
Ένα ράλι-μαμούθ το 2023 για τις εκτεθειμένες στο Ελ Νίνιο πρώτες ύλες πιθανότατα θα χτυπήσει τις τσέπες των καταναλωτών τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με μια ειδική τράπεζα τροφίμων και αγροτοβιομηχανιών.
Τα μαλακά εμπορεύματα έχουν σημειώσει τεράστια κέρδη από την αρχή του έτος, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για χυμό πορτοκαλιού, κακάο, καφέ και ζάχαρη να έχουν εκτοξευθεί εν μέρει λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών και των ανησυχιών για την προμήθεια που σχετίζονται με το Ελ Νίνιο.
«Μπορείτε να πείτε ότι το Ελ Νίνιο έχει ένα γλυκό δόντι επειδή τρώει ή αφαιρεί μεγάλο μέρος της ζάχαρης από τον κόσμο», δήλωσε στο CNBC ο Carlos Mera, επικεφαλής έρευνας αγοράς αγροτικών προϊόντων στη Rabobank με έδρα την Ολλανδία.
Σοκολάτα: Νέες αυξήσεις στις τιμές φέρνει το Ελ Νίνιο
«Οι τιμές της ζάχαρης πιθανότατα έχουν ήδη μεταφερθεί [στους καταναλωτές], αλλά σίγουρα για τη σοκολάτα θα πρέπει να περιμένουμε μεγάλη αύξηση σε επίπεδο λιανικής – και το El Niño είναι σίγουρα κάτι που πρέπει να παρακολουθήσουμε».
Το φαινόμενο Ελ Νίνιο, το οποίο επέστρεψε νωρίτερα φέτος, είναι ένα φυσικό φαινόμενο που εμφανίζεται όταν οι θερμοκρασίες της θάλασσας στον ανατολικό Ειρηνικό αυξάνονται κατά 0,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο. Κι αυτό μπορεί να ανοίξει το δρόμο για περισσότερες καταιγίδες και ξηρασίες.
Κορύφωση του φαινομένου
Οι επιπτώσεις του Ελ Νίνιο τείνουν να κορυφώνονται τον Δεκέμβριο, αλλά ο αντίκτυπος συνήθως απαιτεί χρόνο για να εξαπλωθεί σε όλη την υδρόγειο. Αυτή η καθυστερημένη επίδραση είναι ο λόγος που οι μετεωρολόγοι πιστεύουν ότι το 2024 θα μπορούσε να είναι η πρώτη χρονιά που η ανθρωπότητα ξεπερνά ένα κρίσιμο όριο θέρμανσης .
Η ξηρότητα που σχετίζεται με το Ελ Νίνιο σε μεγάλο μέρος της Νοτιοανατολικής Ασίας, της Ινδίας, της Αυστραλίας και σε περιοχές της Αφρικής έχει υποστηρίξει ένα ράλι τιμών για τα μαλακά εμπορεύματα όπως η ζάχαρη, ο καφές και το κακάο φέτος, ανέφερε η Rabobank στην ετήσια προοπτική της για το 2024.
Η ολλανδική τράπεζα αναμένει σε γενικές γραμμές ότι ο παγκόσμιος πληθωρισμός των τροφίμων θα μειωθεί απότομα μετά από χρόνια ανόδου των τιμών.
Προειδοποίησε επίσης ότι αρκετές καλλιέργειες θα μπορούσαν να επηρεαστούν αρνητικά από το Ελ Νίνιο στις αρχές του επόμενου έτους, ενώ αναγνωρίζει ότι υπάρχει πιθανότητα να ωφεληθούν ορισμένες καλλιέργειες, αναφέροντας εκείνες στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη νότια Βραζιλία και την Αργεντινή.
Αυξάνονται τα μαλακά εμπορεύματα
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χυμού πορτοκαλιού ανέβηκαν κατά ένα επιβλητικό 80% το 2023, φτάνοντας σε υψηλό όλων των εποχών στα τέλη Νοεμβρίου, μετά από τυφώνες και ασθένειες που κατέστρεψαν τις καλλιέργειες εσπεριδοειδών στη Φλόριντα.
«Περιστασιακά, αυτές οι αγορές ξεπερνούν τις πιο τρελές προσδοκίες μας. Προέβλεψε κανείς χυμό πορτοκαλιού 4,00 $; Το δυναμικό κέρδους από αυτό το εμπόριο είναι εκπληκτικό», δήλωσε ο έμπορος Dave Reiter της Reiter Capital Investments LLC στις 30 Οκτωβρίου μέσω του X, παλαιότερα γνωστό ως Twitter.
Ο Ράιτερ προειδοποίησε έκτοτε ότι η ενδεχόμενη πτώση της τιμής του χυμού πορτοκαλιού «θα είναι ένα για τα βιβλία ρεκόρ».
Η τιμή του κακάο, ενός ζωτικού συστατικού για τη σοκολάτα, εκτινάχθηκε κατά 64% φέτος στα υψηλά των 46 ετών, καθώς οι προμήθειες της Δυτικής Αφρικής επλήγησαν σκληρά από τις έντονες βροχοπτώσεις και εν μέσω ζητημάτων όπως η μυκητίαση.
Η ποικιλία καφέ robusta στις 15 Δεκεμβρίου έφτασε στο υψηλότερο επίπεδό της τα τελευταία 15 χρόνια, ενώ οι τιμές της ζάχαρης αυξήθηκαν κατά 13% το 2023, ακόμη και μετά την άνοδο που σημειώθηκε από την κορύφωση των τελευταίων 12 ετών τον Σεπτέμβριο.
Ο Mera της Rabobank είπε ότι υπάρχει μια «πολύ σαφής» σχέση μεταξύ του El Niño και των υψηλότερων τιμών της ζάχαρης, επειδή ο καιρός τείνει να κάνει τις συνθήκες σε μεγάλες χώρες εξαγωγής ζάχαρης όπως η Ταϊλάνδη, η Ινδία και η Αυστραλία πιο ξηρές από το κανονικό.
Όσον αφορά το κακάο, ο Mera είπε ότι ο αντίκτυπος του Ελ Νίνιο είναι πιθανό να είναι «πολύ ασθενέστερος». Πρόσθεσε ότι η μηχανική της αγοράς κακάο σημαίνει ότι οι υψηλότερες τιμές της σοκολάτας δεν είναι πιθανό να αποδυναμώσουν αμέσως τη ζήτηση ή ακόμη και να δώσουν κίνητρα στην παραγωγή.
«Η βιομηχανία κακάο χαρακτηρίζεται από πολλές προθεσμιακές πωλήσεις εν μέρει λόγω του τρόπου εμπορίας του κακάο [στην Ακτή του Ελεφαντοστού και τη Γκάνα]», είπε ο Mera, αναφερόμενος στους δύο μεγαλύτερους παραγωγούς κακάο στον κόσμο.


Latest News

Προς την πρώτη εβδομαδιαία άνοδο μετά το πρωτικό σερί οδεύει το πετρέλαιο
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό πετρέλαιο τύπου Brent αυξήθηκαν κατά 55 σεντς ή 0,8% στα 66,40 δολάρια το βαρέλι

Ακάθεκτος ο χρυσός - Νέο ρεκόρ πάνω από τα 3.300 δολ.
Ο δείκτης του δολαρίου υποχώρησε 0,4% έναντι των αντιπάλων του , καθιστώντας τον χρυσό πιο ελκυστικό για άλλους κατόχους νομισμάτων

Νέα πτώση στο πετρέλαιο - «Καμπανάκι» από τον ΔΟΕ
Οι επενδυτές αναζητούν έναν καταλύτη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πιο ουσιαστική ανάκαμψη στο πετρέλαιο

«Καλπάζει» προς τις 4.000 δολάρια ο χρυσός- Τι προβλέπουν Goldman Sachs και UBS
Οι υψηλότερες εκτιμήσεις είναι αποτέλεσμα της ανόδου της τιμής κατά 6,6% την περασμένη εβδομάδα - Νέο ρεκόρ σημείωσε ο χρυσός τη Δευτέρα

Σε ελεύθερη πτώση οι τιμές του πετρελαίου - Η πρόβλεψη της Goldman Sachs
Οι αγορές ανησυχούν ότι η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου θα μειώσει τη ζήτηση για πετρέλαιο

Σε νέο ιστορικό ρεκόρ ο χρυσός - Ξεπέρασε τα 3.245 δολάρια η ουγγιά
Οι επενδυτές θα παρακολουθούν στενά τις κινήσεις μεγάλων κεντρικών τραπεζών

Γιατί η πτώση των τιμών του πετρελαίου δεν είναι πάντα «καλά νέα»
Η οικονομική εξίσωση έχει αλλάξει δραματικά - Το 2025 δεν είναι 2005

Ξεπέρασε τα 3.200 δολάρια ο χρυσός ενώ το αμερικανικό νόμισμα χάνει έδαφος
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 2,4% στα 3.253,20 δολάρια

Σπάει όλα τα ρεκόρ ο χρυσός - Σε ιστορικά υψηλά δια χειρός... Τραμπ
Η αβεβαιότητα λόγω δασμών και ο φόβος της ύφεσης ωθούν επενδυτές στον χρυσό - Την ίδια στιγμή, ο δείκτης του δολαρίου ΗΠΑ υποχώρησε κάτω από το βασικό όριο του 100 για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2023
![Χρυσός: Ξανά κοντά σε νέα ρεκόρ [Γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/gold-8218390_1280-600x400.jpg)
Κοντά σε νέα ρεκόρ ξανά ο χρυσός [Γράφημα]
Βαθαίνει η εμπορική κόντρα ΗΠΑ-Κίνας - Οι τιμές της Χρυσής Λίρας Αγγλίας από Τράπεζα της Ελλάδος