
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας θα προσπαθήσει να διασφαλίσει ότι η Παγκόσμια Τράπεζα, οι περιφερειακές τράπεζες ανάπτυξης και άλλοι οργανισμοί θα δώσουν προτεραιότητα στο κόστος των επενδύσεων σε καθαρή ενέργεια στις αναπτυσσόμενες χώρες μετά τη σύνοδο κορυφής COP28 την περασμένη εβδομάδα,όπως δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του.
COP28: Θρίαμβος ή καταστροφή η σύνοδος για το κλίμα; Εξαρτάται ποιον θα ρωτήσεις
Οι κυβερνήσεις του κόσμου συμφώνησαν να τριπλασιάσουν την ικανότητα παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2030 και να απομακρυνθούν από τα ορυκτά καύσιμα στη διάσκεψη COP28 των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα στο Ντουμπάι. Ωστόσο, δεν συμφωνήθηκε κανένας μηχανισμός για τη χρηματοδότηση της μετάβασης σε καθαρή ενέργεια στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Το βλέμμα στις αναπτυσσόμενες χώρες
Οι επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες παρέμειναν αμετάβλητες από το 2015, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο σχεδόν διπλασιάστηκαν, με το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης να προέρχεται από την Κίνα και τις προηγμένες οικονομίες, δήλωσε την Παρασκευή ο εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΑ Φατίχ Μπιρόλ στο περιθώριο ενεργειακού συνεδρίου στην Κωνσταντινούπολη.
«Για τον ΙΕΑ, η κύρια υπόθεση από τώρα μέχρι το Μπακού [σ.σ., την COP29] θα είναι πώς μπορούμε να βρούμε μηχανισμούς μείωσης του κινδύνου για να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει ροή κεφαλαίων προς τις αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες χώρες» δήλωσε ο Birol στο Reuters.
Οι κίνδυνοι συνίστανται στο ότι το κόστος κεφαλαίου για επενδύσεις σε ηλιακές εγκαταστάσεις στον αναπτυσσόμενο κόσμο θα μπορούσε να είναι έως και τέσσερις φορές υψηλότερο σε σύγκριση με αυτό στις προηγμένες οικονομίες, εμποδίζοντας τη ροή κεφαλαίων, εξήγησε ο ίδιος.
Να καταστεί προτεραιότητα η χρηματοδότηση
«Θα είναι δουλειά μας να διασφαλίσουμε ότι η χρηματοδότηση της καθαρής ενέργειας, η μείωση του κινδύνου αυτών των επενδύσεων, η παροχή χρηματοδότησης με ευνοϊκούς όρους αποτελεί βασική προτεραιότητα για την Παγκόσμια Τράπεζα, τις περιφερειακές αναπτυξιακές τράπεζες και επίσης τον χρηματοπιστωτικό τομέα», σημείωσε.
«Διαθέτουμε υπεραρκετά κεφάλαια στον κόσμο τώρα. Εάν η Παγκόσμια Τράπεζα, οι περιφερειακές αναπτυξιακές τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα παράσχουν κάποιες εγγυήσεις, μηχανισμούς μείωσης του κινδύνου, τα χρήματα θα εισρεύσουν πολύ γρήγορα, καθώς οι δυνατότητες είναι τεράστιες», κατέληξε.


Latest News

Γεράσιμος Καλογηράτος: H ενεργειακή μετάβαση και η ζήτηση ενέργειας για data centers επηρεάζουν τις προοπτικές του LNG
Η ενεργειακή μετάβαση και οι προοπτικές του LNG συζητήθηκαν στο 19ο Ετήσιο Διεθνές Ναυτιλιακό Φόρουμ της Capital Link, σε ένα πάνελ όπου συμμετείχε ο Γεράσιμος Καλογηράτος (Capital Clean Energy Carriers Corp.)

Χωρίς επιδότηση οι λογαριασμοί ρεύματος τον Απρίλιο – Ικανοποιημένο το ΥΠΕΝ από τις τιμές
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα επιδοτήσει τους λογαριασμούς ρεύματος του Απριλίου

Η Gazprom ανοίγει τη στρόφιγγα αερίου στη Σλοβακία μέσω TurkStream
Μέσω Τουρκίας και Ουγγαρίας θα προμηθεύει η Gazprom την Σλοβακία

Μεγάλες μειώσεις στο ρεύμα από τη ΔΕΗ για τον Απρίλιο
Η ΔΕΗ ανάρτησε τις χρεώσεις για το ειδικό οικιακό και το νέο διζωνικό τιμολόγιο ρεύματος που θα ισχύουν τον Απρίλιο

Η αγορά ουρανίου «παγώνει» - Οι δασμοί Τραμπ απειλή για τις εταιρείες πυρηνικής ενέργειας
Tα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο ουράνιο μειώνονται κατά περίπου 40% από την κορύφωση που κατέγραψαν το 2024

Πρεμιέρα για το θερινό τιμολόγιο ρεύματος - Οι νέες ώρες με τις χαμηλές χρεώσεις
Τι αναφέρει ο ΔΕΔΔΗΕ

Επικοινωνία Παπασταύρου με τον ΥΠΕΣ των ΗΠΑ Doug Burgum - Τι συζήτησαν
Έμφαση δόθηκε στην αποδοχή από την ελληνική Κυβέρνηση του ενδιαφέροντος της αμερικανικής εταιρείας Chevron για τα θαλάσσια οικόπεδα «Νότια Κρήτη Ι και ΙΙ»

Κίνα: Ανακαλύφθηκε τεράστιο κοίτασμα πετρελαίου στη Νότια Σινική Θάλασσα
Κοίτασμα αργού πετρελαίου εντόπισε κινεζική πετρελαϊκή εταιρεία στη Νότια Σινική Θάλασσα, το οποίο περιέχει αποθέματα που αποδεδειγμένα ξεπερνούν τους 100 εκατομμύρια τόνους.

Τα 14 χρόνια περιπέτειας για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου - Ισραήλ
Η ιστορία για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, από τη σύλληψη του project το 2011, την ανάληψη του από τον ΑΔΜΗΕ το 2023 και τις σημερινές προκλήσεις

Ρεκόρ κερδών για τον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου και αερίου της Ασίας
Η PetroChina ελέγχεται από το κινεζικό κράτος παρήγαγε 941,8 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου το 2024