Προβλήματα «με το καλημέρα» αντιμετωπίζει η στρατιωτική πρωτοβουλία που ανέλαβαν οι ΗΠΑ για την προστασία της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα. Στο εσωτερικό της διεθνούς δύναμης που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Ουάσινγκτον προς απάντηση στις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι της Υεμένης καταγράφονται ήδη οι πρώτες ρωγμές, με φόντο τον σαρωτικό πόλεμο που διεξάγει το Ισραήλ στη Γάζα.
ΗΠΑ: Κυρώσεις σε οίκους συναλλάγματος για στήριξη των Χούθι
Όπως σημειώνει το Reuters, δύο από τους Ευρωπαίους συμμάχους της Αμερικής που είχαν καταγραφεί ως συνεισφέροντες στην επιχείρηση Prosperity Guardian -η Ιταλία και η Ισπανία- εξέδωσαν ανακοινώσεις από τις οποίες προκύπτει ότι παίρνουν αποστάσεις από τη ναυτική δύναμη.
Κάνουν πίσω
Το Πεντάγωνο υποστηρίζει ότι πρόκειται για έναν αμυντικό συνασπισμό περισσότερων από 20 εθνών για να διασφαλίσει ότι εμπορικές ροές αξίας πολλών δισ. δολαρίων θα κινούνται ελεύθερα στην κομβικής σημασίας αρτηρία της Ερυθράς Θάλασσας και του Σουέζ.
Αλλά σχεδόν οι μισές από αυτές τις χώρες δεν έχουν μέχρι στιγμής προχωρήσει στην υλοποίηση της δέσμευσής τους για αποστολή πολεμικών πλοίων ή προσωπικού. Και, όπως σχολιάζει το διεθνές πρακτορείο, η απροθυμία ορισμένων συμμάχων των ΗΠΑ να συνδεθούν με την προσπάθεια αντανακλά εν μέρει τις ρωγμές που δημιουργήθηκαν από τη σύγκρουση στη Γάζα καθώς το Τελ Αβίβ απολαμβάνει την σταθερή στήριξη του Μπάιντεν και των ΗΠΑ, παρά τις εκατόμβες νεκρών στον παλαιστινιακό θύλακα. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας το Ισραήλ έχει σκοτώσει περισσότερους από 21.000 Παλαιστίνιους.
«Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ανησυχούν πολύ ότι ένα μέρος του δυνητικού εκλογικού τους σώματος θα στραφεί εναντίον τους» λέει ο David Hernandez, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Complutense της Μαδρίτης, σημειώνοντας ότι το ευρωπαϊκό κοινό είναι όλο και πιο επικριτικό απέναντι στο Ισραήλ και επιφυλακτικό απέναντι στην εμπλοκή σε μια σύγκρουση.
Η στάση των χωρών της ΕΕ
Οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν Χούθι έχουν επιτεθεί ή καταλάβει δώδεκα πλοία με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη από τις 19 Νοεμβρίου, προσπαθώντας να προκαλέσουν διεθνές κόστος για τους χιλιάδες νεκρούς της ισραηλινής επιχείρησης.
Το πολεμικό ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας και της Γαλλίας έχουν καταρρίψει μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή πυραύλους που εκτόξευσαν οι Χούθι.
Πρόσωπο που γνωρίζει τις συζητήσεις στον Λευκό Οίκο δήλωσε ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι οι κλιμακούμενες επιθέσεις των Χούθι απαιτούν μια διεθνή απάντηση ξεχωριστή από τη σύγκρουση που μαίνεται στη Γάζα.
Μέχρι στιγμής, ενώ οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι 20 χώρες έχουν υπογράψει για συμμετοχή στη ναυτική ομάδα δράσης τους, έχουν ανακοινώσει τα ονόματα μόνο 12 χωρών.
Η ΕΕ έχει σηματοδοτήσει την υποστήριξή της προς τη ναυτική ομάδα κρούσης με κοινή δήλωση στην οποία καταδικάζει τις επιθέσεις των Χούθι.
Διαφοροποίηση
Αν και η Βρετανία, η Ελλάδα και άλλες χώρες δημοσίως έχουν υποστηρίξει την αμερικανική επιχείρηση, άλλες χώρες έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν ότι δεν συμμετέχουν άμεσα.
Το υπουργείο Άμυνας της Ιταλίας δήλωσε ότι θα στείλει ένα πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα έπειτα από αιτήματα Ιταλών πλοιοκτητών και όχι ως μέρος της αμερικανικής επιχείρησης. Η Γαλλία δήλωσε ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες για τη διασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά ότι τα πλοία της θα παραμείνουν υπό γαλλική διοίκηση.
Η Ισπανία δήλωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στην επιχείρηση Prosperity Guardian και αντιτίθεται στην αξιοποίηση μιας υφιστάμενης αποστολής της ΕΕ κατά της πειρατείας, της Atalanta, για την προστασία της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα. Αλλά την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να εξετάσει τη δημιουργία μιας διαφορετικής αποστολής για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ξεκαθάρισαν ότι δεν ενδιαφέρονται για το εγχείρημα.
Οργή για τη σφαγή στη Γάζα
Όπως αναφέρει το Reuters, η οργή των Ευρωπαίων πολιτών για την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα βοηθά να εξηγηθεί μέρος της απροθυμίας των πολιτικών ηγετών να εμπλακούν στην επιχείρηση. Πρόσφατη δημοσκόπηση της Yougov διαπίστωσε ότι η ισχυρή πλειοψηφία των Δυτικοευρωπαίων -ιδίως της Ισπανίας και της Ιταλίας- πιστεύει ότι το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει τη στρατιωτική δράση στη Γάζα.
Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος οι συμμετέχουσες χώρες να γίνουν αντικείμενο αντιποίνων των Χούθι. Στον Λευκό Οίκο εκτιμούν ότι αυτός ο κίνδυνος είναι που οδηγεί ορισμένες χώρες να αποφύγουν την προσπάθεια.
Η Ινδία αποτελεί μία τέτοια περίπτωση: Το Νέο Δελχί εμφανίζεται απρόθυμο να στηρίξει την επιχείρηση των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι τυχόν εμπλοκή μπορεί να καταστήσει την Ινδία στόχο.
Ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή υποβάθμισε τις ανησυχίες για τη συνοχή του συνασπισμού και δήλωσε ότι η ναυτική πρωτοβουλία εξακολουθεί να βρίσκεται υπό διαμόρφωση και δεν κινδυνεύει να διαλυθεί. Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι οι σύμμαχοι της Ουάσινγκτον κατανοούν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Μπάιντεν στο εσωτερικό της χώρας του όσον αφορά τον πόλεμο Ισραήλ-Γάζας.
Βρίσκονται ήδη στην περιοχή
Στην πραγματικότητα, πολλές χώρες της Ευρώπης και του Κόλπου συμμετέχουν ήδη σε κάποια από τις διάφορες στρατιωτικές ομάδες υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένων των συνδυασμένων ναυτικών δυνάμεων 39 χωρών (CMF).
Αυτό σημαίνει ότι ορισμένες χώρες που δεν συμμετέχουν επίσημα στη ναυτική δύναμη της Ερυθράς Θάλασσας θα μπορούσαν ακόμη να συντονίζουν περιπολίες με το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ.
Για παράδειγμα, ενώ η Ιταλία δεν έχει δηλώσει ότι θα συμμετάσχει στην επιχείρηση Prosperity Guardian, ιταλική κυβερνητική πηγή δήλωσε στο Reuters ότι ο συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ είναι ικανοποιημένος με τη συμβολή της Ιταλίας.
Η πηγή πρόσθεσε ότι η απόφαση να σταλεί μια φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού στο πλαίσιο των υφιστάμενων επιχειρήσεων ήταν ένας τρόπος να επιταχυνθεί η ανάπτυξη της δύναμης, καθώς δεν απαιτείται νέα κοινοβουλευτική έγκριση.
