Πέρασε από το ουκρανικό κοινοβούλιο η έγκριση νομοσχεδίου που προτείνει τη νομιμοποίηση της ιατρικής κάνναβης, το οποίο κατατέθηκε με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Ντένις Σμιχαλ.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, ο πόλεμος με τη Ρωσία άφησε πολλούς ανθρώπους με διαταραχή μετατραυματικού στρες και η μαριχουάνα, εφόσον χρησιμοποιηθεί για ιατρικούς σκοπούς, θα μπορούσε να είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο ανακούφισης.

ΗΠΑ: «Μαύρη λίστα» με τράπεζες που βοηθούν στη χρηματοδότηση της πολεμικής μηχανής της Ρωσίας

Ο νόμος θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ μετά από έξι μήνες και επιβάλλει αυστηρούς ελέγχους στην παραγωγή και διανομή κάνναβης. Η ιατρική συνταγή θα είναι απαραίτητη, ενώ η ψυχαγωγική χρήση της εξακολουθεί να απαγορεύεται και παραμένει ποινικό αδίκημα.

Η πρώτη φορά ήρθε στη Βουλή

Η χώρα της ανατολικής Ευρώπης προσπάθησε για πρώτη φορά να νομιμοποιήσει την κάνναβη το 2019. Ο πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είχε εκφράσει την υποστήριξή στη νομιμοποίηση της ιατρικής μαριχουάνας όμως το νομοσχέδιο που ήρθε στη Βουλή δεν συγκέντρωσε αρκετές ψήφους.

Ένα χρόνο αργότερα, η Ουκρανία διεξήγαγε ένα μη δεσμευτικό εθνικό δημοψήφισμα. Ένα από τα ερωτήματα του δημοψηφίσματος ήταν: «Υποστηρίζετε τη νομιμοποίηση της κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς – για βαρέως πάσχοντες ασθενείς;». Σχεδόν το 65% εκατό των ερωτηθέντων δήλωσε ότι υποστηρίζει τη νομιμοποίηση, ενώ το 29% απάντησε αρνητικά.

Η Ουκρανία νομιμοποίησε εν μέρει τη χρήση συνθετικών χημικών ουσιών που μοιάζουν με κάνναβη, όπως η dronabinol και η nabilone, καθώς και το εκχύλισμα κάνναβης nabiximol, για ιατρικούς σκοπούς το 2022.

Η Ουκρανική Ένωση Ιατρικής Κάνναβης υπολογίζει τον αριθμό των πιθανών καταναλωτών ιατρικής κάνναβης σε 2 εκατομμύρια άτομα.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Μαρινάκης για αναβάθμιση Scope: Επιβεβαιώθηκαν για μια ακόμα φορά οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας
Επικαιρότητα |

Μαρινάκης για αναβάθμιση Scope: Επιβεβαιώθηκαν ξανά οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

«Η έκθεση της Scope υπογραμμίζει μεταξύ άλλων την ταχεία μείωση του δημόσιου χρέους, την επίτευξη ισχυρών πλεονασμάτων, τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων» είπε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος