Πόσα βιβλία έχετε διαβάσει; Πόσα ακόμη θα θέλατε να διαβάσετε στην υπόλοιπη ζωή σας; Προλαβαίνετε; Μπορεί η τελευταία ερώτηση να ακούγεται κάπως… μακάβρια, όπως ο Economist έκανε κάποιους υπολογισμούς για να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα και να προτείνει τρόπους να αφιερώσετε χρόνο για τα καλύτερα από τα βιβλία που θα θέλατε να διαβάσετε.

Νόμπελ Λογοτεχνίας στον νορβηγό Γιον Φόσε

Στο πλαίσιο της διερεύνησης, ρωτήθηκαν 1.500 Αμερικανοί για τους αναγνωστικές τους συνήθειες με τη βοήθεια του YouGov.

Μόλις λίγο περισσότεροι από τους μισούς, ποσοστό 54%, δήλωσαν ότι διάβασαν ή άκουσαν ένα βιβλίο στη διάρκεια του 2023. Από αυτούς που το έκαναν, ο μέσος όρος ήταν 11 βιβλία.

Με αυτόν τον υπολογισμό, εάν ένα επτάχρονο παιδί άρχισε να διαβάζει το 2023, θα φτάσει στα περίπου 770 βιβλία στη διάρκεια της ζωής του σύμφωνα με το υπολογιστικό μοντέλο.

Ένας 30χρονος μπορεί να έχει γύρω στα 500 να διαβάσει, ενώ ένας αναγνώστης ηλικίας 70 ετών έχει χρόνο για ακόμη 100 βιβλία.

Ακόμη και ένας «βιβλιοφάγος», που θα διαβάζει μέχρι τα βαθιά του γεράματα, δεν θα προλάβει να διαβάσει όλα τα βιβλία που θα ήθελε.

Σύμφωνα με κάποιες πρόχειρες εκτιμήσεις, έχουν δημοσιευθεί 160 εκατομμύρια μοναδικοί τίτλοι από την ευρεία υιοθέτηση του τυπογραφείου τον 15ο αιώνα.

Είναι δύσκολο να διαβάσει κανείς περισσότερο από το 0,003% του συνόλου, ακόμα κι αν διάβαζε ένα βιβλίο την εβδομάδα (το οποίο μόνο το 4% των ερωτηθέντων κατάφερε το 2023).

Μισό λεπτό! Δεν υπάρχει λόγος για πανικό! Αυτοί οι αριθμοί φαντάζουν ξαφνικά πολύ καλύτεροι εάν αναλογιστείτε τον νόμο του Sturgeon, που επινοήθηκε από έναν ομώνυμο (και κουρασμένο) συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας: «Το 90% των πάντων είναι χάλια». Αν φιλτράρετε τον γρίφο, πιστεύουμε ότι ο μέσος επτάχρονος έχει άφθονο χρόνο για να διαβάσει πολλά υπέροχα βιβλία.

Για να το υπολογίσει αυτό ο Economist, αφαίρεσε μια λίστα με τίτλους που έχουν αναγνωριστεί από τους κριτικούς από το 1.000bookstoread.com, έναν ιστότοπο που βασίζεται σε ένα ομώνυμο βιβλίο του James Mustich.

Στη συνέχεια, με τη βοήθεια της howlongtoread.com, μιας μηχανής αναζήτησης, δημιούργησε μια πρόχειρη εκτίμηση για τον χρόνο που θα χρειαζόταν για να ξεπεράσουμε τα περίπου 900 βιβλία για τα οποία βρήκε δεδομένα.

Εάν διαβάζετε 11 βιβλία τον χρόνο, θα χρειαζόσασταν πιθανώς 84 χρόνια για να ολοκληρώσετε την πρόχειρη λίστα με τα κλασικά.

Άλλες εκτιμήσεις δείχνουν ότι οι Αμερικανοί διαβάζουν για 15 λεπτά την ημέρα. Με αυτό το δεδομένο, θα χρειαζόσασταν 102 χρόνια. Αλλά αν διαβάζετε καθημερινά για μισή ώρα θα μπορούσατε να το ολοκληρώσετε τη λίστα σε 51 χρόνια.

Ένας νεαρός αναγνώστης μπορεί να ξεκινήσει με της Beatrix Potter’s το «The World of Peter Rabbit», που ολοκληρώνεται εύκολα σε μερικές μέρες και να τελειώσει με το «Πόλεμος και Ειρήνη» του Τολστόι, που θέλει 92 ημέρες διαβάσματος, σε ηλικία μόλις 52 ετών.

Για αναγνώστες που διαθέτουν μία ώρα την ημέρα για διάβασμα, ο Economist υπολόγισε ότι θα μπορούσαν να φτάσουν σε ένα έργο με την απαιτητικότητα του «Πόλεμος και Ειρήνη» είκοσι χρόνια νωρίτερα, στην ηλικία των 30 και στο μεγαλύτερο μέρος της ενηλικίωσής τους να διαβάσουν αριστουργήματα που δεν έχουν ακόμη δημοσιευτεί.

Εάν το 46% των ατόμων που –βάσει της έρευνας- δεν κατάφεραν να διαβάσουν ούτε ένα βιβλίο το 2023 ανέβαλαν το διάβασμα μέχρι τη συνταξιοδότησή τους, μπορεί να προλάβουν να διαβάσουν μόνο το ένα τρίτο της λίστας με τα αναγνωρισμένα βιβλία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus
Ασφάλιστρα υγείας: Στην αντεπίθεση οι ασφαλιστικές – Βάζουν θέμα ΣΔΙΤ στα δημόσια νοσοκομεία
Plus |

Στην αντεπίθεση οι ασφαλιστικές για τα ασφάλιστρα υγείας – Ζητούν τιμοκατάλογο και είσοδο στα δημόσια νοσοκομεία

Μετά τις αποκαλύψεις του ΟΤ για τα ασφάλιστρα υγείας, η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών ζητά μέτρα για το άνοιγμα του ανταγωνισμού με τα ιδιωτικά νοσοκομεία

«Η σύνοδος των τριών κρίσεων: 2014-2022» – Το νέο βιβλίο του Παναγιώτη Πετράκη
Tέχνη και Ζωή |

«Η σύνοδος των τριών κρίσεων: 2014-2022» – Το νέο βιβλίο του Παναγιώτη Πετράκη

Η Ελλάδα μετά την βαριά κρίση του 2010-2014, που συνεχίστηκε ουσιαστικά μέχρι το 2017 και τυπικά μέχρι τον Αύγουστο του 2022 πέρασε όπως όλος ο κόσμος, τον Covid-19 και την ενεργειακή κρίση και το Ουκρανικό.