
Με κέρδη που άγγιξαν το 3% έκλεισαν οι βασικοί δείκτες της αγοράς πετρελαίου την εβδομάδα, μετά από τα ενθαρρυντικά στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ ενώ ενισχύονται οι ανησυχίες ότι οι επιθέσεις των Χούτι σε πλοία θα αυξήσουν το κόστος εφοδιασμού.
Την Παρασκευή η τιμή του μαύρου χρυσού υποχώρησαν λόγω των προσδοκιών ότι η Αγκόλα θα μπορούσε να αυξήσει την παραγωγή μετά την αποχώρησή της από τον ΟΠΕΚ. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent υποχώρησαν κατά 32 σεντς ή 0,4% για να διαμορφωθούν στα 79,07 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI)
σημείωσε πτώση 33 σεντς ή 0,5%, για να διαμορφωθεί στα 73,56 δολάρια.
BofA: Ποιοι έχασαν το ράλι των μετοχών
Στη Μέση Ανατολή, περισσότεροι θαλάσσιοι μεταφορείς ανακοίνωσαν ότι αποφεύγουν την Ερυθρά Θάλασσα λόγω των επιθέσεων σε πλοία που πραγματοποιούνται από την υποστηριζόμενη από το Ιράν μαχητική ομάδα Χούτι, η οποία απαντά στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.
Οι μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες Maersk και CMA CGM ήδη είπαν ότι θα επιβάλουν πρόσθετες χρεώσεις που συνδέονται με την επαναδρομολόγηση των πλοίων.
Οι επιθέσεις έχουν προκαλέσει διαταραχές στη διώρυγα του Σουέζ, η οποία διακινεί περίπου το 12% του παγκόσμιου εμπορίου.
Στην Αφρική, εν τω μεταξύ, η απόφαση της Αγκόλα να αποχωρήσει από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για το Πεκίνο να αυξήσει τις επενδύσεις στον πετρελαϊκό και άλλους τομείς της χώρας. Η Αγκόλα παράγει περίπου 1,1 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα.
Στο Ιράκ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου πετρελαίου Asim Jihad επιβεβαίωσε την υποστήριξη της χώρας στη συμφωνία ΟΠΕΚ+ και τη δέσμευσή του για εθελοντικές περικοπές πετρελαίου.
Ο ΟΠΕΚ+ περιλαμβάνει τον ΟΠΕΚ και συμμάχους όπως η Ρωσία.
Υποχώρηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ
Στις ΗΠΑ, ο δείκτης προχωπικών δαπανών, δείκτης που μετρά τον πληθωρισμό και παρακολουθείται στενά από την Fed, υποχώρησε περισσότερο από το αναμενόμενο ενισχύοντας την αισιοδοξία των επενδυτών ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μειώσει το κόστος δανεισμού το επόμενο έτος.
Τα χαμηλότερα επιτόκια μειώνουν το κόστος δανεισμού των καταναλωτών, γεγονός που μπορεί να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη και τη ζήτηση για πετρέλαιο.
Οι προσδοκίες ότι η Fed είναι πιο πιθανό να μειώσει τα επιτόκια το επόμενο έτος συνέβαλαν επίσης στη υποχώρησ του δολαρίου ΗΠΑ στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο έναντι ενός καλαθιού άλλων νομισμάτων για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα.
Ένα ασθενέστερο δολάριο μπορεί να ενισχύσει τη ζήτηση πετρελαίου κάνοντας το καύσιμο πιο ακριβό για τους αγοραστές που χρησιμοποιούν άλλα νομίσματα.


Latest News

Ξέφρενο ράλι στον χρυσό - Ξεπέρασε τα 3.100 δολάρια λόγω δασμών και αβεβαιότητας
Ο χρυσός ξεκίνησε την εβδομάδα με νέο ιστορικό ρεκόρ - Οι επενδυτές στρέφονται σε ασφαλή καταφύγια

Υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου παρά τις απειλές Τραμπ για επιβολή δασμών στη Ρωσία
Επιφυλακτικοί είναι οι επενδυτές για το πετρέλαιο - Δεν τους κινητοποιούν αρκετά οι νέες απειλές Τραμπ

Commodities: Ιστορικά υψηλά κερδών για τους μεγαλύτερους traders ενέργειας
Τα κέρδη για το 2024 και το πρώτο τρίμηνο του 2025 θα είναι χαμηλότερα από τα έτη έκρηξης 2022-2023 παραμένουν υψηλότερα από σχεδόν οποιαδήποτε άλλη στιγμή στην ιστορία

Τρίτη εβδομάδα κερδών για το μαύρο χρυσό
Οι δασμοί σε αγοραστές πετρελαίου από τη Βενεζουέλα ήταν ο σημαντικότερος καταλύτης για την αγορά πετρελαίου

Πώς να επενδύσετε σε χρυσό - Ποιοι παράγοντες καθορίζουν την αγορά
Για να επενδύσει κανείς σε χρυσό δεν είναι απαραίτητο να έχει μεγάλα κεφάλαια, ούτε να είναι ρέκτης των αγορών

Τρίτη σερί εβδομαδιαία άνοδο για το πετρέλαιο παρά τη σημερινή πτώση
Οι ανησυχίες για έναν εμπορικό πόλεμο και η αυξημένη αβεβαιότητα της πολιτικής των ΗΠΑ, επιβαρύνουν πολύ το κλίμα στην αγορά πετρελαίου

Προς υψηλό ενός μήνα οι τιμές του πετρελαίου - Τι προβλέπουν οι αναλυτές
Ισχυρότερος παράγοντας όλων για τις τιμές στο πετρέλαιο παραμένει η αβεβαιότητα που προκαλούν οι δασμοί Τραμπ

Νέο ιστορικό υψηλό για τον χρυσό
Ο χρυσός έχει σημειώσει 17 υψηλά ρεκόρ φέτος

Σκαρφαλώνουν οι τιμές του πετρελαίου
Μειώθηκαν τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ και οι αυξανόμενες ανησυχίες για στενότερη παγκόσμια προσφορά ενισχύουν τις τιμές του πετρελαίου

Πτωτικά κινούνται οι τιμές του χρυσού
Ενισχύονται οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων και το δολάριο