Κρυμμένα κάτω από τα νερά στο νησί Yonaguni της Ιαπωνίας βρίσκονται τα πανύψηλα ερείπια μιας πόλης 10.000 ετών που χτίστηκε – αυτό τουλάχιστον πιστεύουν πολλοί ειδικοί – από έναν χαμένο πολιτισμό.

Οι εντυπωσιακοί σχηματισμοί προσομοιάζουν με τα απομεινάρια ενός κάστρου, ενός ναού, μιας αψίδας και ενός σταδίου, τα οποία φαίνεται να συνδέονται μεταξύ τους με δρόμους συνθέτουν ένα μνημείο που μοιάζει με πυραμίδα.

Η δομή μοιάζει με μια περίπλοκη, μονολιθική, βαθμιδωτή πυραμίδα

«Η μεγαλύτερη δομή μοιάζει με μια περίπλοκη, μονολιθική, βαθμιδωτή πυραμίδα που υψώνεται από βάθος 25 μέτρων» εξήγησε ο θαλάσσιος βιολόγος Masaaki Kimura στο National Geographic το 2007.

Ευρήματα αρχαίας πόλης;

Εκείνη την εποχή, ο Kimura είχε χαρτογραφήσει τις παράξενες δομές για περισσότερα από 15 χρόνια και κάθε φορά που βούταγε για να τις δει ήταν όλο και πιο πεπεισμένος ότι αποτελούσαν μέρος μιας αρχαίας πόλης.

Ο ίδιος, και άλλοι, υπέθεσαν ότι μπορεί να έχουν χτιστεί από τους Jōmon της χώρας: κυνηγούς-συλλέκτες που κατοικούσαν στα νησιά ήδη από το 12000 π.Χ., αναφέρει το BBC.

Ωστόσο, η ιδέα της ιαπωνικής Ατλαντίδας δεν φαίνεται να τους πείθει όλους.

Ιαπωνική Ατλαντίδα ή γεωλογικός σχηματισμός;

Ο Robert Schoch, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, ο οποίος έχει εξερευνήσει ο ίδιος την περιοχή, δήλωσε ότι πιστεύει ότι το μνημείο Yonaguni (όπως είναι πλέον γνωστό) δεν έχει κατασκευαστεί από ανθρώπους.

Αναφερόμενος στις πλατφόρμες και τις αναβαθμίδες του, δήλωσε στο National Geographic:

«Είναι βασική γεωλογία και κλασική στρωματογραφία για ψαμμίτες, οι οποίοι τείνουν να σπάνε κατά μήκος επιπέδων και να σας δίνουν αυτές τις πολύ ευθείες άκρες, ιδιαίτερα σε μια περιοχή με πολλά ρήγματα και τεκτονική δραστηριότητα».

37 χρόνια μετά την ανακάλυψη η προέλευσή παραμένει μυστήριο

Έχουν περάσει περισσότερα από 16 χρόνια από τότε που οι δύο άνδρες μίλησαν στο περιοδικό και 37 χρόνια από τότε που ανακαλύφθηκε το μνημείο, αλλά η αλήθεια για την προέλευσή του παραμένει μυστήριο.

Ένας ντόπιος δύτης έπεσε για πρώτη φορά πάνω του το 1986, όταν παρατήρησε τα σχεδόν τέλεια ευθεία σκαλοπάτια της «πυραμίδας». Έκτοτε, οι θεωρίες έχουν πληθύνει για το από πού προήλθε η κατασκευή.

Η «πυραμίδα» βρίσκεται μόλις πέντε μέτρα κάτω από την επιφάνεια του νερού

Κάποιοι, συμπεριλαμβανομένου του Kimura, πιστεύουν ότι το πανύψηλο θέαμα ήταν κάποτε μέρος της μυθικής ηπείρου Mu του Ειρηνικού, η οποία, σύμφωνα με τον μύθο, βυθίστηκε κάτω από τα κύματα από έναν μεγάλο κατακλυσμό.

Όπως επεσήμανε η εν λόγω περιοχή βρίσκεται στον δακτύλιο του Ειρηνικού, όπου φημίζεται για τα έντονα σεισμικά της φαινόμενα.

Ο Κιμούρα σημείωσε ότι ένα τσουνάμι, τα κύματα του οποίου είχαν ύψος περίπου 40 μέτρα (131 πόδια), έπληξε το νησί Γιοναγκούνι και τη γύρω περιοχή το 1771.

Η καταστροφή άφησε πίσω της περίπου 12.000 ανθρώπους νεκρούς κι αγνοούμενους, σύμφωνα με την ιαπωνική εφημερίδα Yomiuri Shimbun, ενώ έρευνες που διεξήχθησαν στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο δείχνουν ότι η περιοχή πλήττεται από τσουνάμι κάθε 150 έως 400 χρόνια.

Με άλλα λόγια, ένα παρόμοιο γεγονός θα μπορούσε να έχει «πνίξει» το μνημείο Yonaguni.

Ο Toru Ouchi, αναπληρωτής καθηγητής σεισμολογίας στο Πανεπιστήμιο Kobe, δήλωσε στο National Geographic ότι υποστηρίζει τη θεωρία του Kimura, επιμένοντας ότι οι δομές δεν θα μπορούσαν να έχουν δημιουργηθεί από την τεκτονική των πλακών.

«Έχω καταδυθεί κι εγώ εκεί και έχω αγγίξει την πυραμίδα», είπε. «Αυτό που λέει ο καθηγητής Κιμούρα δεν είναι καθόλου υπερβολικό. Είναι εύκολο να πει κανείς ότι αυτά τα λείψανα δεν προκλήθηκαν από σεισμούς».

Από την άλλη, ο καθηγητής Schoch, δεν ενστερνίζεται την προσέγγιση του θαλάσσιου βιολόγου Masaaki Kimura και καταθέτει με την σειρά του τα δικά του επιχειρήματα.

«Την πρώτη φορά που βούτηξα [στο μνημείο], κατάλαβα ότι δεν ήταν τεχνητό», τόνισε. «Δεν είναι τόσο κανονικό όσο ισχυρίζονται πολλοί, και οι ορθές γωνίες και η συμμετρία δεν ταιριάζουν σε πολλά σημεία».

Ομοίως, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης επέμεινε ότι οι τρύπες και τα σημάδια στους βράχους πιθανότατα προκλήθηκαν από υποβρύχιους στροβιλισμούς ή θαλάσσια πλάσματα.

Η αλήθεια παραμένει και περιμένει στο βυθό

Τελικά, η υπόθεση που προβάλλεται και από τις δύο πλευρές είναι τόσο πειστική που, μέχρι στιγμής, κανείς δεν έχει φτάσει κατηγορηματικά στην άκρη του μυστηρίου.

Σε κάθε περίπτωση η αλήθεια σίγουρα βρίσκεται κάπου εκεί, περιμένοντας να ανακαλυφθεί, στον βυθό της θάλασσας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα