Διαρκώς επιδεινούμενη, η κλιματική αλλαγή έχει αρχίσει να έχει τόσο μεγάλο αντίκτυπο, που μπορούμε πια κυριολεκτικά να τη γευτούμε.
Επηρεάζει πια όχι μόνο την παραγωγή και τις τιμές των τροφίμων, μειώνοντας τη μεν και εκτοξεύοντας τις δε, αλλά αλλάζει ακόμη και την εμπειρία στους γευστικούς μας κάλυκες.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, δε, λειτουργεί σε βάρος και της θρεπτικής αξίας.
Τρόφιμα: «Διασχίζουν» 11.000 χιλιόμετρα μέχρι το πιάτο μας – Ο λογαριασμός για το περιβάλλον
Έχουν γίνει πολλές σχετικές μελέτες εδώ και χρόνια.
Μια από αυτές προειδοποιούσε από το 2015 ότι «η ζέστη και η ξηρασία είναι πιθανό να μειώσουν την ποιότητα των σιτηρών, των σταφυλιών, των λαχανικών, των φρούτων και άλλων καλλιεργειών».
Σχεδόν εννέα χρόνια μετά, βρισκόμαστε πια σε αυτό το σημείο.
Οι γεύσεις ή ακόμη και η υφή των τροφίμων, όπως τις ξέραμε, έχουν αρχίσει να αλλοιώνονται λόγω της κλιματικής κρίσης.
Καθώς οι θερμοκρασίες αλλάζουν και οι εποχές διαταράσσονται, το ίδιο συμβαίνει και με τις διαδικασίες ανάπτυξης και ωρίμανσης των προϊόντων.
Πολλές καλλιέργειες έχουν ήδη μειωμένες αποδόσεις, εξαιτίας αυξανόμενων ασθενειών, όλο και πιο ακραίων καιρικών φαινομένων ή μειωμένης ανθοφορίας, καθώς ο καιρός δείχνει πολλές φορές να έχει τρελαθεί.
Σε αρκετές περιοχές επηρεάζει σημαντικά την παραγωγή λεμονιών, παντζαριών, πατατών, φακών και ρεβιθιών.
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα καρότα χάνουν μέρος της υφής και της γεύσης τους. Το λάχανο μπορεί να γίνει πιο πικρό.
Οι μελιτζάνες ίσως παραμορφωθούν.
Ούτε το κρέας και τα θαλασσινά μένουν αλώβητα.
Το θερμικό στρες τα επηρεάζει επίσης.
Μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για χοίρους και κοτόπουλα.
Οι υψηλότερες θερμοκρασίες στους ωκεανούς απειλούν εν τω μεταξύ με μείωση ορισμένα είδη κεφαλόποδων, όπως είναι τα χταπόδια, ή ακόμη και με εξαφάνιση άλλων ειδών.
Μεταβαλλόμενα συστήματα
Τα ανησυχητικά σημάδια σταχυολογεί σε ένα ενδιαφέρον άρθρο για τον ισπανικό ιστότοπο Ethic η Ρακέλ Πίκο.
Για τους Γάλλους τυροκόμους, για παράδειγμα, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην παραγωγή τους αποτελεί ήδη παράγοντα σοβαρής ανησυχίας.
Από τα πιο σημαντικά γαστρονομικά προϊόντα της Γαλλίας, σε πολλά είδη και γεύσεις, τα τυριά είναι στενά συνδεδεμένα με τους τόπους προέλευσής τους.
Τι συμβαίνει όμως όταν σε αυτούς αλλάζουν οι κλιματολογικές συνθήκες;
Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό, αλλά πλέον υπαρξιακό για πολλούς παραγωγούς.
Εκφράζουν φόβους ακόμη και να χαθούν οι συνθήκες που απαιτούν οι ονομασίες προέλευσης των τυριών τους.
Ουδόλως θεωρούνται πια παράλλογοι.
Τους εξηγούν στους New York Times παραγωγοί του διάσημου τυριού Picadon, που φτιάχνεται από κατσικίσιο γάλα κυρίως στον νομό Ντρομ της νοτιοανατολικής Γαλλίας, παίρνοντας μοναδική γεύση και έντονα αρώματα από το χορτάρι και τους θάμνους της περιοχής.
Ολόκληρο το σύστημα παραγωγής τροφίμων βασίστηκε γύρω από έναν αγροτικό κύκλο που συνδέεται με το κλιματικό μοτίβο.
Όμως αυτό πλέον αλλάζει δραματικά.
Κι εάν οι κατσίκες δεν τρέφονται με τον ίδιο τρόπο, όπως στο παρελθόν, το γάλα τους θα αλλάξει. Το ίδιο και η γεύση του τυριού…
Φυσικά, τα γαλλικά τυριά δεν είναι τα μόνα που απειλούνται.
Ακόμη και τα μήλα αλλάζουν, όπως έχει καταγράψει προ πολλού μελέτη του Εθνικού Οργανισμού Έρευνας Γεωργίας και Τροφίμων στην Ιαπωνία.
Διαπίστωσε διαφορές στη γεύση και την υφή.
Γίνοται πλέον λιγότερο σκληρά και όξινα, με πιο υδαρείς πυρήνες.
Αλλά η λίστα δεν σταματά καν εδώ.
«Γουλιές» αλλαγών
Με την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της Γης και την αλλαγή στα κλιματικά μοτίβα, τα σταφύλια έχουν αρχίσει να ωριμάζουν νωρίτερα.
Προκύπτουν έτσι κρασιά με υψηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ, λόγω των αυξημένων επιπέδων σακχάρων.
Αυτό δεν επηρεάζει μόνο την ποιότητα.
Κι όπως συμβαίνει με τα τυριά, έτσι και στην περίπτωση των κρασιών οι ονομασίες προέλευσης -που συνδέονται με τις ποικιλίες σταφυλιών, αλλά και τις γεύσεις- τίθενται σε κίνδυνο.
Αυτό που ξεχωρίζει ένα γαλλικό Μπορντό από ένα καλιφορνέζικο Καμπερνέ είναι η γεύση «και πολλά από αυτά έχουν να κάνουν με το κλίμα», εξηγεί η ερευνήτρια Γκαμπριέλα Πέτρικ.
Λόγω της κλιματικής αλλαγής εν τω μεταξύ η καλλιέργεια σταφυλιών εξαπλώνεται σε περιοχές όπου ήταν μέχρι πρότινος εκτός του «χάρτη» παραγωγής, όπως π.χ. η Αγγλία.
Στην παγκόσμια αγορά καφέ έρχονται επίσης τα πάνω-κάτω.
Περιοχές γνωστές για τις καλλιέργειες συγκεκριμένων ποικιλιών καφέ βρίσκονται υπό κίνδυνο.
Για την ακρίβεια, ειδικοί προειδοποιούν ότι οι μισές από αυτές θα έχουν σταματήσει μέχρι το 2050 να είναι καρποφόρες.
Πολλές ποικιλίες καφέ είναι υπό απειλή, με το 60% των άγριων ειδών να κινδυνεύουν με εξαφάνιση.
Η βιομηχανία καφέ πλέον πειραματίζεται με παλιές και νέες ποικιλίες, μεθόδους και συνδυασμούς, πιο ανθεκτικές στις νέες κλιματολογικές συνθήκες.
Μοιραία όμως τα αρώματα και η γεύση στο φλιτζάνι θα αλλάξουν.
Είναι αναμενόμενο, τονίζουν σε μελέτη ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Tufts και το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Μοντάνα, καθώς αλλάζει ακόμη και το υψόμετρο των καλλιεργειών καφέ.
Πρόκειται για ένα τρικ των παραγωγών για να αποφύγουν την άνοδο της θερμοκρασίας, που όμως επηρεάζει την ποσότητα του φωτός που δέχονται τα φυτά.
Ακόμη και η γεύση της μπύρας βρίσκεται σε κίνδυνο.
Με τα καλοκαίρια να γίνονται μακρύτερα, ξηρότερα και πιο ζεστά, οι καλλιέργειες λυκίσκου επηρεάζονται.
Η παραγωγή του μειώνεται και οι τιμές αυξάνονται.
Και κάπως έτσι η μπύρα γίνεται λιγότερη πικρή στο ποτήρι και πιο πολύ… στην τσέπη.
Latest News
Η δημιουργική ασάφεια της COP29 - Τι είναι το... NCQG και τι προσδοκούν οι φτωχές χώρες
Το πιο δύσκολο ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι διαπραγματεύσεις για το κλίμα στην COP29 είναι ο «νέος συλλογικός ποσοτικός στόχος»
Ρήγας (Energean): Η αποθήκευση CO2 είναι μια λύση για να επιβιώσουν οι βιομηχανίες
Η μεγάλη επένδυση στον Πρίνο με την ασφαλή αποθήκευση CO2 θα διατηρήσει τη βιομηχανική δραστηριότητα στον Κόλπο της Καβάλας για τις επόμενες δεκαετίες, είπε ο Μαθιός Ρήγας
ΔΕΗ blue: Τοποθέτηση 90 φορτιστών στις εγκαταστάσεις της L’Oréal σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Οι υπάλληλοι και οι επισκέπτες της L’Οreal που κατέχουν ηλεκτρικά οχήματα έχουν τη δυνατότητα να τα φορτίσουν με φορτιστές τελευταίας γενιάς
«Χρέος έναντι φύσης» – Λύση ή αλχημεία για την προστασία του απειλούμενου περιβάλλοντος του πλανήτη;
Πώς το χρέος των φτωχότερων και πιο ευάλωτων στην κλιματική κρίση χωρών μπαίνει στην «εξίσωση» για το κλίμα
Νέα «όπλα» της ΔΕΗ για την πράσινη μετάβαση – Οι μονάδες «Peakers» και τα «Pumped Hydro»
Η ΔΕΗ, όπως ανακοίνωσε ο CEO Γ. Στάσσης, στην τριετία 2025 -2027 θα εκτελέσει έργα ευέλικτης ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 1,8 GW
Η Fed αρνείται να στηρίξει το σχέδιο της Βασιλείας για το κλίμα - Σε αδιέξοδο οι συνομιλίες
Ο πρόεδρος της Fed χαρακτήρισε «μεγάλο λάθος» να περιμένουμε από τις ρυθμιστικές αρχές των τραπεζών «να ηγηθούν του αγώνα για την κλιματική αλλαγή»
Σκυλακάκης στην COP29: Ξένοι παίκτες εκφράζουν ενδιαφέρον για την ενέργεια στην Ελλάδα
Ο κ. Σκυλακάκης, συνοδεύοντας τον Πρωθυπουργό, συμμετείχε σε μία σειρά εκδηλώσεων και διμερών συναντήσεων στο Μπακού
«Δασμοί» στα crypto υπέρ του κλίματος; - Η ανατρεπτική πρόταση στην COP29
Τα κρυπτονομίσματα απαιτούν τη χρήση μεγάλων ποσοτήτων ενέργειας και αυτό έχει μπει στο μικροσκόπιο της COP29
ΔΕΠΑ Εμπορίας: Ξεκινούν οι εργασίες για τον σταθμό ανεφοδιασμού πράσινου υδρογόνου στην Κοζάνη
Η εγκατάσταση αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στην Κοζάνη έως το 2028 - ΔΕΠΑ Εμπορίας και B&T Composites αναπτύσσουν ένα πρωτοποριακό σύστημα tube-trailer
Η Αργεντινή απέσυρε την αντιπροσωπεία της από την COP29 – Μίλεϊ όπως... Τραμπ
Η Αργεντινή φέρεται να ανακάλεσε την αντιπροσωπεία της από την COP29 – Ο ακροδεξιός Μίλεϊ, αρνητής της κλιματικής αλλαγής, αναμένεται να ταξιδέψει στις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα