
Τηρώντας την υπόσχεση να εφαρμόσει τη «θεραπεία του σοκ», ο νέος Αργεντίνος πρόεδρος Χαβιέ Μιλέι, πιάνει το «αλυσοπρίονο» και στην αγορά ενέργειας επιδιώκοντας να σβήσει δεκαετίες κυβερνητικής παρέμβασης στη βιομηχανία πετρελαίου της χώρας, απελευθερώνοντας τις εξαγωγές αργού και αφήνοντας τις τοπικές τιμές των καυσίμων στην ιδιοτροπία των δυνάμεων της αγοράς.
Ο Μιλέι συμπεριέλαβε τα αντίστοιχα μέτρα στη σαρωτική νομοθεσία που έστειλε στο Κογκρέσο την Τετάρτη, σε μια ακόμα πρωτοβουλία που στοχεύει στο να απορρυθμίσει την αυστηρά ελεγχόμενη οικονομία της Αργεντινής. Ενώ το νομοσχέδιό του έχει εκτεταμένες συνέπειες για μια σειρά από βιομηχανίες, περιλαμβάνει ένα κεφάλαιο που αναφέρεται ειδικά στο πετρέλαιο.
Ο Μιλέι πήρε το αλυσοπρίονό του – Βάζει μπροστά ιδιωτικοποιήσεις και άνοιγμα αγορών
Οι διατάξεις για την ελεύθερη αγορά στο νομοσχέδιό του επιδιώκουν να αντικαταστήσουν τους κανόνες της δεκαετίας του 1960 που δίνουν προτεραιότητα στη διασφάλιση προσιτών προμηθειών καυσίμων στην εγχώρια αγορά. Αυτοί οι κανόνες, που δίνουν στα διυλιστήρια το δικαίωμα άρνησης στα εξαγωγικά φορτία και αφήνουν την κυβέρνηση να παρεμβαίνει στην τιμολόγηση του αργού και της βενζίνης, τα τελευταία χρόνια έχουν εμποδίσει την ανάπτυξη του τεράστιου κοιτάσματος σχιστόλιθου γνωστού ως Vaca Muerta (η νεκρή αγελάδα στα ισπανικά).

Σύμφωνα με την πρόταση του Μιλέι, οι πωλήσεις στο εξωτερικό «θα απελευθερωθούν» και «η εκτελεστική εξουσία δεν θα μπορεί να παρέμβει ή να καθορίσει τις τιμές στην εγχώρια αγορά».
«Οι τιμές της ενέργειας θα συνδυαστούν με τις διεθνείς αξίες», έγραψε ο Χουάν Χοσέ Καρμπαχάλες, σύμβουλος ενέργειας που κάποτε διετέλεσε υφυπουργός πετρελαίου και φυσικού αερίου. «Η πιο ριζική αλλαγή είναι η εξάλειψη της απαίτησης για ικανοποίηση των αναγκών της τοπικής αγοράς — είναι μια ιστορική ρήξη με έναν αιώνα αργεντίνικης παράδοσης».
Ιδιωτικοποιήσεις
Όπως επισημαίνει το Bloomberg, η κίνηση αυτή θα είναι όφελος για τα γεωτρύπανα της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της YPF SA – της κρατικής εταιρείας πετρελαίου που θέλει να ιδιωτικοποιήσει ο Μιλέι – της οποίας οι επενδύσεις σε σχιστόλιθο έχουν περιοριστεί από τις φθηνές τιμές στην αντλία, καθώς και για τους άλλους μεγάλους παραγωγούς αργού της Vaca Muerta, όπως η Chevron Corp, η Shell Plc και η τοπική εταιρεία Vista Energy.
Το νομοσχέδιο του Μιλέι πιθανότατα θα αντιμετωπίσει σκληρή αντιπολίτευση στο Κογκρέσο, όπου το κόμμα του είναι μειοψηφία, καθώς ανατρέπει το στάτους κβο της αργεντίνικης πολιτικής.
Πηγές που επικαλείται το Bloomberg αναφέρουν ότι ενώ η νομοθεσία συζητείται, ο Μιλέι θα προχωρήσει στην απελευθέρωση των αγορών πετρελαίου σε πιο ανεπίσημη βάση. Η κυβέρνηση θα σταματήσει να διαμεσολαβεί στις συνομιλίες μεταξύ παραγωγών πετρελαίου και διυλιστηρίων, επιτρέποντάς τους να ορίζουν τις τιμές του αργού και της βενζίνης όπως θέλουν, ανέφεραν οι πηγές.
Το πετρέλαιο σχιστόλιθου στην Αργεντινή διαπραγματεύτηκε στα 58 δολάρια το βαρέλι το τρίτο τρίμηνο, όταν το Brent διαπραγματευόταν στα 86 δολάρια, σύμφωνα με την YPF.


Latest News

Νέα συνάντηση της task force για αποφυγή black out το Πάσχα - Τι έδειξαν τα crash test
Η ανάγκη ρύθμισης της παραγωγής οφείλεται στην αλματώδη αύξηση του ποσοστού της ηλεκτρικής ενέργειας που αντλεί η χώρα μας από ΑΠΕ

«Παραθυράκια» για να σπάσει τις συμβάσεις για το ρωσικό αέριο αναζητεί η ΕΕ
Οι Βρυξέλλες λένε ότι η επίκληση της ρήτρας «ανωτέρας βίας» θα επέτρεπε τη λύση της σύμβασης χωρίς κυρώσεις

Ο εκβιασμός Τραμπ και το δίλημμα της ΕΕ - Θα επιστρέψει στο ρωσικό αέριο;
Πόσο μπορεί να εμπιστευτεί την αδιάλλειπτη προμήθεια σε φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ η ΕΕ; - Μπορεί να δημιουργηθεί μια νέα ενεργειακή εξάρτηση;

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Politico: Με αγορές LNG θα επιχειρήσει η ΕΕ να κατευνάσει τον Τραμπ
Η ΕΕ σχεδιάζει να ανοίξει ξανά συνομιλίες για την ενίσχυση των αγορών LNG από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Politico

Πακιστάν - Τουρκία θα ερευνήσουν το 4ο μεγαλύτερο κοίτασμα υδρογονανθράκων του κόσμου
Πακιστάν και Τουρκία υπέγραψαν αυτή την εβδομάδα συμφωνία στο Ισλαμαμπάντ για να υποβάλουν από κοινού προσφορά για 40 υπεράκτια οικόπεδα

McKinsey & Company: Πόσο έτοιμη είναι η Ελλάδα για τα νέα δεδομένα της ενεργειακής μετάβασης;
Η ενεργειακή μετάβαση βρίσκεται σε φάση επαναπροσδιορισμού και ο κλάδος της Ενέργειας στην Ελλάδα, καλείται να προσεγγίσει εκ νέου τις προτεραιότητές του, επισήμανε ο Λευτέρης Χαραλάμπους της McKinsey

Υπεγράφη η δεύτερη Υπουργική Απόφαση για τη Chevron
Η σημερινή Υπουργική Απόφαση για τη C\hevron έρχεται σε συνέχεια της αποδοχής της εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις εν λόγω θαλάσσιες περιοχές

Delphi Economic Forum X: Η Ελλάδα κόμβος ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή
O υφυπουργός Ενέργειας, Νίκος Τσάφος μαζί με τον Geoffrey R. Pyatt, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέδειξαν τον ρόλο της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής

Πρωτοβουλία Παπασταύρου στην ΕΕ για τις τιμές ενέργειας - Το στοίχημα του καλοκαιριού
Οι πέντε χώρες που ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να μην παρατηρηθούν οι στρεβλώσεις το περασμένου καλοκαιριού