Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δεκαετιών έχουν υποχωρήσει τα αποθέματα νερού του Ιράκ, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση, καθώς η χώρα συνεχίζει τις συνομιλίες με το γειτονικό Ιράν και την Τουρκία σε μια προσπάθεια να αυξήσει τις ροές για την κάλυψη της εγχώριας κατανάλωσης.
«Το 2018 είχαμε (αποθέματα) διπλάσια από αυτά που έχουμε φέτος», τόνισε χαρακτηριστικά ο Οουν Τιάμπ, υπουργός Υδάτινων Πόρων, σε συνέντευξη Τύπου, χωρίς ωστόσο να δώσει την ακριβή ποσότητα των αποθεμάτων νερού.
Το νερό σε κίνδυνο: Ανησυχία για 25 χώρες
Πρωτοβουλίες μέσω τεχνολογίας
Όπως γράφει το Bloomberg, ο Ιρακινός υπουργός είπε ότι το υπουργείο του έχει αρχίσει να εμπλουτίζει τα αποθέματα μέσω τεχνολογίας που βοηθά στην εξοικονόμηση νερού, ειδικά αυτού που χρησιμοποιείται για τη γεωργία. Και εξέφρασε την ελπίδα ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα βοηθήσει το Ιράκ, που διασχίζεται από τους ποταμούς Τίγρη και Ευφράτη, να περάσει την καλλιεργητική περίοδο του επόμενου καλοκαιριού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ιράκ βρίσκεται σε συνεχείς συνομιλίες με το Ιράν και την Τουρκία για θέματα που αφορούν στην προμήθεια νερού, καθώς υπάρχει μια αυξανόμενη ανησυχία εν μέσω της κλιματικής αλλαγής.
Υπενθυμίζεται ότι το Ιράν, αφού διέκοψε μεγάλο μέρος της παροχής νερού που διοχετεύεται στο Ιράκ, συμφώνησε νωρίτερα φέτος να απελευθερώσει εκ νέου τη ροή του νερού από τον ποταμό Καρούν. Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει επιτευχθεί κάποια ανάλογη συμφωνία με την Τουρκία.
«Το πρόβλημα του νερού είναι εξίσου επικίνδυνο με την αντιμετώπιση του ISIS, και έτσι η κυβέρνηση θεωρεί πολύ σοβαρή την επίλυση αυτού του προβλήματος», είπε ο Tιάμπ.
Οι μελλοντικοί πόλεμοι για το νερό
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι το νερό θα είναι το επίδικο μελλοντικών πολέμων. Ο συνδυασμός ανάμεσα στην κλιματική αλλαγή, την υπερεκμετάλλευση υδάτινων πόρων και πολιτικές επιλογές όπως η κατασκευή φραγμάτων (στην προσπάθεια των χωρών να απεξαρτηθούν από ορυκτά καύσιμα) σε κρίσιμα σημεία επηρεάζουν χώρες και περιοχές και διαμορφώνουν το έδαφος για συγκρούσεις. Η Τουρκία για παράδειγμα έχει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για τη δημιουργία 22 φραγμάτων και εργοστασίων ηλεκτρικής ενέργειας στον Τίγρη και τον Ευφράτη. Μόνο που έτσι επηρεάζεται η ροή του νερού προς τη Συρία, το Ιράκ και το Ιράν.
Latest News
Η AMD απολύει το 4% του προσωπικού της παγκοσμίως - Εστιάζει στα ΑΙ τσιπ
Η AMD εστιάζει τις προσπάθειές της σε τσιπ τεχνητής νοημοσύνης προσπαθώντας να κοντράρει την Nvidia
Τραμπ: Μετά τη Γερουσία, κυριαρχία και στη Βουλή των Αντιπροσώπων
Άνοιξε ο δρόμος για το προεκλογικό πρόγραμμα Τραμπ, καθώς ο νέος πρόεδρος κυριαρχει στα δυο νομοθετικά σώματα
Μητσοτάκης στο Bloomberg: η Ελλάδα έχει ηγετική θέση στον ενεργειακό μετασχηματισμό
Στο περιθώριο της συνόδου COP29 στο Αζερμπαϊτζάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε συνέντευξη στο Bloomberg
Στην κυβέρνηση ο Μασκ και με τη βούλα - Διορίστηκε επικεφαλής του DOGE
Ο Ίλον Μασκ θα επιβλέπει το νεοσύστατο «υπουργείο» κυβερνητικής αποτελεσματικότητας» για «παροχή συμβουλών και καθοδήγησης»
Βροχερός καιρός με κατά τόπους καταιγίδες - Μεγάλη συχνότητα κεραυνών
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
ΗΠΑ: To Ισραήλ δεν παραβιάζει το αμερικανικό δίκαιο σχετικά με την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα
Η αναφορά έρχεται έναν μήνα μετά την προειδοποίησή της ότι θα αναστείλει τη στρατιωτική της βοήθεια προς τον στενό σύμμαχό της
Όταν η «17Ν» αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον Βαρδή Βαρδινογιάννη - Η ατάκα για τον Σαραβάκο
Έφυγε από τη ζωή ο Βαρδής Βαρδινογιάννης -Το Νοέμβριο του 1990 είχε δεχθεί επίθεση από τους τρομοκράτες της «17Ν»
Σαλμονέλα: Συναγερμός για τα κρούσματα από ντοματίνια σε 16 χώρες της Ευρώπης
Σαλμονέλα σε ντοματίνια εντοπίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων. Ποιες χώρες έχουν επηρεαστεί.
Φεστιβάλ Βιβλίου Τρίπολης
Θα διεξαχθεί στις 18, 19 και 21 Νοεμβρίου 2024
Βαρδής Βαρδινογιάννης: Από τα Σφακιά, στην εξορία και στην κορυφή του επιχειρείν
Βαρδής Βαρδινογιάννης, 1933-2024 - Η διαδρομή μιας σπουδαίας ζωής