Σημαντική στήριξη στην κερδοφορία των τραπεζών και στα κεφάλαιά τους αναμένεται να προσφέρει η πρόσφατη επιστροφή του αξιόχρεου του ελληνικού δημοσίου στην επενδυτική βαθμίδα.
Όπως προκύπτει από μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος, τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα θα δουν τα καθαρά επιτοκιακά τους έσοδα να ενισχύονται και την ποιότητα του ενεργητικού τους να βελτιώνεται, οδηγώντας εν τέλει τα κέρδη τους σε υψηλότερα επίπεδα.
Τράπεζες: Ανάβει το πράσινο φως για μερίσματα ο SSM
Κόστος χρηματοδότησης
Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της μείωσης του κόστους χρηματοδότησής τους από όλες τις πηγές, σε συνδυασμό με τα οφέλη που θα αποκομίσουν από την ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα και στους ρυθμούς πιστωτικής επέκτασης.
Η εγχώρια νομισματική αρχή στην τελευταία της έκθεση κάνει χρήση ενός δυναμικού στοχαστικού υποδείγματος γενικής ισορροπίας που επιτρέπει τη μελέτη των μηχανισμών μετάδοσης εναλλακτικών διαταραχών από την πραγματική οικονομία προς τον χρηματοπιστωτικό τομέα και αντίστροφα.
Εν προκειμένω, η ταυτοποίηση της θετικής διαταραχής την οποία προκαλεί η αναβάθμιση στην επενδυτική κατηγορία επιδέχεται εναλλακτικές προσεγγίσεις, καθώς η επίδρασή της είναι πολλαπλή. Μεταξύ άλλων βελτιώνει το επενδυτικό κλίμα και μειώνει την αβεβαιότητα.
Ωστόσο, με βάση την υπάρχουσα βιβλιογραφία, πρώτη και κύρια επίδραση θεωρείται ότι είναι μια μείωση στο κόστος δανεισμού του Δημοσίου και ως άμεσο επακόλουθο η υποχώρηση του κόστους χρηματοδότησης για όλη την οικονομία μέσω του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Μόνιμη μείωση
Ειδικότερα, η Τράπεζα της Ελλάδος προσεγγίζει την επιστροφή στην επενδυτική κατηγορία ως μια μόνιμη θετική διαταραχή που μειώνει το κόστος δανεισμού των πιστωτικών ιδρυμάτων κατά 100 μονάδες βάσης.
Εξετάζει επίσης τη δυναμική που αναπτύσσεται σε βασικές μεταβλητές της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής δραστηριότητας.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η μείωση του κόστους χρηματοδότησης του χρηματοπιστωτικού τομέα επιτρέπει στις τράπεζες να περιορίσουν τα επιτόκια σε στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια, αλλά και να αυξήσουν την προσφορά πιστώσεων προς την πραγματική οικονομία.
Αυτό δημιουργεί τις ακόλουθες δυναμικές:
– Πρώτον, τα νοικοκυριά αυξάνουν την κατανάλωσή τους, καθώς και τις επενδυτικές δαπάνες για κατοικία, ενώ οι επιχειρήσεις ενισχύουν τις επενδύσεις κεφαλαίου, με αποτέλεσμα την άνοδο της αξίας του οικιστικού αλλά και του επιχειρηματικού κεφαλαίου.
– Ως αποτέλεσμα, δεδομένου ότι αυτά τα περιουσιακά στοιχεία χρησιμοποιούνται ως εμπράγματες εξασφαλίσεις για τη χορήγηση στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων, η αύξηση της αξίας τους οδηγεί στη μείωση του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
– Με τη σειρά της, η συρρίκνωση των επισφαλειών ενισχύει την ποιότητα των δανειακών χαρτοφυλακίων και την αξία των τραπεζικών κεφαλαίων, ενδυναμώνοντας έτσι τους ισολογισμούς τους, με αποτέλεσμα την περαιτέρω αύξηση της προσφοράς πιστώσεων.
– Παράλληλα, η βελτίωση της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών αυξάνει την πιστοληπτική τους ικανότητα. Ενισχύεται έτσι η ευστάθεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος και περιορίζονται οι κίνδυνοι.
– Αυτό οδηγεί στη μείωση του επιτοκίου που απαιτούν οι καταθέτες για να εμπιστευτούν τις τράπεζες, συμπιέζοντας εκ νέου τα επιτόκια δανεισμού.
– Συνεπακόλουθα, προκαλείται δευτερογενώς μία εκ νέου αύξηση της αποτίμησης των εμπράγματων εξασφαλίσεων, μείωση των επισφαλειών και αύξηση της προσφοράς πιστώσεων προς την πραγματική οικονομία, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο την οικονομική δραστηριότητα.
Τα επιτόκια δανεισμού
Εξάλλου, κατά την Τράπεζα της Ελλάδος, η μείωση των επιτοκίων δανεισμού είναι μικρότερη από τη μείωση του κόστους χρηματοδότησης των τραπεζών που προκαλεί η διαταραχή της αναβάθμισης, οδηγώντας σε ακόμη πιο υψηλά επίπεδα την κερδοφορία και τα κεφάλαιά τους.
Αυτό συμβαίνει διότι οι τράπεζες μεσοπρόθεσμα έχουν κίνητρο να συγκρατήσουν τη ζήτηση για νέα δάνεια προκειμένου να περιορίσουν την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.
Latest News
ΕΚΤ: Στα «σκαριά» μοντέλο αυστηρότερης εποπτείας των τραπεζών
Πώς θα επηρεάσουν τις ελληνικές τράπεζες τα σχέδια της ΕΚΤ για συμπερίληψη προηγούμενων περιόδων στα μοντέλα πιστωτικού κινδύνου
Ανοίγει ο ανταγωνισμός μετά από 15 χρόνια στις τράπεζες - Η μάχη στα δάνεια
Οι τράπεζες και τα νέα προγράμματα που λανσάρουν σε δάνεια και καταθέσεις - Η ΤτΕ και η απευθείας διαπραγμάτευση
Φθηνότερο χρήμα για όλους φέρνει η ΕΚΤ στην Ελλάδα - Οι καραμπόλες στα δάνεια
Τι σημαίνει η μείωση στα επιτόκια για επαγγελματίες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά - Πως διαμορφώνεται το κόστος εξυπηρέτησης καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων
Μήνυμα Ψάλτη (Alpha) στους εργαζόμενους: «Δημιουργούμε μία Τράπεζα με ισχυρή ταυτότητα»
Ορόσημα και επιτεύγματα για τα οποία πρέπει να είναι περήφανοι οι Άνθρωποι της Alpha Bank αλλά και φιλόδοξοι στόχοι για το 2025, δια στόματος του CEO του Ομίλου
«Καμπανάκι» από τις τράπεζες για νέα ηλεκτρονική απάτη: Πώς αδειάζουν τον λογαριασμό σας
Πελάτες τραπεζών και χρηματοπιστωτικών οργανισμών, δέχονται τηλεφώνημα που φαίνεται να προέρχεται από την τράπεζά τους
Πρώτο βήμα από τις τράπεζες για τη μείωση των προμηθειών – Ποιες καταργούν, ποιες ακόμη διατηρούν
Oι τράπεζες εξομοίωσαν τις προμήθειες για τις μεταφορές χρημάτων κανονικής προτεραιότητας με τα instant εμβάσματα
«Ταύρος» για την Ελλάδα η JP Morgan - Μεγάλη αύξηση μερισμάτων, ισχυρές οι τράπεζες
Kατά την JP Morgan, η Ελλάδα είναι μία από τις λίγες χώρες της Ευρωζώνης που είναι πιθανό να δουν αύξηση του ΑΕΠ πάνω από 2% 2025
Έκλεισε κι άλλο η «ψαλίδα» τον Νοέμβριο - Οι αλλαγές σε δάνεια και καταθέσεις [γραφήματα]
Σύμφωνα με την ΤτΕ, τον Νοέμβριο του 2024, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων καταθέσεων μειώθηκε στο 0,49%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των νέων δανείων μειώθηκε στο 5,27%
Τι συμβαίνει με το κόστος κινδύνου των ελληνικών τραπεζών; - Η ανάλυση της DBRS [γραφήματα]
Όπως διαπιστώνει η DBRS, οι ευρωπαϊκές τράπεζες βελτίωσαν το κόστος κινδύνου (COR) το 2024 σε επίπεδο που θεωρείται ιστορικά χαμηλό
Τα 4 στοιχήματα για το 2025 από τις τράπεζες
Οι τράπεζες έχουν έτοιμα τα σχέδια τους για τη διατήρηση της κερδοφορίας στα πολυετή υψηλά του 2024 κόντρα στη μείωση των επιτοκίων που θα ασκήσει πίεση στα έντοκα έσοδα