
Διαρκώς επιδεινούμενη, η κλιματική αλλαγή έχει αρχίσει να έχει τόσο μεγάλο αντίκτυπο, που μπορούμε πια κυριολεκτικά να τη γευτούμε.
Επηρεάζει πια όχι μόνο την παραγωγή και τις τιμές των τροφίμων, μειώνοντας τη μεν και εκτοξεύοντας τις δε, αλλά αλλάζει ακόμη και την εμπειρία στους γευστικούς μας κάλυκες.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, δε, λειτουργεί σε βάρος και της θρεπτικής αξίας.
Τρόφιμα: «Διασχίζουν» 11.000 χιλιόμετρα μέχρι το πιάτο μας – Ο λογαριασμός για το περιβάλλον
Έχουν γίνει πολλές σχετικές μελέτες εδώ και χρόνια.
Μια από αυτές προειδοποιούσε από το 2015 ότι «η ζέστη και η ξηρασία είναι πιθανό να μειώσουν την ποιότητα των σιτηρών, των σταφυλιών, των λαχανικών, των φρούτων και άλλων καλλιεργειών».
Σχεδόν εννέα χρόνια μετά, βρισκόμαστε πια σε αυτό το σημείο.
Οι γεύσεις ή ακόμη και η υφή των τροφίμων, όπως τις ξέραμε, έχουν αρχίσει να αλλοιώνονται λόγω της κλιματικής κρίσης.
Καθώς οι θερμοκρασίες αλλάζουν και οι εποχές διαταράσσονται, το ίδιο συμβαίνει και με τις διαδικασίες ανάπτυξης και ωρίμανσης των προϊόντων.
Πολλές καλλιέργειες έχουν ήδη μειωμένες αποδόσεις, εξαιτίας αυξανόμενων ασθενειών, όλο και πιο ακραίων καιρικών φαινομένων ή μειωμένης ανθοφορίας, καθώς ο καιρός δείχνει πολλές φορές να έχει τρελαθεί.
Σε αρκετές περιοχές επηρεάζει σημαντικά την παραγωγή λεμονιών, παντζαριών, πατατών, φακών και ρεβιθιών.
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα καρότα χάνουν μέρος της υφής και της γεύσης τους. Το λάχανο μπορεί να γίνει πιο πικρό.
Οι μελιτζάνες ίσως παραμορφωθούν.
Ούτε το κρέας και τα θαλασσινά μένουν αλώβητα.
Το θερμικό στρες τα επηρεάζει επίσης.
Μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για χοίρους και κοτόπουλα.
Οι υψηλότερες θερμοκρασίες στους ωκεανούς απειλούν εν τω μεταξύ με μείωση ορισμένα είδη κεφαλόποδων, όπως είναι τα χταπόδια, ή ακόμη και με εξαφάνιση άλλων ειδών.

Πέρα από την παραγωγή, η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει πλέον αντίκτυπο και στη γεύση και υφή των τροφίμων
Μεταβαλλόμενα συστήματα
Τα ανησυχητικά σημάδια σταχυολογεί σε ένα ενδιαφέρον άρθρο για τον ισπανικό ιστότοπο Ethic η Ρακέλ Πίκο.
Για τους Γάλλους τυροκόμους, για παράδειγμα, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην παραγωγή τους αποτελεί ήδη παράγοντα σοβαρής ανησυχίας.
Από τα πιο σημαντικά γαστρονομικά προϊόντα της Γαλλίας, σε πολλά είδη και γεύσεις, τα τυριά είναι στενά συνδεδεμένα με τους τόπους προέλευσής τους.
Τι συμβαίνει όμως όταν σε αυτούς αλλάζουν οι κλιματολογικές συνθήκες;
Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό, αλλά πλέον υπαρξιακό για πολλούς παραγωγούς.
Εκφράζουν φόβους ακόμη και να χαθούν οι συνθήκες που απαιτούν οι ονομασίες προέλευσης των τυριών τους.
Ουδόλως θεωρούνται πια παράλλογοι.
Τους εξηγούν στους New York Times παραγωγοί του διάσημου τυριού Picadon, που φτιάχνεται από κατσικίσιο γάλα κυρίως στον νομό Ντρομ της νοτιοανατολικής Γαλλίας, παίρνοντας μοναδική γεύση και έντονα αρώματα από το χορτάρι και τους θάμνους της περιοχής.
Ολόκληρο το σύστημα παραγωγής τροφίμων βασίστηκε γύρω από έναν αγροτικό κύκλο που συνδέεται με το κλιματικό μοτίβο.
Όμως αυτό πλέον αλλάζει δραματικά.
Κι εάν οι κατσίκες δεν τρέφονται με τον ίδιο τρόπο, όπως στο παρελθόν, το γάλα τους θα αλλάξει. Το ίδιο και η γεύση του τυριού…
Φυσικά, τα γαλλικά τυριά δεν είναι τα μόνα που απειλούνται.
Ακόμη και τα μήλα αλλάζουν, όπως έχει καταγράψει προ πολλού μελέτη του Εθνικού Οργανισμού Έρευνας Γεωργίας και Τροφίμων στην Ιαπωνία.
Διαπίστωσε διαφορές στη γεύση και την υφή.
Γίνοται πλέον λιγότερο σκληρά και όξινα, με πιο υδαρείς πυρήνες.
Αλλά η λίστα δεν σταματά καν εδώ.
«Γουλιές» αλλαγών
Με την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της Γης και την αλλαγή στα κλιματικά μοτίβα, τα σταφύλια έχουν αρχίσει να ωριμάζουν νωρίτερα.
Προκύπτουν έτσι κρασιά με υψηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ, λόγω των αυξημένων επιπέδων σακχάρων.
Αυτό δεν επηρεάζει μόνο την ποιότητα.
Κι όπως συμβαίνει με τα τυριά, έτσι και στην περίπτωση των κρασιών οι ονομασίες προέλευσης -που συνδέονται με τις ποικιλίες σταφυλιών, αλλά και τις γεύσεις- τίθενται σε κίνδυνο.
Αυτό που ξεχωρίζει ένα γαλλικό Μπορντό από ένα καλιφορνέζικο Καμπερνέ είναι η γεύση «και πολλά από αυτά έχουν να κάνουν με το κλίμα», εξηγεί η ερευνήτρια Γκαμπριέλα Πέτρικ.
Λόγω της κλιματικής αλλαγής εν τω μεταξύ η καλλιέργεια σταφυλιών εξαπλώνεται σε περιοχές όπου ήταν μέχρι πρότινος εκτός του «χάρτη» παραγωγής, όπως π.χ. η Αγγλία.
Στην παγκόσμια αγορά καφέ έρχονται επίσης τα πάνω-κάτω.
Περιοχές γνωστές για τις καλλιέργειες συγκεκριμένων ποικιλιών καφέ βρίσκονται υπό κίνδυνο.
Για την ακρίβεια, ειδικοί προειδοποιούν ότι οι μισές από αυτές θα έχουν σταματήσει μέχρι το 2050 να είναι καρποφόρες.
Πολλές ποικιλίες καφέ είναι υπό απειλή, με το 60% των άγριων ειδών να κινδυνεύουν με εξαφάνιση.
Η βιομηχανία καφέ πλέον πειραματίζεται με παλιές και νέες ποικιλίες, μεθόδους και συνδυασμούς, πιο ανθεκτικές στις νέες κλιματολογικές συνθήκες.
Μοιραία όμως τα αρώματα και η γεύση στο φλιτζάνι θα αλλάξουν.
Είναι αναμενόμενο, τονίζουν σε μελέτη ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Tufts και το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Μοντάνα, καθώς αλλάζει ακόμη και το υψόμετρο των καλλιεργειών καφέ.
Πρόκειται για ένα τρικ των παραγωγών για να αποφύγουν την άνοδο της θερμοκρασίας, που όμως επηρεάζει την ποσότητα του φωτός που δέχονται τα φυτά.
Ακόμη και η γεύση της μπύρας βρίσκεται σε κίνδυνο.
Με τα καλοκαίρια να γίνονται μακρύτερα, ξηρότερα και πιο ζεστά, οι καλλιέργειες λυκίσκου επηρεάζονται.
Η παραγωγή του μειώνεται και οι τιμές αυξάνονται.
Και κάπως έτσι η μπύρα γίνεται λιγότερη πικρή στο ποτήρι και πιο πολύ… στην τσέπη.


