Η πρόσφατη χαλάρωση των κυρώσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βενεζουέλας, που χαρακτηρίζεται από κρίσιμους νομικούς διακανονισμούς και νέες εμπορικές ρυθμίσεις, αντιπροσωπεύει μια σημαντική καμπή για την παγκόσμια ενεργειακή βιομηχανία.
Αυτές οι εξελίξεις, ιδιαίτερα η επίλυση διαφορών που αφορούν την Petróleos de Venezuela SA, σηματοδοτούν την αναζωογόνηση του κλάδου πετρελαίου και φυσικού αερίου της Βενεζουέλας και αποτελούν ουσιαστική υπόσχεση για την Ευρώπη που διψάει για ενέργεια.
Σύμφωνα με το oilprice.com, ο διακανονισμός μεταξύ της PDVSA και της Refineria di Kòrso φέρνει τέλος σε ένα μακροχρόνιο αδιέξοδο που είχε καταπνίξει το λειτουργικό δυναμικό του διυλιστηρίου και του τερματικού πετρελαίου της RdK στο Κουρασάο από το 2020.
Στο πλαίσιο αυτού του διακανονισμού, η PDVSA θα επαναλάβει την προμήθεια αργού πετρελαίου στην RdK και θα ξεκινήσει συζητήσεις για τη μακροπρόθεσμη προμήθεια φυσικού αερίου, επιτρέποντας στην RdK να ξαναρχίσει τις δραστηριότητές της. Αυτή η εξέλιξη είναι μια νίκη για την PDVSA και την RdK και μια στρατηγική κίνηση που ανοίγει εκ νέου κρίσιμους δρόμους στο ενεργειακό τοπίο της Καραϊβικής.
Τα σχέδια της ΕΝΙ
Επιπλέον, η συνεργασία μεταξύ της PDVSA και της Repsol Exploración, SA για την ενίσχυση των επενδύσεων στην κοινοπραξία τους, Petroquiriquire, SA, προαναγγέλλει μια νέα εποχή αυξημένης παραγωγής στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Βενεζουέλας. Μια παρόμοια συμφωνία με την ENI της Ιταλίας αναμένεται άμεσα.
Η πρόθεση να ενισχυθεί σημαντικά η συνολική παραγωγή υπογραμμίζει τη δέσμευση για αναζωογόνηση της εθνικής οικονομίας της Βενεζουέλας, μιας χώρας με ένα από τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο, αλλά της οποίας το δυναμικό είναι σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητο λόγω πολιτικών και οικονομικών προκλήσεων.
Για την Ευρώπη, αυτές οι εξελίξεις δεν θα μπορούσαν να είναι πιο επίκαιρες. Σύμφωνα πάντα με το oilprice.com η ήπειρος επωφελείται σε μεγάλο βαθμό, στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες που σχετίζονται με τον ενεργειακό εφοδιασμό στο πλαίσιο της απεξάρτησής της από ρωσικές πηγές ενέργειας.
Η επανείσοδος της Βενεζουέλας στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου ως σημαντικός παίκτης παρέχει στην Ευρώπη μια εναλλακτική και δυνητικά σταθερή πηγή ενέργειας. Αυτό θα μπορούσε να είναι καθοριστικό για τον μετριασμό της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης και τη συμβολή στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.
Η στρατηγική γεωγραφική θέση της Βενεζουέλας και τα κολοσσιαία αποθέματα πετρελαίου την καθιστούν ιδανική υποψήφια για τις ευρωπαϊκές χώρες που προσπαθούν να διαφοροποιήσουν τις πηγές ενέργειας τους. Η Βενεζουέλα διαθέτει τα μεγαλύτερα αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο, ξεπερνώντας ακόμη και αυτά της Σαουδικής Αραβίας.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ), τα αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου της Βενεζουέλας υπολογίζονται σε περίπου 303,8 δισεκατομμύρια βαρέλια, που αντιπροσωπεύουν σημαντικό μέρος της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου.
Πριν από τις κυρώσεις και την οικονομική αναταραχή, η Βενεζουέλα παρήγαγε περίπου 2,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Αν και τα τρέχοντα επίπεδα παραγωγής είναι σημαντικά χαμηλότερα, υπάρχει δυνατότητα ταχείας ανάπτυξης δεδομένων των άφθονων αποθεμάτων της χώρας.
Η παραγωγή πετρελαίου έχει ήδη αυξηθεί σημαντικά τον περασμένο χρόνο υπό την ηγεσία του Αντιπρόεδρου Ντελσί Ροντρίγκες και του υπουργού Πετρελαίου Πέδρο Ραφαέλ Τελεχέα.
Από το 2021, οι εισαγωγές αργού πετρελαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη Ρωσία αντιπροσώπευαν περίπου το 27% των συνολικών εισαγωγών πετρελαίου της, σύμφωνα με τη Eurostat. Η αντικατάσταση έστω και ενός κλάσματος αυτού με πετρέλαιο της Βενεζουέλας θα μπορούσε να ενισχύσει σημαντικά την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.
Latest News
Πρωταγωνίστρια στα PPAs η Ελλάδα
Τα τεχνολογικά μεγαθήρια όπως η Amazon, η Google και η Microsoft επιλέγουν την Ελλάδα για επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια
Μαθήματα τουρκικών από την Gazprom στους εργαζομένους της - Ο ρόλος της Άγκυρας
Υπάλληλοι της Gazprom μετακομίζουν στην Κωνσταντινούπολη με παχυλούς μισθούς
Επέλαση των «ταύρων» στην αγορά του ουρανίου - Το πυρηνικό στοίχημα της Big Tech
Η αναγέννηση της πυρηνικής ενέργειας φέρνει το ουράνιο στο προσκήνιο, ωστόσο οι προκλήσεις είναι πολλές και τα προβλήματα ποικίλα
Εκτεταμένες κυρώσεις στον ρωσικό πετρελαϊκό τομέα από τις ΗΠΑ - Ράλι στο Brent
Η κίνηση στο πετρέλαιο έρχεται από την απερχόμενη κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν σε συντονισμό με το Ηνωμένο Βασίλειο
«Τριμερής» Κοπελούζου – ΑΔΜΗΕ – EETC για είσοδο στον GREGY – Στα «σκαριά» η επενδυτική συμφωνία
Για το καλώδιο Ελλάδας – Αιγύπτου η Elica του ομίλου Κοπελούζου, ο ΑΔΜΗΕ και ο Αιγύπτιος Διαχειριστής (EETC) πυκνώνουν τις επαφές τους
Protergia: Οι πρώτες νικητές του Powergiving
Μέσα από το Powergiving, η Protergia θα πραγματοποιήσει μέσα στο 2025, 12 μηνιαίες κληρώσεις με 111 νικητές
ΔΕΗ: Ξεκινά η κατασκευή μονάδας ΣΗΘΥΑ για τηλεθέρμανση στη Δυτική Μακεδονία
Η μονάδα θα καλύπτει ποσοστό ενεργειακής εξοικονόμησης πάνω από 10%, καθώς και συνολικό βαθμό απόδοσης μεγαλύτερο από 75%, σύμφωνα με τη ΔΕΗ
Bloomberg: Το 2030 βλέπει ο Κοπελούζος να ξεκινάει η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου
Η Ελλάδα καθίσταται πύλη εισαγωγών στην Ευρώπη με το έργο GREGY, γράφει το Bloomberg
Άλμα 32% στις τιμές φυσικού αερίου το δωδεκάμηνο - Οι κίνδυνοι για τη βιομηχανία [γράφημα]
Καμπανάκι για τον πληθωρισμό από συνολικό κόστος ενέργειας και αυξήσεις στο ρεύμα - Οι προκλήσεις στο φυσικό αέριο
Reuters: Το χάσμα των τιμών της ενέργειας πλήττει δυσανάλογα τον ευρωπαϊκό νότο
Μεγάλο μέρος της αντίθεσης στις τιμές ενέργειας μεταξύ της νοτιοανατολικής και βόρειας Ευρώπης οφείλεται στο ύψος των επενδύσεων