
Σε χαμηλά αρκετών μηνών υποχωρούν οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης την Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές επέστρεψαν από τις διακοπές και ενισχύουν τα στοιχήματα ότι τα επιτόκια θα μειωθούν απότομα το επόμενο έτος.
Στο ίδιο μήκος κύματος και τα ελληνικά ομόλογα, με τις αποδόσεις του 10ετούς τίτλου να καταγράφει πτώση κάτω από το 3% στο 2,93% και το spread να διαμορφώνεται πλέον μια ανάσα από τις 100 μονάδες.
To γερμανικό 10ετές, το σημείο αναφοράς για την ευρωζώνη, υποχώρησε κατά 4 μονάδες βάσης (bps) στο 1,931%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Μάρτιο.
O «Mr Bond» της Ελλάδας – Ποιος είναι και πώς διαχειρίζεται το δημόσιο χρέος
Σημαντική πτώση καταγράφει και το κόστος δανεισμού της Ιταλίας, το οποίο διαμορφώθηκε στο 3,5% στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2022.
«Αυτό που κυριαρχεί αυτή τη στιγμή στην αγορά είναι προφανώς ότι ο αποπληθωρισμός βρίσκεται σε εξέλιξη και το γεγονός ότι η αγορά τιμολογεί περισσότερες μειώσεις στα επιτόκια», δήλωσε στο Reuters, ο Εμμανουήλ Καρίμαλης, στρατηγικός αναλυτής της UBS. «Αυτό το συναίσθημα είναι αρκετά ανοδικό για τα ομόλογα».
Οι μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες μειώσεις του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, σε συνδυασμό με την αλλαγή του τόνου από τις κεντρικές τράπεζες, οδήγησαν σε απότομη πτώση του κόστους δανεισμού.
Το πρόγραμμα δανεισμού
Οι δανειακές ανάγκες του Ελληνικού Δημοσίου για το 2024 ανέρχονται σε 18,9 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τη «Στρατηγική Χρηματοδότησης» που δημοσιοποίησε πρόσφατα ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, τα 10 δισ. ευρώ θα καλυφθούν με εκδόσεις ομολόγων, τα 4,1 δισ. ευρώ θα προέλθουν από άλλες πηγές όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το NGEU κλπ, το 1,6 δισ. ευρώ θα προέλθει από την πώληση μετοχών και άλλων περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου και τα 3,6 δισ. ευρώ από τα ρευστά διαθέσιμα που διαθέτει το Δημόσιο. O OΔΔΗΧ εκτιμά ότι το λεγόμενο μαξιλάρι ρευστότητας που διαθέτει το Ελληνικό Δημόσιο ανέρχεται στα 30 δισ. ευρώ.
Οι δανειακές ανάγκες του Δημοσίου αφορούν 5,463 δισ. ευρώ για την αναχρηματοδότηση ομολόγων που λήγουν, 4,8 δισ. ευρώ για αποπληρωμή τόκων και άλλων επιμέρους υποχρεώσεων, 12 δισ. ευρώ για την οριστική εξόφληση εντόκων γραμματίων και 3,589 δισ. ευρώ για ανάγκες ρευστότητας σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους του 2024, ενώ από το σύνολο των αναγκών αφαιρούνται 6,9 δισ. ευρώ λόγω των εκτιμήσεων για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Ο ΟΔΔΗΧ κάνοντας μία ανασκόπηση της χρονιάς που φεύγει επισημαίνει την σημαντική υποχώρηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων που καταγράφηκε στη διάρκεια του έτους καθώς και υπεραπόδοση τους έναντι όλων των άλλων χωρών της Ευρωζώνης.
Βουτιά στο spread
Πιο συγκεκριμένα το περιθώριο του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού υποχώρησε σε χαμηλό 26 μηνών, 115 μονάδες βάσης, στα μέσα Δεκεμβρίου 2023, με το spread πάνω από το 10ετές ομόλογο της Ισπανίας να περιορίζεται σε 20 μονάδες βάσης, ενώ αρνητική διαφορά έναντι του αντίστοιχου ιταλικού ομολόγου καταγράφεται σε διατηρητέα βάση από τον Μάιο του 2023 (περίπου -50 μονάδες βάσης στα μέσα Δεκεμβρίου 2023).
Όσον αφορά στη λεγόμενη βιωσιμότητα του Δημοσίου Χρέους, ο ΟΔΔΗΧ επισημαίνει ότι η Ελλάδα επωφελείται από μια ευνοϊκή δομή χρέους καθώς πάνω από το 70% του αποθέματος χρέους κατέχεται από τους λεγόμενους πιστωτές του επίσημου τομέα (κράτη μέλη της ΕΕ και διακρατικούς φορείς) . Επιπροσθέτως το χρέος εμφανίζει προφίλ μακροπρόθεσμης λήξης και χαμηλά επιτόκια, καθώς το 100% του χρέους είναι με σταθερό επιτόκιο, περιορίζοντας έτσι τους κινδύνους επιτοκίων.


Latest News

Ήπιο profit taking στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Αναζητούνται άμυνες
Η αγορά χρειάζεται να αφομοιώσει τη μεγάλη κίνηση του τελευταίου δεκαπενθημέρου μέχρι να μπορέσει να διασπάσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα τη ζώνη των 1.700 μονάδων

Μικρή ανάκαμψη για την τιμή του πετρελαίου
Στο ραντάρ των επενδυτών η αύξηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ και τα σήματα της Ουάσινγκτον για τους δασμούς

«Γαλλικές» πιέσεις δέχονται οι ευρωαγορές
Στο επίκεντρο ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας και τα εταιρικά αποτελέσματα

Μικτά πρόσημα στην Ασία - «Σιβυλλική» η Κίνα
Μετά από τα τελευταία σχόλια τόσο του προέδρου όσο και του Υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, η Κίνα δείχνει ότι είναι ανοιχτή σε εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ

Γιατί ο χρυσός ξεπέρασε αμερικανικά ομόλογα και δολάριο - Το ράλι δίχως φρένα
Ο χρυσός διανύει ένα ράλι που φαίνεται ασταμάτητο - Η τιμή του έσπασε το φράγμα των 3.500 δολ, ανά ανά ουγγιά

Συνέχεια του ράλι στη Wall Street με ελπίδες για αποκλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων
Η Wall Street συνέχισε στον ίδιο ρυθμό με χθες, αλλά περιμένει ακόμη αρκετά για να μπορέσει να επανέλθει σε μια πιο κανονική τροχιά

Deutsche Bank: Κι όμως… οι αγορές δεν βλέπουν ακόμη ύφεση λόγω δασμών
Η ιστορία δείχνει ξεκάθαρα ότι αν τελικά υπάρξει ύφεση, τότε υπάρχει ακόμα πολύς χώρος για περαιτέρω πτώση στις αγορές, εξηγεί η Deutsche Bank

Άλμα 3% για τον DAX, ισχυρά κέρδη στις ευρωαγορές
Ο Τραμπ και πάλι αναστάτωσε τις αγορές δίνοντας ελπίδα για μια συμφωνία στο εμπορικό αδιέξοδο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας

Φόρτσαρε στο φίνις το Χρηματιστήριο - Ανέκτησε και τις 1.700 μονάδες
Η αποφασιστική διατήρηση των 1.700 μονάδων δείχνει να χρειάζεται περισσότερα καύσιμα, με το πρώτο τεστ να είναι από αύριο

Ανακουφίζει τη Wall Street ο Τραμπ - Ράλι και για την Tesla
Ο αμερικανός πρόεδρος άφησε να εννοηθεί ότι οι δασμοί στις κινεζικές εισαγωγές ενδέχεται να μειωθούν - Και πάλι μια νέα πραγματικότητα για τη Wall Street