Μέσα σε λίγες ημέρες, από την τελευταία συνεδρίαση της Federal Reserve στα μέσα Δεκεμβρίου, η Wall Street «ξαναγράφει» τις προβλέψεις για την πορεία των αγορών, ειδικά των ομολόγων, για το 2024. Άλλωστε, το συνεχιζόμενο ράλι των κρατικών ομολόγων έχει οδηγήσει τις αποδόσεις υψηλότερα από τους περισσότερους στόχους των αναλυτών της Wall Street, σύμφωνα με δημοσίευμα των FT.

Στόχοι που σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, είχαν τεθεί για το τέλος του 2024, δείχνοντας πόσο οι πρόσφατες κινήσεις της αγοράς αιφνιδίασαν τους αναλυτές.

Όταν οι τράπεζες άρχισαν να στέλνουν τις ετήσιες προβλέψεις τους στους πελάτες τους πριν από έναν μήνα συμφωνούσαν ότι τα κρατικά ομόλογα θα κάνουν ράλι το επόμενο έτος (σε τιμές), καθώς τα επιτόκια θα αρχίσουν να πέφτουν.

Economist: Η Ελλάδα χώρα της χρονιάς για το 2023

Όμως πολλές προβλέψεις έχουν ήδη εκπληρωθεί περισσότερο από ένα χρόνο νωρίτερα. Οι μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες μειώσεις του πληθωρισμού και οι νέες προοπτικές της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) έπεισαν τους επενδυτές να επισπεύσουν τα στοιχήματά τους για μειώσεις των επιτοκίων.

Οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων αναφοράς των ΗΠΑ έχουν μειωθεί κατά σχεδόν μία ποσοστιαία μονάδα από τα τέλη Οκτωβρίου λόγω των αυξανόμενων προσδοκιών ότι η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια ήδη από τον Μάρτιο. Υπενθυμίζεται εδώ ότι οι αποδόσεις κινούνται αντιστρόφως ανάλογα με τις τιμές.

Τα επιτόκια

«Ήταν μια πολύ γρήγορη κίνηση των επιτοκίων, επειδή η Fed έκανε μια πολύ γρήγορη στροφή», δήλωσε η αναλύτρια επιτοκίων της Bank of America, Meghan Swiber. «Αυτό δείχνει πόσο ευμετάβλητη ήταν η αγορά – και πόσο πολύ εξαρτημένη είναι από την κατανόησή μας για το πώς θα κινηθεί η Fed».

Οι αγορές swaps τιμολογούν τώρα έξι μειώσεις επιτοκίων από τη Fed το επόμενο έτος, ενώ στα τέλη Οκτωβρίου ανέμεναν μόλις τρεις.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα των FT, oι αποδόσεις των δεκαετών κρατικών ομολόγων ΗΠΑ υποχώρησαν σε περίπου 3,89% την Τετάρτη – κάτω από το 4% ή και περισσότερο που προέβλεπαν, μεταξύ άλλων, η Bank of America, η Barclays, η Deutsche Bank και η Standard Chartered ότι θα φθάσουν μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Η διάμεση πρόβλεψη σε έρευνα του Νοεμβρίου σε περισσότερους από 50 αναλυτές του Bloomberg προέβλεπε ότι οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων θα μειωθούν στο 4% μέχρι το τέλος του 2024.

Όμως οι αποδόσεις υποχώρησαν κάτω από αυτό το επίπεδο αυτόν τον μήνα, καθώς οι τιμές των μετοχών και των ομολόγων σημείωσαν ράλι στον απόηχο της συνεδρίασης της Fed στα μέσα Δεκεμβρίου, όταν ο πρόεδρος Jerome Powell έδωσε το πιο σαφές μήνυμα μέχρι στιγμής ότι τα επιτόκια θα μειωθούν και οι αξιωματούχοι προέβλεψαν μειώσεις 0,75 ποσοστιαίων μονάδων το επόμενο έτος.

Καύσιμα για νέο ράλι;

Ο Luca Paolini, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Pictet Asset Management, είχε στόχο το 4% για την απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου ΗΠΑ για το τέλος του 2024. Αυτός ο στόχος “ήταν αρκετά επιθετικός” όταν τέθηκε για πρώτη φορά, είπε, προσθέτοντας ότι «πολλά από τα κέρδη που περιμέναμε έχουν ήδη υλοποιηθεί».

Ωστόσο, δήλωσε ότι εξακολουθεί να είναι βέβαιος για την πρόβλεψή του, διότι βλέπει περιορισμένα περιθώρια για συνεχή μείωση των αποδόσεων χωρίς ενδείξεις για σημαντική επιβράδυνση της αγοράς εργασίας.

«Φαίνεται ότι αυτό το ράλι έχει κάνει τους πάντες να χαλαρώσουν και αυτό δεν είναι ποτέ καλό σημάδι», δήλωσε ο Paolini. «Το ερώτημα είναι: μπορεί ο πληθωρισμός να πάει πολύ χαμηλότερα; Η συναίνεση φαίνεται να είναι πολύ αισιόδοξη, αλλά νομίζω ότι οι πιέσεις παραμένουν».

Ο Francis Yared, παγκόσμιος επικεφαλής της έρευνας επιτοκίων της Deutsche Bank, δήλωσε ότι το ράλι “ίσως αρχίζει να είναι λίγο υπερβολικά επιθετικό” μετά τα σχόλια του Powell. “Πιθανότατα έκαναν όσα περισσότερα μπορούσαμε χωρίς ενδείξεις κάποιας αδυναμίας στην οικονομία”, πρόσθεσε.

Ο Yared δήλωσε ότι η Deutsche Bank δεν άλλαξε την πρόβλεψή της για την απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου στο 4,05%. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η τράπεζα είχε αρχίσει να μειώνει την έκθεσή της σε βραχυπρόθεσμα κρατικά ομόλογα, με την παραδοχή ότι το ράλι τους είχε κορυφωθεί.

Η Bank of America, η οποία δημοσίευσε τις ετήσιες προβλέψεις της τον Νοέμβριο, προέβλεψε ότι η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου θα μειωθεί στο 4,25% μέχρι το τέλος του 2024. Μέχρι στιγμής δεν έχει αλλάξει την άποψή της.

Η μάχη κατά του πληθωρισμού

Οι πιο αισιόδοξοι αναλυτές, εν τω μεταξύ, δήλωσαν ότι το πρόσφατο ράλι είχε δικαιώσει τις φιλόδοξες προβλέψεις τους.

«Η πρόβλεψή μας για το 3% στο τέλος του 2024 δεν μοιάζει τόσο ανόητη σήμερα όσο φαινόταν πριν από τέσσερις εβδομάδες – διότι πριν από τέσσερις εβδομάδες υπήρχαν άλλα δεδομένα», δήλωσε ο Steven Major, παγκόσμιος επικεφαλής της έρευνας σταθερού εισοδήματος στην HSBC.

Ο Major δήλωσε ότι οι κεντρικές τράπεζες έχουν επιτύχει σε μεγάλο βαθμό στη μάχη τους κατά του πληθωρισμού και δεν χρειάζεται να διατηρήσουν υψηλότερα επιτόκια μέχρι το 2024. «Αυτοί οι άνθρωποι που μιλούσαν για ένα σπιράλ πληθωρισμού, ένα σπιράλ μισθολογικών τιμών, έχουν σιωπήσει πλέον», είπε.

Η Goldman Sachs, η οποία είχε αποτελέσει σημαντική εξαίρεση στην πρόβλεψη ότι οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων θα αυξηθούν σημαντικά το 2024, αναθεώρησε τις προβλέψεις της μετά τα ήπια σχόλια του Powell.

Αρχικά είχε προβλέψει ότι οι αποδόσεις θα ανέβαιναν στο 4,55% έως το τέλος του 2024, αλλά μείωσε το ποσοστό αυτό στο 4% «για να αντανακλά τη στροφή της Fed», σύμφωνα με σημείωμα στις 15 Δεκεμβρίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές