
Ένα εναλλακτικό σχέδιο στήριξης της Ουκρανίας ύψους έως και 20 δισεκατομμυρίων ευρώ σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, χρησιμοποιώντας μια δομή χρέους που παρακάμπτει τις αντιρρήσεις του Ούγγρου πρωθυπουργού, Βίκτορ Όρμπαν, για τη χρηματοδότηση της κατεστραμμένης από τον πόλεμο χώρας.
Αφού οι ηγέτες της ΕΕ απέτυχαν να συμφωνήσουν πάνω σε ένα προτεινόμενο πακέτο βοήθειας 50 δισεκατομμυρίων ευρώ σε βάθος τετραετίας για την Ουκρανία νωρίτερα αυτόν τον μήνα, οι αξιωματούχοι του μπλοκ αναζήτησαν εναλλακτικές λύσεις για να διασώσουν το Κίεβο από μια επικείμενη δημοσιονομική κρίση, εάν οι διαφορές εντός της Ενωσης δεν μπορούν να επιλυθούν.
Oυκρανία: «Καπνός» η βοήθεια των 110 δισ. ευρώ – Κι αν κερδίσει η Ρωσία τον πόλεμο; [γράφημα]
Αξιωματούχοι που συμμετείχαν στις συνομιλίες δήλωσαν ότι ένα μοντέλο που χρηματοδοτείται από το χρέος έχει κερδίσει τις περισσότερες χώρες ως ο πιο πρακτικός τρόπος παροχής υποστήριξης εάν ο Όρμπαν αρνηθεί να εγκαταλείψει το βέτο του στην προγραμματισμένη σύνοδο κορυφής την 1η Φεβρουαρίου 2024.
Αυτό το σχέδιο θα περιλάμβανε τα συμμετέχοντα κράτη-μέλη να εκδώσουν εγγυήσεις στον προϋπολογισμό της ΕΕ, επιτρέποντας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δανειστεί έως και 20 δισεκατομμύρια ευρώ στις κεφαλαιαγορές για το Κίεβο το επόμενο έτος, αναφέρουν πηγές στους Financial Times. Οι ακριβείς όροι είναι ακόμη υπό συζήτηση και το τελικό ποσό θα καθοριστεί σύμφωνα με τις ανάγκες της Ουκρανίας, πρόσθεσαν οι πηγές.
Η ρύθμιση είναι παρόμοια με τη δομή που χρησιμοποιήθηκε το 2020, όταν η Επιτροπή παρείχε έως και 100 δισεκατομμύρια ευρώ σε φθηνή χρηματοδότηση σε χώρες της ΕΕ για βραχυπρόθεσμα προγράμματα υποστήριξης της εργασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.
Με αυτή την επιλογή, δεν θα απαιτούνταν εγγυήσεις από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, εφόσον οι κύριοι συμμετέχοντες περιλαμβάνουν χώρες με κορυφαίες αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας. Αυτό θα επέτρεπε στην ΕΕ να παρακάμψει το βέτο της Ουγγαρίας επειδή δεν θα απαιτούσε ομόφωνη υποστήριξη.
Ορόσημο ο Μάρτιος
Ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Ολλανδίας, θα χρειαστούν κοινοβουλευτική έγκριση για εθνικές εγγυήσεις, μια διαδικασία που οι αξιωματούχοι ελπίζουν ότι θα μπορούσε να ολοκληρωθεί εγκαίρως για την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία έως τον Μάρτιο.
Ένα από τα άτομα που γνωρίζουν τις συζητήσεις είπε ότι κανένα «τεχνικό πρόβλημα» δεν εμπόδισε τους τρόπους παροχής δημοσιονομικής χρηματοδότησης στο Κίεβο, αλλά ότι πολιτικά «είναι πιο περίπλοκο».
Εάν οι ηγέτες της ΕΕ συμφωνήσουν σε αυτό το σχέδιο την 1η Φεβρουαρίου, θα δοθεί διαβεβαίωση στο ΔΝΤ για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης χρηματοδότησης για την Ουκρανία ύψους περίπου 900 εκατομμυρίων δολαρίων, ανέφεραν οι άνθρωποι που ενημερώθηκαν για τις συνομιλίες.
Ζητούμενο αυτής της επιλογής είναι η παροχή επαρκούς χρηματοδότησης στο Κίεβο ώστε να αποφύγει την ανάγκη της νομισματικής χρηματοδότησης, όπου η κυβέρνηση θα τύπωνε χρήματα για να διατηρήσει το έλλειμμά της και να κινδυνεύσει να εκτιναχθεί ο πληθωρισμός.
Ένα μειονέκτημα αυτού του χρηματοδοτικού σχήματος, σε σύγκριση με την αρχική πρόταση που βασίζεται στον προϋπολογισμό της ΕΕ, είναι ότι θα περιοριζόταν σε δάνεια και δεν θα περιλαμβάνει επιχορηγήσεις. Τα κράτη μέλη θα μπορούσαν ακόμη να αποφασίσουν να παρέχουν επιχορηγήσεις διμερώς.
Μια άλλη εναλλακτική επιλογή που εξετάζεται περιλαμβάνει τη μετατροπή της δομής χρηματοδότησης που χρησιμοποιήθηκε φέτος, βάσει της οποίας η ΕΕ παρείχε 18 δισεκατομμύρια ευρώ σε φθηνά δάνεια στην Ουκρανία, για μερικούς μήνες έως και ένα χρόνο. Αυτή η επιλογή θα χρειαζόταν την έγκριση από την πλειοψηφία των χωρών – μελών της ΕΕ.
Ωστόσο, οι αξιωματούχοι τονίζουν ότι η προτιμώμενη επιλογή τους είναι να εγκρίνουν το αμετάβλητο πακέτο βοήθειας που προτάθηκε για πρώτη φορά τον Ιούνιο αλλά μπλοκαρίστηκε από την Ουγγαρία.
Αυτή η προσθήκη στον προϋπολογισμό της ΕΕ, η οποία παραμένει η προτιμώμενη ρύθμιση της Επιτροπής επειδή καλύπτει ένα τετραετές χρονοδιάγραμμα, περιλαμβάνει επίσης 4 δισεκατομμύρια ευρώ για άλλες προτεραιότητες, συμπεριλαμβανομένων των αμυντικών επενδύσεων και της μετανάστευσης.
Ανεξάρτητα από το μοντέλο που έχει επιλεγεί, η ΕΕ έχει υποσχεθεί στην Ουκρανία ότι θα παράσχει χρηματοδότηση το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο, σύμφωνα με αξιωματούχους που ενημερώθηκαν για σχετική επικοινωνία που είχαν οι υπουργοί Οικονομικών της G7 την περασμένη εβδομάδα.


Latest News

Τι υπόσχονται βιομηχανίες στον Τραμπ για να αποφύγουν το χάος των δασμών
Θα χρειαστούν χρόνια για να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους την ίδια ώρα που η εμπορική πολιτική των ΗΠΑ παραμένει ασαφής

Το Χονγκ Κονγκ σταματάει την αποστολή δεμάτων στις ΗΠΑ, λόγω των δασμών Τραμπ
Οι ΗΠΑ είναι παράλογες, εκφοβίζουν και επιβάλλουν δασμούς καταχρηστικά, ανακοίνωσαν τα ταχυδρομεία του Χονγκ Κονγκ

Χαμηλότερος από τον αναμενόμενο ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Μάρτιο
Τι θα κάνει η Τράπεζα της Αγγλίας με τα επιτόκια

Η Κίνα αντικαθιστά τον κορυφαίο διεθνή εμπορικό διαπραγματευτή της
Ποιος είναι ο νέος επικεφαλής για την Κίνα στις εμπορικές διαπραγματεύσεις - Τι σηματοδοτεί η αλλαγή

Η Nvidia θα «χάσει» 5,5 δισ. καθώς οι ΗΠΑ περιορίζουν τις πωλήσεις chip στην Κίνα
Η Nvidia ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει ότι οι νέοι περιορισμοί είναι απαραίτητοι για την αντιμετώπιση του κινδύνου χρήσης τσιπ H20 σε «έναν υπερυπολογιστή στην Κίνα»

Οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες κατηγορίες FMCG στην Ευρώπη - Έρευνα Circana
Η Circana δημοσιεύει σε συνεργασία με το περιοδικό ESM τις κατηγορίες προϊόντων που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη τον τελευταίο χρόνο

Το Εμπορικό Επιμελητήριο της ΕΕ στην Κίνα ζητάει από το Πεκίνο να αλλάξει εμπορική πολιτική
Τι ζητούν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κίνα, στον απόηχο του εμπορικού πολέμου που κήρυξε ο Τραμπ

Οι ΗΠΑ αντιδρούν, αλλά συνεχίζουν τις συζητήσεις για τον παγκόσμιο φόρο - Τι λέει ο ΟΟΣΑ
Περισσότερες από 135 χώρες υπέγραψαν τη μεγαλύτερη εταιρική φορολογική μεταρρύθμιση εδώ και περισσότερα από τέσσερα χρόνια πριν

Η PwC αποχωρεί από την Αφρική για να αποφύγει τα σκάνδαλα
Ο παγκόσμιος πρόεδρος της PwC, Mohamed Kande, αντιμετωπίζει τις συνέπειες των σκανδάλων σε πολλές ηπείρους από τότε που ανέλαβε τον ρόλο τον Ιούλιο

Και τα κρίσιμα ορυκτά στο έλεος των δασμών Τραμπ
Η έρευνα που ξεκινούν οι Ηνωμένες Πολιτείες απειλεί να πυροδοτήσει έναν νέο κρίσιμο εμπορικό πόλεμο ορυκτών