![Χριστούγεννα: Θέμα στο CNN τα γαστρονομικά έθιμα της Ελλάδας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/trapezi.jpg)
Τα Χριστούγεννα γιορτάζονται διαφορετικά σε κάθε γωνία του πλανήτη. Άλλοι παίζουν χιονοπόλεμο και άλλοι κάνουν βουτιές στις παραλίες. Άλλοι στολίζουν δέντρο και άλλοι καράβι. Οι παραδόσεις και τα έθιμα αλλάζουν ανάλογα με τη χώρα που γιορτάζονται τα Χριστούγεννα.
Ωστόσο, αυτό που παραμένει κοινό είναι ένα. Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι με φίλους και συγγενείς και πολλά πολλά φαγητά.
Politico: Ο Άγιος Βασίλης κρίνει τους ηγέτες του πλανήτη – Για ποιους έχει δώρα
Το τυπικό χριστουγεννιάτικο γεύμα συνήθως διαφέρει ανάλογα με τον προορισμό που βρίσκεστε. Γι’ αυτό τον λόγο, το CNN συγκέντρωσε το πώς γιορτάζουν επτά διαφορετικές χώρες το χριστουγεννιάτικο τραπέζι ανάλογα με τις παραδόσεις τους.
Μάλιστα, ειδικοί στη φιλοξενία από την κάθε χώρα, μοιράστηκαν την άποψή τους για το τι είναι χαρακτηριστικό για τη χώρα τους, καθώς και για τις οικογένειες και τους φίλους τους τα Χριστούγεννα.
Ανάμεσα σε αυτές τις επτά χώρες ήταν και η Ελλάδα, με την διάσημη σεφ, Μαρία Λόη, να περιγράφει τα έθιμα που λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα τα Χριστούγεννα.
Οι γαστρονομικές συνήθειες των Ελλήνων
Όπως αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο, η Μαρία Λόη λέει πως οι εορτασμοί της χώρας ξεκινούν την παραμονή των Χριστουγέννων γύρω στις 7 μ.μ.
«Οι οικογένειες κάθονται γύρω από το τζάκι και τρώνε ένα ειδικό σταρένιο ψωμί που φτιάχνουμε μόνο τα Χριστούγεννα. Μερικά νοικοκυριά τρώνε επίσης χοιρινά λουκάνικα. Είναι η μόνη (σ.σ περίπτωση) που οι Έλληνες τρώνε χοιρινό γιατί το κρέας δεν συνηθίζεται στην κουζίνα μας», είπε.
![](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2023/12/melomakarona.jpg)
Στη συνέχεια, ανέφερε πως οι Έλληνες αφού παρευρεθούν στη Θεία Λειτουργία νωρίς το πρωί την ημέρα των Χριστουγέννων, επιστρέφουν στα σπίτια τους για μία ολοήμερη γιορτή με φαγητό.
«Τα σπιτικά μελομακάρονα έρχονται πρώτα και ακολουθεί η κοτόσουπα με κριθαράκι. Λίγες ώρες αργότερα, ακολουθεί ένα ψητό κοτόπουλο γεμιστό με κάστανα ή παραλλαγές ψητού ή σιγομαγειρεμένου χοιρινού κρέατος. Το κυρίως πιάτο συνοδεύουν σοταρισμένα άγρια χόρτα, ψιλοκομμένο μαρούλια με κρεμμύδι, τυρί φέτα και ψητές πατάτες λεμονιού».
Σε σχέση με το επιδόρπιο, η Μαρία Λόη είπε πως συνήθως είναι ελαφρύ, όπως ψητά μήλα με μέλι και καρύδια ή ελληνικό γιαούρτι με μέλι. Αναφορικά με το ποτό, η διάσημη σεφ αναφέρει πως οι Έλληνες προτιμούν το κόκκινο κρασί.
Πηγή:in.gr
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Τεχνητή νοημοσύνη: Αντιδράσεις καλλιτεχνών για δημοπρασία έργων ΑΙ από τον Christie’s](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/AI-art-600x338.jpg)
Αντιδράσεις καλλιτεχνών για δημοπρασία έργων ΑΙ από τον οίκο Christie's
Οι δημιουργικές βιομηχανίες ανησυχούν ότι η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αντιγράψει ή ακόμα και να αντικαταστήσει τα πρωτότυπα έργα τους
![Πέθανε ο συγγραφέας Τομ Ρόμπινς](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/tom-robbins-600x400.jpg)
Πέθανε ο συγγραφέας Τομ Ρόμπινς
Την είδηση γνωστοποίησε η σύζυγός του, Αλέξα Ρόμπινς, στο Facebook.
![Χάρι Πότερ: Σπάνιο βιβλίο σώθηκε από τα σκουπίδια και πωλήθηκε για 25.000 ευρώ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/GjWiqzjWAAAB_8x.jpeg)
Χάρι Πότερ: Σπάνιο βιβλίο σώθηκε από τα σκουπίδια και πωλήθηκε για 25.000 ευρώ
Ο δημοπράτης Ντάνιελ Πιρς βρήκε το βιβλίο πρώτης έκδοσης Χάρι Πότερ ανάμεσα σε αντικείμενα που προορίζονταν για τον κάδο απορριμμάτων.
![Πούτιν – Eurovision: Διάταγμα για τη ρωσική εκδοχή της… Kremlinvision](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/putin4-600x389.jpg)
Kremlinvision! To διάταγμα Πούτιν και η ρωσική απάντηση στη Εurovision
Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, υπέγραψε διάταγμα για τη ρωσική εκδοχή του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision
![Γαλλία: Εισιτήριο μόνο για τη Μόνα Λίζα – Νέα πολιτική στο Λούβρο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/mona-liza-600x382.jpg)
Εισιτήριο μόνο για τη Μόνα Λίζα - Νέα πολιτική στο Λούβρο
Οι περισσότεροι από τους 7,5 εκατ. επισκέπτες στο Λούβρο, συγκεντρώνονται μπροστά στη Μόνα Λίζα
![Sotheby’s: Καταργεί την επιχείρηση ηλεκτρονικού εμπορίου στην ηπειρωτική Κίνα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/09/sothebys-600x375.jpg)
Γιατί η Sotheby's «κλείνει» το ηλεκτρονικό της εμπόριο στην Κίνα
Ο οίκος δημοπρασιών Sotheby's αποσύρει το εγχείρημα «Buy Now» για άμεσες αγορές έργων τέχνης και ειδών πολυτελείας στην Κίνα
![Πέθανε η σπουδαία τραγουδίστρια και ηθοποιός Μαριάν Φέιθφουλ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/marian-faithfull-463x600.jpg)
Πέθανε η σπουδαία τραγουδίστρια και ηθοποιός Μαριάν Φέιθφουλ
Η Μαριάν Φέιθφουλ πέθανε σε ηλικία 78 ετών
![Αυστρία: Το Σάλτσμπουργκ γιορτάζει 60 χρόνια από την κυκλοφορία της «Μελωδία της ευτυχίας»](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/sound-of-music-600x338.jpg)
Το Σάλτσμπουργκ γιορτάζει 60 χρόνια από την κυκλοφορία της «Μελωδία της ευτυχίας»
Η Αυστρία και συγκεκριμένα το Σάλτσμπουργκ ετοιμάζει πλήηθος εκδηώσεων για τα 60 χρόνια της ταινίας
![Από την Πάμελα Άντερσον στον Ντάνιελ Κρεγκ – Τα μεγαλύτερα σνομπαρίσματα των Όσκαρ του 2025](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/Pamela-Anderson-The-Last-Showgirl-111324-mk-2-f81b707dc2734486a12ff28d947fd886-600x400.jpg)
Από την Πάμελα Άντερσον στον Ντάνιελ Κρεγκ – Τα μεγαλύτερα σνομπαρίσματα των Όσκαρ του 2025
Μετά από τις Χρυσές Σφαίρες και τα BAFTA, τα κόκκινα χαλιά και τα χαρούμενα χειροκροτήματα σε πάρτι, πολλά αναμενόμενα ονόματα έλειπαν από την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων των Όσκαρ.