![ΑΠΕ: Τι κερδίζουν ΔΕΗ και Intrakat από το deal για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών και αιολικών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/08/deh.jpg)
Συμφωνία win – win θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η κοινή ανάπτυξη των ΔΕΗ και Intrakat στις ΑΠΕ για ένα συγκεκριμένο, βέβαια, μέγεθος χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών και αιολικών έργων.
Επίσης, όπως ανακοινώθηκε χθες, η σύναψη δεσμευτικής Συμφωνίας-Πλαισίου Συνεργασίας έγινε μεταξύ της ΔΕΗ Ανανεώσιμες (θυγατρικής της ΔΕΗ) και του ομίλου Intrakat για την από κοινού ανάπτυξη χαρτοφυλακίου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) συνολικής ισχύος έως 2,7 GW.
Τι κερδίζει η ΔΕΗ
Καταρχάς η ΔΕΗ Ανανεώσιμες αποκτά έξι έργα ΑΠΕ σε λειτουργία και υπό ανάπτυξη συνολικής ισχύος 164 MW. Αμέσως, αμέσως η δημόσια εταιρεία θα ανεβάσει τους προσεχείς μήνες τα έργα ΑΠΕ που βρίσκονται σε λειτουργία από τα 670 MW στα 834 MW.
Έτσι έρχεται πιο κοντά ουσιαστικά στον πήχη των έργων σε λειτουργία ισχυός 1 GW. Επί της ουσίας συναγωνίζεται με τη Motor Oil που μετά την εξαγορά της «Anemos» βρίσκεται στη δεύτερη θέση ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ στην Ελλάδα.
Ταυτόχρονα, με βάση τη συμφωνία προβλέπεται ότι η εταιρεία ΔΕΗ Ανανεώσιμες θα εισέλθει ως μέτοχος κατά ποσοστό 49% σε εταιρείες συμμετοχών (holding companies) του Ομίλου Intrakat στις οποίες ανήκει χαρτοφυλάκιο έργων υπό ανάπτυξη, συνολικής ισχύος περίπου 1,6 GW, ενώ η συμφωνία μπορεί να διευρυνθεί υπό προϋποθέσεις. Η συναλλαγή για το ποσοστό συμμετοχής της ΔΕΗ Ανανεώσιμες αντιστοιχεί σε Αξία Επιχείρησης (Enterprise Value) που ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρω.
Πηγές της αγοράς εκτιμούν πως το deal έκλεισε με τίμημα σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με άλλες συμφωνίες του τελευταίου χρονικού διαστήματος.
Πέραν αυτών, η ΔΕΗ με την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ ισχύος 1,5 GW από το χαρτοφυλάκιο της Intrakat θα πετύχει ακόμη νωρίτερα τους μεσοπρόθεσμους στόχους της που είναι τα 9,1 GW μέχρι το 2026.
Πιο συγκεκριμένα στην Ελλάδα έχει σε λειτουργία 670 MW και στη Ρουμανία άλλα 600 MW. Στην Ελλάδα έχει σε φάση κατασκευής 1,3 GW, στη Ρουμανία βρίσκονται σε υλοποίηση 5 GW, ενώ τα έργα 1,5 GW της Intrakat τη στέλνουν στον στόχο των 9,1 GW.
Τα οφέλη για την Intrakat
Από την άλλη μεριά το deal με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες βγάζει πολλαπλώς κερδισμένη και την Intrakat.
Οι επενδύσεις ύψους 1 δις. ευρώ, ανεβάζουν το σημερινό ανεκτέλεστο υπόλοιπο του ομίλου, γεγονός που του επιτρέπει να διεκδικεί με καλύτερους όρους χρηματοδότηση.
Η Intrakat, επίσης μπαίνει πιο δυναμικά στο χώρο των ΑΠΕ και της ενέργειας, επιβεβαιώνοντας τις δηλώσεις του CEO κ. Αλέξανδρου Εξάρχου, πως ο συγκεκριμένος τομέας αποτελεί τον νούμερο δύο πυλώνα ανάπτυξης του κατασκευαστικού ομίλου.
Η ανάπτυξη των έργων ΑΠΕ προσφέρει ενισχυμένες αποδόσεις στους μετόχους σε μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντας, ενώ ταυτόχρονα με το συγκεκριμένο deal θα τρέξει γρήγορα η ανάπτυξη της στις ανανεώσιμεως πηγές ενέργειας με προφανή και τα οφέλη στα EBITDA.
Κοινή εταιρεία
Οι επενδύσεις του 1 δισ. ευρώ θα έρθουν μέσα από κοινή εταιρεία που θα συστήσουν η ΔΕΗ Ανανεώσιμες και η Intrakat.
Σε αυτή θα συγκεντρωθούν οι συμμετοχές του κατασκευαστικού ομίλου στα έργα. Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες θα κατέχει το 49% και η Intrakat το 51%.
Ταυτόχρονα η ανάπτυξη των έργων θα φέρει για την Intrakat ταχύτερη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος στα κατασκευαστικά έργα
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Εθνική Τράπεζα: Αμείωτες οι επενδύσεις στην ενέργεια – Ο στόχος για 30% στα δάνεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/Karamouzis-Vasilis-ETE-Delfoi-600x469.jpg)
Καραμούζης (ΕΤΕ): Η Εθνική είναι η τράπεζα της Ενέργειας – Δάνεια 3 δισ. στις ΑΠΕ
Η Εθνική Τράπεζα σύμφωνα με τον Β. Καραμούζη γεν. διευθυντή Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής στοχεύει έως το 2030 να διατηρήσει το 30% στις ΑΠΕ
![Σκυλακάκης: Ασφαλής οδός οι ΑΠΕ – Οι επιδοτήσεις «φρενάρουν» τις επενδύσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/skylakakis-energy-summit1-600x400.jpg)
Σκυλακάκης: Ασφαλής οδός οι ΑΠΕ – Οι επιδοτήσεις «φρενάρουν» τις επενδύσεις
«Κοιτάμε να υπάρχει σωστή αναλογία φωτοβολταϊκών και αιολικών, ώστε να μην είμαστε εκτεθειμένοι σε μία τεχνολογία», είπε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης
![Amazon: Επενδύει σε τρία νέα έργα ΑΠΕ στην Ελλάδα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/amazon-ape-ellada-600x338.jpg)
«Ψήφος» της Amazon στην Ελλάδα - Επενδύει σε τρία νέα έργα ΑΠΕ
Ψήφος εμπιστοσύνης από την Amazon στην Ελλάδα για νέα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
![Αποθήκευση ενέργειας: Επενδύσεις 850 εκατ. ευρώ φέρνει ο νέος διαγωνισμός για μπαταρίες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/μπαταριες-600x360.jpg)
Επενδύσεις 850 εκατ. στην αποθήκευση ενέργειας – Τι προβλέπει ο νέος διαγωνισμός
Για την αποθήκευση ενέργειας με αυτόνομα συστήματα μπαταριών 2 GW ετοιμάζεται η σχετική υπουργική απόφαση – Τέλος οι επιδοτήσεις
![Φωτοβολταϊκά μπαλκονιού: Η νέα ευρωπαϊκή τάση στις ΑΠΕ με όφελος 25% στο ρεύμα [πίνακας]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/ot_fotovoltaika_mpalkoni5-600x352.png)
Φωτοβολταϊκά στα μπαλκόνια: Το νέο trend στις ΑΠΕ [πίνακας]
Με επένδυση 1.000 ευρώ, τα φωτοβολταϊκά μπαλκονιού μειώνουν τους λογαριασμούς ρεύματος τουλάχιστον κατά 25% τον μήνα
![Μαύρος: Ο όμιλος ΔΕΗ θα αναπτύξει επιπλέον 6,3 GW ΑΠΕ σε Ελλάδα και ΝΑ Ευρώπη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/mavros-dei-ananeosimes.jpg)
Μαύρος: Ο όμιλος ΔΕΗ θα αναπτύξει επιπλέον 6,3 GW ΑΠΕ σε Ελλάδα και ΝΑ Ευρώπη
Η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ είναι το φθηνότερο μέσο που έχουμε για παραγωγή ενέργειας, τόνισε ο Κ. Μαύρος, CEO της ΔΕΗ Ανανεώσιμες
![Όμιλος ΔΕΗ: Εγκαινίασε νέο κέντρο ελέγχου για ΑΠΕ στη Ρουμανία](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/PPC-Renewables-Romania-control-room-600x400.jpg)
Νέο κέντρο ελέγχου για ΑΠΕ στη Ρουμανία εγκαινίασε ο Όμιλος ΔΕΗ
Ο Όμιλος ΔΕΗ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ενέργειας από ΑΠΕ στη Ρουμανία με 1,3 GW εγκατεστημένη ισχύς στη χώρα
![ΕΛΕΤΑΕΝ: Στα 5,35 GW η εγκατεστημένη ισχύς των αιολικών – Εγκαταστάσεις 125 MW το 2024 [χάρτης]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/ot_ape_ola-600x352.png)
ΕΛΕΤΑΕΝ: Στα 5,35 GW η εγκατεστημένη ισχύς των αιολικών - Εγκαταστάσεις 125 MW το 2024 [χάρτης]
Η αιολική ισχύς έφθασε 5.355 ΜW - Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΕΤΑΕΝ