
Περισσότερο από όσο αναμενόταν και στο χαμηλότερο ποσοστό από τον Σεπτέμβριο του 2021, στο 3,9%, διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Νοέμβριο.
Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι δεν θα πέσει κάτω από 4,4%, μετά την έκπληξη του Οκτωβρίου που και πάλι είχε πέσει σε χαμηλό δύο ετών , στο 4,6%.
Βρετανία: Η πλειοψηφία επιθυμεί την επανένταξη στην ΕΕ
Σε μηνιαία βάση, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή μειώθηκε κατά 0,2%, έναντι πρόβλεψης για αύξηση 0,1%.
Πολύ κάτω από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων για 5,6% διαμορφώθηκε και ο δομικός πληθωρισμός, που «κάθισε» στο 5,1%.
Σύμφωνα με το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής της Βρετανίας, τη μεγαλύτερη καθοδική συμβολή είχαν οι κατηγορίες των μεταφορών, της αναψυχής και του πολιτισμού, αλλά και τα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά.
Η BoE την περασμένη εβδομάδα διατήρησε επιθετικό τόνο καθώς διατήρησε το βασικό της επιτόκιο αμετάβλητο στο 5,25%. Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής επανέλαβε ότι η πολιτική είναι «πιθανόν να χρειαστεί να παραμείνει περιοριστική για παρατεταμένη χρονική περίοδο».
Η εξέλιξη στο μέτωπο του πληθωρισμό έφερε χαμόγελα στην κυβέρνηση Σούνακ, με τον υπουργό Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ να επιδοκιμάζει, σχολιάζοντας ότι η χώρα «αρχίζει να απομακρύνει τις πληθωριστικές πιέσεις από την οικονομία».
«Παράλληλα με τις περικοπές φόρων για τις επιχειρήσεις που ανακοινώθηκαν το φθινόπωρο, αυτό σημαίνει ότι επιστρέφουμε στον δρόμο προς την υγιή, βιώσιμη ανάπτυξη», είπε ο αρμόδιος υπουργός.
Πρόσθεσε, όμως, ότι «πολλές οικογένειες εξακολουθούν να παλεύουν με υψηλές τιμές, επομένως θα συνεχίσουμε να δίνουμε προτεραιότητα σε μέτρα που βοηθούν στις πιέσεις του κόστους ζωής».
Η BoE
Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει επανειλημμένα απωθήσει τις προσδοκίες της αγοράς για σημαντικές μειώσεις των επιτοκίων το 2024, σημειώνοντας την περασμένη εβδομάδα ότι «οι βασικοί δείκτες της εμμονής του πληθωρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο παραμένουν ψηλά».
Ο Suren Thiru, οικονομικός διευθυντής στο ICAEW, δήλωσε ότι η «σοκαριστική» πτώση του πληθωρισμού θα καθησυχάσει τα νοικοκυριά ότι υπάρχει «φως στο τέλος του τούνελ».
«Η πιθανή συμπίεση των μισθών από την αυξανόμενη ανεργία και μια στάσιμη οικονομία θα πρέπει να βοηθήσει να συνεχίσουν να διατηρούνται σε πτωτική τροχιά [οι τιμές]», δήλωσε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτοί οι αριθμοί για τον πληθωρισμό υποδηλώνουν ότι η Τράπεζα της Αγγλίας είναι πολύ απαισιόδοξη στη ρητορική της σχετικά με το πότε τα επιτόκια θα μπορούσαν να αρχίσουν να πέφτουν. Μια επιδείνωση της οικονομίας θα μπορούσε να ωθήσει την Τράπεζα να αρχίσει να χαλαρώνει την πολιτική μέχρι το φθινόπωρο, ιδιαίτερα εάν οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίσουν να υποχωρούν».
Ο Richard Carter, Quilter Cheviot, έκανε λόγο για συγκρατημένη αισιοδοξία, προσθέτοντας ότι παρά την πτώση του ΔΤΚ η ευρύτερη οικονομική εικόνα παραμένει «σύνθετη, αμαυρωμένη από στασιμότητα και υποτονικές προοπτικές ανάπτυξης».


Latest News

Τι συμβαίνει όταν σταματά η επιστήμη
Ο Τραμπ κόβει τις επιχορηγήσεις για την έρευνα - Στον αέρα 300.000 επιστήμονες σε 2.500 Πανεπιστήμια, ιατρικές σχολές και ερευνητικά ιδρύματα.

Διπλάσια χρήματα απο τον CEO της Deutsche Bank έβγαλε πέρυσι, στέλεχος της τράπεζας
Οι αμοιβές του υπάλληλου της Deutsche Bank το 2024 , έφτασαν τα 18 εκατ. ευρώ - Συνολικά 647 άτομα απο το προσωπικό είχαν κέρδη πάνω απο ένα εκατ. ευρώ

Σε ρυθμούς τεχνητής νοημοσύνης «τρέχει» η Κίνα - Υπάρχει όμως κίνδυνος «φούσκας»;
Η Κίνα περνά μια περίοδο αντίστοιχη με την ευφορία της Wall Street για την τεχνητή νοημοσύνη - Τα ισχυρά χαρτιά και οι αδυναμίες

Το «αθόρυβο» στοίχημα πίσω από την επιστροφή της Ρωσίας στις αγορές
Traders και διαχειριστές κεφαλαίων αναζητούν ρωσικά assets στοιχηματίζοντας στην επιστροφή της Ρωσίας στις αγορές

Εκτός του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου οι λομπίστες της Huawei
Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ακολουθεί ένα κύμα αναζητήσεων και συλλήψεων στο πλαίσιο έρευνας για διαφθορά, απο τις βελγικές δικαστικές αρχές

Deutsche Bank: Πρώην κορυφαίο στέλεχος ζητά αποζημίωση 152 εκατ. ευρώ για την υπόθεση της Monte Paschi
Η υπόθεση αφορά την Banca Monte dei Paschi di Siena, μια από τις παλιότερες τράπεζες του κόσμου

Με νέες κυρώσεις απειλεί τη Μόσχα η G7 αν δεν συμφωνήσει στην κατάπαυση του πυρός
Ο Ρούμπιο ενώνει τη φωνή του με άλλους υπουργούς Εξωτερικών στην προσπάθειά τους να αυξήσουν την πίεση στον Πούτιν

Η ιταλική Terna θα επενδύσει 23 δισ. ευρώ για τη αναβάθμιση δικτύων
Η Terna ανέφερε ότι η δυναμικότητα ανταλλαγής ενέργειας μεταξύ των αγορών θα φτάσει τα 39 GW από τα σημερινά 16 GW

Σε υψηλό 32 ετών οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ
Τα χειρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία έρχονται λίγες μέρες πριν από την επόμενη συνεδρίαση της Federal Reserve για τα επιτόκια

Εξαίρεση του καφέ απο τους δασμούς ζητά η βιομηχανία απο τον Τραμπ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας και καταναλωτής καφέ στον κόσμο