
Οι αμερικανικές κυρώσεις αποτελούν σημαντικό εμπόδιο στα σχέδια της Ρωσίας να αυξήσει τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) για να αντισταθμίσει τη μείωση των εξαγωγών φυσικού αερίου μέσω αγωγών προς την Ευρώπη, ανέφεραν αναλυτές, καθώς οι αυξάνονται οι προσδοκίες για καθυστερήσεις σε ένα εμβληματικό έργο.
Ο τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγός LNG στον κόσμο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Κατάρ και την Αυστραλία, η Ρωσία φιλοδοξεί να αυξήσει το μερίδιό της στην παγκόσμια αγορά σε περίπου ένα πέμπτο από 8% τώρα τριπλασιάζοντας την παραγωγή της σε περισσότερους από 100 εκατομμύρια μετρικούς τόνους έως το 2030-35 .
Ωστόσο, ενώ η Μόσχα έχει εκτρέψει με επιτυχία τις εξαγωγές πετρελαίου, που κάποτε προορίζονταν για τη Δυτική Ευρώπη, στην Κίνα και την Ινδία, ενόψει των κυρώσεων, ο αντίκτυπος των περιορισμών στο LNG είναι πιο σοβαρός λόγω του σχετικά μικρού αριθμού δεξαμενόπλοιων που μπορούν να μεταφέρουν LNG και του γεγονότος ότι η Ρωσία δεν έχει την αναγκαία πρόσβαση στην τεχνολογία και τη χρηματοδότηση.
«Οι ΗΠΑ υπονομεύουν την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια»
Όπως αναφέρει το Reuters, οι προσπάθειες της Ρωσίας να ανακατευθύνει τις πωλήσεις φυσικού αερίου στην Κίνα, τον δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή ενέργειας στον κόσμο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, είχαν μέχρι στιγμής περιορισμένη επιτυχία καθώς οι παρατεταμένες συνομιλίες για περισσότερες από διπλάσιες τρέχουσες πωλήσεις στη χώρα μέσω του προτεινόμενου αγωγού Power of Siberia 2 δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.
Την ίδια στιγμή, το Arctic LNG 2, το οποίο ελέγχεται από τη Novatek, τον μεγαλύτερο παραγωγό LNG της Ρωσίας, αντιμετωπίζει καθυστέρηση, δήλωσαν τρεις πηγές του κλάδου στο Reuters, υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας του ζητήματος. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι εμπορικές προμήθειες LNG από το έργο αναμένονται όχι νωρίτερα από το δεύτερο τρίμηνο του 2024 ή αργότερα.
Το Κρεμλίνο βασίζεται στις πωλήσεις ενέργειας, οι οποίες αντιπροσώπευαν το 57% των συνολικών εξαγωγικών εσόδων της Ρωσίας και το 27% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το τελευταίο έτος.
«Ανωτέρα βία»
Οι αμερικανικές κυρώσεις , για τις οποίες η Ρωσία είπε ότι αντανακλούν την επιθυμία της Ουάσιγκτον να εξοντώσει τους ανταγωνιστές της στο LNG, έχουν ήδη οδηγήσει στη κήρυξη ανωτέρας βίας από τη Novatek, ανέφεραν στο Reuters πηγές της βιομηχανίας την περασμένη εβδομάδα.
Φοβούμενοι τις αντιδράσεις από τις κυρώσεις, ξένοι μέτοχοι ανέστειλαν τη συμμετοχή στο έργο, αποποιούμενοι τις ευθύνες τους για τη χρηματοδότηση και για τις εξαγορές συμβάσεων για το εργοστάσιο,
Ο Jason Feer της εταιρείας ναυτιλίας και διαμεσολάβησης LNG Poten & Partners είπε ότι η δήλωση ότι η Ρωσία δεν μπορούσε να εκπληρώσει τις συμβατικές υποχρεώσεις ήταν μία «κλήση αφύπνισης» για μελλοντικά ρωσικά έργα LNG.
Το Arctic LNG 2 βρίσκεται στη χερσόνησο Gydan, η οποία εκτείνεται στη Θάλασσα Kara, βόρεια της Σιβηρίας.
Η Novatek, η οποία δημιουργήθηκε ως εναλλακτική λύση έναντι της Gazprom, έχει μερίδιο 60% στο έργο. Οι κρατικές εταιρείες πετρελαίου της Κίνας CNOOC και η China National Petroleum Corp έχουν η καθεμία μερίδιο 10%, όπως και η γαλλική TotalEnergies και μια κοινοπραξία των ιαπωνικών Mitsui and Co και JOGMEC .


Latest News

Γεράσιμος Καλογηράτος: H ενεργειακή μετάβαση και η ζήτηση ενέργειας για data centers επηρεάζουν τις προοπτικές του LNG
Η ενεργειακή μετάβαση και οι προοπτικές του LNG συζητήθηκαν στο 19ο Ετήσιο Διεθνές Ναυτιλιακό Φόρουμ της Capital Link, σε ένα πάνελ όπου συμμετείχε ο Γεράσιμος Καλογηράτος (Capital Clean Energy Carriers Corp.)

Χωρίς επιδότηση οι λογαριασμοί ρεύματος τον Απρίλιο – Ικανοποιημένο το ΥΠΕΝ από τις τιμές
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα επιδοτήσει τους λογαριασμούς ρεύματος του Απριλίου

Η Gazprom ανοίγει τη στρόφιγγα αερίου στη Σλοβακία μέσω TurkStream
Μέσω Τουρκίας και Ουγγαρίας θα προμηθεύει η Gazprom την Σλοβακία

Μεγάλες μειώσεις στο ρεύμα από τη ΔΕΗ για τον Απρίλιο
Η ΔΕΗ ανάρτησε τις χρεώσεις για το ειδικό οικιακό και το νέο διζωνικό τιμολόγιο ρεύματος που θα ισχύουν τον Απρίλιο

Η αγορά ουρανίου «παγώνει» - Οι δασμοί Τραμπ απειλή για τις εταιρείες πυρηνικής ενέργειας
Tα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο ουράνιο μειώνονται κατά περίπου 40% από την κορύφωση που κατέγραψαν το 2024

Πρεμιέρα για το θερινό τιμολόγιο ρεύματος - Οι νέες ώρες με τις χαμηλές χρεώσεις
Τι αναφέρει ο ΔΕΔΔΗΕ

Επικοινωνία Παπασταύρου με τον ΥΠΕΣ των ΗΠΑ Doug Burgum - Τι συζήτησαν
Έμφαση δόθηκε στην αποδοχή από την ελληνική Κυβέρνηση του ενδιαφέροντος της αμερικανικής εταιρείας Chevron για τα θαλάσσια οικόπεδα «Νότια Κρήτη Ι και ΙΙ»

Κίνα: Ανακαλύφθηκε τεράστιο κοίτασμα πετρελαίου στη Νότια Σινική Θάλασσα
Κοίτασμα αργού πετρελαίου εντόπισε κινεζική πετρελαϊκή εταιρεία στη Νότια Σινική Θάλασσα, το οποίο περιέχει αποθέματα που αποδεδειγμένα ξεπερνούν τους 100 εκατομμύρια τόνους.

Τα 14 χρόνια περιπέτειας για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου - Ισραήλ
Η ιστορία για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, από τη σύλληψη του project το 2011, την ανάληψη του από τον ΑΔΜΗΕ το 2023 και τις σημερινές προκλήσεις

Ρεκόρ κερδών για τον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου και αερίου της Ασίας
Η PetroChina ελέγχεται από το κινεζικό κράτος παρήγαγε 941,8 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου το 2024