
Η αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, η κοινωνική και χρηματοοικονομική συμπερίληψη και η εταιρική διακυβέρνηση συνέχισαν να αποτελούν τους κύριους πυλώνες της στρατηγικής ESG του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στη διάρκεια του 2022, τόσο προς τις Τράπεζες στις οποίες συμμετέχει όσο και σε όλο το φάσμα των εσωτερικών του λειτουργιών, με στόχο τη δημιουργία θετικού αποτυπώματος στην ελληνική οικονομία και κοινωνία.
Σύμφωνα με την Τρίτη Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ταμείου, οι ελληνικές συστημικές Τράπεζες παρουσίασαν βελτιωμένες επιδόσεις σε όλο το φάσμα του ESG, όπως:
• Περαιτέρω μείωση, σε σχέση με το 2021, στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 6% για το Πεδίο 1 (Scope 1), 29% για το Πεδίο 2 (Scope 2) και 2% για το Πεδίο 3 (Scope 3).
• Κάλυψη της μέσης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ κατά 99%.
• Κατοχή του 33% των διευθυντικών θέσεων από γυναίκες, ποσοστό που αυξήθηκε κατά 8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος
• Επιπλέον αύξηση κατά 5% στα ποσά που επενδύθηκαν για την εκπαίδευση στελεχών με την συνολική εκπαίδευση να υπερβαίνει τις 1,3 εκατ. ώρες.
Εθνική Τράπεζα: Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η διάθεση του 22% των μετοχών από το ΤΧΣ
Ως προς την εταιρική διακυβέρνηση, στις τέσσερις συστημικές Τράπεζες στις οποίες συμμετέχει το ΤΧΣ, το 58% του συνόλου των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων αποτελείται από ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη, ενώ η γυναικεία εκπροσώπηση στα Δ.Σ. ανέρχεται σε 30%, κατά μέσο όρο. Σημειώνεται, επίσης, πως υφίστανται Ανώτερα Ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη (Senior Independent Directors) στα Διοικητικά Συμβούλια σε δύο από τις τέσσερις συστημικές Τράπεζες.
Συνέργειες
Tο ΤΧΣ παροτρύνει τις Ελληνικές Συστημικές Τράπεζες για την καλύτερη ευθυγράμμιση των προσπαθειών τους αναφορικά με την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης στη παροχή πιστώσεων, εντοπίζοντας πιθανές συνέργειες με πρωτοβουλίες διεθνούς συνεργασίας μεταξύ των τραπεζών.
Ενδεικτικά αναφέρονται οι διεθνείς πρωτοβουλίες για την χρηματοδότηση: (α) της ναυτιλίας (Poseidon Principles), (β) της χαλυβουργίας (Sustainable Steel Principles), (γ) των μεγάλων έργων υποδομής και βιομηχανικών έργων (Equator Principles) καθώς και η Συμμαχία για την κλιματική ουδετερότητα στον Τραπεζικό κλάδο (Net Zero Banking Alliance).
Η Τρίτη Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης δίνει έμφαση στην υπεύθυνη τραπεζική και στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Με την ενεργή συμβολή του Ταμείου, οι συστημικές τράπεζες στη διάρκεια του 2022 μείωσαν για ακόμη μια χρονιά το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα και, παράλληλα, ενίσχυσαν την επιχειρηματική στρατηγική τους με πολιτικές που προωθούν την “πράσινη” επιχειρηματικότητα και τη διαχείριση του κλιματικού κινδύνου. Η συνεισφορά του ΤΧΣ αφορά επίσης στη χρηματοπιστωτική συμπερίληψη που περιλαμβάνει την ισότιμη πρόσβαση στη χρηματοδότηση, την εξυπηρέτηση ευάλωτων ομάδων και την προσβασιμότητα στις τραπεζικές υπηρεσίες, δείκτες στους οποίους οι Τράπεζες σημείωσαν θετικές επιδόσεις με τη δημιουργία νέων προϊόντων και υπηρεσιών.
Με αφορμή τη δημοσίευση της Έκθεσης Βιωσιμότητας, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, κ. Ανδρέας Βερύκιος και ο Διευθύνων Σύμβουλος, κ. Ηλίας Ξηρουχάκης σε κοινή τους δήλωση ανέφεραν: «Το 2022 ήταν μια δυναμική χρονιά για το ΤΧΣ, κατά τη διάρκεια της οποίας, παραμείναμε πιστοί στο σκοπό της διασφάλισης της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος προς χάριν του δημοσίου συμφέροντος. Δημιουργήσαμε μια σειρά από πρωτοβουλίες και πολιτικές για τις τράπεζες με στόχο την προώθηση της υιοθέτησης παγκόσμιων κανόνων και βέλτιστων πρακτικών για την εταιρική διακυβέρνηση και τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα, συμβάλλοντας έτσι στην εθνική και ευρωπαϊκή προσπάθεια για αειφόρο ανάπτυξη. Στο πλαίσιο των ισχυρών πρακτικών εταιρικής διακυβέρνησης, περιβαλλοντικής ευθύνης και δημιουργίας ανθεκτικών κοινωνιών, τόσο το ΤΧΣ όσο και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες στις οποίες συμμετέχουμε, μειώσαμε το λειτουργικό μας αποτύπωμα άνθρακα, βελτιώσαμε τη μεθοδολογία μας και επεκτείναμε το πεδίο εφαρμογής των υπολογισμών των εκπομπών μας. Έχουμε υιοθετήσει τα υψηλότερα πρότυπα δεοντολογικής συμπεριφοράς για εμάς και τους συνεργάτες μας, ενώ έχουμε μηδενική ανοχή σε διακρίσεις, απάτες, εκφοβισμό και διαφθορά».


Latest News

Πώς οι τράπεζες θα μειώσουν και άλλο τα «κόκκινα δάνεια» - Το ιστορικό ρεκόρ
Κάτω από 5 δισ. ευρώ τα κόκκινα δάνεια στις τέσσερις συστημικές τράπεζες - Πότε θα επιτύχουν την απόλυτη σύγκλιση με το μέσο ευρωπαϊκό όρο

Eurobank: Πάνω από 60.000 ΜμΕ στο πρόγραμμα Business Banking Τουρισμός
Φέτος η Eurobank εμπλουτίζει περαιτέρω το Business Banking Τουρισμός, με πιο εξειδικευμένες χρηματοδοτικές λύσεις
![Εθνική Ασφαλιστική: Πώς είδαν οι ξένοι την εξαγορά από την Πειραιώς [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/ethniki-asfalistiki-600x418.jpg)
Πώς είδαν οι ξένοι την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Πειραιώς [γραφήματα]
Πρόκειται για τη συμφωνία εξαγοράς του 90% της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Τράπεζα Πειραιώς, έναντι 540 εκατ. ευρώ

Πόσο «μεγαλώνει» την Πειραιώς η προσθήκη της Εθνικής Ασφαλιστικής
Τα νέα δεδομένα από το deal της Πειραιώς για την Εθνική Ασφαλιστική - Πώς οι εξαγορές αλλάζουν την αρχιτεκτονική του BIG-4

Έκλεισε η εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Πειραιώς - Στα 600 εκατ. το τίμημα
Επίσημη ανακοίνωση για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής - Οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν με επιτυχία

Ψάλτης: Η Alpha Bank συμβάλλει ενεργά στην ενίσχυση της κυπριακής οικονομίας
Η διοικητική ομάδα του Ομίλου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, την Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής Αννίτα Δημητρίου, θεσμικούς παράγοντες της Κύπρου καθώς και με τους επικεφαλής κορυφαίων επιχειρηματικών ομίλων στο νησί.

Έρχονται ανακοινώσεις για το deal πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής στην Πειραιώς
Τι σημαίνει για την Πειραιώς το κυοφορούμενο deal για την Εθνική Ασφαλιστική

Attica Bank και Optima διεκδικούν ρόλο πρωταγωνιστή στα νέα δάνεια
Ψηλα θέτουν τον πήχη στην καταναλωτική πίστη οι τράπεζες Attica Bank και Optimα - Κατά περίπου 1 δισ. αύξησαν πέρυσι το δανειακό χαρτοφυλάκιό τους

S&P: Ένα ακόμη βήμα βελτίωσης της δομής των ελληνικών τραπεζών
Όπως σχολιάζει ο S&P Global Ratings, οι συγχωνεύσεις δεν επηρεάζουν σημαντικά τα πιστωτικά προφίλ των τραπεζών

Πώς οι τράπεζες θα «κρατήσουν» τα κέρδη στη ζώνη των 4,5 δισ. ευρώ
Πληγώνει τις τράπεζες η διαφορά φάσης στα επιτόκια μεταξύ καταθέσεων και χορηγήσεων - Ποια στοιχήματα πρέπει να κερδίσουν