Από την αρχή του έτους παρατηρήθηκε στην Τουρκία, φρενίτιδα αρχικών δημόσιων προσφορών, με τις ΙΡΟ φέτος στη χώρα να καταγράφουν καλύτερες επιδόσεις, ξεπερνώντας τις μεγαλύτερες αγορές της Ευρώπης.

Ωστόσο, η όρεξη των τοπικών επενδυτών αρχίζει να δείχνει σημάδια εκτόνωσης καθώς τα κέρδη των μετοχών γίνονται λιγότερο αξιόπιστα.

Όπως υπογραμμίζει το Bloomberg, η έκρηξη των IPO στη χώρα την έχει καταστήσει σε leader σε νέες εγγραφές στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, με 56 εταιρείες να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία μέχρι στιγμής φέτος, έχοντας συγκεντρώσει συνολικά περίπου 79,8 δισεκατομμύρια λίρες (2,7 δισεκατομμύρια δολάρια).

Ενώ οι περισσότερες IPO στις αρχές του τρέχοντος έτους αυξήθηκαν στο μέγιστο επιτρεπόμενο 61% τις πρώτες πέντε ημέρες διαπραγμάτευσης, πιο πρόσφατα οι νέες καταχωρίσεις δυσκολεύτηκαν να παραμείνουν πάνω από την τιμή πώλησής τους. Ο δείκτης Borsa Istanbul IPO έχει υποχωρήσει περισσότερο από 20% από το υψηλότερο σημείο του Σεπτεμβρίου.

Η Τουρκία παίρνει κεφάλι στα IPOs – Ποιοι φοβούνται εισηγμένες «ζόμπι»

Η επένδυση σε νεοεισαγόμενες μετοχές έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς ο αχαλίνωτος πληθωρισμός, που κυμάνθηκε στο 62% τον Νοέμβριο, παρέσυρε τους απλούς πολίτες να επενδύσουν σε μετοχές για να αντισταθμίσουν τη διάβρωση των αποταμιεύσεών τους.

Αύξηση επενδυτών

Από τις αρχές του 2020, όταν οι τοπικοί επενδυτές άρχισαν να εισχωρούν στην αγορά μετοχών, ο δείκτης IPO εκτοξεύτηκε στα ύψη, ιδιαίτερα το δεύτερο εξάμηνο του 2022 και το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Τα στοιχεία από το Κεντρικό Αποθετήριο Αξιών της Τουρκίας δείχνουν ότι ο αριθμός των επενδυτών σε μετοχές υπερδιπλασιάστηκε το περασμένο έτος σε 8,6 εκατομμύρια τον Δεκέμβριο.

Ωστόσο, η τάση δείχνει σημάδια εξάντλησης, με την Avrupakent, την τελευταία μετοχή που κυκλοφόρησε στην αγορά, να υποχωρεί την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης της Πέμπτης. Από τις επτά IPO που ολοκληρώθηκαν αυτόν τον μήνα, οι πέντε διαπραγματεύονται κάτω από τις τιμές εισαγωγής τους.

Ενώ ο δείκτης IPO, ένας δείκτης εισηγμένων εταιρειών τα τελευταία δύο χρόνια, έχει αυξηθεί κατά 67% φέτος, ξεπερνώντας την ευρύτερη αγορά, εξακολουθεί να οδεύει προς το μικρότερο ετήσιο κέρδος από το 2019. Αντίθετα, το κύριο σημείο αναφοράς στην αγορά μετοχών της Τουρκίας, ο Borsa Istanbul 100 Index σημείωσε άνοδο 41%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή