Έχοντας τη «δάφνη» της καλύτερης χώρας της χρονιάς από τον Economist, η Ελλάδα αποχαιρετά το 2023 με μια αγορά που αναπαύεται μετά από ένα εντυπωσιακό ράλι που προσέφερε σημαντικά κέρδη. Άλλωστε το σχεδόν +40% από την αρχή του έτους δεν χρειάζεται πολλές ερμηνείες, όσο και αν ο αντίλογος πάντα υπάρχει και ο δρόμος που θα πρέπει να καλυφθεί είναι ακόμη μακρύς.
Το 2023 τα είχε όλα για την ελληνική αγορά. Άρχισε καλά, φέρνοντας μάλιστα δύο +10% και +10,4% το πρώτο δίμηνο αντίστοιχα, για να έρθει όμως το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών για να πυροδοτήσει το -6,6% του Μαρτίου.
Economist: Η Ελλάδα χώρα της χρονιάς για το 2023
Οι δεύτερες σκέψεις για τις πολιτικές επιπτώσεις που θα είχε το γεγονός καθώς η χώρα όδευε προς τις εκλογές της 21ης Μαΐου ήταν ο βασικός καταλύτης του risk off που υπήρξε τον Μάρτιο. Και αυτό διότι η αγορά «έπαιζε» το σενάριο της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα, ένα ισχυρό δηλαδή ορόσημο για την προσέλκυση επενδύσεων, οι οποίες και θα τροφοδοτούσαν μια μακροπρόθεσμη ανοδική κίνηση.
Εν μέσω εσωστρέφειας, ο Απρίλιος έφερε μια εξισορρόπηση, κλείνοντας με κέρδη 2,9%, με τον Μάιο να γίνεται η κατά πολλούς εκλογική έκπληξη και να φέρει το εντυπωσιακό +12,3%, το οποίο επί της ουσίας «δομήθηκε» μετά την 21η Μαΐου.
Η κεκτημένη ταχύτητα των πρώτων εκλογών συνεχίστηκε και το επόμενο δίμηνο, με τον Ιούνιο και τον Ιούλιο να κλείνουν με κέρδη 4,9% και 4,4% αντίστοιχα, με τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση να μην προσθέτει κάτι που δεν ήξερε η αγορά.
Ο Αύγουστος όμως ήταν ο πρώτος μήνας της… πληρωμής. Τα κέρδη ήταν μεγάλα, πολλοί τίτλοι είχαν διπλασιάσει τις αποτιμήσεις τους και οι ανυπόμονοι αγοραστές γρήγορα πέρασαν στο στρατόπεδο των πωλητών. Μετά το -1,7% του Αυγούστου, ήρθε το -7,8% του Σεπτεμβρίου, το οποίο μάλιστα συνέπεσε και με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για τη χώρα, απογοητεύοντας τους αισιόδοξους που περίμεναν ότι θα γίνει «μπαμ» εισροών σε μια αγορά που οι τζίροι της κυμαίνονταν μεταξύ 90 – 130 εκατ. ευρώ ημερησίως. Σε αυτό βέβαια συνέβαλε ένα ακόμη ακραίο αρνητικό γεγονός που πέρασε η χώρα, δηλαδή τις φυσικές καταστροφές σε μεγάλα μέρη της χώρας, πλήττοντας τμήματα της παραγωγικής διαδικασίας, ειδικά της πρωτογενούς.
Υπόλοιπα «πληρωμών» είχαμε και τον Οκτώβριο στην αγορά, ο οποίος έκλεισε με απώλειες 1,3%, για να έρθει όμως ο Νοέμβριος των τραπεζικών placement και των επιχειρηματικών εξελίξεις και να δώσει ένα +6,5% καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος του χαμένου εδάφους στο τρίμηνο που προηγήθηκε. Έτσι ο Δεκέμβριος, αναλώνεται σε συντήρηση δυνάμεων, περίπου 20 μονάδες υψηλότερα από το κλείσιμο του Νοεμβρίου.
Οι 3 καταλύτες
Σαφώς ο μεγάλος καταλύτης αυτής της πορείας ήταν η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, αν και όταν αυτή ήρθε το ΧΑ έδειξε την έτερη όψη του, την πτωτική δηλαδή. Άλλωστε, μια αγορά δεν είναι one-way και αυτό ήταν μια υπενθύμιση εν μέσω ευφορίας που επικρατούσε στη Λ. Αθηνών, η οποία και ενεργοποίησε αρκετούς «ξεχασμένους» κωδικούς από άλλες εποχές.
Το στοιχείο βέβαια που δεν είχαν συνυπολογίσει αρκετοί, αν και οι προειδοποιήσεις αρκετών εγχώριων αναλυτών υπήρχαν, ήταν οι κινήσεις των ευέλικτων front runners, των κεφαλαίων δηλαδή που έσπευσαν να επωφεληθούν του θετικού κλίματος που δημιουργούσε η προσδοκία της επενδυτικής βαθμίδας. Η κατοχύρωση των κερδών από αυτά τα κεφάλαια ήταν και ο βασικός λόγος της υστέρησης του τριμήνου Αυγούστου – Οκτωβρίου, η οποία διεκόπη από τις εξελίξεις που ήρθαν με οδηγό την επενδυτική βαθμίδα, όπως τα placement των τραπεζών.
Ο δεύτερος καταλύτης ήταν φυσικά τα μεγέθη των εισηγμένων, με την κερδοφορία τους να αναμένεται να ξεπεράσει και φέτος τα 10 δισ. ευρώ. Η εντυπωσιακή επίδοση στο μέτωπο του τουρισμού, η ενίσχυση της κατασκευαστικής δραστηριότητας, τα έργα της πληροφορικής, αλλά και η ρευστότητα που διοχετεύει το Ταμείο Ανάκαμψης, ήταν μερικοί από τους βασικούς καταλύτες της ανοδικής τροχιάς των αποτελεσμάτων, τα οποία είναι ο βασικός οδηγός των μακροπρόθεσμων επενδυτών.
Ο τρίτος καταλύτης, περισσότερο βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα, ήταν ο καταιγισμός των θετικών εκθέσεων τόσο για την ελληνική οικονομία, όσο και για τις εισηγμένες, με τον τραπεζικό κλάδο να έχει την τιμητική του. Όσο και αν οι επικριτές των τραπεζών τηρούσαν επιφυλακτική στάση για τον κλάδο, τόσο οι ξένοι εξήραν την πρόοδο που έγινε στις τράπεζες, με την εκκαθάριση των ισολογισμών και τον μετασχηματισμό τους να αποτελούν game changer για τους τίτλους που δίνουν τον τόνο σε ολόκληρη την αγορά.
Οι πρωταγωνιστές
Μετά από αρκετά χρόνια η αγορά έδειξε να αποκτά κάποιο βάθος και το αγοραστικό ενδιαφέρον να διαχέεται σε αρκετούς τίτλους, όχι μόνο της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Το “στόρυ”, όπως το ονομάζουν παλιοί αναλυτές, άλλωστε υπήρχε για τις διοικήσεις πολλών εισηγμένων και αρκούσε να βγει στην επιφάνεια για να μπουν και μικρότεροι τίτλοι στο ραντάρ του επενδυτικού ενδιαφέροντος.
Οι αποδόσεις μέχρι τώρα διόλου ευκαταφρόνητες, αν και δεν έλειψαν και οι υπερβολές, όπως άλλωστε συμβαίνουν σε κάθε bull market, κάθε χώρας… κάθε ιστορικής στιγμής.
Latest News
Στην παγκόσμια «αίθουσα αναμονής» και το ΧΑ
Και το ΧΑ περιμένει την κρίσιμη ανακοίνωση των στοιχείων πληθωρισμού στις ΗΠΑ
Alter Ego Media: Στη διάθεση του επενδυτικού κοινού το ενημερωτικό δελτίο
Η Alter Ego Media προχωρά σε δημόσια προσφορά έως 14.249.000 νέων μετοχών - Ποιο είναι το αναμενόμενο χρονοδιάγραμμα
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Εγκρίθηκε το ενημερωτικό δελτίο της Alter Ego Media για εισαγωγή στο ΧΑ
Με απόφαση του το διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε το περιεχόμενο του ενημερωτικού δελτίου της Alter Ego Media
Συνεδρίαση σταθεροποίησης και αλλαγών - Στήριξαν Τιτάν, ΟΠΑΠ και Eurobank
Το κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών υποστηρίχθηκε και από τις προσπάθειες ανάκαμψης των ευρωπαϊκών αγορών
Τιτάν, Eurobank και ΟΠΑΠ στηρίζουν τον Γενικό Δείκτη κόντρα στις πιέσεις
Οι αγοραστές αν και διατηρούν ένα ελαφρύ προβάδισμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών έχουν ρίξει σημαντικά τους ρυθμούς τους
Ήπια κέρδη στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Άλμα άνω του 3% από τον Τιτάνα
Το Χρηματιστήριο Αθηνών αναζητά την επόμενη ημέρα της διόρθωσης
To XA έδειξε χαρακτήρα και κράτησε τις στηρίξεις - Άλμα 13% για τον ΟΛΘ
Το Χρηματιστήριο Αθηνών κράτησε ακόμη και τις κοντινές στηρίξεις του στις 1.490 μονάδες
Δοκιμάζει τις πρώτες στηρίξεις το ΧΑ - Στο επίκεντρο ο ΟΛΘ
Ο γενικός δείκτης προσπαθεί να κρατήσει την κοντινή του στήριξη στις 1.490 μονάδες
Πώς αντιδρά ο Γενικός Δείκτης στην κατοχύρωση κερδών - Ξεχωρίζει ο ΟΛΘ με άνοδο 13%
Οι περισσότεροι τίτλοι δείχνουν να ελέγχουν τις απώλειές τους
Οι καταλύτες που μπορούν να συντηρήσουν την θετική πορεία των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Θετική η εικόνα που προβάλει η JP Morgan για το Χρηματιστήριο καθώς θεωρεί την Ελλάδα ως μια ελκυστική επενδυτική επιλογή εντός της Ευρωζώνης