Οι Ευρωπαίοι αγαπούν τα μπαχαρικά. Ίσως όχι όσο οι Ασιάτες, σίγουρα, όμως, όλο και περισσότεροι τα ενσωματώνουν στη μαγειρική τους, μαζί με συνταγές από όλον τον κόσμο. Εξάλλου, το φαγητό δεν είναι μόνο ανάγκη, ούτε μόνο απόλαυση. Είναι -μαζί με τη μουσική- η παγκόσμια «γλώσσα» που φέρνει λαούς και ανθρώπους κοντά και γεφυρώνει χάσματα κάθε λογής.

Και, όπως έχει πει ο Wolfgang Puck, αυστρο-αμερικανός celebrity σεφ, «η μαγειρική είναι σαν τη ζωγραφική ή το γράψιμο ενός τραγουδιού. Όπως υπάρχουν τόσες νότες και χρώματα, έτσι υπάρχουν και τόσες γεύσεις – το πώς τις συνδυάζεις είναι αυτό που σε ξεχωρίζει».

Φαγητό: Αυτό το πιάτο αποτελεί Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας

Με αφορμή τις ημέρες των γιορτών, η Eurostat δημοσίευσε τα στοιχεία που αφορούν τις εισαγωγές μπαχαρικών στην ΕΕ από τρίτες χώρες.

Η Κίνα έχει τη μερίδα του λέοντος

Το 2022, η ΕΕ εισήγαγε 397.000 τόνους μπαχαρικών από τρίτες χώρες.

Το μπαχαρικό με τις περισσότερες ποσότητες ήταν το τζίντζερ με 122.900 τόνους. Ακολουθεί η πάπρικα (109.800 τόνοι) και το πιπέρι (62.900 τόνοι).

Η Κίνα ήταν ο κύριος προμηθευτής, συνεισφέροντας το 38% στις συνολικές εισαγωγές μπαχαρικών στην ΕΕ.

Από εκεί εισήχθη του 54% του τζίντζερ, το 72% της πάπρικας, ενώ το πιπέρι εισήχθη κυρίως από το Βιετνάμ, σε ποσοστό 56%.

Οι εισαγωγές κανέλας (16.200 τόνοι) κατέλαβαν την τέταρτη θέση, με περισσότερο από το ένα τρίτο να προέρχεται από την Ινδονησία (37%).

Ο κουρκουμάς (15.800 τόνοι) κατείχε την πέμπτη θέση μεταξύ των εισαγόμενων μπαχαρικών με τις μεγαλύτερες ποσότητες, με την πλειονότητα των εισαγωγών να προέρχονται από την Ινδία (77%).

Όσον αφορά τον γλυκάνισο και τα συναφή μπαχαρικά (13.600 τόνοι), η Αίγυπτος (34%) ήταν ο κύριος προμηθευτής.

Οι σπόροι κύμινου (9.600 τόνοι) προέρχονταν σε μεγάλο βαθμό από την Ινδία (72%), ακολουθούμενοι από σπόρους κόλιανδρου (9.500 τόνοι), οι μισοί από τους οποίους εισήχθησαν από τη Ρωσία (50%) και μοσχοκάρυδο (4.400 τόνοι), κυρίως από την Ινδονησία ( 72%).

Εκτοξεύτηκαν οι εισαγωγές

Σε σύγκριση με το 2012, το βάρος των μπαχαρικών που εισάγονται από τις χώρες εκτός ΕΕ αυξήθηκε κατά το εντυπωσιακό ποσοστό του 57%.

Οι εισαγωγές τζίντζερ και κουρκουμά στην ΕΕ υπερδιπλασιάστηκαν (+149% και +142% αντίστοιχα), καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ των μπαχαρικών με τις περισσότερες συναλλαγές. Μόνο οι εισαγωγές μοσχοκάρυδου μειώθηκαν κατά -4% από το 2012.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Τζιτζικώστας : Το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη τον Φεβρουάριο του 2023, δεν έπρεπε να συμβεί
Διεθνή |

Το δυστύχημα στα Τέμπη, δεν έπρεπε να συμβεί - Η ασφάλεια κορυφαία προτεραιότητά μου, λέει ο Τζιτζικώστας

Ο υποψήφιος για τη θέση του Επιτρόπου Μεταφορών μιλώντας στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο είπε ότι « Ένα τέτοιο δυστύχημα δεν πρέπει να ξανασυμβεί πουθενά στην Ευρώπη»