Ο πληθωρισμός των ΗΠΑ υποχώρησε εκ νέου τον Νοέμβριο, ενισχύοντας την πεποίθηση ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ κατάφερε τελικά να προκαλέσει μια ήπια προσγείωση για τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου -αποφεύγοντας την ύφεση.

Η είδηση ότι οι τιμές αυξήθηκαν σε ποσοστό μικρότερο από τον αναμενόμενο, έδωσε νέα ώθηση στη Wall Street, με τον S&P 500 να βρίσκεται σε τροχιά για την όγδοη συνεχόμενη εβδομάδα κερδών του – ένα ρεκόρ που επιτεύχθηκε τελευταία το 2017 – και να οδεύει προς την τρίτη καλύτερη χρονιά του την τελευταία δεκαετία μετά από 12 ασταθείς μήνες.

«Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι ο φόβος για τον πληθωρισμό μετά την πανδημία έχει τελειώσει και αναμένουμε ότι τα επιτόκια θα μειωθούν σημαντικά το επόμενο έτος», σχολίασε στους Financial Times, ο Andrew Hunter, οικονομολόγος στην εταιρεία ερευνών Capital Economics.

Κάτω από 3% ο PCE στις ΗΠΑ – Τα στοιχήματα για μείωση των επιτοκίων

Σημαντικό ορόσημο

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαιρέτισε την έκθεση της Παρασκευής από το Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης του υπουργείου Εμπορίου, ως «σημαντικό ορόσημο» στις προσπάθειες επαναφοράς του πληθωρισμού στα προ πανδημίας επίπεδα.

«Καθώς οδεύουμε προς τις γιορτές, οι τιμές μειώνονται από πριν από ένα χρόνο σε σημαντικά είδη, όπως ένα γαλόνι βενζίνης, ένα γαλόνι γάλακτος, παιχνίδια, συσκευές, ηλεκτρονικά είδη, ενοικιάσεις αυτοκινήτων και ναύλοι αεροπορικών εταιρειών», είπε ο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή ο δομικός PCE του Νοεμβρίου – το προτιμώμενο μέτρο των οικονομολόγων επειδή αφαιρεί τις ασταθείς τιμές ενέργειας και τροφίμων – αυξήθηκε μόλις κατά 0,1 τοις εκατό σε μηνιαία βάση.

Η τελευταία πτώση του λεγόμενου πυρήνα του πληθωρισμού έρχεται λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα, αφότου η Fed εξέπληξε τις αγορές δηλώνοντας ότι θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια το επόμενο έτος.

«Μόλις η Fed άλλαξε πλεύση , αυτό έβαλε τους επενδυτές σε μια θετική νοοτροπία», δήλωσε ο Tim Murray, αναλυτής κεφαλαιαγορών στην TRowe Price. «Έχουμε ένα ράλι ως αποτέλεσμα και είναι δύσκολο να το αγνοήσουμε».

Οι αγορές μελλοντικής εκπλήρωσης προεξοφλούν πλέον ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια έως και έξι φορές το 2024.

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν έδειξαν ότι η οικονομία των ΗΠΑ επεκτάθηκε με ετήσιο ρυθμό 4,9% το τρίτο τρίμηνο, με τους καθοριστές επιτοκίων και τους οικονομολόγους να αναμένουν τώρα ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί μόνο μέτρια και το 2024.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή