![Τουρκία: Αύξηση 49% στον κατώτατο μισθό από τη νέα χρονιά](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/turkey-1.jpg)
Σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις πιέσεις από τον πληθωρισμό που κινδυνεύει να ξεπεράσει και πάλι το 70% τους επόμενους μήνες, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τον κατώτατο μισθό κατά 49% το νέο έτος, πριν από τις τοπικές εκλογές.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Βεντάτ Ισιχάν σε τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα ο μηνιαίος καθαρός κατώτατος μισθός θα οριστεί στις 17.002 λίρες (578 δολάρια).
Αυτό συγκρίνεται με μια αύξηση άνω του 100% φέτος, η οποία έγινε σε δύο προσαρμογές που συνέβαλαν στην ταχύτερη αύξηση των τιμών και ανέβασαν το κόστος εργασίας. «Εκπληρώσαμε την υπόσχεσή μας να μην επιτρέψουμε στους εργαζομένους μας να τσακιστούν από τον πληθωρισμό», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Η κεντρική τραπεζίτης της Τουρκίας δεν μπορεί να… πληρώσει το νοίκι
Η απόφαση βρέθηκε στο επίκεντρο των εταιρειών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας και των επενδυτών που αναζητούσαν στοιχεία για την πορεία των τουρκικών οικονομικών πολιτικών μετά την απομάκρυνση από τα αντισυμβατικά μέτρα μετά τις εκλογές του Μαΐου και ενόψει των δημοτικών εκλογών τον Μάρτιο. Πάνω από το ένα τρίτο του εργατικού δυναμικού της χώρας κερδίζει τον κατώτατο μισθό, που αποτελεί επίσης σημείο αναφοράς για ευρύτερες μισθολογικές συμφωνίες στην οικονομία.
Προβληματισμός
Όπως υπογραμμίζει το Bloomberg, η αύξηση που ανακοίνωσε ο υπουργός είναι κοντά σε ένα επίπεδο που αρκετοί δανειστές της Wall Street έχουν προειδοποιήσει ότι θα περιπλέξει τις προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας να περιορίσει τον πληθωρισμό.
Η Goldman Sachs Group Inc. και η Morgan Stanley υποστηρίζουν ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να αυστηροποιήσει περαιτέρω την πολιτική εάν η προσαρμογή του κατώτατου μισθού είναι υψηλότερη από 40%-50%.
Η πρόκληση τώρα είναι πώς να κατευνάσει έναν πληθυσμό που αντιμετωπίζει θέματα επιβίωσης, αλλά χωρίς να παρεμποδιστεί η προσπάθεια μείωσης του πληθωρισμού σχεδόν στο μισό μέχρι το τέλος του επόμενου έτους. Σε μια αλλαγή από τα προηγούμενα χρόνια που έγιναν δύο αναπροσαρμογές στους μισθούς, η κυβέρνηση σχεδιάζει μόνο μία αύξηση για το 2024.
Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επί μακρόν πρωταθλητής του φθηνού χρήματος, έχει ανανεώσει την οικονομική ηγετική ομάδα μετά την επανεκλογή του τον Μάιο. Έκτοτε, η εστίαση στράφηκε στην χαλάρωση της εγχώριας ζήτησης, με την κεντρική τράπεζα να αυξάνει απότομα τα επιτόκια για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό.
Η κεντρική τράπεζα προβλέπει ότι η αύξηση των τιμών θα τελειώσει φέτος στο 65%, προτού κορυφωθεί πάνω από το 70% τον Μάιο και στη συνέχεια ολοκληρώσει το 2024 στο 36%. Έχει ωθήσει τη νομισματική πολιτική σε μια πιο συμβατική τροχιά, πενταπλασιάζοντας το σημείο αναφοράς στο 42,5% από τον Ιούνιο και σηματοδοτώντας ότι θα μπορούσε να αυξηθεί υψηλότερα τον επόμενο μήνα.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Σπάνιες γαίες: Ποιες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/spanies-gaies6-600x390.jpg)
Ποιες σπάνιες γαίες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ
Η Κίνα πρωτοστατεί στις σπάνιες γαίες και σχεδόν μονοπωλεί την επεξεργασία τους και οι ΗΠΑ θέλουν να απεξαρτηθούν από αυτή την επίπονη δέσμευση
![Ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία: Τι ζητούν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/RENAULT-600x600.jpg)
Στο «ρελαντί» η πράσινη μετάβαση - Τι ζητούν οι ευρωπαίοι αυτοκινητοβιομήχανοι
«Καλός ο στρατηγικός διάλογος, αλλα χρειαζόμαστε λύσεις γρήγορα», λένε οι εκπρόσωποι της αυτοκινητοβιομηχανίας - Oι καθυστερήσεις απειλούν επενδύσεις 250 δισ. ευρώ
![Μεξικό: Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/xalyvas-600x370.jpg)
Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο λέει το Μεξικό
Το Μεξικό εισάγει περισσότερο χάλυβα από τις Ηνωμένες Πολιτείες απ' ό,τι εξάγει
![Κομισιόν: Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/von-der-leyen-vance-600x400.jpg)
Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς
Η Πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε τη δέσμευση της ΕΕ για δίκαιες και ισορροπημένες εμπορικές σχέσεις
![Πάουελ: Σε μη βιώσιμη πορεία το έλλειμμα – Δεν βιαζόμαστε να μειώσουμε τα επιτόκια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/πγ1-1-600x366.jpg)
Καμπανάκι Πάουελ για το έλλειμμα στις ΗΠΑ - Καμία βιασύνη για τα επιτόκια
Τι είπε ο Πάουελ, για έλλειμμα, χρέος, δασμούς και επιτόκια στην καθιερωμένη κατάθεση του στη Γερουσία
![Πορτογαλία: Εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/01/tap-portugal-600x400.jpg)
Η Πορτογαλία εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP
Υπάρχουν περίπου 12 εταιρείες που ενδιαφέρονται για τον εθνικό αερομεταφορέα της Πορτογαλίας
![Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/solomon-600x400.jpg)
Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου
Ο πήχης για την πραγματοποίηση μιας συμφωνίας είναι πολύ υψηλός
![Cucci: Η πτώση πωλήσεων στο τέταρτο τρίμηνο προβληματίζει τους αναλυτές](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/gucci-store-600x410.jpg)
Νέο πλήγμα για την Gucci - Συνεχίζεται η πτώση πωλήσεων
Τα έσοδα της Kering, στην οποία ανήκει η Gucci, ολόκληρου του έτους από δραστηριότητες του ομίλου ανήλθαν σε 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ
![Βρετανία: Άντλησε 13 δισ. στερλίνες – Οι αγορές της πρόσφεραν 140 δισ.](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/ot_bonds_london11-768x450-1-600x352.png)
Το Λονδίνο ζήτησε 13 δισ. στερλίνες και οι αγορές του πρόσφεραν 140 δισ.
Η έκδοση καταρρίπτει το προηγούμενο ρεκόρ ζήτησης βρετανικών ομολόγων
![Φυσικό αέριο: Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί όλο και περισσότερο για την αποθήκευση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/illustration-600x405.jpg)
Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί για την αποθήκευση φυσικού αερίου;
Καθώς η Μόσχα πίεζε τη ροή του φυσικού αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών, η ΕΕ είχε καταφέρει να αποφύγει μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού περιορίζοντας τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου