Στην απόκτηση του εργοστασίου και των μηχανολογικών εγκαταστάσεων του θεσσαλικού συνεταιρισμού ΘΕΣγάλα προσβλέπει η οικογένεια Καντώνια, ιδιοκτήτρια της Cosmos Aluminium, ιδρύοντας χθες την εταιρεία Cosmos ΘΕΣ Γάλα Μονοπρόσωπη Ι.Κ.Ε.

Έχοντας ήδη αποκτήσει το εμπορικό σήμα του ΘΕΣγάλα, καθώς ο συνεταιρισμός το είχε ενεχυριάσει έναντι ποσού 500 χιλ. ευρώ εισφερθέν από την οικογένεια Καντώνια για να καλυφθούν τρέχουσες υποχρεώσεις του, στόχος πλέον είναι να αποκτηθεί μέρος του ενεργητικού.

Vivartia: Απέκτησε τον έλεγχο της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο κος Θεόδωρος Καντώνιας, μιλώντας στον ΟΤ, «μας ενδιαφέρουν τα πάγια του συνεταιρισμού» επισημαίνοντας ότι η οικογένεια διαπραγματεύεται με τις τράπεζες.

Το νέο σχέδιο διάσωσης του ΘΕΣγάλα, που κάποτε χαρακτηριζόταν ως «συνεταιριστικό θαύμα» ταράζοντας τα βαλτωμένα νερά του συνεταιριστικού κατεστημένου στη χώρα, είναι το τρίτο στη σειρά, αλλά δεν περιλαμβάνει μετοχική σχέση. Αυτό σημαίνει ότι ο συνεταιρισμός θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται στην παραγωγή και εισκόμιση αγελαδινού γάλακτος με πελάτη την Cosmos ΘΕΣ Γάλα.

Μοναδικός μέτοχος της νέας εταιρείας Cosmos ΘΕΣ Γάλα Μονοπρόσωπη Ι.Κ.Ε. με μετοχικό κεφάλαιο 3,5 εκατ. ευρώ, είναι η Cosmos Investment στην οποία έχουν εισφερθεί τα ακίνητα και οι συμμετοχές της Cosmos Aluminium, εταιρείας διέλασης αλουμινίου με έδρα τη Λάρισα.

Αντικείμενο της εταιρείας Cosmos ΘΕΣ Γάλα είναι το χοντρικό και λιανικό εμπόριο γάλακτος, γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων, η παραγωγή βουτύρου, το εμπόριο χυμών φρούτων και λαχανικών κ.ά.

Τα χρέη

Τα χρέη του ΘΕΣγάλα σε τράπεζες, προμηθευτές, Δημόσιο, ΕΦΚΑ και εργαζόμενους φθάνουν σήμερα τα 25 εκατ. ευρώ και καθοριστικής σημασίας παράγοντες θεωρούνται αφενός το ποσό που προτίθεται να βάλει ο στρατηγικός επενδυτής και αφετέρου το «κούρεμα» των οφειλών προς τους πιστωτές.

Το σχέδιο διάσωσης του συνεταιρισμού με στρατηγικό επενδυτή την οικογένεια Καντώνια θα κατατεθεί μέσα στις επόμενες ημέρες στο Πρωτοδικείο Λάρισας.

Υπενθυμίζεται ότι για το εργοστάσιο του συνεταιρισμού ΘΕΣγάλα είχε ενδιαφερθεί και η βιομηχανία τυροκομικών «Όμηρος» που βρίσκεται στα Τρίκαλα Θεσσαλίας, ενώ είχαν προηγηθεί διαπραγματεύσεις και με τη γαλακτοβιομηχανία Φάρμα Κουκάκη, που όμως επίσης δεν κατέληξαν σε συμφωνία.

Αυτή τη στιγμή το γάλα του συνεταιρισμού (πλήρες και ελαφρύ σε συσκευασία του 1 lt) διατίθεται μόνο στη Θεσσαλία μέσω του σούπερ μάρκετ Γαλαξίας, το οποίο μάλιστα είναι ενταγμένο στο «καλάθι του νοικοκυριού» με τιμή στο 1,32 ευρώ.

Η άνοδος και η πτώση

Η συνεταιριστική επιχείρηση ΘΕΣγάλα ιδρύθηκε το 2011. Τότε ο Θανάσης Βακάλης από τον Πλατύκαμπο Λάρισας, έχοντας σπουδάσει γιατρός στο Βουκουρέστι χωρίς όμως να ασκήσει ποτέ την ιατρική, πρωτοστάτησε στη δημιουργία συνεταιρισμού που θα επέτρεπε στους γαλακτοπαραγωγούς της περιοχής να επιτύχουν οικονομίες κλίμακας, δηλαδή μεγαλύτερη παραγωγή και χαμηλότερες τιμές.

Και όντως ο συνεταιρισμός ΘΕΣγάλα – ΠΙΕς πέτυχε να υπογράψει ποιοτικά και ποσοτικά συμβόλαια με τις βιομηχανίες, δημιουργώντας νέα δεδομένα στην αλυσίδα παραγωγής και διάθεσης γάλακτος.

Το πρώτο γραπτό συμβόλαιο πώλησης γάλακτος του συνεταιρισμού υπογράφτηκε με την Frieslandcampina, που παρασκευάζει το Νουνού, για να ακολουθήσουν και άλλα συμβόλαια με σχεδόν όλες τις γνωστές γαλακτοβιομηχανίες.

Ο συνεταιρισμός έγινε ιδιαίτερα γνωστός από τους αυτόματους πωλητές, τα περίφημα ATMs γάλακτος, που είχε αναπτύξει αρχικά στη Λάρισα και στη συνέχεια σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.

Όμως το «συνεταιριστικό θαύμα», όπως όλα τα θαύματα, κράτησε για λίγο και ο τελευταίος αυτόματος πωλητής που βρισκόταν στη Λάρισα έκλεισε πέρυσι.

Το 2016 ο ΘΕΣγάλα έθεσε σε λειτουργία το νέο ιδιόκτητο, υπερσύγχρονο και πλήρως αυτοματοποιημένο εργοστάσιο παστερίωσης γάλακτος στη Φαλάνη της Λάρισας.

Επιπρόσθετα υπάρχει γραμμή συσκευασίας φρέσκου γάλακτος σε χαρτοκυτία και ασκούς για τη λιανική, ενώ στον χώρο του εργοστασίου βρίσκεται και η υπερσύγχρονη εγκατάσταση βιολογικού καθαρισμού.

Τα προβλήματα ρευστότητας εμφανίστηκαν το 2017 λόγω του όγκου των επενδύσεων που έκανε η εταιρεία, καθώς συνέπεσαν χρονικά «όχι μόνο με την χειρότερη οικονομική κρίση μετά την μεταπολίτευση, αλλά και με την δευτερογενή κρίση που προκάλεσε η επιβολή των capital controls στη χώρα μας. Επακόλουθη συνέπεια αυτών, ήταν και η πτώση της κατανάλωσης των γαλακτοκομικών προϊόντων».

Αποτέλεσμα αυτών των προβλημάτων ήταν η ατελής εκπλήρωση των οικονομικών υποχρεώσεων απέναντι σε εργαζόμενους, προμηθευτές και συνεργάτες.

Το 2019 η διοίκηση του ΘΕΣγάλα – ΠΙΕς κατήρτισε το πρώτο σχέδιο εξυγίανσης, προκειμένου να μπορέσει να περάσει τον «κάβο». Έχοντας εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη του 75% των πιστωτών (τράπεζες, προμηθευτές, Δημόσιο, ΕΦΚΑ εργαζόμενοι), το σχέδιο κατατέθηκε το Δεκέμβριο του 2019 στο Πρωτοδικείο Λάρισας το οποίο και το ενέκρινε.

Ωστόσο η ένταξη στο άρθρο 106β του πτωχευτικού κώδικα δεν στάθηκε ικανή να σωθεί ο συνεταιρισμός.

Στο τέλος του 2021 ο ΘΕΣγάλα είχε αρνητικά ίδια κεφάλαια ύψους 7,5 εκατ. ευρώ, ενώ το ύψος των μακροπρόθεσμων δανείων ανερχόταν σε 6,9 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις