Το Πεκίνο κατέγραψε ρεκόρ ωρών με θερμοκρασίες υπό του μηδενός το Δεκέμβριο, ενώ παρόμοιες καιρικές συνθήκες χαμηλών θερμοκρασιών είχαν να καταγραφούν από το 1951, όταν ένα ψυχρό κύμα είχε προκαλέσει ιστορικά χαμηλές θερμοκρασίες.

Από την προηγούμενη εβδομάδα, στα βόρεια και βορειοανατολικά τμήματα της Κίνας καταγράφηκαν χαμηλές θερμοκρασίες ρεκόρ, ενώ σε μερικές περιοχές, η θερμοκρασία έπεσε στους -40 βαθμούς Κελσίου από τις ψυχρές αέριες μάζες της Αρκτικής.

Στουρνάρας: 2,2 δισ. ευρώ τον χρόνο το κόστος της κλιματικής κρίσης για την οικονομία

Υην ίδια στιγμή, σε νέο ιστορικό υψηλό αναμένεται να φτάσουν οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την καύση ορυκτών καυσίμων, επιδεινώνοντας την κλιματική αλλαγή και τροφοδοτώντας πιο καταστροφικές ακραίες καιρικές συνθήκες. Σύμφωνα με την έκθεση  Global Carbon Budget, οι συνολικές εκπομπές CO2, οι οποίες έφτασαν σε υψηλό ρεκόρ πέρυσι, έχουν σημειώσει υψηλές τιμές και το 2023 λόγω της ελαφράς πτώσης από χρήσεις γης όπως η αποψίλωση των δασών.

Οι χώρες αναμένεται να εκπέμπουν συνολικά 36,8 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους CO2 από ορυκτά καύσιμα το 2023, αύξηση 1,1% από πέρυσι, κατέληξε η έκθεση επιστημόνων από περισσότερα από 90 ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένου του Πανεπιστημίου του Έξετερ. Συμπεριλαμβανομένων των εκπομπών χρήσης γης, οι παγκόσμιες εκπομπές CO2 αναμένεται να φτάσουν συνολικά σε 40,9 δισεκατομμύρια τόνους φέτος.

Οι εκπομπές από άνθρακα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο αυξήθηκαν, λόγω της Ινδίας και της Κίνας. Η άνοδος στην Κίνα οφείλεται στο άνοιγμα της οικονομίας της μετά τα lockdown για της COVID-19, ενώ στην Ινδία ήταν αποτέλεσμα της ταχύτερης αύξησης της ζήτησης ενέργειας από τη χωρητικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της χώρας, αφήνοντας τα ορυκτά καύσιμα να καλύψουν το έλλειμμα.

Σύμφωνα με μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Πολιτείας του Ντελαγουέρ στις Ηνωμένες Πολιτείες, μόνο το 2022 η κλιματική αλλαγή προκάλεσε σε παγκόσμια κλίμακα απώλεια 6,3% του ΑΕΠ του συνόλου των κρατών, δηλαδή περί τα 5,25 τρισ. δολάρια. Πρόκειται για μια εκτίμηση σταθμισμένη ανάλογα με τον πληθυσμό της κάθε χώρας, για την οποία οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τόσο τις άμεσες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής (στη γεωργία, την ενέργεια, ακόμη και την παραγωγικότητα των διαφόρων χωρών) όσο και τις υπερεθνικές επιπτώσεις της κρίσης. Ελήφθησαν επίσης υπόψη οι απώλειες από τις μη πραγματοποιηθείσες επενδύσεις εξαιτίας της κλιματικής κρίσης. Το καθαρό, μη-σταθμισμένο ποσοστό του παγκόσμιου πλούτου που χάθηκε την περυσινή χρονιά υπολογίστηκε στο 1,8% του παγκόσμιου ΑΕΠ, δηλαδή στα 1,5 τρισ. δολάρια περίπου.\

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Κλιματική αλλαγή
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Green |

Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή

Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας

Συνολάκης: Η χώρα μας μπορεί να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες
Green |

Μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες - Τι απαντά ο Συνολάκης

«Οι άνεμοι είχαν ταχύτητες που φτάνανε τα 160 χιλιόμετρα την ώρα και με τέτοιες ταχύτητες δεν μπορεί κανείς να σταματήσεις τις πυρκαγιές γιατί δεν μπορούν να πετάξουν αεροπλάνα»

Κλιματική αλλαγή: Θανάσιμη απειλή για εκατομμύρια ανθρώπους – Προστέθηκαν 41 μέρες επικίνδυνης ζέστης
Green |

Η κλιματική αλλαγή δείχνει τα δόντια της - Προστέθηκαν 41 μέρες επικίνδυνης ζέστης

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο για την ανθρωπότητα, με τους καύσωνες εντείνονται κάθε χρόνο λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου