Οι ΗΠΑ επιταχύνουν συνεχώς την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου σπάζοντας κάθε ρεκόρ, με αποτέλεσμα να διεκδικούν συνεχώς όλο και μεγαλύτερα μερίδια στις εξαγωγές απειλώντας άλλες μεγάλες δυνάμεις του χώρου όπως είναι η επικεφαλής του ΟΠΕΚ+, η Σαουδική Αραβία.

Πρόκειται ουσιαστικά για σύγκρουση γιγάντων με έπαθλο μεγαλύτερες πωλήσεις μαύρου χρυσού σε όλο τον κόσμο. Προς το παρόν ο ανταγωνισμός αυτός μάλλον έχει βγει σε καλό για τους καταναλωτές αφού τους τελευταίους μήνες οι τιμές έχουν σταθεροποιηθεί μετά από υποχώρηση, παρά το γεγονός ότι συντελούνται δύο μεγάλοι πόλεμοι όχι μόνο στην Ουκρανία αλλά και στη Λωρίδα της Γάζας –με όλα τα συνεπακόλουθα προβλήματα στη διακίνηση ενέργειας και εμπορευμάτων (και) στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ρωσία: Συνεχίζει τα υψηλά επίπεδα επεξεργασίας αργού στα μέσα Δεκεμβρίου

Τα νούμερα είναι αποκαλυπτικά για τις ΗΠΑ και τον ΟΠΕΚ+. Οι ΗΠΑ έχουν επιταχύνει σημαντικά την παραγωγή μαύρου χρυσού και ειδικά του σχιστολιθικού πετρελαίου, με αποτέλεσμα να έχουν γίνει η χώρα με τη μακράν μεγαλύτερη ημερήσια παραγωγή στον κόσμο, η οποία έχει φτάσει κατά μέσο όρο τα 13 εκατ. βαρέλια. Από τις ποσότητες αυτές οι ΗΠΑ έχουν πλέον τη δυνατότητα να εξάγουν πλέον σε ημερήσια βάση σχεδόν 4 εκατ. βαρέλια, αλλάζοντας τα δεδομένα στην αγορά. Η Σαουδική Αραβία να παραμένει η χώρα με τις μεγαλύτερες ημερήσιες εξαγωγές στον κόσμο -περίπου 6 εκατ. βαρέλια από συνολική παραγωγή περίπου 9 εκατ. βαρελιών σήμερα- αλλά η δυναμική είσοδος των Αμερικανών στο παιχνίδι έχει αλλάξει τα δεδομένα.

Η Σαουδική Αραβία είχε φτάσει να παράγει 11,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Απρίλιο του 2020 που είναι ιστορικό ρεκόρ για τη χώρα. Το λιγότερο που έχει παράγει ποτέ ήταν 7,12 εκα. βαρέλια στις αρχές του 2002.

Για αυτό το λόγο σε μια προσπάθεια να κρατήσει τεχνητά πιο ψηλά τις τιμές, ο ΟΠΕΚ+ έχει επιδιώξει να μειώσει διαδοχικά τις ποσότητες πετρελαίου που ρίχνουν στην αγορά τα μέλη του, κατά 1,3 εκατ βαρέλια αρχικά και κατά 2,2 εκατ βαρέλια στη συνέχεια. Η συνολική παγκόσμια ζήτηση μαύρου χρυσού σε ημερήσια βάση κυμαίνεται λίγο κάτω από τα 100 εκατ. βαρέλια.

Ο ΟΠΕΚ (Ανγκόλα, Αλγερία, Γκαμπόν, Δημοκρατία του Κονγκό, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ισημερινή Γουινέα, Ιράκ, Ιράν, Κουβέιτ, Λιβύη, Νιγηρία, Σαουδική Αραβία και Βενεζουέλα) παράγει συνολικά 30 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ενώ Ρωσία, Μεξικό, Καζακστάν, Ομάν και άλλες χώρες που συμμετέχουν στον ΟΠΕΚ+ παράγουν επιπλέον περίπου 16,5 εκατ. βαρέλια.

Ο ΟΠΕΚ όμως έχει να αντιμετωπίσει και τα δικά του, εσωτερικά προβλήματα, την ώρα που το Ριάντ πιέζει για να επιβληθούν ποσοστώσεις στην παραγωγή και να στηριχτούν οι τιμές. Με συμμάχους τη Ρωσία και άλλες χώρες που δεν είναι επίσημα μέλη του Οργανισμού (ΟΠΕΚ+) η Σαουδική Αραβία δεν έχει πάντα να επιτελέσει εύκολο έργο στις αντίστοιχες διαπραγματεύσεις. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα , η Ανγκόλα ανακοίνωσε την απόφασή της να εγκαταλείψει τον Οργανισμό από το νέο έτος. Πρόκειται για απόφαση η οποία αποτελεί πλήγμα για τον ΟΠΕΚ υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, η οποία προσπάθησε τους τελευταίους μήνες να συγκεντρώσει υποστήριξη για περαιτέρω περικοπές της παραγωγής. Η Ανγκόλα ανακοίνωσε ότι ο Οργανισμός δεν εξυπηρετεί πλέον τα συμφέροντα της χώρας.

Όλα αυτά δεν φαίνεται να επηρεάζουν ιδιαίτερα, προς το παρόν τουλάχιστον, τους παραγωγούς σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ οι οποίοι αυξάνουν συνεχώς την παραγωγή. Η αύξηση αυτή στις εξορύξεις και ιδιαίτερα στις εξαγωγές έχει γίνει αισθητή σε όλο τον κόσμο και θεωρείται ότι θέτει υπό αμφισβήτηση τη στρατηγική ομίλου OPEC+ να περιορίσει την προσφορά. Παρά τα προβλήματα που είχαν αντιμετωπίσει στο παρελθόν από τη μεγάλη υποχώρηση των τιμών, κυρίως λόγω της πανδημίας, οι παραγωγοί σχιστολιθικού πετρελαίου ενόψει του 2024 δείχνουν να διατηρούν σημαντικές δυνάμεις ώστε να πάρουν μερίδιο από το καρτέλ συνεχίζοντας την τάση που ξεκίνησε μέσα στο 2023.

Οι ισορροπίες πάντως παραμένουν ευαίσθητες. Η Σαουδική Αραβία δεν αποκλείεται να αποφασίσει στην πορεία να πιέσει περισσότερο τους παραγωγούς στις ΗΠΑ και να ξεκινήσει εντονότερο πόλεμο προμηθειών στην αγορά, προσφέροντας καλύτερες τιμές σε πελάτες. Η Σαουδική Αραβία και άλλοι σύμμαχοί της στην περιοχή της Μέσης Ανατολής έχουν κατά κανόνα το πλεονέκτημα ότι μπορούν να παράγουν φθηνότερα πετρέλαιο από παραγωγούς όπως αυτοί στις ΗΠΑ ή σε θαλάσσιες περιοχές όπου τα κόστη είναι πιο μεγάλα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities
Αγορές: H Nvidia μονοπωλεί το ενδιαφέρον της Wall Street – Θα συνεχιστεί το ράλι στα crypto;
Commodities |

Αγορές: H Nvidia μονοπωλεί το ενδιαφέρον της Wall Street – Θα συνεχιστεί το ράλι στα crypto;

Η εταιρεία με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στον κόσμο οδήγησε την άνοδο της Wall Street φέτος, έχει μεγάλη επιρροή στους δείκτες S&P 500 και Nasdaq 100 και ανακοινώνει τα αποτελέσματα τριμήνου