
Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για την ελληνική αγορά ακινήτων. Τα τελευταία χρόνια, μεγάλο ποσοστό ξένων αγοραστών επιλέγει την αγορά οικιστικών ακινήτων στη χώρα μας είτε των αλλαγών στο πρόγραμμα Golden Visa είτε για μόνιμη παραμονή μετά τη συνταξιοδότησή τους.
Oι επενδύσεις των ξένων στην αγορά ακινήτων δεν αφορούν μόνο την εξασφάλιση άδειας παραμονής, αλλά και άλλες κινήσεις, όπως για παράδειγμα της απόκτησης εξοχικής κατοικίας.
Ακίνητα: Σε ποιες περιοχές επενδύουν τώρα οι ξένοι και τι ακίνητα αγοράζουν
Όπως πως καταδεικνύουν τα στοιχεία που παραθέτει η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) στην τελευταία Ενδιάμεση Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική, μόνο το 2022 και στους εννέα μήνες του 2023, οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην αγορά ακινήτων ανήλθαν σε 2,9 δισ. ευρώ.
«Κατά τη διάρκεια του 9μήνου του 2023», σημειώνει η ΤτΕ, «οι ξένες άμεσες επενδύσεις σε ακίνητα ανήλθαν σε καθαρές εισπράξεις 1.644 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας κατά 28,7% το αντίστοιχο επίπεδο εισπράξεων που καταγράφηκε το 2022 (1.277 εκατ. ευρώ)».
Σύμφωνα με την ΤτΕ, η ελληνική αγορά ακινήτων προσέλκυσε σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον, παρά τις αρνητικές εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον και τις αβεβαιότητες που ανακύπτουν κατά την τελευταία διετία από την εντεινόμενη γεωπολιτική αστάθεια.

Όπως επισημαίνει η ΤτΕ, «η αγορά κατοικιών, παρά τις τρέχουσες αβεβαιότητες, διατηρεί τη δυναμική της και χαρακτηρίζεται από ισχυρή, κυρίως επενδυτική, ζήτηση και χαμηλή προσφορά.
Η θετική πορεία του τουρισμού και της βραχυχρόνιας μίσθωσης, τα επιχορηγούμενα στεγαστικά προγράμματα για νέους και το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό για αγορά ακινήτων, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος “Χρυσή Βίζα”, συνεχίζουν να ενισχύουν τη δυναμική της αγοράς, όπως αυτή καταγράφεται και από άλλους σχετικούς δείκτες».
Οι ξένοι επενδυτές
Άλλωστε έκθεση της Berkshire Hathaway HomeServices εκτιμά ότι η εισροή αγοραστών υψηλών εισοδημάτων στην ελληνική αγορά ακινήτων το 2023 θα παρουσιάσει αύξηση κατά 20%, αγγίζοντας τους 1.200 επενδυτές.
Η ελληνική αγορά βρίσκεται στην 7η θέση της παγκόσμιας κατάταξης με τις δημοφιλέστερες χώρες για την απόκτηση πολυτελών κατοικιών. Μάλιστα, η ελληνική αγορά ξεπέρασε τόσο την Πορτογαλία όσο και την Ισπανία, οι οποίες βρέθηκαν στην 9η και τη 14η θέση αντίστοιχα.
Άλλο ένα σημαντικό συμπέρασμα της έκθεσης της εταιρείας για την Ελλάδα είναι η αύξηση των Αμερικανών αγοραστών κατά 15%-20% σε σχέση με το 2022. Οι αγοραστές από τις ΗΠΑ στοχεύουν σε ακίνητα στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, στα βόρεια προάστια της Αττικής και σε δημοφιλή νησιά, όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Πάρος στις Κυκλάδες, η Κρήτη, η Κέρκυρα και η Ρόδος.
Ο ρόλος της Golden Visa
Σημαντικό ρόλο στη φετινή αύξηση διαδραμάτισε η προθεσμία που είχαν οι επενδυτές του προγράμματος «χρυσή βίζα» προκειμένου να εξασφαλίσουν άδεια παραμονής με το καθεστώς των 250.000 ευρώ. Από τις αρχές Αυγούστου το ελάχιστο όριο επένδυσης στις πιο δημοφιλείς περιοχές για τους ξένους διπλασιάστηκε σε 500.000 ευρώ.
Η αλλαγή αφορά το κέντρο της Αθήνας, τα νότια και τα βόρεια προάστια, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τη Μύκονο και τη Σαντορίνη. Ετσι, από τις αρχές του 2023 και μέχρι την 1η Αυγούστου επικράτησε μια επενδυτική «φρενίτιδα» από τους ενδιαφερομένους, ώστε να εξασφαλίσουν ακίνητο στις περιοχές υψηλής ζήτησης χωρίς να χρειαστεί να δαπανήσουν τουλάχιστον 500.000 ευρώ.
Φέτος παρατηρήθηκε και υψηλή ζήτηση από αγοραστές από χώρες της Ε.Ε. για την απόκτηση εξοχικής κατοικίας τόσο στα δημοφιλή νησιά όσο και στην Αθηναϊκή Ριβιέρα. Ετσι, παράγοντες του κλάδου εκτιμούν ότι το 2023 θα σηματοδοτήσει νέο ιστορικό υψηλό αναφορικά με τις ξένες επενδύσεις στην αγορά ακινήτων, που ενδέχεται να προσεγγίσουν ακόμη και τα 3 δισ. ευρώ.


Latest News

Πόσοι Έλληνες έχουν δεύτερη κατοικία – Το βασικό κριτήριο για την αγορά ακινήτου [πίνακας]
Αποκαλυπτική έρευνα της RE/MAX για τις νέες τάσεις στην κτηματαγορά - Τι ισχύει σε Ελλάδα και υπόλοιπη Ευρώπη
![Διαμερίσματα: Προσέγγισαν τα προ κρίσης χρέους επίπεδα οι τιμές το 2024 [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/09/evakinita6045-1024x682-1-600x400.jpg)
Πώς οι τιμές στα διαμερίσματα έφτασαν σε επίπεδα προ κρίσης [γραφήματα]
Τι δείχνει ανάλυση της Eurobank για τις τιμές στα διαμερίσματα - Η σύγκριση Ελλάδας με Ευρωζώνη

Το εργοστάσιο του Κεράνη στον Πειραιά γίνεται... κατοικίες – Ο ρόλος της Golden Visa
Βιομηχανική μονάδα στον Πειραιά θα μετατραπεί σε ένα συγκρότημα με 408 κατοικίες, καταστήματα, χώρους εστίασης και γραφεία

Σπίτι μου 2: Οι αγοραστές δεν τσιμπάνε πια με τα σπίτια «χρέπια» – Καμπανάκι για στρέβλωση της αγοράς
Το πολυδιαφημισμένο «Σπίτι μου 2» ενέτεινε τη στρέβλωση στην αγορά ακινήτων υποστηρίζουν αναλυτές. Πλέον πολλοί αγοραστές δεν είναι διατεθειμμένοι να πληρώσουν εξωφρενικά ποσά για σπίτια «χρέπια».

Αυτές είναι οι περιοχές που απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής ΕΝΦΙΑ για το 2025
Οι απαλλαγές ΕΝΦΙΑ συμπεριλαμβάνονται σε νομοθετική ρύθμιση, η οποία προωθείται άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή.

Ακόμα πιο ακριβή η οικοδομή - Νέα άνοδος 4% στις τιμές οικοδομικών υλικών τον Φεβρουάριο
Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ - Ποια υλικά πυροδοτούν τη νέα άνοδο τιμών στην οικοδομή

Σε 7 χρόνια η Γούβα έγινε Χαλάνδρι – Non stop οι αυξήσεις στα νεόδμητα
Μέσα σε μια επταετία τα 117.000 ευρώ στη Γούβα (Παγκράτι) έγιναν 350.000 και στην Άνω Κυψέλη τα 135.000 έγιναν 280.000 - Στο +9,3% έναντι του ιστορικού υψηλού του 2008 οι τιμές στα νεόδμητα σπίτια στην Αττική

Σχέδιο της ΙΟΝ Group για τεχνολογικό hub 2 δισ. ευρώ στην Ανάβυσσο
Ο Ιταλός μεγιστάνας της fintech Αντρέα Πινιάταρο επεξεργάζεται σχέδιο για ένα τεχνολογικό κόμβο αξίας 2 δισεκατομμυρίων ευρώ στις ελληνικές ακτές, ο οποίος θα φιλοξενεί έως και 3.000 άτομα
![Ακίνητα: Ακριβό… «Σπίτι Μου 2» – Πόσο αυξήθηκαν οι τιμές στα διαμερίσματα [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/03/akinita-888-efimerida-600x400.jpg)
Ακριβό... «Σπίτι Μου 2» - Πόσο αυξήθηκαν οι τιμές των ακινήτων [πίνακες]
Τα πάνω κάτω στις τιμές στα ακίνητα έχει φέρει το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2» - Τι συμβαίνει με τα νεόδμητα
![Ακίνητα: Νέα άνοδος 6,6% στις τιμές διαμερισμάτων το τέταρτο τρίμηνο του 2024 [πίνακας]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/akin4-1-600x399.jpg)
Νέα εκτίναξη τιμών στα νεόδμητα διαμερίσματα - Οι περιοχές με τις μεγαλύτερες αυξήσεις [πίνακας]
Τι ισχύει για τις τιμές στα ακίνητα ανάλογα με την παλαιότητα - Τι δείχνει η μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος για την πορεία της κτηματαγοράς