
Πτωτικά κινήθηκε η οικονομία της Βρετανίας κατά το τρίτο τρίμηνο του 2023, κάτι που «ανεβάζει» τις πιθανότητες της ύφεσης για τη χώρα.
Τα επικαιροππιημένα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα έδειξαν ότι το βρετανικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,1% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο, ενώ η αρχική εκτίμηση έκανε λόγο για μηδενική ανάπτυξη.
Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία αναθεώρησε επίσης προς τα κάτω τα στοιχεία της για το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου, λέγοντας ότι δεν υπήρξε ανάπτυξη κατά 0,2% που είχε εκτιμηθεί προηγουμένως.
Brexit: Γιατί οι Βρετανοί θέλουν να ξαναγυρίσουν στην ΕΕ
Η αναθεώρηση για το τρίτο τρίμηνο θέτει το Ηνωμένο Βασίλειο σε κίνδυνο τεχνικής ύφεσης , ήτοι δύο συνεχόμενα τρίμηνα πτώσης του ΑΕΠ ή ακόμη και…κανονικής ύφεσης. Η παραγωγή μειώθηκε κατά 0,3% τον Οκτώβριο σε μηνιαία βάση, γεγονός που θέτει την οικονομία σε τροχιά συρρίκνωσης για το τέταρτο τρίμηνο, εκτός εάν καταφέρει να ανακτήσει το χαμένο έδαφος τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.
Πίεση στην Τράπεζα της Αγγλίας
Σύμφωνα με το Bloomberg, τα στοιχεία θα μπορούσαν να εντείνουν την πίεση στην BOE να στραφεί πιο σύντομα σε μείωση των επιτοκίων, καθώς η δυναμική της οικονομίας περιορίζεται. Την περασμένη εβδομάδα ο επικεφαλής της Άντριου Μπέιλι επέμεινε ότι «έχουμε δρόμο μπροστά μας» για τη μάχη κατά του πληθωρισμού, ακόμη και όταν αυξάνονται οι ενδείξεις για τον αντίκτυπο που έχουν οι αυξήσεις των επιτοκίων στην οικονομία.
Πάντως, η Τράπεζα της Αγγλίας (BOE) έχει τονίσει ότι είναι πολύ νωρίς να μιλά κανείς για μείωση των επιτοκίων. Βέβαια, εξαιτίας της επιβράδυνσης του πληθωρισμού στη χώρα αυξήθηκαν τα στοιχήματα για μείωση του κόστους δανεισμού έως και το 3,75% μέχρι το τέλος του 2024 από το τρέχον επίπεδο του 5,25%.
Υπήρξαν όμως και ορισμένες θετικές ενδείξεις για την πορεία της οικονομίας. Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν περισσότερο από το προσδοκώμενο τον Νοέμβριο, συγκεκριμένα κατά 1,3% σε μηνιαία βάση, ιδίως χάρη στις εκπτώσεις και τις προσφορές της Black Friday. Βέβαια, στο τρίμηνο Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου οι πωλήσεις μειώθηκαν και εξακολουθούν να βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα από την περίοδο προ πανδημίας.


Latest News

Τι συμβαίνει όταν σταματά η επιστήμη
Ο Τραμπ κόβει τις επιχορηγήσεις για την έρευνα - Στον αέρα 300.000 επιστήμονες σε 2.500 Πανεπιστήμια, ιατρικές σχολές και ερευνητικά ιδρύματα.

Διπλάσια χρήματα απο τον CEO της Deutsche Bank έβγαλε πέρυσι, στέλεχος της τράπεζας
Οι αμοιβές του υπάλληλου της Deutsche Bank το 2024 , έφτασαν τα 18 εκατ. ευρώ - Συνολικά 647 άτομα απο το προσωπικό είχαν κέρδη πάνω απο ένα εκατ. ευρώ

Σε ρυθμούς τεχνητής νοημοσύνης «τρέχει» η Κίνα - Υπάρχει όμως κίνδυνος «φούσκας»;
Η Κίνα περνά μια περίοδο αντίστοιχη με την ευφορία της Wall Street για την τεχνητή νοημοσύνη - Τα ισχυρά χαρτιά και οι αδυναμίες

Το «αθόρυβο» στοίχημα πίσω από την επιστροφή της Ρωσίας στις αγορές
Traders και διαχειριστές κεφαλαίων αναζητούν ρωσικά assets στοιχηματίζοντας στην επιστροφή της Ρωσίας στις αγορές

Εκτός του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου οι λομπίστες της Huawei
Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ακολουθεί ένα κύμα αναζητήσεων και συλλήψεων στο πλαίσιο έρευνας για διαφθορά, απο τις βελγικές δικαστικές αρχές

Deutsche Bank: Πρώην κορυφαίο στέλεχος ζητά αποζημίωση 152 εκατ. ευρώ για την υπόθεση της Monte Paschi
Η υπόθεση αφορά την Banca Monte dei Paschi di Siena, μια από τις παλιότερες τράπεζες του κόσμου

Με νέες κυρώσεις απειλεί τη Μόσχα η G7 αν δεν συμφωνήσει στην κατάπαυση του πυρός
Ο Ρούμπιο ενώνει τη φωνή του με άλλους υπουργούς Εξωτερικών στην προσπάθειά τους να αυξήσουν την πίεση στον Πούτιν

Η ιταλική Terna θα επενδύσει 23 δισ. ευρώ για τη αναβάθμιση δικτύων
Η Terna ανέφερε ότι η δυναμικότητα ανταλλαγής ενέργειας μεταξύ των αγορών θα φτάσει τα 39 GW από τα σημερινά 16 GW

Σε υψηλό 32 ετών οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ
Τα χειρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία έρχονται λίγες μέρες πριν από την επόμενη συνεδρίαση της Federal Reserve για τα επιτόκια

Εξαίρεση του καφέ απο τους δασμούς ζητά η βιομηχανία απο τον Τραμπ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας και καταναλωτής καφέ στον κόσμο