Με την ακρίβεια να επιμένει και να ροκανίζει τα εισοδήματα, νοικοκυριά και επιχειρήσεις δίνουν κάθε μήνα τη μάχη της πληρωμής των φόρων. Μήνας μπαίνει, μήνας βγαίνει οι φορολογούμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα βουνό φορολογικών υποχρεώσεων και στην προσπάθεια τους να είναι συνεπείς επιλέγουν ποιους φόρους θα πληρώσουν στην ώρα τους, ποιους θα ρυθμίσουν με την πάγια ρύθμιση αλλά και ποιους θα αφήσουν για… αργότερα. Τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι η συμμόρφωση των φορολογούμενων παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Ακρίβεια: Ποιες κατηγορίες προϊόντων επιβαρύνθηκαν περισσότερο από το shrinkflation [γράφημα]
Στο διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2023 το ποσοστό εισπραξιμότητας των τεσσάρων βασικότερων φόρων, του ΕΝΦΙΑ, του ΦΠΑ, του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων, έφθασε στο 84,39%. Κατά προτεραιότητα οι φορολογούμενοι επιλέγουν να πληρώσουν το ΦΠΑ, μετά τον ΕΝΦΙΑ και αφήνουν για το τέλος το φόρο εισοδήματος. Μεγαλύτερη συνέπεια στις πληρωμές τους επιδεικνύουν οι επιχειρήσεις καθώς εξοφλούν εμπρόθεσμα το φόρο εισοδήματος.
Πιο συγκεκριμένα τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για το δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2023 δείχνουν τα εξής:
- ΦΠΑ. Σε υψηλά επίπεδα κινείται η εμπρόθεσμη πληρωμή του ΦΠΑ φθάνοντας στο 84,96%. Από τα 13,113 δις ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί για το δεκάμηνο του 2023 το Δημόσιο εισέπραξε στην ώρα του τα 11,104 δις. ευρώ.
- Φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων. Η εμπρόθεσμη πληρωμή του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων διαμορφώθηκε στο 90,19%. Οι επιχειρήσεις αποδεικνύονται συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Από τα 4,958 δις. ευρώ που θα έπρεπε να πληρωθούν το 10μηνο πληρώθηκαν εμπρόθεσμα τα 4,471 δις. ευρώ.
- ΕΝΦΙΑ. Σε υψηλά ποσοστά βρίσκεται η εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ. Ανήλθε σε 79,18%. Από τα 1,827 δις. ευρώ που είχαν βεβαιωθεί εισπράχθηκαν τα 1,446 δισ. ευρώ.
- Φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων. Η εισπραξιμότητα διαμορφώθηκε το δεκάμηνο σε 76,01% καθώς από 2,729 δις. ευρώ οι φορολογούμενοι πλήρωσαν στην ώρα τους 2,074 δις. ευρώ.
Oι φορο-λογαριασμοί του 2024
Το 2024 οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν έναν φορο-λογαριασμό που συνολικά αγγίζει τα 63 δισ. ευρώ. Λόγω της ανάπτυξης της οικονομίας, της αύξησης των εισοδημάτων αλλά και των νέων τεκμηρίων φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα πρέπει να καταβάλουν περισσότερα από 5 δις. ευρώ κατά μέσο όρο κάθε μήνα.
Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος είναι οι πιο δύσκολοι μήνες για τους φορολογούμενους καθώς ο νέος προϋπολογισμός απαιτεί την είσπραξη φόρων ύψους 6,7 δις. ευρώ τον Ιούλιο και 6,4 δις. ευρώ τον Αύγουστο. Αντίθετα ο μήνας με τις χαμηλότερες φορο-εισπράξεις αλλά και τις λιγότερες φορολογικές υποχρεώσεις είναι ο Μάρτιος καθώς προβλέπεται η είσπραξη περίπου 3,79 δισ. ευρώ.
Οι φορολογικές υποχρεώσεις του 2023 ολοκληρώνονται για τους φορολογούμενους στις 29 Φεβρουαρίου 2024 με την πληρωμή της τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ και της τελευταίας δόσης του φόρου εισοδήματος ενώ μέσα στον Ιανουάριο αναμένεται να ολοκληρωθεί και η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2024 μετά την παράταση που ετοιμάζεται να δώσει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου αναμένεται να ανοίξει η αυλαία των νέων φορολογικών δηλώσεων με τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους να βρίσκονται μπροστά σε ένα νέο τεκμαρτό σύστημα υπολογισμού των εισοδημάτων του 2023. Από τις αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των επαγγελματιών υπολογίζεται ότι θα εισπραχθούν επιπλέον φόροι 552 εκατ. ευρώ το επόμενο έτος.
Λίγο πριν το Πάσχα πάνω από 6 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα λάβουν το νέο λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα εξοφληθεί σε δέκα μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως τις 31 Μαΐου 2024. Όσοι έχουν ασφαλίσει τα σπίτια τους για φυσικές καταστροφές θα διαπιστώσουν ότι το ραβασάκι του ΕΝΦΙΑ θα είναι ελαφρύτερο κατά 10%.
Με βάση τα μεγέθη του νέου κρατικού προϋπολογισμού, οι φορο-εισπράξεις του πρώτου εξαμήνου του 2024 υπολογίζονται σχεδόν σε 28 δισ. ευρώ, ενώ το δεύτερο εξάμηνο είναι πιο απαιτητικό καθώς οι φόροι που θα πρέπει να εισπραχθούν εκτινάσσονται στα 35 δισ. ευρώ.
Οι φόροι ανά μήνα
Οι φόροι που θα πρέπει να πληρώνουν κάθε μήνα οι φορολογούμενοι το 2024
- Ιανουάριος: 5,192 δισ. ευρώ
- Φεβρουάριος: 5,259 δισ. ευρώ
- Μάρτιος: 3,795 δισ. ευρώ
- Απρίλιος: 3,920 δισ. ευρώ
- Μάιος: 5,214 δισ. ευρώ
- Ιούνιος: 4,560 δισ. ευρώ
- Ιούλιος: 6,736 δισ. ευρώ
- Αύγουστος: 6,426 δισ. ευρώ
- Σεπτέμβριος: 5,271 δισ. ευρώ
- Οκτώβριος: 5,921 δισ. ευρώ
- Νοέμβριος: 5,109 δισ. ευρώ
- Δεκέμβριος: 5,496 δισ. ευρώ
Latest News
ΓΣΕΕ: Άνιση η ευημερία στην Ελλάδα - Ο ρόλος πληθωρισμού, μισθών και στεγαστικής κρίσης
Η έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ αναφέρει πως και το κόστος στέγασης στην Ελλάδα έχει δυσανάλογη επίδραση στην ευημερία των πολιτών διαφορετικής εισοδηματικής κατάστασης
Τι αλλάζει στις συντάξεις χηρείας: Τα τρία σενάρια στο τραπέζι
Αγωνία δικαιούχους του ιδιωτικού τομέα που είτε θα πρέπει να επιστρέψουν ποσά είτε να τους κοπεί μέρος του εισοδήματος. Τα θα γίνει με τις συντάξεις χηρείας
Τεκμαρτό εισόδημα: Τι αλλάζει φέτος για τους ελεύθερους επαγγελματίες
Η αύξηση του κατώτατου μισθού ανέβασε στα 11.620 ευρώ το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα - Πώς θα σβήσουν οι επιβαρύνσεις
Κατώτατος μισθός: Στα 40 ή 50 ευρώ η αύξηση το 2025 - Την 1η Απριλίου οι νέες αμοιβές
Εκκινεί εντός Ιανουαρίου η διαδικασία προσδιορισμού των αυξήσεων – Ο «οδικός χάρτης» της αναπροσαρμογής των μισθών αυξήσεων μέχρι το 2027
Μέσω IRIS οι πληρωμές των εισφορών για μη μισθωτούς
Η υπηρεσία παρέχει στους ασφαλισμένους τη δυνατότητα πληρωμής των εισφορών μέσω IRIS με e-banking ή mobile banking
Πρόσκληση για τη συγκρότηση των Επιτροπών γνωμοδότησης για τον κατώτατο μισθό
Οι δύο Επιτροπές θα υποβάλουν τα υπομνήματά τους προκειμένου αυτά να ληφθούν υπόψη για το ύψος της αύξησης που θα πάρει ο κατώτατος μισθός για το έτος 2025
Η Ελλάδα χάνει έως 1,5 δισ. ευρώ τον χρόνο από τις κενές θέσεις εργασίας
Τα μεγαλύτερα κενά εντοπίζονται στην εκπαίδευση (11.642 θέσεις εργασίας), το εμπόριο (8.447), τη δημόσια διοίκηση και την άμυνα (6.903) και στην εστίαση και τα καταλύματα (6.345)
Αυξάνεται στα 1.850 ευρώ το μηνιαίο ποσό για επαγγελματίες αναδόχους γονείς παιδιών με αναπηρία
Τα παιδιά θα λαμβάνουν κανονικά και όλα τα προνοιακά και αναπηρικά επιδόματα
Έρχεται νέο ασφαλιστικό μέσα στο 2025 - Πώς θα υπολογίζονται οι συντάξεις
Το νέο ασφαλιστικό αλλάζει τη βάση υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης - Θα πάψει να αυξάνεται με τον πληθωρισμό από το 2025
Ψηφιακός φάκελος για όλους τους φορολογουμένους - Το νέο Taxis
Ποια στοιχεία θα γνωρίζει η Εφορία του μέλλοντος που στήνεται από την ΑΑΔΕ - Θα παραμένει για τουλάχιστον 100 χρόνια, ολόκληρο το ιστορικό στη μνήμη