Λίγες ημέρες έμειναν για να φύγει το 2023 και εκατομμύρια φορολογούμενοι θα πρέπει έως 31 Δεκεμβρίου να εκπληρώσουν μία σειρά υποχρεώσεων που έχουν απέναντι στο κράτος είτε για να πληρώσουν φόρους είτε για να συγκεντρώσουν αποδείξεις και να μην επιβαρυνθούν με πέναλτι 22% είτε να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες διαδικασίες για να μην επιβαρυνθούν με τα τεκμήρια και να μην βρεθούν εκτεθειμένοι και αντιμέτωποι με πρόστιμα και προσαυξήσεις.
Σημαντικό είναι το γεγονός ότι, όπως είχε αποκαλύψει πρώτος ο ΟΤ, το υπουργείο Οικονομικών έδωσε τελικά γενναία παράταση για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας έως τις 29 Φεβρουαρίου και με αυτόν τον τρόπο μία βασικότατη φορολογική υποχρέωση των ιδιοκτητών ΙΧ αυτοκινήτων μετατίθεται για αργότερα.
Εφορία: Ποιοι φόροι πληρώνονται στην ώρα τους, ποιοι μένουν βερεσέ
Κυνήγι αποδείξεων
Έως τα τέλη 2023 θα πρέπει εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι γνωρίζουν ότι φοροδιαφεύγουν, να σπεύσουν έστω και την τελευταία στιγμή να εμφανίσουν αυξημένα τα πραγματικά τους εισοδήματα – κέρδη ώστε να μην φορολογηθούν με το ελάχιστο εισόδημα που πρόκειται να εφαρμόσει το υπουργείο Οικονομικών και το βασικότερο να μην βρεθούν στο στόχαστρο του φοροελεγκτικού μηχανισμού.
Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου θα πρέπει μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, εισοδηματίες να έχουν καλύψει το 30% του εισοδήματος του με αγορές προϊόντων και υπηρεσιών με πλαστικό χρήμα ή e-banking. Σε διαφορετική περίπτωση θα πληρώσουν πρόσθετο φόρο – πέναλτι 22% επί της διαφοράς των λιγότερων αποδείξεων.
ΕΝΦΙΑ – Φόρος εισοδήματος
Έως την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου θα πρέπει να πληρωθούν φόροι ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα βεβαιωθέντα ποσά τόσο του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων όσο και του ΕΝΦΙΑ.
Πιο συγκεκριμένα, συνολικά 6,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται να πληρώσουν το ποσό των 2,25 δισ. Ήδη έχει καταβληθεί το μεγαλύτερο τμήμα του ΕΝΦΙΑ στις πρώτες 7 δόσεις που έχουν πληρωθεί και απομένουν περί τα 600 εκατ. ευρώ έως τα τέλη Φεβρουαρίου που λήγει η περίοδος αποπληρωμής. Τέλη Δεκεμβρίου πρέπει να καταβληθεί η 8η δόση. Σε περίπτωση που κάποιος παραλείψει θα επιβαρυνθεί με προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.
Από την άλλη συνεχίζουν να τρέχουν και οι δόσεις για το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων. Το Δεκέμβριο θα πρέπει να καταβληθεί η 6η δόση για όσους δεν επέλεξαν την εφάπαξ εξόφληση του ποσού για να κερδίσουν έκπτωση 3%, ενώ η τελευταία δόση όπως και αυτή του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να καταβληθεί έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2024.
Έως τις 29 Δεκεμβρίου θα πρέπει να καταβληθούν και δόσεις που αφορούν ρυθμίσεις οφειλών, επιστροφή μέρους της επιστρεπτέας προκαταβολής και άλλες φορολογικές υποχρεώσεις.
Τέλη κυκλοφορίας
Όσον αφορά στα τέλη κυκλοφορίας ήδη έχουν αναρτηθεί στην πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και οι ιδιοκτήτες των οχημάτων μπορούν είτε με κωδικούς πρόσβασης είτε απλώς με τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος και τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου να εκδώσουν τα ειδοποιητήρια και να εξοφληθούν πλέον έως τις 29 Φεβρουαρίου. Η ίδια καταληκτική ημερομηνία ισχύει και για την κατάθεση πινακίδων. Μάλιστα όσοι έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν πινακίδες στις 29 Φεβρουαρίου και να της παραλάβουν λίγους μήνες μετά (συνήθως την περίοδο του Πάσχα εφαρμόζεται το σχετικό μέτρο) ουσιαστικά θα γλιτώσουν τα τέλη κυκλοφορίας του πρώτου διμήνου του έτους λόγω της παράτασης πληρωμής τους.
