Μετά από 40 χρόνια ανάπτυξης, η αμερικανική αγορά κρασιού ξεμένει από …ενέργεια, καθώς όπως επισημαίνει η ΚΕΟΣΟΕ, «εκτός από οικονομικούς παράγοντες, οι επαγγελματίες ανησυχούν για την έλλειψη ανανέωσης των γενεών και την άνοδο του νεοαπαγορευτικού κινήματος».
«Δεν έχω δει ποτέ τον κλάδο σε τέτοια κατάσταση», δηλώνει απογοητευμένος ο Steve Dorfman, συνεργάτης της διεθνούς χρηματιστηριακής εταιρείας Ciatti, με έδρα την Καλιφόρνια. «Μετά από 40 χρόνια απίστευτης ανάπτυξης, η αγορά κρασιού στις ΗΠΑ έχει φτάσει στο ανώτατο όριο. Εάν δεν προσελκύσουμε νέους καταναλωτές, ποιος θα διασφαλίσει το μέλλον του κλάδου;». Οι ανησυχίες του επιβεβαιώνονται από τις εκτιμήσεις της συγκομιδής στην Καλιφόρνια. Ελλείψει επίσημων στατιστικών πριν τον προσεχή Μάρτιο, οι επαγγελματίες επισημαίνουν τη σημαντική ποσότητα σταφυλιών που δεν τρυγήθηκαν ή απορρίφθηκαν φέτος, λόγω έλλειψης αγορών.
Κρασί: Μειωμένη παραγωγή και κατανάλωση την επόμενη 12ετία
Υπερβολική παραγωγή στην Καλιφόρνια
«Νομίζω ότι η παραγωγή θα είναι περίπου 3,5 έως 3,6 εκατομμύρια τόνους», προβλέπει ο Jim Carter, διευθυντής ανάπτυξης στον καλιφορνέζικο γίγαντα Bronco, τον τέταρτο μεγαλύτερο παραγωγό κρασιού στις Ηνωμένες Πολιτείες με περισσότερα από 250 εμπορικά σήματα. «Θα έλεγα ότι μισό εκατομμύριο τόνοι σταφυλιών έχουν εξαφανιστεί σε σύγκριση με το δυναμικό παραγωγής». Σίγουρα, η πίεση των ασθενειών και οι δύσκολες κλιματικές συνθήκες έχουν να κάνουν με αυτό, αλλά η Ciatti αναγνωρίζει ότι μέρος της συγκομιδής δεν έχει βρει αγοραστή.
«Δεδομένου ότι η ανάκαμψη των πωλήσεων κρασιού βραχυπρόθεσμα φαίνεται απίθανη, η αγορά σταφυλιών θα παραμείνει αναμφίβολα υπό πίεση το 2024», θεωρεί ο Chris Bitter, αναλυτής του πρακτορείου Terrain. «Οι εκτάσεις αμπελώνων στην Καλιφόρνια δεν αντικατοπτρίζουν ακόμη τη νέα επιχειρηματική πραγματικότητα για το κρασί, επομένως υπάρχει μια ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης». Μια κατάσταση που δεν αφορά μόνο την Καλιφόρνια και που έκανε τον Jim Carter να υποστηρίξει ότι «το μερίδιο των εισαγωγών θα μπορούσε να μειωθεί ελαφρά το 2024».
Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο αμερικανικός τομέας αντικατοπτρίζονται επίσης σε μια σημαντική σειρά εξαγορών και συγχωνεύσεων καθώς και σε οριζόντιες συμφωνίες που συνδυάζουν κρασιά, οινοπνευματώδη ποτά και άλλα ποτά, ένδειξη και αυτή του «υβριδισμού» της κατανάλωσης. «Οι οικογενειακές επιχειρήσεις όπως η Korbel πιθανότατα θα εξαγοραστούν επειδή η μετάβαση μεταξύ γενεών στην κεφαλή αυτών των εταιρειών αποδεικνύεται δύσκολη», πιστεύει ο Steve Dorfman. «Είμαι αισιόδοξος για την Bronco», δήλωσε ο Jim Carter, «αλλά θα δούμε εταιρείες να βγαίνουν από τον κλάδο. Άλλοι θα υποβάλουν αίτηση πτώχευσης, αλλά ήταν απαραίτητη μια διόρθωση».
Καλή απόδοση λευκών και αφρωδών οίνων
Η δυσαρέσκεια των καταναλωτών για τα κόκκινα κρασιά εξηγεί εν μέρει αυτές τις δυσκολίες: «Μόλις χτες βράδυ, εγκαταλείψαμε το κόκκινο κρασί», αναφέρει μεταφορικά ο Αμερικανός μεσίτης. «Ο κόσμος υιοθετεί τις νέες τάσεις πολύ γρήγορα και πολλοί έχουν αιφνιδιαστεί». Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από την ένωση χονδρεμπόρων WSWA δείχνουν στην πραγματικότητα, ότι η αμερικανική αγορά κρασιού καθοδηγείται από τα λευκά – sauvignon blanc, pinot gris και λευκά μείγματα, από τα αφρώδη κρασιά και ειδικά το Prosecco.
Αυτή η ανάπτυξη επιτρέπει στους λευκούς οίνους να αποδίδουν πολύ καλύτερα από τους κόκκινους και τους ροζέ, είτε για οικιακή κατανάλωση, είτε στον τομέα CHR. Ο Steve Dorfman σημειώνει επίσης την ισχυρή επιστροφή του Chardonnay, με τα ελαφρώς ξυλώδη προφίλ να είναι περιζήτητα, γεγονός «που δημιουργεί πρόβλημα επειδή τα βαρέλια είναι ακριβά».
Το χαμηλότερο επίπεδο τιμών υποφέρει
Στους δώδεκα μήνες που έληξαν τον Σεπτέμβριο του 2023, η Nielsen τοποθετεί την πτώση των αγορών κρασιού για οικιακή κατανάλωση στο -4,9%, με μείωση της αξίας κατά -1,4%. Ωστόσο, δεν ήταν όλα τα κανάλια πωλήσεων στο ίδιο σκάφος: σύμφωνα με την WSWA, τα καταστήματα λιανικής και τα εκπτωτικά καταστήματα παρουσίασαν τις πιο θετικές τάσεις, παράλληλα με τα καταστήματα αναψυχής και τις μεταφορές για τροφοδοσία. «Συνολικά, το υψηλό επίπεδο τιμών πάει καλά επειδή οι άνθρωποι έχουν ακόμα διαθέσιμα χρήματα. Αλλά κανείς δεν αγοράζει τα πολύ φθηνά προϊόντα, κάτι που θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι η κρίση δεν είναι τόσο σοβαρή όσο νομίζουμε», δήλωσε ο Steve Dorfman.
Από την πλευρά της, η WSWA επιβεβαιώνει ότι είναι καλύτερο κανείς να τοποθετηθεί στην κατηγορία τιμών πάνω από $15: «Σίγουρα πολλά κρασιά σε αυτή την κατηγορία εξακολουθούν να πωλούνται. Οι αναλυτές της WSWA προβλέπουν μια μικρή ταλάντευση υπέρ του κρασιού το επόμενο έτος, οι μακροπρόθεσμες προοπτικές όμως είναι περίπλοκες. «Η αμερικανική ζήτηση παραμένει αδύναμη», επιβεβαιώνει ο Καλιφορνέζος μεσίτης. «Βλέπουμε την επιστροφή του νεοαπαγορευτικού κινήματος. Η κυβέρνηση αναζητά φορολογικά έσοδα.
Η τάση για μετριοπαθή κατανάλωση ενδυναμώνεται. Υπάρχει μια πληθώρα ποτών των οποίων το κρασί είναι μόνο μια πτυχή, από τη δεκαετία του 1960, η κουλτούρα των κοκτέιλ δεν ήταν ποτέ πιο δυνατή. «Δεν έχουμε κάνει αρκετή προσπάθεια για να κάνουμε το κρασί «σέξι»», τονίζει ο Dorfman. Και να σημειώσουμε: «Το κρασί είναι το μόνο ποτό που χρειάζεσαι συγκεκριμένο εργαλείο για να το ανοίξεις, ακόμα και οι σαρδέλες δεν έχουν πλέον αυτό το πρόβλημα!».
Latest News
Νέα συνταγή ΟΟΣΑ για τις αγροτικές επιδοτήσεις - Στροφή στην καινοτομία [γραφήματα]
Μειώθηκε η κρατική στήριξη για τη γεωργία το 2021, η οποία όμως παραμένει συγκεντρωμένη σε λίγες μεγάλες οικονομίες – Τι προτείνει ο ΟΟΣΑ
«Όλη η Ελλάδα ένας βιολογικός ελαιώνας» - Στόχοι και προκλήσεις
Για την εξαιρετικό ποιότητα της ελληνικής ελιάς και του ελαιόλαδου μιλάει ο κορυφαίος για το 2023 Ευρωπαίος ελαιοπαραγωγός, Γ. Σακελλαρόπουλος
Ολοκληρώθηκαν οι εκκαθαριστικές πληρωμές για αγροπεριβαλλοντικά και βιολογικά μέτρα
Ποιες πληρωμές θα γίνουν, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΠΕ, μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου – Στα 143 εκατ. ευρώ οι πληρωμές το τελευταίο τρίμηνο
Το «ράλι» των τιμών στο ελαιόλαδο φτάνει στο τέλος του; Τι σήμα στέλνει η Ισπανία
Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο η Ισπανία εκτιμά ότι οι τιμές στο ελαιόλαδο πλησιάζουν στο μισό από τα προηγούμενα επίπεδα ρεκόρ
Παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα για την ευλογιά - Τι γίνεται με τις σφαγές
Υπό προϋποθέσεις οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων από θερινούς βοσκότοπους - Πότε θα επανεξεταστούν τα δεδομένα για την ευλογιά προβάτων
Προβληματική η καταχώριση των οικολογικών σχημάτων στο ΟΣΔΕ 2024 – Παράταση ζητά η ΕΘΕΑΣ
Οι παραγωγοί έχουν ήδη προβεί σε σημαντικές δαπάνες για να εφαρμόσουν τα οικολογικά σχήματα και να μπορούν να λάβουν τις επιδοτήσεις
Θα γλιτώσουν οι εξαγωγές ελληνικών τροφίμων από τους δασμούς Τραμπ;
Οι Έλληνες εξαγωγείς έχουν θορυβηθεί από τις απειλές του Τραμπ για επιβολή δασμών στα ευρωπαϊκά προϊόντα - Ελπίζουν ότι ελληνικά προϊόντα ΠΟΠ θα εξαιρεθούν και πάλι
«Κοκκίνησε» το ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων μετά από τρία χρόνια [πίνακες]
Τι δείχνουν τα στοιχεία για το ισοζύγιο στα αγροτικά προϊόντα το εννιάμηνο του 2024 - Προβλέψεις για το «κλείσιμο της χρονιάς»
Επί τάπητος σχέδιο διάσωσης για το κρασί - Τι συζητείται στις Βρυξέλλες
Παρεμβάσεις για την ανθεκτικότητα του τομέα στο κρασί σε μια αγορά μεταβαλλόμενη - Πώς θα προσαρμοστεί στην κλιματική αλλαγή
Μέτρα στήριξης για τους πληττόμενους ελαιοπαραγωγούς λόγω ανομβρίας ζητά η ΕΘΕΑΣ
Με βάση τα στοιχεία των ελαιοπαραγωγικών συνεταιρισμών μελών της ΕΘΕΑΣ έχουν δημιουργηθεί ποσοτικές και ποιοτικές ζημιές