
Οι Ευρωπαίοι αγαπούν τα μπαχαρικά. Ίσως όχι όσο οι Ασιάτες, σίγουρα, όμως, όλο και περισσότεροι τα ενσωματώνουν στη μαγειρική τους, μαζί με συνταγές από όλον τον κόσμο. Εξάλλου, το φαγητό δεν είναι μόνο ανάγκη, ούτε μόνο απόλαυση. Είναι -μαζί με τη μουσική- η παγκόσμια «γλώσσα» που φέρνει λαούς και ανθρώπους κοντά και γεφυρώνει χάσματα κάθε λογής.
Και, όπως έχει πει ο Wolfgang Puck, αυστρο-αμερικανός celebrity σεφ, «η μαγειρική είναι σαν τη ζωγραφική ή το γράψιμο ενός τραγουδιού. Όπως υπάρχουν τόσες νότες και χρώματα, έτσι υπάρχουν και τόσες γεύσεις – το πώς τις συνδυάζεις είναι αυτό που σε ξεχωρίζει».
Φαγητό: Αυτό το πιάτο αποτελεί Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας
Με αφορμή τις ημέρες των γιορτών, η Eurostat δημοσίευσε τα στοιχεία που αφορούν τις εισαγωγές μπαχαρικών στην ΕΕ από τρίτες χώρες.
Η Κίνα έχει τη μερίδα του λέοντος
Το 2022, η ΕΕ εισήγαγε 397.000 τόνους μπαχαρικών από τρίτες χώρες.
Το μπαχαρικό με τις περισσότερες ποσότητες ήταν το τζίντζερ με 122.900 τόνους. Ακολουθεί η πάπρικα (109.800 τόνοι) και το πιπέρι (62.900 τόνοι).
Η Κίνα ήταν ο κύριος προμηθευτής, συνεισφέροντας το 38% στις συνολικές εισαγωγές μπαχαρικών στην ΕΕ.
Από εκεί εισήχθη του 54% του τζίντζερ, το 72% της πάπρικας, ενώ το πιπέρι εισήχθη κυρίως από το Βιετνάμ, σε ποσοστό 56%.
Οι εισαγωγές κανέλας (16.200 τόνοι) κατέλαβαν την τέταρτη θέση, με περισσότερο από το ένα τρίτο να προέρχεται από την Ινδονησία (37%).
Ο κουρκουμάς (15.800 τόνοι) κατείχε την πέμπτη θέση μεταξύ των εισαγόμενων μπαχαρικών με τις μεγαλύτερες ποσότητες, με την πλειονότητα των εισαγωγών να προέρχονται από την Ινδία (77%).
Όσον αφορά τον γλυκάνισο και τα συναφή μπαχαρικά (13.600 τόνοι), η Αίγυπτος (34%) ήταν ο κύριος προμηθευτής.
Οι σπόροι κύμινου (9.600 τόνοι) προέρχονταν σε μεγάλο βαθμό από την Ινδία (72%), ακολουθούμενοι από σπόρους κόλιανδρου (9.500 τόνοι), οι μισοί από τους οποίους εισήχθησαν από τη Ρωσία (50%) και μοσχοκάρυδο (4.400 τόνοι), κυρίως από την Ινδονησία ( 72%).
Εκτοξεύτηκαν οι εισαγωγές
Σε σύγκριση με το 2012, το βάρος των μπαχαρικών που εισάγονται από τις χώρες εκτός ΕΕ αυξήθηκε κατά το εντυπωσιακό ποσοστό του 57%.
Οι εισαγωγές τζίντζερ και κουρκουμά στην ΕΕ υπερδιπλασιάστηκαν (+149% και +142% αντίστοιχα), καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ των μπαχαρικών με τις περισσότερες συναλλαγές. Μόνο οι εισαγωγές μοσχοκάρυδου μειώθηκαν κατά -4% από το 2012.


Latest News

Νέα θέση στην παγκόσμια αγορά όπλων αναζητά η Ινδία
Η Ινδία, μέσω της Τράπεζας Εξαγωγών, προσφέρει χαμηλού κόστους δάνεια για αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού σε πελάτες με χαμηλό πιστωτικό προφίλ

Η Κίνα θέτει όρους για συνομιλίες με τις ΗΠΑ στους δασμούς - Ζητά «σεβασμό» και ορισμό αντιπροσώπων
Δύσκολες διαπραγματεύσεις διαφαίνονται για ΗΠΑ και Κίνα όσον αφορά τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις - Τα αγκάθια στις δύο πλευρές

Η αγορά αεροσκαφών Boeing στις συνομιλίες Ρωσίας - ΗΠΑ
Επίσης, η Ρωσία έχει ζητήσει από τις ΗΠΑ να άρουν τις κυρώσεις στην κορυφαία ρωσική εταιρεία, την Aeroflot, και να επιτρέψουν την επανέναρξη των απευθείας πτήσεων μεταξύ των δύο χωρών

Πέθανε η βασίλισσα των καζίνο Ελέιν Γουίν
Η Ελέιν Γουίν συνιδρυτής της Wynn Resorts ήταν παγκόσμιας κλάσης συλλέκτης και υπέρμαχος της τέχνης

Mega deal στις μετακινήσεις - Η Lyft μπαίνει στην Ευρώπη μέσω Free Now
Η αμερικανική πλατφόρμα θα εξαγοράσει την Free Now από τη BMW και τη Mercedes-Benz Mobility έναντι 175 εκατομμυρίων ευρώ σε μετρητά

Η στιγμή της Μελόνι - Θα μπορέσει να «καλοπιάσει» τον Τραμπ για λογαριασμό της ΕΕ;
Η επίσκεψη της Μελόνι την Πέμπτη μπορεί να αποτελέσει ένα μήνυμα ότι Ευρωπαίοι έχουν ακόμα την πρόθεση να συναλλάσσονται με τον Τραμπ.

Μειωμένος στο 2,2% ο ετήσιος πληθωρισμός τον Μάρτιο στην ευρωζώνη - Στο 3,1% στην Ελλάδα
Οι υπηρεσίες αποτελούν η μεγαλύτερη συνιστώσα, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 45,7% της τελικής νομισματικής καταναλωτικής δαπάνης

Αντιμέτωπη με νέα αγωγή στη Βρετανία η Google - Πιθανές αποζημιώσεις 5 δισ. λιρών
Η μήνυση ασκείται για λογαριασμό όλων των οργανισμών που εδρεύουν στη Βρετανία και που χρησιμοποίησαν τις υπηρεσίες διαφήμισης αναζήτησης της Google από την 1η Ιανουαρίου 2011
![ΔΝΤ: Ηχηρό καμπανάκι για γήρανση πληθυσμού – Πλήγμα σε ανάπτυξη και συντάξεις [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/ot_demographic22-600x352.png)
Καμπανάκι ΔΝΤ για τη γήρανση του πληθυσμού - «Πλήγμα» σε ανάπτυξη και... συντάξεις
Το ΔΝΤ προβλέπει χαμηλότερη ανάπτυξη και αυξημένες δημοσιονομικές πιέσεις στην παγκόσμια οικονομία

Η ΕΕ απλοποιεί τη διαδικασία για την εφαρμογή του νόμου περί αποψίλωσης των δασών
Τα μέτρα θα πρέπει να οδηγήσουν σε μείωση κατά 30% στο διοικητικό κόστος, ανέφερε η Κομισιόν