Γονικές παροχές
Παράλληλα έως τα τέλη του 2023 όσοι πολίτες έχουν προχωρήσει σε δαπάνες ή αγορές που δεν μπορούν να τις δικαιολογήσουν από τα φετινά ή εισοδήματα προηγούμενων ετών ή δεν μπορούν να καλύψουν μία σειρά τεκμηρίων θα πρέπει να λάβουν μία δωρεά ή γονική παροχή. Για να αναγνωριστούν όμως οι δωρεές χρηματικών ποσών θα πρέπει αυτές να γίνουν μέσω τραπεζών και να δηλωθούν στην Εφορία, ενώ τα ποσά των δωρεών και γονικών παροχών αποτελούν τεκμήριο για τον δωρητή.
Τεκμήρια
Στην περίπτωση που κάποιος έχει εισοδήματα παρελθόντων ετών που μπορούν να καλύψουν τα τεκμήρια δεν χρειάζεται να κάνει κάτι έως το τέλος του έτους. Θα συμπληρώσει τους σχετικούς κωδικούς της φορολογικής δήλωσης του 2024 (εισοδήματα 2023) για την «ανάλωση κεφαλαίου παρελθόντων ετών» με την οποία μπορεί να καλύψει την όποια πρόσθετη διαφορά φορολογητέου εισοδήματος έχει προκύψει λόγω της εφαρμογής των τεκμηρίων, επικαλούμενος εισοδήματα και έσοδα δηλωθέντα ακόμη και πριν από 10, 20, 30 ή και περισσότερα χρόνια, εφόσον βέβαια έχουν δηλωθεί στην Εφορία.
Σε περίπτωση που εντός του 2023 έχει πωλήσει ο φορολογούμενος κάποιο περιουσιακό στοιχείο θα πρέπει οπωσδήποτε να κρατήσει το παραστατικό για να το αναφέρει στη φορολογική δήλωση του 2024 καθώς και αυτό το ποσό μπορεί να καλύψει τεκμαρτές δαπάνες και πόθεν έσχες.
Latest News
ΓΣΕΕ: Άνιση η ευημερία στην Ελλάδα - Ο ρόλος πληθωρισμού, μισθών και στεγαστικής κρίσης
Η έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ αναφέρει πως και το κόστος στέγασης στην Ελλάδα έχει δυσανάλογη επίδραση στην ευημερία των πολιτών διαφορετικής εισοδηματικής κατάστασης
Τι αλλάζει στις συντάξεις χηρείας: Τα τρία σενάρια στο τραπέζι
Αγωνία δικαιούχους του ιδιωτικού τομέα που είτε θα πρέπει να επιστρέψουν ποσά είτε να τους κοπεί μέρος του εισοδήματος. Τα θα γίνει με τις συντάξεις χηρείας
Τεκμαρτό εισόδημα: Τι αλλάζει φέτος για τους ελεύθερους επαγγελματίες
Η αύξηση του κατώτατου μισθού ανέβασε στα 11.620 ευρώ το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα - Πώς θα σβήσουν οι επιβαρύνσεις
Κατώτατος μισθός: Στα 40 ή 50 ευρώ η αύξηση το 2025 - Την 1η Απριλίου οι νέες αμοιβές
Εκκινεί εντός Ιανουαρίου η διαδικασία προσδιορισμού των αυξήσεων – Ο «οδικός χάρτης» της αναπροσαρμογής των μισθών αυξήσεων μέχρι το 2027
Μέσω IRIS οι πληρωμές των εισφορών για μη μισθωτούς
Η υπηρεσία παρέχει στους ασφαλισμένους τη δυνατότητα πληρωμής των εισφορών μέσω IRIS με e-banking ή mobile banking
Πρόσκληση για τη συγκρότηση των Επιτροπών γνωμοδότησης για τον κατώτατο μισθό
Οι δύο Επιτροπές θα υποβάλουν τα υπομνήματά τους προκειμένου αυτά να ληφθούν υπόψη για το ύψος της αύξησης που θα πάρει ο κατώτατος μισθός για το έτος 2025
Η Ελλάδα χάνει έως 1,5 δισ. ευρώ τον χρόνο από τις κενές θέσεις εργασίας
Τα μεγαλύτερα κενά εντοπίζονται στην εκπαίδευση (11.642 θέσεις εργασίας), το εμπόριο (8.447), τη δημόσια διοίκηση και την άμυνα (6.903) και στην εστίαση και τα καταλύματα (6.345)
Αυξάνεται στα 1.850 ευρώ το μηνιαίο ποσό για επαγγελματίες αναδόχους γονείς παιδιών με αναπηρία
Τα παιδιά θα λαμβάνουν κανονικά και όλα τα προνοιακά και αναπηρικά επιδόματα
Έρχεται νέο ασφαλιστικό μέσα στο 2025 - Πώς θα υπολογίζονται οι συντάξεις
Το νέο ασφαλιστικό αλλάζει τη βάση υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης - Θα πάψει να αυξάνεται με τον πληθωρισμό από το 2025
Ψηφιακός φάκελος για όλους τους φορολογουμένους - Το νέο Taxis
Ποια στοιχεία θα γνωρίζει η Εφορία του μέλλοντος που στήνεται από την ΑΑΔΕ - Θα παραμένει για τουλάχιστον 100 χρόνια, ολόκληρο το ιστορικό στη μνήμη