
Την απόφαση για την τροποποίηση της Συμφωνίας Χρηματοδότησης ανάμεσα στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα-HDB και στο Ταμείο Μηχανικών Εργοληπτών Δημόσιων Έργων (ΤΜΕΔΕ) με την οποία είχε δημιουργηθεί το χρηματοδοτικό εργαλείο με την ονομασία «Ταμείο Εγγυοδοσίας ΕΑΤ-ΤΜΕΔΕ» υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης.
Στόχος της απόφασης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, είναι αφενός να εξασφαλιστούν νέα, πιο ελκυστικά δάνεια που ανταποκρίνονται στις αυξημένες ανάγκες χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επιστημόνων ελεύθερων επαγγελματιών του κλάδου των μηχανικών, μελετητών και κατασκευαστών εργοληπτών δημοσίων έργων, αφετέρου να διευρυνθεί η περίμετρος χρηματοδότησης για εταιρείες του κλάδου.
ΕΣΠΑ: Δύο νέες δράσεις για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Τι αλλάζει
Συγκεκριμένα, στο εξής το ανώτατο ποσό δανείου από 200.000 ευρώ θα ανέρχεται σε 400.000 ευρώ με την υποβολή ενός απλοποιημένου επιχειρηματικού σχεδίου χωρίς αναφορά στο κύκλο εργασιών του 2019, όπως ίσχυε έως σήμερα. Επίσης, το ανώτατο ύψος εξασφαλίσεων μειώνεται από 40% σε 20% του δανείου, ενώ η επενδυτική περίοδος παρατείνεται έως 31/12/2024.
Πώς θα υλοποιηθεί η απόφαση
Σε συνέχεια της συγκεκριμένης απόφασης, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα-HDB προχωρά άμεσα στην υπογραφή των επιχειρηματικών συμφωνιών με τις συνεργαζόμενες τράπεζες για συνεχιστεί η διάθεση του Προγράμματος με τους νέους όρους στην αγορά. Υπενθυμίζεται πως το Ταμείο Εγγυοδοσίας ΕΑΤ-ΤΜΕΔΕ δημιουργήθηκε για να παρέχει εγγύηση σε δάνεια μέσω των οκτώ συνεργαζόμενων Τραπεζών Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Τράπεζα Eurobank, Attica Bank, Optima Bank, Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας.
Δηλώσεις
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Νίκος Παπαθανάσης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η Κυβέρνηση, στο πλαίσιο της στρατηγικής επιλογής της για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας μέσα από μεταρρυθμίσεις και αναπτυξιακές πολιτικές για μια πιο δυναμική, παραγωγική και εξωστρεφή οικονομία, με υπευθυνότητα και με σεβασμό στους δημοσιονομικούς στόχους, επιταχύνει την υλοποίηση δράσεων που συμβάλλουν στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας καθώς και στη διεύρυνση της περιμέτρου δανειοδότησης και εγγυοδοσίας υγιών επενδυτικών σχεδίων. Η σημερινή απόφαση έρχεται να υποβοηθήσει την επίτευξη των ανωτέρω προτεραιοτήτων, δημιουργώντας ένα πιο ευνοϊκό δανειοδοτικό περιβάλλον για τον τεχνικό κόσμο της χώρας, ιδιαιτέρως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους επιστήμονες ελεύθερους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται εντός αυτού»
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, κ. Γεώργιος Ζαββός, σημείωσε: «Οι νέες βελτιωμένες συνθήκες που επικρατούν στην Ελληνική αγορά, ιδιαίτερα μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και τις νέες αναπτυξιακές πολιτικές που υλοποιεί η Κυβέρνηση της χώρας, δημιουργούν καινούριες επαγγελματικές ευκαιρίες και προοπτικές για τον κλάδο των μηχανικών. Σε συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και το ΤΜΕΔΕ, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, ανανέωσε και βελτίωσε τους όρους χορήγησης των δανείων και διεύρυνε τις δυνατότητες του Ταμείου Εγγυοδοσίας ΕΑΤ-ΤΜΕΔΕ ώστε να ανταποκρίνεται πληρέστερα στις νέες ανάγκες της αγοράς. Ήδη μέχρι σήμερα έχουν χορηγηθεί δάνεια ύψους 33,3 εκατ. ευρώ σε περίπου 300 τεχνικές εταιρείες. Η διεύρυνση του αριθμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση και η κάλυψη των χρηματοδοτικών κενών που παρουσιάζει η αγορά και ειδικότερα, στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις αποτελούν κεντρικό στρατηγικό πυλώνα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας -HDB».
Ο Πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ, κ. Κωνσταντίνος Μακέδος, δήλωσε: «Η επέκταση του προγράμματος «Ταμείο Εγγυοδοσίας ΕΑΤ-ΤΜΕΔΕ» μέχρι το τέλος του 2024, αλλά και η αύξηση του ποσοστού δανειοδότησης από τις 200.000 ευρώ στις 400.000 ευρώ, αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία για τη στήριξη του τεχνικού κόσμου. Το πρόγραμμα παρέχεται με τους ίδιους ευνοϊκούς και ευέλικτους όρους, με εγγύηση για το 80% του δανείου, δυνατότητα πρόωρης αποπληρωμής χωρίς επιβάρυνση και διάρκεια από 1 έως 5 έτη. Σημαντικό είναι επίσης ότι με πρωτοβουλία του ΤΜΕΔΕ, που αποδέχθηκαν οι συνεργαζόμενες τράπεζες, το ύψος των ιδιωτικών εγγυήσεων για τους δανειολήπτες μειώθηκε στο μισό, δηλαδή από 40% στο 20%. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Νίκο Παπαθανάση και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας – HDB, κ. Γιώργο Ζαββό, για την άψογη συνεργασία που είχαμε ώστε να υλοποιηθεί το πρόγραμμα και να αγκαλιαστεί από όλους. Παρέχουμε στον τεχνικό κόσμο σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία που απαντούν στις μεγάλες προκλήσεις των καιρών. Βασικός μας στόχος είναι να βρίσκεται ο τεχνικός κόσμος σε ρόλο πρωταγωνιστή στο νέο παραγωγικό μοντέλο της ελληνικής οικονομίας».


Latest News

Οι άξονες του στρατηγικού σχεδίου της Πειραιώς ως το 2028 - Τι αποκάλυψε ο Χρ. Μεγάλου
Ο CEO της Πειραιώς αναφέρθηκε και στη συμφωνία για την απόκτηση του 90% της μητρικής εταιρείας της Εθνικής Ασφαλιστικής

Θετικοί οι οιωνοί για τα AUMs των ελληνικών τραπεζών το 2025 - Τι εκτιμά η Jefferies
Τα υπό διαχείριση κεφάλαια (AUM) αυξήθηκαν κατά 9% το πρώτο τρίμηνο - Η Jefferies και οι ελληνικές τράπεζες

THEON: Αύξηση εσόδων 61%, νέες παραγγελίες ύψους 466 εκατ. ευρώ το 2024
Ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα κατέγραψε η THEON το 2024 ενώ περαιτέρω ισχυρή ανάπτυξη προβλέπει για το 2025

Στο πλευρό 98 μαθητών και μαθητριών που φοιτούν σε σχολεία τυφλών η αλυσίδα Μασούτης
H οικογένεια της Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. «αγκαλιάζει με αγάπη και ευαισθησία τα παιδιά με οπτική αναπηρία, αναλαμβάνοντας έναν ιδιαίτερο ρόλο: αυτόν του νονού και της νονάς»

Τι αλλάζει με την ασφάλιση επιχειρήσεων για φυσικές καταστροφές - Οδηγός ΕΑΕΕ
Όλες οι επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 500.000 ευρώ υποχρεούνται να συνάψουν ασφαλιστήριο συμβόλαιο

Εδραιώνει τη θέση της ως εργοδότης επιλογής η HELLENiQ ENERGY
Προσέλκυση ταλέντων, σύνδεση με Έλληνες του εξωτερικού και συνεργασία με κορυφαία πανεπιστήμια

Tρόφιμα πρώτης ανάγκης διένειμε σε 598 οικογένειες η PCT
Έμπρακτη στήριξη ευάλωτων οικογενειών την πασχαλινή περίοδο από την COSCO - PCT

Εξάρχου (AKTOR): Ψυχραιμία στο χρηματιστήριο
Ο κ. Εξάρχου τόνισε ότι χρειάζεται ψυχραιμία και επισήμανε ότι η ελληνική οικονομία είναι προς το παρόν σε καλή θέση, υποδέχεται σημαντικές ξένες και ελληνικές επενδύσεις και οι εταιρείες της χώρας αναπτύσσονται

Ο ΗΡΩΝ εγκαινιάζει τη νέα υπηρεσία αντλιών θερμότητας EcoHeat Pump
Μέσω της νέας υπηρεσίας EcoHeat Pump προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες ενεργειακού συμβούλου για την προμήθεια, πιστοποιημένη εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία, ενεργειακά αποδοτικών αντλιών θερμότητας

Ο Βασίλης Αναστασόπουλος νέος πρόεδρος της Henkel για Ελλάδα - Κύπρο
Ο Βασίλης Αναστασόπουλος θα διατηρήσει τις αρμοδιότητές του στη Henkel ως Head of Sales HCB Cluster WE South για Ελλάδα και Κύπρο