθμιση αυτή ανοίγει ο δρόμος σε εργάτες γης, που είχαν φύγει τα τελευταία δύο χρόνια να επιστρέψουν ή αυτοί που είναι ήδη εδώ να παραμείνουν στην Ελλάδα.
Η νέα αυτή ρύθμιση, αντιμετωπίστηκε θετικά από τους αγρότες της χώρας, οι οποίοι με κοινή ανακοίνωση 14 Αγροτικών Συλλόγων από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, την χαρακτήρισαν απαραίτητη, επισημαίνοντας όμως ότι «δεν φτάνει μόνο αυτό», καθώς απαιτούνται «πολλά ακόμα βήματα – σε όλα τα επίπεδα – για να εξασφαλίσουν οι Έλληνες αγρότες ότι θα συνεχίσουν να καλλιεργούν και την επόμενη χρονιά».
Αγρότες: Απαραίτητη η τροπολογία για τους μετανάστες – Παραμένει όμως η έλλειψη εργατών γης
Άλλωστε ένα από τα βασικότερα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα είναι η εξεύρεση εργατικών χεριών, καθώς απαιτούνται για τις αγροτικές εργασίες σχεδόν 180.000 εργατικά χέρια.
«Νομιμοποιεί και ασφαλίζει τους εργάτες γης»
«Το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε και δίνει άδεια παραμονής σε εργάτες είναι σε καλό δρόμο», είπε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών Αγγέλης Κορόβιλας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «σε εμάς δίνει την ασφάλεια να μην υπάρχει ο κίνδυνος της Επιθεώρησης Εργασίας που ερχότανε μέσα στο θερμοκήπιο, έκανε έλεγχο και έκοβε «κουστούμια» 10.500 ευρώ πρόστιμο για ανασφάλιστους εργάτες. Και σε αυτούς δίνει την δυνατότητα να μπορούν να πάνε στο νοσοκομείο, να μπορούν να γυρίσουν στην πατρίδα τους κάποιες μέρες και να ξαναγυρίσουν πάλι στη δουλειά τους».
Πάντως, όπως επισημαίνει ο νέος νόμος δεν λύνει όλα τα προβλήματα που υπάρχουν στον αγροτικό τομέα. Όμως, πολλοί εργάτες γης που είχαν φύγει τα τελευταία δύο χρόνια έχουν πλέον ένα κίνητρο να ξαναγυρίσουν, ή άλλοι να παραμείνουν στην Ελλάδα.
Αυτό που πρέπει όμως να γίνει είναι να έρθουν και άλλοι εργάτες γης στην Ελλάδα για να συμπληρωθεί το κενό που υπάρχει στον αγροτικό τομέα.
Υψηλά τα μεροκάματα
Αναφερόμενος στην έλλειψη προσφοράς Ελλήνων να δουλέψουν ως εργάτες γης, ανέφερε το πρόσφατο παράδειγμα της διευκόλυνσης και της επιδότησης από την πολιτεία της μετακίνησης εργατών και αγροτών από την Μακεδονία, που είχαν σοβαρά οικονομικά προβλήματα από τις πλημμύρες και τις καταστροφές που έγιναν στην περιοχή τους, για να πάνε στην Κρήτη να μαζέψουν ελιές. «Ξέρετε πόσοι ανταποκρίθηκαν, πόσες αιτήσεις έγιναν; Μόλις 55», είπε.
Από την άλλη πλευρά, τα μεροκάματα πλέον έχουν φτάσει σε πολύ μεγάλα επίπεδα, δηλαδή είναι πιο πάνω από την πραγματικότητα, είπε. Στα θερμοκήπια φτάνουν 35 και 40 ευρώ καθαρά. Όμως, παρόλα αυτά, ο Έλληνας δεν πρόκειται να μπει στο κομμάτι του αγροτικού τομέα, εκτίμησε.
Ο αγροτικός τομέας συνεχίζει να εξελίσσεται και να μετεξελίσσεται με ταχύτητα φωτός. Οι παραγωγοί της περιοχής, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι σε ένα πολύ καλό επίπεδο και μορφωτικό και τεχνογνωσίας.
«Δεν έχουμε κόσμο να δουλέψει στα χωράφια»
Σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη και τα σύγχρονα εργαλεία της τεχνολογίας είπε ότι πολλά από αυτά ήδη προϋπήρχαν μέσα στα θερμοκήπια εδώ και πολλά χρόνια, αλλά σε πιο σε πιο μηχανική μορφή, πιο πρώιμη.
