Μέσα στο 2024 και συγκεκριμένα τον Απρίλιο θα ενεργοποιηθεί ο DeepSouth, ο πρώτος υπερυπολογιστής στον κόσμο που έχει σχεδιαστεί για να προσομοιώνει τον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Κατασκευάστηκε από ερευνητές του Διεθνούς Κέντρου Νευρομορφικών Συστημάτων (ICNS) στο Πανεπιστήμιο του Δυτικού Σίδνεϊ και μπορεί να μιμείται τα δίκτυα του εγκεφάλου στην κλίμακα ενός πραγματικού ανθρώπινου μυαλού, όπως εξηγεί το Studyfinds.

Υπερυπολογιστές: Η νέα γενιά με τις απίθανες δυνατότητες

Ο DeepSouth χρησιμοποιεί ένα νευρομορφικό σύστημα, το οποίο αναπαράγει τις ανθρώπινες βιολογικές διεργασίες. Με τη χρήση υλικού, προσομοιώνει αποτελεσματικά μεγάλα δίκτυα νευρώνων, επιτυγχάνοντας 228 τρισεκατομμύρια συναπτικές εργασίες ανά δευτερόλεπτο. Αυτό ισοδυναμεί με τις εκτιμώμενες εργασίες ανά δευτερόλεπτο που μπορεί να επιτύχει ο ανθρώπινος εγκέφαλος.

Ο καθηγητής Αντρέ βαν Σάικ, διευθυντής του ICNS, τονίζει ότι ο DeepSouth διαφέρει από άλλους υπερυπολογιστές λόγω του μοναδικού σχεδιασμού του. Ειδικά σχεδιασμένος ώστε να λειτουργεί όπως τα εγκεφαλικά κύτταρα, απαιτεί λιγότερη ενέργεια και επιτυγχάνει μεγαλύτερη αποδοτικότητα, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους υπερυπολογιστές οι οποίοι καταναλώνουν σημαντική ποσότητα ενέργειας.

«Η πρόοδος στην κατανόησή μας για το πώς λειτουργούν οι εγκέφαλοι χρησιμοποιώντας νευρώνες εμποδίζεται από την αδυναμία μας να προσομοιώσουμε δίκτυα που μοιάζουν με τον εγκέφαλο, σε μεγάλη κλίμακα. Η προσομοίωση νευρωνικών δικτύων σε τυπικούς υπολογιστές χρησιμοποιώντας μονάδες επεξεργασίας γραφικών (GPU) και κεντρικές μονάδες επεξεργασίας (CPU) είναι πολύ αργή και ενεργοβόρα. Το σύστημά μας θα το αλλάξει αυτό», έγραψε ο βαν Σάικ σε δελτίο Τύπου.

«Αυτή η πλατφόρμα θα προχωρήσει στην κατανόηση του εγκεφάλου και θα αναπτύξει εφαρμογές υπολογιστών σε κλίμακα εγκεφάλου σε διάφορους τομείς, όπως η ανίχνευση, η βιοϊατρική, η ρομποτική, το διάστημα και εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης μεγάλης κλίμακας», εξήγησε ο καθηγητής.

Ο ερευνητής πιστεύει ότι το σύστημα DeepSouth θα βοηθήσει στην εξέλιξη των έξυπνων συσκευών, όπως τα κινητά τηλέφωνα και οι αισθητήρες που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία και τη γεωργία. Επιπλέον, αναμένεται να συμβάλει στην ανάπτυξη εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης που θα είναι λιγότερο ενεργοβόρες και πιο «έξυπνες».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Αυστραλία: «Πέρασε» ο νόμος που απαγορεύει τη χρήση social media σε άτομα κάτω των 16 ετών
Διεθνή |

«Πέρασε» ο νόμος που απαγορεύει τα social media στους κάτω των 16 στην Αυστραλία

Ο νόμος που θέσπισε η Αυστραλία υποχρεώνει εταιρείες κολοσσούς της τεχνολογίας και του διαδικτύου να σταματούν την είσοδο στις πλατφόρμες ανηλίκων, διαφορετικά έρχονται αντιμέτωποι με βαρύτατα πρόστιμα