«Να καταστεί διεθνές ζήτημα»
Ο Michael Mulroy, πρώην αναπληρωτής βοηθός υπουργού Άμυνας για τη Μέση Ανατολή επί κυβέρνησης Τραμπ, δήλωσε ότι ο στόχος του Πενταγώνου με τον νέο ναυτικό συνασπισμό φαίνεται να είναι να καταστήσει τυχόν μελλοντικές επιθέσεις των Χούθι διεθνές ζήτημα, προκειμένου να τις διαχωρίσει από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.
«Μόλις τα στρατιωτικά σκάφη της Επιχείρησης Prosperity Guardian αρχίσουν να προστατεύουν την εμπορική ναυτιλία και δεχτούν άμεση επίθεση, (οι Χούθι) θα έχουν επιτεθεί στον συνασπισμό, όχι μόνο στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Mulroy.
Latest News
Κάτι τρέχει με τα κινεζικά ομόλογα
Πώς θέλει η Λαϊκή τράπεζα της Κίνας να στηρίξει το γιουάν
Στους 11 οι νεκροί από την πύρινη κόλαση στο Λος Άντζελες - Στους 13 οι αγνοούμενοι
Το Μεξικό στέλνει βοήθεια - Έξι πυρκαγιές μαίνονται στην κομητεία του Λος Άντζελες από την Τρίτη
Μειωμένο προβάδισμα CDU-CSU βλέπει νέα δημοσκόπηση στη Γερμανία - Άνοδος για το AfD
Την υποψηφιότητά τους ανακοίνωσαν και επίσημα οι Όλαφ Σολτς και Αλίς Βάιντελ για τις εκλογές στη Γερμανία
«Ληστρικά» ασφάλιστρα υγείας καταγγέλει ο Γιάνης Βαρουφάκης - Πώς συνδέονται με το fund CVC
«Τι νομίζανε ότι είναι η CVC; Φιλανθρωπική εταιρεία που ενδιαφέρεται για την υγεία του λαού;», ρωτά ο Γιάνης Βαρουφάκης, εξαπολύοντας «πυρά» τόσο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη όσο και στο ΠΑΣΟΚ
Αμερικανοί βουλευτές καλούν τον Τραμπ να αναλάβει δράση για το Κυπριακό
Καταδικάζουν τη συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου και ζητούν από τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ «να καταστήσει την επίλυση του Κυπριακού κορυφαία προτεραιότητα»
Λάρισα: Συνεχίζεται το θρίλερ με τον 39χρονο Βασίλη – «Είναι η πιο μυστηριώδης εξαφάνιση των τελευταίων ετών»
Η εξαφάνιση του 39χρονου Βασίλη στη Λάρισα συνεχίζει να προκαλεί ανησυχία, καθώς συμπληρώθηκαν ήδη 12 ημέρες από τη στιγμή που χάθηκαν τα ίχνη του.
Η Ρώμη θέλει μερίδιο στη «μοιρασιά» της Συρίας
Ο ΥΠΕΞ από την Ιταλία, Αντόνιο Ταγιάνι επισκέφθηκε Δαμασκό και Βηρυτό, δείχνοντας το ενδιαφέρον της χώρας του για τις εξελίξεις
Διαβάστε στο Βήμα της Κυριακής: Το Κέντρο βγάζει Πρόεδρο
Οι παράμετροι της συναίνεσης για την εκλογή στο ύπατο αξίωμα της χώρας
Έρχονται πυκνές χιονοπτώσεις και πτώση της θερμοκρασίας -Ποιες περιοχές θα χτυπήσει η κακοκαιρία
Αλλάζει ο καιρός από αύριο καθώς έρχονται χιόνια και πτώση της θερμοκρασίας
Λος Άντζελες: Οι λόγοι που οδήγησαν στην καταστροφή - Γιατί επιμένουν στα ξύλινα σπίτια
Οι πυρκαγιές ακόμα καίνε στο Λος Άντζελες που αποδεικνύεται ότι ήταν ανοχύρωτο απέναντι στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής