Οι κυρώσεις των ΗΠΑ που στοχεύουν το «τεράστιο ρωσικό έργο LNG 2 στην Αρκτική» είναι «απαράδεκτες και υπονομεύουν την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια», δήλωσε την Τετάρτη η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
Το έργο, που βρίσκεται στη χερσόνησο Gydan στην Αρκτική, αποτελεί βασικό στοιχείο στις προσπάθειες της Ρωσίας να αυξήσει το μερίδιό της στην παγκόσμια αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στο ένα πέμπτο έως το 2030-2035 από 8% τώρα.
Οι δυτικές χώρες έχουν επιβάλει ευρείες κυρώσεις σε ρωσικές εταιρείες και άτομα μετά την απόφαση του Κρεμλίνου να εισβάλει στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, επιδιώκοντας να ακρωτηριάσουν τη στρατιωτική ισχύ της Μόσχας. Υπενθυμίζεται ότι, τον περασμένο μήνα, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε κυρώσεις κατά του Arctic LNG 2.
ΗΠΑ: Φρένο στις φιλοδοξίες της Ρωσίας να γίνει leader στο LNG
«Θεωρούμε τέτοιες ενέργειες απαράδεκτες, ειδικά σε σχέση με τόσο μεγάλα διεθνή εμπορικά έργα όπως το Arctic LNG 2, που επηρεάζουν το ενεργειακό ισοζύγιο πολλών κρατών», είπε η εκπρόσωπος Μαρία Ζαχάροβα στην εβδομαδιαία ενημέρωσή της.
«Η κατάσταση γύρω από το Arctic LNG 2 επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά τον καταστροφικό ρόλο για την παγκόσμια οικονομική ασφάλεια που διαδραματίζει η Ουάσιγκτον, η οποία μιλά για την ανάγκη διατήρησης αυτής της ασφάλειας αλλά στην πραγματικότητα, επιδιώκοντας τα δικά της ιδιοτελή συμφέροντα, προσπαθεί να εκδιώξει τους ανταγωνιστές και να καταστρέψει την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια» είπε χαρακτηριστικά.
Η συνεργασία με την Κίνα
Η Ζαχάροβα τόνισε επίσης ότι η συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Κίνας, οι εταιρείες της οποίας είναι ενδιαφερόμενοι στο έργο υγροποιημένου φυσικού αερίου, θα συνεχίσει να ενισχύεται, συμπεριλαμβανομένης της ενεργειακής σφαίρας.
Η Ρωσία είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγός θαλάσσιου υγροποιημένου φυσικού αερίου πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Κατάρ και την Αυστραλία.
Όπως γράφει το Reuters, η εφημερίδα Kommersant ανέφερε τη Δευτέρα ότι ξένοι μέτοχοι ανέστειλαν τη συμμετοχή στο έργο Arctic LNG 2 λόγω των κυρώσεων, αποποιούμενοι τις ευθύνες τους για τη χρηματοδότηση και τις συμβάσεις εξαγοράς για το νέο εργοστάσιο.
Οι κρατικές εταιρείες πετρελαίου της Κίνας CNOOC Ltd και η China National Petroleum Corp έχουν η καθεμία μερίδιο 10% στο έργο, το οποίο ελέγχεται από τη Novatek, τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής LNG της Ρωσίας και συνολική συμμετοχή 60% στο έργο.
Η γαλλική TotalEnergies και μια κοινοπραξία της ιαπωνικής της Mitsui και της JOGMEC έχουν επίσης μερίδιο 10% η καθεμία.
Latest News
Μαθήματα τουρκικών από την Gazprom στους εργαζομένους της - Ο ρόλος της Άγκυρας
Υπάλληλοι της Gazprom μετακομίζουν στην Κωνσταντινούπολη με παχυλούς μισθούς
Επέλαση των «ταύρων» στην αγορά του ουρανίου - Το πυρηνικό στοίχημα της Big Tech
Η αναγέννηση της πυρηνικής ενέργειας φέρνει το ουράνιο στο προσκήνιο, ωστόσο οι προκλήσεις είναι πολλές και τα προβλήματα ποικίλα
Εκτεταμένες κυρώσεις στον ρωσικό πετρελαϊκό τομέα από τις ΗΠΑ - Ράλι στο Brent
Η κίνηση στο πετρέλαιο έρχεται από την απερχόμενη κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν σε συντονισμό με το Ηνωμένο Βασίλειο
«Τριμερής» Κοπελούζου – ΑΔΜΗΕ – EETC για είσοδο στον GREGY – Στα «σκαριά» η επενδυτική συμφωνία
Για το καλώδιο Ελλάδας – Αιγύπτου η Elica του ομίλου Κοπελούζου, ο ΑΔΜΗΕ και ο Αιγύπτιος Διαχειριστής (EETC) πυκνώνουν τις επαφές τους
Protergia: Οι πρώτες νικητές του Powergiving
Μέσα από το Powergiving, η Protergia θα πραγματοποιήσει μέσα στο 2025, 12 μηνιαίες κληρώσεις με 111 νικητές
ΔΕΗ: Ξεκινά η κατασκευή μονάδας ΣΗΘΥΑ για τηλεθέρμανση στη Δυτική Μακεδονία
Η μονάδα θα καλύπτει ποσοστό ενεργειακής εξοικονόμησης πάνω από 10%, καθώς και συνολικό βαθμό απόδοσης μεγαλύτερο από 75%, σύμφωνα με τη ΔΕΗ
Bloomberg: Το 2030 βλέπει ο Κοπελούζος να ξεκινάει η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου
Η Ελλάδα καθίσταται πύλη εισαγωγών στην Ευρώπη με το έργο GREGY, γράφει το Bloomberg
Άλμα 32% στις τιμές φυσικού αερίου το δωδεκάμηνο - Οι κίνδυνοι για τη βιομηχανία [γράφημα]
Καμπανάκι για τον πληθωρισμό από συνολικό κόστος ενέργειας και αυξήσεις στο ρεύμα - Οι προκλήσεις στο φυσικό αέριο
Reuters: Το χάσμα των τιμών της ενέργειας πλήττει δυσανάλογα τον ευρωπαϊκό νότο
Μεγάλο μέρος της αντίθεσης στις τιμές ενέργειας μεταξύ της νοτιοανατολικής και βόρειας Ευρώπης οφείλεται στο ύψος των επενδύσεων
Με ρυθμούς-ρεκόρ 7ετίας αδειάζουν οι αποθήκες φυσικού αερίου στην Ευρώπη - Οι ανησυχίες του καλοκαιριού
Σε μια ασυνήθιστη κατάσταση, το φυσικό αέριο για παράδοση το καλοκαίρι διαπραγματεύεται με μεγάλο risk premium