
Στον Πρόεδρο της Βουλής και στο υπουργικό συμβούλιο θα υποβάλλει σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος την ενδιάμεση έκθεσή της για τη Νομισματική Πολιτική, στην οποία θα αποτυπώνονται οι τελευταίες εκτιμήσεις της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας θα υπογραμμίσει την ανάγκη η χώρα να εκμεταλλευτεί την τρέχουσα ευνοϊκή συγκυρία για την ανασυγκρότηση του παραγωγικού της μοντέλου, μέσω νέων επενδύσεων, ως συνθήκη απαραίτητη για τη διασφάλιση υψηλών και διατηρήσιμων ρυθμών ανάπτυξης.
Στουρνάρας: Χρονιά αυξήσεων στους μισθούς το 2024 – Συστάσεις για την ανταγωνιστικότητα
Η ελληνική οικονομία
Σε πρόσφατη δημόσια παρέμβασή του ο επικεφαλής της εγχώριας νομισματικής αρχής μίλησε για την ευκαιρία που παρουσιάζεται σήμερα, λόγω των πόρων αρκετών δισ. ευρώ που μπορούν να απορροφηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ για αυτό το σκοπό.
Υπενθυμίζεται ότι στην πρόσφατη έκθεση για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα ο κεντρικός τραπεζίτης πρόβλεπε ότι η αύξηση του ΑΕΠ θα φτάσει εφέτος το 2,4%.
Για το 2024 η εκτίμηση της Τράπεζας της Ελλάδος εκτιμάται ότι θα κάνει λόγο για επιτάχυνση του ρυθμού μεγέθυνσης, όπως και στον κρατικό προϋπολογισμό, που τοποθετεί την ανάπτυξη στο 2,9%.
Ο κ. Στουρνάρας θα κάνει αναφορά και στη νομισματική πολιτική, η οποία οδεύει προς χαλάρωση από το 2024, υπό την προϋπόθεση ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει τους επόμενους μήνες την πτωτική του πορεία.
Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του, εάν ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή παραμείνει τους επόμενους μήνες κάτω από το 3%, η ΕΚΤ θα μπορούσε να εκκινήσει την πορεία αποκλιμάκωσης των παρεμβατικών της δεικτών τον ερχόμενο Ιούνιο.
Ο τραπεζικός τομέας
Αναφορικά με τον τραπεζικό κλάδο, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος θα υπογραμμίσει τη σημαντική πρόοδο που έχει συντελεστεί σε όλα τα επίπεδα τα τελευταία χρόνια, αλλά και το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για τοποθετήσεις στους συστημικούς ομίλους.
Συγκεκριμένα, η κερδοφορία διαμορφώνεται πλέον σε πολυετή υψηλά, οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας βρίσκονται αρκετά πάνω από τα ελάχιστα εποπτικά όρια, υπάρχει υπερβάλλουσα ρευστότητα στο σύστημα, ενώ το ποσοστό των κόκκινων δανείων έχει περιοριστεί σε μονοψήφια ποσοστά.
Αυτή η βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών δεν πέρασε απαρατήρητη από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα.
Το Νοέμβριο η Alpha Bank επέστρεψε στον ιδιωτικό τομέα μετά τη συμφωνία της με την ιταλική UniCredit που απέκτησε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το 9% των μετοχών της, ενώ διατέθηκε με μεγάλη επιτυχία το 22% της Εθνικής Τράπεζας, με ισχυρή ζήτηση από διεθνή μακροπρόθεσμα funds.
Οι προκλήσεις
Ωστόσο, πέραν από τα επιτεύγματα των ελληνικών ομίλων, ο κ. Στουρνάρας θα αναφερθεί και στις προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες τα επόμενα χρόνια.
Πρόκειται για τις εξής:
- Η κερδοφορία του 2023 στηρίχθηκε στη διεύρυνση του επιτοκιακού περιθωρίου των τραπεζών, στο σημερινό περιβάλλον αυξημένου κόστους δανεισμού.
Όταν όμως ξεκινήσει η μείωση των δεικτών της ΕΚΤ τα πιστωτικά ιδρύματα θα δουν τα έσοδα από τόκους να μειώνονται και το στοίχημα για τη διατήρηση της κερδοφορίας του θα είναι η επίτευξη των στόχων τους για την πιστωτική επέκταση.
- Οι δείκτες κόκκινων δανείων έχουν υποχωρήσει σημαντικά από τα ιστορικά υψηλά τους, ωστόσο παραμένουν ακόμη σε απόσταση από το μέσο ευρωπαϊκό όρο.
Επιπλέον, η Τράπεζα της Ελλάδος στις πιο πρόσφατες εκθέσεις της είχε κάνει λόγο για τον κίνδυνο ενίσχυσης των επισφαλειών, όσο τα επιτόκια διατηρούνται στα τρέχοντα επίπεδα.
- Οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας έχουν ενισχυθεί σημαντικά τόσο με οργανικό τρόπο, μέσω της κερδοφορίας, όσο και με τις εκδόσεις ομολόγων, στο πλαίσιο των απαιτήσεων της οδηγίας MREL.
Η πορεία τους από εδώ και στο εξής θα εξαρτηθεί από τους εξής παράγοντες:
- Τη δυνατότητα εσωτερικής δημιουργίας κεφαλαίου μέσω της κερδοφορίας σε ένα περιβάλλον αυξημένης αβεβαιότητας
- Την υλοποίηση εταιρικών ενεργειών, όπως συνθετικές τιτλοποιήσεις ή εκδόσεις ομολόγων
- Την εξέλιξη της ποιότητας του δανειακού τους χαρτοφυλακίου και την επίδρασή της στο σταθμισμένο για τον κίνδυνο ενεργητικό
- Την πορεία των εκταμιεύσεων νέων δανείων