Latest News

Πόσα ηλεκτρικά ΙΧ θα κυκλοφορούν στην Ελλάδα το 2031
Στοίχημα η ηλεκτροκίνηση για την Ελλάδα - Τest drive στους σταθμούς φόρτισης από την εταιρεία P3 Greece

Παπουτσάνης: Από ΑΠΕ το σύνολο της ηλεκτρικής ενέργειας για τη μονάδα της Ριτσώνας
Δύο φωτοβολταϊκοί σταθμοί θα παράγουν το 100% της ηλεκτρικής ενέργειας του εργοστασίου Παπουτσάνης στη Ριτσωνα

Σχεδόν 2 εκατοστά πάνω η στάθμη της θάλασσας από το λιώσιμο των πάγων
Μέσα σε λίγα χρόνια το λιώσιμο των πάγων έχει οδηγήσει σε αύξηση της στάθμης της θάλασσας κατά τουλάχιστον 2 εκατοστά

Νέες αιτήσεις για το «Κινούμαι Ηλεκτρικά 3» - Τι πρέπει να κάνετε
Στα 44 εκατ. ο προϋπολογισμός για το «Κινούμαι Ηλεκτρικά 3»

Στα «σκουπίδια» 2 TWh πράσινης ενέργειας το 2025 – Οι εκτιμήσεις για το ψαλίδι στις ΑΠΕ
Υπερδιπλάσιες οι περικοπές παραγωγής ρεύματος από ΑΠΕ το 2024, σύμφωνα με τον Παντελή Μπίσκα – Και συναγερμός για μπλακ άουτ το Πάσχα

Φωτοβολταϊκά σε πολυκατοικίες – Εγκατάσταση μόνο με συμφωνία του 51% των ιδιοκτητών
Για να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά σε πολυκατοικίες θα απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του 51% των ιδιοκτητών, όπως προβλέπει ειδική ρύθμιση του υπ. Ενέργειας

Το στοίχημα της Ιαπωνίας με τις λεπτές ηλιακές κυψέλες για να τα βάλει με την Κίνα
Η Ιαπωνία θα παράξει εξαιρετικά λεπτές και εύκαμπτες ηλιακές κυψέλες προσπαθώντας να ενισχύσει την ενεργειακή της ασφάλεια

Τσακίρης στον ΟΤ: «Η ΕΤΕπ θα στηρίξει τα offshore αιολικά στην Ελλάδα»
Ο Γιάννης Τσακίρης, αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, μετά τη χρηματοδότηση με 400 εκατ. ευρώ του offshore αιολικού στην Πολωνία μιλά στον ΟΤ

Μεγαλώνει συνεχώς το ενδιαφέρον για την αφαλάτωση στην Ευρώπη
Η κλιματική αλλαγή και οι ξηρασίες βάζουν όλο και περισσότερες χώρες στο παιχνίδι

Στο τραπέζι της Κομισιόν νέα κίνητρα για επενδύσεις στις ΑΠΕ
Στις 26 Φεβρουαρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του σχεδίου «Καθαρή Βιομηχανία» θα παρουσιάσει και πρόσθετα κίνητρα για επενδύσεις στις ΑΠΕ