«Άμα όμως δεν έχεις διαθέσιμο εργατικό δυναμικό, δεν έχεις κόσμο για να δουλέψεις, υπάρχει ανασφάλεια σε εμάς τους αγρότες», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι «ποιος από εμάς θα μπει στη διαδικασία, παραδείγματος χάρη να κάνει μία μονάδα, να κάνει οτιδήποτε στο κομμάτι του αγροτικού τομέα όταν δεν έχει κόσμο να δουλέψει;».
Για τον λόγο αυτό «λέμε ότι χρειάζεται πολιτική βούληση, ούτως ώστε συντεταγμένα η πολιτεία να φροντίσει να έρθει προσωπικό από όποια χώρα γίνει διακρατική συμφωνία, να έρθει προσωπικό συντεταγμένα, και να ξέρει και το κράτος και εμείς και όλες οι υπηρεσίες να ξέρουν ότι υπάρχουν στην τάδε επιχείρηση δέκα άνθρωποι, στην άλλη επιχείρηση, πέντε άνθρωποι συντεταγμένα να ξέρουν ότι είναι εκεί, ότι θα είναι ασφαλισμένοι, θα είναι μέσα στο σπίτι τους και θα δουλεύουν στην τάδε επιχείρηση.
Δεν ζητάμε κάτι τρελό, οργανωμένα πράγματα για να είμαστε κι εμείς εντάξει και νόμιμοι σε όλο, σε όλο το φάσμα», κατέληξε.
Latest News
Αγροτικά κόκκινα δάνεια: Τεχνάσματα από funds λίγο πριν τη νέα ρύθμιση – Οι καταγγελίες στον ΟΤ
Τέλος Ιανουαρίου η νέα ρύθμιση για αγροτικά κόκκινα δάνεια – Καταγγελίες στον ΟΤ για πρακτικές των funds που αφήνουν οφειλέτες εκτός διακανονισμών
Ιταλία: Παραγωγή ακριβών κρασιών από παράνομα εργατικά χέρια
Κρασιά υψηλής ποιότητας που παράγονται στην περιοχή Λάνγκε της Ιταλίας παλεύουν με την εξάρτηση τους, στους εργάτες χωρίς χαρτιά
Τροποποιείται εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ για εξόφληση επιδοτήσεων, μετά από παρέμβαση της ΕΘΕΑΣ
Η εξόφληση επιδοτήσεων αφορά το χρονικό διάστημα 2014 - 2020 - «Δικαιώνονται οι παραγωγοί», τονίζει η ΕΘΕΑΣ
Τι προβλέπει το νέο θεσμικό πλαίσιο για επισκέψιμες υδατοκαλλιέργειες στην Ελλάδα
Το νέο πλαίσιο θεσπίζει ξεκάθαρες προδιαγραφές για τη παροχή υπηρεσιών στον τουρισμό από αυτές τις μονάδες
Κώστας Τσιάρας: «Ήρθε η ώρα να μετασχηματιστεί ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ»
Τι ειπώθηκε σε ευρεία σύσκεψη εργασίας στα γραφεία του Οργανισμού, στην οποία προέδρευσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας
Τι έδειξε έρευνα για την ΚΑΠ, τους αγρότες και τις εμπορικές συμφωνίες
Το ευρωβαρόμετρο πραγματοποίησε έρευνα με θέμα «Ευρωπαίοι, Γεωργία και ΚΑΠ» και στην οποία συμμετείχαν 26.349 πολίτες της ΕΕ
Λιγότερα τα αποθέματα μήλων και αχλαδιών σε Ευρώπη και ΗΠΑ – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Οι περιφερειακές τάσεις και οι μετατοπίσεις στις ποικιλίες μήλων και αχλαδιών περιλαμβάνονται στα στοιχεία της WAPA για το Δεκέμβριο 2024
Επί ποδός οι αγρότες - Οργανώνονται και «οργώνουν» πόλεις και χωριά
Ιδιαίτερα αγωνιστικό είναι το κλίμα σε διάφορες περιοχές της χώρας, με τους αγρότες να προετοιμάζουν τις κινητοποιήσεις τους - Τι ζητούν
Ολοκλήρωση πράξεων για ομάδες και οργανώσεις παραγωγών – Οι δικαιούχοι
Ποιες είναι οι υποχρεώσεις των δικαιούχων του μέτρου του ΠΑΑ για τη σύσταση ομάδων και οργανώσεων παραγωγών
Γιατί οι αγρότες του Ισραήλ μαθαίνουν να οργώνουν χωρίς GPS
Η παρεμπόδιση των σημάτων πλοήγησης από τον στρατό έχει υπονομεύσει τον αγροτικό τομέα του Ισραήλ, ο οποίος εξαρτάται από τις προηγμένες τεχνολογίες