Παραδόξως η χώρα που ούτως ή άλλως εφαρμόζει την πιο αυστηρή δημοσιονομική πολιτική στην Ευρώπη, η Ελλάδα, τάχθηκε στις διαπραγματεύσεις για το νέο σύμφωνο σταθερότητας υπέρ της ευελιξίας και της χαλαρότητας.
Βρεθήκαμε στην πλευρά των απείθαρχων, των χωρών με υψηλά ελλείμματα, τη στιγμή που είμαστε ίσως οι πιο πειθαρχημένοι.
Το χρέος μας είναι ρυθμισμένο και τακτοποιημένο στον υπερθετικό βαθμό και οι δημοσιονομικοί μας στόχοι κλειδωμένοι από τη συμφωνία με τον ESM, τον μεγαλύτερο δανειστή της χώρας.
Μια θέση στο πλευρό των Γερμανών, των Ολλανδών, των Φινλανδών και των λοιπών… δημοκρατικών δυνάμεων θα μας ανήκε λογικά.
Επίσης, άγνωστο γιατί, πανηγύρισε η κυβέρνηση τόσο πολύ για την εξαίρεση των αμυντικών δαπανών.
Στην περίπτωση εκτροχιασμού της οικονομίας οι νέοι αμυντικοί εξοπλισμοί – όχι τα καύσιμα των υφιστάμενων τανκς ή η τροφή των στρατιωτών – δεν θα μετρούν στους υπολογισμούς, που θα απειλούσαν τη χώρα με τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, δηλαδή με νέα μέτρα.
Μάλιστα δεν θα αρκεί ένα μικρό ποσό για να τη γλιτώσουμε από νέα μέτρα, αλλά θα πρέπει το μεγαλύτερο μέρος του ελλείμματος να οφείλεται στην αγορά όπλων και αυτό να αποδίδεται και να αιτιολογείται με κάποια ζωηρή απειλή για την εθνική ασφάλεια.
Σε κάθε περίπτωση, αν πανηγυρίζουμε για την εξαίρεση των αμυντικών δαπανών, λογικά καταγράφεται ως ήττα το γεγονός ότι δεν συμπεριλήφθηκαν στην ευελιξία τα κονδύλια του Μεταναστευτικού και της πράσινης μετάβασης, που επίσης διεκδίκησε η Ελλάδα.
Προς αποφυγήν παρερμηνείας, η συμφωνία που επιτεύχθηκε την Τετάρτη είναι σημαντική και καθόλου άσχημη για την Ελλάδα.
Οι εναλλακτικές που υπήρχαν στο τραπέζι, επίσης θα μπορούσαν να «πουληθούν» ως νίκη.
Η μεγαλύτερη επιτυχία ωστόσο για την Ελλάδα δεν είναι το περιεχόμενο της συμφωνίας των υπουργών Οικονομικών.
Μεγαλύτερη επιτυχία είναι πως ό,τι και αν αποφασιζόταν, ελάχιστα θα μας επηρέαζε.
Πρώτη φορά εδώ και πάνω από μία δεκαετία το διακύβευμα για την ελληνική οικονομία ήταν τόσο μικρό από μια τόσο σημαντική απόφαση.
Αυτό συμβαίνει απλά γιατί βρισκόμαστε σε μια τροχιά σταθερών πρωτογενών πλεονασμάτων, μείωσης του χρέους, με πολλαπλάσιους από την υπόλοιπη Ευρώπη ρυθμούς ανάπτυξης.
Αυτό που επιβεβαιώθηκε και είναι εξαιρετικά σημαντικό, είναι ότι οι Ευρωπαίοι συνεχίζουν να στηρίζουν τις αποφάσεις της προηγούμενης δεκαετίας, για την παραμονή της χώρας στο ευρώ.
Το γεγονός ότι οι τόκοι μεγάλου μέρους των δανείων των Μνημονίων που ξεπαγώνουν το 2032 δεν υπολογίζονται στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, αν υπάρξει τέτοιο ενδεχόμενο τότε για τη χώρα, είναι πολύ πιο σημαντικό από οτιδήποτε άλλο.
Δεν είναι μια απλή σημείωση, αλλά μια δήλωση πίστης στην πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Σημείωση: Η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τις τράπεζες, αν και καθυστερημένη, μπορεί και πρέπει να ταρακουνήσει τις διοικήσεις τους. Ηρθε η στιγμή να σταματήσουν να λειτουργούν με όρους επιβίωσης (από τις προμήθειες) και να μπουν σε έναν περισσότερο βιώσιμο τρόπο παραδοσιακής τραπεζικής (από τις χρηματοδοτήσεις).
Latest News
Ευρωπαϊκές οικονομίες σε τροχιά αβεβαιότητας
Οι προειδοποιήσεις της ΕΚΤ αποκαλύπτουν τους λόγους της ανησυχίας για την κατάσταση των οικονομιών στις ευρωπαϊκές χώρες
Χωρίς τιμαριθμοποίηση
Στην Ελλάδα η κυβέρνηση συνεχίζει να επιλέγει τον «αραμπά» του κοινωνικού αυτοματισμού
Ο θρίαμβος των αισιόδοξων
Στις μέρες μας, το 2024 εδώ στην Ελλάδα, έχουν πάρει κεφάλι και πάλι οι απαισιόδοξοι και φοβούνται και τη σκιά τους
Ο θρίαμβος των αισιόδοξων
Οι ίδιοι απαισιόδοξοι ανησυχούσαν πριν από τις εκλογές του 2019 για το δημόσιο χρέος και τις τράπεζες
Οι επιχειρήσεις στην εποχή των αναταράξεων
Οι περίοδοι της σταθερότητας και μιας υποτιθέμενης κανονικότητας θα γίνονται όλο και πιο σύντομες για τις επιχειρήσεις και τις οικονομίες
Το ελαιόλαδο ρίχνει τον πληθωρισμό
Σε όλες τις απότομες αλλαγές σε μια αγορά, έτσι και στο ελαιόλαδο υπάρχουν νικητές και ηττημένοι
Στην ασφάλεια των πλεονασμάτων
Το χθεσινό μήνυμα Χατζηδάκη αποτελεί μια ελάχιστη ανταπόδοση στους χτυπημένους από τη χρεοκοπία Έλληνες φορολογουμένους
Ευκαιρία εκσυγχρονισμού
Τα Κράτη-Μέλη της ΕΕ έχουν υποχρέωση μεταφοράς, έως 15 Νοεμβρίου 2024, στο εθνικό δίκαιο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2022/2041 για επαρκείς κατώτατους μισθούς
Εκτός κυβερνητικού ραντάρ…
Ο τομέας μπορεί να προοδεύει την τελευταία τριετία, αλλά η παραγωγικότητά του μειώνεται
Απαγορευτικά ενοίκια
Γενικά το κόστος στέγασης αποτελεί έναν από τα σημαντικότερα πάγια έξοδα για μια επιχείρηση