
Οι κυρώσεις των ΗΠΑ που στοχεύουν το «τεράστιο ρωσικό έργο LNG 2 στην Αρκτική» είναι «απαράδεκτες και υπονομεύουν την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια», δήλωσε την Τετάρτη η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
Το έργο, που βρίσκεται στη χερσόνησο Gydan στην Αρκτική, αποτελεί βασικό στοιχείο στις προσπάθειες της Ρωσίας να αυξήσει το μερίδιό της στην παγκόσμια αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στο ένα πέμπτο έως το 2030-2035 από 8% τώρα.
Οι δυτικές χώρες έχουν επιβάλει ευρείες κυρώσεις σε ρωσικές εταιρείες και άτομα μετά την απόφαση του Κρεμλίνου να εισβάλει στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, επιδιώκοντας να ακρωτηριάσουν τη στρατιωτική ισχύ της Μόσχας. Υπενθυμίζεται ότι, τον περασμένο μήνα, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε κυρώσεις κατά του Arctic LNG 2.
ΗΠΑ: Φρένο στις φιλοδοξίες της Ρωσίας να γίνει leader στο LNG
«Θεωρούμε τέτοιες ενέργειες απαράδεκτες, ειδικά σε σχέση με τόσο μεγάλα διεθνή εμπορικά έργα όπως το Arctic LNG 2, που επηρεάζουν το ενεργειακό ισοζύγιο πολλών κρατών», είπε η εκπρόσωπος Μαρία Ζαχάροβα στην εβδομαδιαία ενημέρωσή της.
«Η κατάσταση γύρω από το Arctic LNG 2 επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά τον καταστροφικό ρόλο για την παγκόσμια οικονομική ασφάλεια που διαδραματίζει η Ουάσιγκτον, η οποία μιλά για την ανάγκη διατήρησης αυτής της ασφάλειας αλλά στην πραγματικότητα, επιδιώκοντας τα δικά της ιδιοτελή συμφέροντα, προσπαθεί να εκδιώξει τους ανταγωνιστές και να καταστρέψει την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια» είπε χαρακτηριστικά.
Η συνεργασία με την Κίνα
Η Ζαχάροβα τόνισε επίσης ότι η συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Κίνας, οι εταιρείες της οποίας είναι ενδιαφερόμενοι στο έργο υγροποιημένου φυσικού αερίου, θα συνεχίσει να ενισχύεται, συμπεριλαμβανομένης της ενεργειακής σφαίρας.
Η Ρωσία είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγός θαλάσσιου υγροποιημένου φυσικού αερίου πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Κατάρ και την Αυστραλία.
Όπως γράφει το Reuters, η εφημερίδα Kommersant ανέφερε τη Δευτέρα ότι ξένοι μέτοχοι ανέστειλαν τη συμμετοχή στο έργο Arctic LNG 2 λόγω των κυρώσεων, αποποιούμενοι τις ευθύνες τους για τη χρηματοδότηση και τις συμβάσεις εξαγοράς για το νέο εργοστάσιο.
Οι κρατικές εταιρείες πετρελαίου της Κίνας CNOOC Ltd και η China National Petroleum Corp έχουν η καθεμία μερίδιο 10% στο έργο, το οποίο ελέγχεται από τη Novatek, τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής LNG της Ρωσίας και συνολική συμμετοχή 60% στο έργο.
Η γαλλική TotalEnergies και μια κοινοπραξία της ιαπωνικής της Mitsui και της JOGMEC έχουν επίσης μερίδιο 10% η καθεμία.


Latest News

Νέα συνάντηση της task force για αποφυγή black out το Πάσχα - Τι έδειξαν τα crash test
Η ανάγκη ρύθμισης της παραγωγής οφείλεται στην αλματώδη αύξηση του ποσοστού της ηλεκτρικής ενέργειας που αντλεί η χώρα μας από ΑΠΕ

«Παραθυράκια» για να σπάσει τις συμβάσεις για το ρωσικό αέριο αναζητεί η ΕΕ
Οι Βρυξέλλες λένε ότι η επίκληση της ρήτρας «ανωτέρας βίας» θα επέτρεπε τη λύση της σύμβασης χωρίς κυρώσεις

Ο εκβιασμός Τραμπ και το δίλημμα της ΕΕ - Θα επιστρέψει στο ρωσικό αέριο;
Πόσο μπορεί να εμπιστευτεί την αδιάλλειπτη προμήθεια σε φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ η ΕΕ; - Μπορεί να δημιουργηθεί μια νέα ενεργειακή εξάρτηση;

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Politico: Με αγορές LNG θα επιχειρήσει η ΕΕ να κατευνάσει τον Τραμπ
Η ΕΕ σχεδιάζει να ανοίξει ξανά συνομιλίες για την ενίσχυση των αγορών LNG από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Politico

Πακιστάν - Τουρκία θα ερευνήσουν το 4ο μεγαλύτερο κοίτασμα υδρογονανθράκων του κόσμου
Πακιστάν και Τουρκία υπέγραψαν αυτή την εβδομάδα συμφωνία στο Ισλαμαμπάντ για να υποβάλουν από κοινού προσφορά για 40 υπεράκτια οικόπεδα

McKinsey & Company: Πόσο έτοιμη είναι η Ελλάδα για τα νέα δεδομένα της ενεργειακής μετάβασης;
Η ενεργειακή μετάβαση βρίσκεται σε φάση επαναπροσδιορισμού και ο κλάδος της Ενέργειας στην Ελλάδα, καλείται να προσεγγίσει εκ νέου τις προτεραιότητές του, επισήμανε ο Λευτέρης Χαραλάμπους της McKinsey

Υπεγράφη η δεύτερη Υπουργική Απόφαση για τη Chevron
Η σημερινή Υπουργική Απόφαση για τη C\hevron έρχεται σε συνέχεια της αποδοχής της εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις εν λόγω θαλάσσιες περιοχές

Delphi Economic Forum X: Η Ελλάδα κόμβος ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή
O υφυπουργός Ενέργειας, Νίκος Τσάφος μαζί με τον Geoffrey R. Pyatt, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέδειξαν τον ρόλο της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής

Πρωτοβουλία Παπασταύρου στην ΕΕ για τις τιμές ενέργειας - Το στοίχημα του καλοκαιριού
Οι πέντε χώρες που ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να μην παρατηρηθούν οι στρεβλώσεις το περασμένου καλοκαιριού