Latest News

Στα 41,7 δισ. αυξήθηκαν τα υπό διαχείριση κεφάλαια των Ελλήνων θεσμικών το α' 3μηνο του 2025
Oι υψηλότερες αποδόσεις καταγράφηκαν στους μετοχικούς Ο.Σ.Ε.Κ.Α. Δείκτη με 16,13%

Παπαθανάσης: Επιπλέον πόροι 83,86 εκατ. στους πληγέντες από τον Daniel
Το σχέδιο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ταμείο Συνοχής και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο +

ΙΟΒΕ: Χαμηλώνει στο 2,2% τον πήχη για την ανάπτυξη στην Ελλάδα - Ο ρόλος των δασμών
Ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ Ιωάννης Ρέτσος εκτίμησε ότι η παγκόσμια αναταραχή δεν θα επηρεάσει αρνητικά τον ελληνικό τουρισμό, τουλάχιστον για φέτος
![Μετακόμιση: Ποια είναι τα κίνητρα και τα κριτήρια των Ελλήνων [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/ot_metakomisi-600x352.png)
Γιατί μετακομίζουν οι Έλληνες και οι Ευρωπαίοι – Οι νέες τάσεις [γραφήματα]
Τι δείχνει πανευρωπαϊκή έρευνα «European Housing Trend Report 2024» που πραγματοποίησε το κτηματομεσιτικό δίκτυο RE/MAX Europe για την μετακόμιση σε Ελλάδα και Ευρώπη

Υπέρβαση 1,83 δισ. στα φορολογικά έσοδα το πρώτο τρίμηνο
Προϋπολογισμός: Εν μέρει οφείλεται στην καλύτερη απόδοσης στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους (Φ.Π.Α, ΕΦΚ) κάτι που οφείλεται στην εκτεταμένη ακρίβειας

Πώς θα λειτουργήσουν σήμερα τα εμπορικά καταστήματα
Αναλυτικά το ωράριο των καταστημάτων μέχρι τη Δευτέρα 21 Απριλίου

Πώς θα «πέσουν» περισσότερα ακίνητα στην αγορά – Τι ζητούν οι servicers
Ποιες λύσεις προτείνουν οι servicers για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης – Τα κίνητρα στους αγοραστές ακινήτων
![Εξοχική κατοικία: Κέρδη από την αξιοποίηση στην Ελλάδα – Οι αποδόσεις των νεόδμητων [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/paros-768x512-1-600x400.jpg)
Συμφέρει η επένδυση σε εξοχική κατοικία; - Τα κέρδη και οι αποδόσεις [γραφήματα]
Σε επενδυτικό «θησαυρό» αναδεικνύεται η εξοχική κατοικία στην Ελλάδα- Τι δείχνουν τα στοιχεία της Elxis – At Home in Greece

Θετικοί οι οιωνοί για τα AUMs των ελληνικών τραπεζών το 2025 - Τι εκτιμά η Jefferies
Τα υπό διαχείριση κεφάλαια (AUM) αυξήθηκαν κατά 9% το πρώτο τρίμηνο - Η Jefferies και οι ελληνικές τράπεζες

Το παζλ των ελληνικών εξαγωγών στις ΗΠΑ - Ευκαιρίες παρά τους δασμούς Τραμπ
Ειδική έρευνα της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον για το διμερές εμπόριο ανά Πολιτεία