Με επαίνους και επικρίσεις, στα 81 του χρόνια, έφυγε από τη ζωή ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Βετεράνος πολιτικός και ηγετικό στέλεχος των συντηρητικών Χριστιανοδημοκρατών (CDU) γεννήθηκε στο Φράιμπουργκ, στο νοτιοδυτικό γερμανικό κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης, το 1942.
Η σταδιοδρομία του στο γερμανικό κοινοβούλιο ξεκίνησε το 1972 και έγινε ο μακροβιότερος βουλευτής στη μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας υπηρετώντας πιστά τη συντηρητική παράταξη της χώρας του δίπλα στον Χέλμουτ Κολ και την Άνγκελα Μέρκελ.
Βόλφκανγκ Σόιμπλε: Η δολοφονική επίθεση που τον καθήλωσε στο αμαξίδιο
Για οκτώ χρόνια (2009-2017) διετέλεσε ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών κατά τη δεύτερη και τρίτη κυβερνητική θητεία της Μέρκελ και αναδείχθηκε ο απόλυτος «άρχοντας» των συνεδριάσεων του Eurogroup εκμεταλλευόμενος την ισχυρή προσωπικότητά του αλλά και τις χώρες «δορυφόρους» δίπλα στη Γερμανία που εκτελούσαν κάθε πρόσταγμά του.
Ο «σκληρός» της Ευρώπης
Υπηρέτησε τη Ρεαλπολιτίκ της Ευρώπης α λα καρτ. Έχοντας αναλάβει τα ηνία της γερμανικής οικονομίας «έπεσε» πάνω στην κρίση της ευρωζώνης υιοθετώντας τη συνταγή της άκαμπτης δημοσιονομικής προσαρμογής που είχε ήδη εισάγει στην πολιτική σκηνή ο προκάτοχός του, σοσιαλδημοκράτης, Πέερ Στάινμπρουκ.
Θιασώτης της σκληρής γραμμής απέναντι ευρωπαϊκές χώρες του νότου το 2012 βρέθηκε στο δρόμο της Ελλάδας και απέρριψε τις προτάσεις της προέδρου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ να δοθεί στη χώρα μας περισσότερος χρόνος για πρόσθετες περικοπές δαπανών με στόχο την αντιμετώπιση του ελλείμματος.
Ένα χρόνο αργότερα φήμες θέλουν να είχε καθοριστικό ρόλο ώστε να εκλεχθεί πρόεδρος του Eurogroup ο άνθρωπος που έγινε σύνθημα στα χείλη μιας μερίδας υπερσυντηρητικών Ελλήνων, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Ο Σόιμπλε επιχείρησε επανειλημμένα να «σπρώξει» τη χώρα μας εκτός ευρωζώνης και αναδείχθηκε ως ένας από τους πιο σκληρούς διαπραγματευτές των όρων των μνημονίων που μας επιβλήθηκαν. Χλεύαζε δημόσια τις συστάσεις των ΗΠΑ να υιοθετήσει η Ε.Ε. ποσοτική χαλάρωση βάζοντας σε κίνδυνο τη συνοχή της Ένωσης.
Γνωστός με το προσωνύμιο «γεράκι της λιτότητας» απέρριπτε κατηγορηματικά οποιαδήποτε κούρεμα χρέους που θα ανακούφιζε τη χώρα μας θέτοντας ως όρο ένα «προσωρινό Grexit», ένα τυράκι στη φάκα.
Έτσι, το όνομα του Γερμανού υπουργού Οικονομικών έγινε πολύ γρήγορα συνώνυμο της καταπίεσης για τις σκληρές δηλώσεις του και για τα εμπόδια που έβαζε στις συνεδριάσεις του Eurogroup.
Η σκληρή του στάση απέναντι στην Ελλάδα οδήγησε στη σύγκρουσή του και εντός των κόλπων της ΕΕ και τότε πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Ο Σόιμπλε και ο ΣΥΡΙΖΑ
Σκληρή ήταν η στάση του έναντι της Ελλάδας ειδικά από το 2015 και μετά, με την εκλογή στην εξουσία του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα, που είχε υποσχεθεί να καταργήσει τις οδυνηρές περικοπές δαπανών και τις αυξήσεις φόρων που ζητούσαν οι πιστωτές.
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έβαλε σε πρώτο πλάνο το λεγόμενο «Grexit» με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να μην το υιοθετεί αλλά να το κραδαίνει απειλώντας στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση.
Οι αφόρητες πιέσεις των πιστωτών υπό το άγρυπνο βλέμμα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, οδήγησαν στα περιώνυμα capital controls, στην επιβολή εισφοράς στις τράπεζες κ.λπ. Οι συνέπειες για την ελληνική κοινωνία υπήρξαν δραματικές για τον ελληνικό λαό και τον «αγαπημένο» του άκαμπτου γερμανού «γερακιού», τον Γιάνη Βαρουφάκη.
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διατηρώντας την εικόνα του «σκληρού» δεν παραδέχθηκε ποτέ τον πόνο που προκάλεσε με τις πολιτικές που εφάρμοσε δηλώνοντας ότι «έχει ήσυχη τη συνείδησή του» για τις συνέπειες των μνημονίων στον ελληνικό πληθυσμό και ότι πίστευε ότι κάποτε οι Έλληνες «θα τον ευγνωμονούν».
Δεν έχανε τη… φόρμα του
Αρκετά χρόνια μετά, κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, ο γερμανός βετεράνος της πολιτικής έδειξε να μην χάνει τη φόρμα του χαρακτηρίζοντας τους Γερμανούς «κακομαθημένους» και συνιστώντας τους να «φορέσουν και ένα δεύτερο πουλόβερ το χειμώνα». Όσων αφορά την πιθανότητα διακοπών ρεύματος εξαιτίας της έλλειψης των απαιτούμενων ενεργειακών πόρων πρότεινε στους συμπολίτες του να «είναι εφοδιασμένοι με σπίρτα, κεριά και φακούς».
Πηγή: in.gr
Latest News
Φοροελαφρύνσεις ως το 2027 στη μεσαία τάξη - Τι είπε ο Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι το 2027 το οικονομικό αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής θα είναι ορατό σε όλους
Πούτιν: Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπεται σε παγκόσμιο
Ο Πούτιν είπε ότι η Δύση κλιμακώνει τη σύρραξη στην Ουκρανία, επιτρέποντας στο Κίεβο να χτυπήσει τη Ρωσία με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, και ότι ο εκεί πόλεμος μετατρέπεται σε παγκόσμιο
Σαμποτάζ στη Βαλτική: Ενδείξεις για κινεζική εμπλοκή
ΜΜΕ από τη Σουηδία, τη Φινλανδία, τη Δανία και τη Γερμανία βλέπουν την Κίνα πίσω από τη νέα υπόθεση δολιοφθοράς στο δίκτυο υποθαλάσσιων καλωδίων στη Βαλτική. Σε εξέλιξη οι έρευνες.
Ο νέος πολιτικός «χάρτης» στη Βουλή - Ο νέος «δικομματισμός» αι η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ
Τι φέρνει το σημερινό διαζύγιο της Θεοδώρας Τζάκρη και της Γιώτας Πούλου με τον ΣΥΡΙΖΑ
Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Χαΐτογλου - Ο άνθρωπος πίσω από τον «Μακεδονικό Χαλβα»
Ήταν πρόεδρος της βιομηχανίας τροφίμων Αφοί Χαΐτογλου ΑΒΕΕ - Ιδρύθηκε το 1924 στη Θεσσαλονίκη και είχε την μορφή οικοτεχνίας στο κέντρο της πόλης
Εντάλματα σύλληψης για εγκλήματα πολέμου για Νετανιάχου και Γκάλαντ από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης και για τον Μοχάμεντ Ντέιφ της Χαμάς - Η απόφαση
Μητσοτάκης: Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα διευκολύνει τα νησιά στην πράσινη μετάβαση
Η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες, είπε ο Κ. Μητσοτάκης
Αλλαγές με βαριά πρόστιμα φέρνει ο ΚΟΚ για τα ηλεκτρικά πατίνια
Αυστηρές είναι πλέον οι ποινές του ΚΟΚ για όσους έχουν ηλεκτρικά πατίνια και καταφεύγουν σε παραβάσεις
Πέθανε ο Μανούσος Μανουσάκης
Έφυγε από τη ζωή ο γνωστός σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης
Τον πιστό συνεργάτη του, Μάθιου Γουίτακερ, διόρισε ο Τραμπ πρεσβευτή στο ΝΑΤΟ
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει απειλήσει ότι δεν θα εγγυάται την προστασία των χωρών μελών που δεν αφιερώνουν επαρκείς πόρους στον αμυντικό προϋπολογισμό τους