![Ταμείο Ανάκαμψης: Πράσινο φως από την Κομισιόν για 3,64 δισ. στην Ελλάδα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/11/oikonomia-2.jpg)
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέβαλε στην Ελλάδα την τρίτη δόση στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF). Η πληρωμή ανέρχεται σε 3,64 δισεκατομμύρια ευρώ (1,69 δισεκατομμύρια ευρώ σε μη επιστρεπτέα χρηματοδοτική στήριξη και 1,95 δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια, χωρίς προχρηματοδότηση). Στις 16 Μαΐου 2023 και στις 22 Νοεμβρίου 2023 η Ελλάδα υπέβαλε στην Επιτροπή την τρίτη αίτηση πληρωμής για μη επιστρεπτέα στήριξη και την τρίτη αίτηση πληρωμής για δάνεια, αντίστοιχα, καλύπτοντας 39 ορόσημα και τέσσερις στόχους. Το συνολικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας θα χρηματοδοτηθεί με 35,95 δισ. ευρώ, με 18,22 δισ. ευρώ σε μη επιστρεπτέα στήριξη και 17,73 δισ. ευρώ σε δάνεια.
Ταμείο Ανάκαμψης: Αυξάνεται ο προϋπολογισμός προγραμμάτων αναβάθμισης ανέργων
Γερμανία
Η Γερμανία έλαβε την πρώτη δόση στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF). Η πληρωμή ανέρχεται σε 4 εκατομμύρια ευρώ. Στις 15 Σεπτεμβρίου η Γερμανία υπέβαλε στην Επιτροπή την πρώτη αίτηση πληρωμής ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, η οποία καλύπτει 28 ορόσημα και 8 στόχους. Το συνολικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Γερμανίας θα χρηματοδοτηθεί με 28 δισ. ευρώ με τη μορφή επιχορηγήσεων.
Ιταλία
Η Επιτροπή κατέβαλε επίσης στην Ιταλία την τέταρτη δόση για μη επιστρεπτέα χρηματοδοτική στήριξη και δάνεια ύψους 16,5 δισεκατομμυρίων ευρώ (εξαιρουμένης της προχρηματοδότησης) στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF). Στις 22 Σεπτεμβρίου 2023 η Ιταλία υπέβαλε στην Επιτροπή την τέταρτη αίτηση πληρωμής ύψους 16,5 δισεκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, η οποία καλύπτει 21 ορόσημα και 7 στόχους.
Το συνολικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ιταλίας θα χρηματοδοτηθεί με 194,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 71,8 δισ. ευρώ με τη μορφή επιχορηγήσεων και 122,6 δισ. ευρώ με τη μορφή δανείων. Διαβάστε περισσότερα εδώ για το ιταλικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας εδώ.
Πορτογαλία
Τέλος, η Επιτροπή εκταμίευσε στην Πορτογαλία την τρίτη και τέταρτη συνδυασμένη δόση ύψους 2,46 δισεκατομμυρίων ευρώ μη επιστρεπτέας χρηματοδοτικής στήριξης και δανείων (εξαιρουμένης της προχρηματοδότησης) στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF). Τον Οκτώβριο του 2023 η Πορτογαλία υπέβαλε στην Επιτροπή το τρίτο αίτημα πληρωμής της τρίτης και τέταρτης δόσης επιχορήγησης (1,77 δισ. ευρώ και 0,82 δισ. ευρώ) και για την τρίτη και τέταρτη δόση δανείου (0,36 δισ. ευρώ και 0,22 δισ. ευρώ) στο πλαίσιο του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, καλύπτοντας 47 ορόσημα και στόχους. Στις 13 Δεκεμβρίου η Επιτροπή ενέκρινε εν μέρει θετική προκαταρκτική αξιολόγηση της αίτησης πληρωμής της Πορτογαλίας, διαπιστώνοντας ότι ένα ορόσημο και ένας στόχος σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας και ένα ορόσημο σχετικά με τη μεταρρύθμιση των νομοθετικά κατοχυρωμένων επαγγελμάτων δεν είχαν εκπληρωθεί ικανοποιητικά. Η Επιτροπή αναγνώρισε τα μέτρα που έχει ήδη λάβει η Πορτογαλία για την εκπλήρωση αυτών των εκκρεμών οροσήμων και στόχων, αν και πρέπει να γίνουν ακόμη σημαντικές προσπάθειες.
Το συνολικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Πορτογαλίας θα χρηματοδοτηθεί με 22,2 δισ. ευρώ με τη μορφή επιχορηγήσεων και δανείων.
Επιπλέον, η Επιτροπή κατέβαλε στη Σλοβακία την τρίτη δόση ύψους 662 εκατομμυρίων ευρώ σε επιχορηγήσεις μη επιστρεπτέας χρηματοδοτικής στήριξης (εξαιρουμένης της προχρηματοδότησης) στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF). Στις 25 Σεπτεμβρίου η Σλοβακία υπέβαλε στην Επιτροπή την τρίτη αίτηση πληρωμής ύψους 662 εκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, η οποία καλύπτει 21 ορόσημα και έξι στόχους. Το συνολικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Σλοβακίας θα χρηματοδοτηθεί με 6,4 δισεκατομμύρια ευρώ με τη μορφή επιχορηγήσεων. Επιπλέον, καταβλήθηκε σήμερα η δεύτερη πληρωμή στη Σλοβενία για μη επιστρεπτέα χρηματοδοτική στήριξη ύψους 225,91 εκατ. ευρώ (εξαιρουμένης της προχρηματοδότησης) και επιστρεπτέα στήριξη ύψους 310,09 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΜΑΑ).
Στις 15 Σεπτεμβρίου η Σλοβενία υπέβαλε στην Επιτροπή τη δεύτερη αίτηση πληρωμής ύψους 536 εκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, η οποία καλύπτει 43 ορόσημα και τρεις στόχους. Το συνολικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Σλοβενίας θα χρηματοδοτηθεί με 1,61 δισ. ευρώ με τη μορφή επιχορηγήσεων και 1,07 δισ. ευρώ με τη μορφή δανείων.
Οι πληρωμές στο πλαίσιο του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας βασίζονται στις επιδόσεις και εξαρτώνται από την εφαρμογή από τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία, τη Σλοβακία και τη Σλοβενία των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων που περιγράφονται στα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητάς τους
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Στέγαση: Ακριβά ενοίκια σε 26 ευρωπαικές πόλεις- Η θέση της Αθήνας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/ot_enoikia241-600x352.png)
Στέγαση: Ακριβά ενοίκια σε 26 ευρωπαικές πόλεις- Η θέση της Αθήνας
Πανευρωπαϊκή έρευνα του EDJnet δείχνει πόσο πρέπει να πληρώσουν οι ενοικιαστές για ένα διαμέρισμα, σε 26 ευρωπαϊκές πόλεις. Προσθέσαμε την Αθήνα, και τα συμπεράσματα είναι αποκαρδιωτικά.
![Ταμείο Μικροπιστώσεων: 80 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της πολύ μικρής επιχειρηματικότητας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/tameio-mikropistoseon-600x400.jpg)
Παρουσιάστηκε το Ταμείο Μικροπιστώσεων - 80 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της πολύ μικρής επιχειρηματικότητας
Το νέο Ταμείο Μικροπιστώσεων αποτελεί «ένα εργαλείο που μπορεί να μετατρέψει τις προκλήσεις σε ευκαιρίες», τόνισε ο Γιάννης Στουρνάρας
![Θεοδωρικάκος: Με 370 εκατ. ευρώ αναβαθμίζουμε τις υποδομές έρευνας και καινοτομίας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/theodorikakos-papadimas-600x410.jpg)
Θεοδωρικάκος: Με 370 εκατ. ευρώ αναβαθμίζουμε τις υποδομές έρευνας και καινοτομίας
Υπογράφηκε η σύμβαση για την κατασκευή δύο κτιρίων του ΙΙΒΕΑΑ, έργο συνολικού προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ
![Ασφαλιστικές εισφορές: Μείωση του κόστους των υπερωριών προαναγγέλλει η κυβέρνηση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/09/kerame-600x400.jpg)
Έρχονται μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές για τις υπερωρίες – Το σχέδιο
Η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως ανήγγειλε για τις ασφαλιστικές εισφορές τη μείωση τους μετά την άνοδο των δηλωμένων υπερωριών
![Εθνική Τράπεζα: Σε πείσμα των καιρών, οι ελληνικές εξαγωγές μπορούν να επιταχύνουν το 2025 [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/09/exports-600x400.jpeg)
Οι ελληνικές εξαγωγές μπορούν να επιταχύνουν το 2025 - Τι δείχνει ανάλυση της ΕΤΕ [γραφήματα]
Με τις ελληνικές εξαγωγές να ψάχνουν ακόμα τα σταθερά πατήματα τους, καταλυτική κρίνεται η πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας
![Κεφαλαιαγορά: Οι 3+8 αλλαγές που έρχονται – Τι είπε ο Χατζηδάκης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/photo_2025-02-11_13-12-55-600x400.jpg)
Οι 3+8 αλλαγές που έρχονται για την ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς
Επεκτείνονται τα κίνητρα των «angel investors» και για τις επενδύσεις στην εναλλακτική αγορά
![Χατζηδάκης: Το πακέτο – μέτρων για Χρηματιστήριο και crypto](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/hatzidakis-600x398.jpeg)
Χατζηδάκης: Νέο πακέτο - μέτρων για Χρηματιστήριο και crypto
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών παρουσίασε το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της Κεφαλαιαγοράς
![Ληξιπρόθεσμα χρέη: Πάνω από 3 δισ. ευρώ οι οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/ofeiles-1-600x352.jpg)
Πάνω από 3 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου προς την αγορά
Οι περισσότερες οφειλές αφορούν τον τομέα της υγείας καθώς το συνολικό ποσό των ανείσπρακτων οφειλών των νοσοκομείων ανήλθε σε 1,16 δισ. ευρώ και του ΕΟΠΥΥ στα 208 εκατ. ευρώ
![ΚΕΦΙΜ: Στην 23η θέση μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ, η Ελλάδα στο ελεύθερο εμπόριο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/11/xrimata3-2-600x473.jpg)
Ουραγός η Ελλάδα στο ελεύθερο εμπόριο – Η μελέτη του ΚΕΦΙΜ
Οι χώρες με την καλύτερη επίδοση στην ΕΕ είναι η Ολλανδία και η Μάλτα, ενώ χαμηλότερα από την Ελλάδα βρίσκονται η Κροατία, η Σλοβενία, η Πολωνία, και η Βουλγαρία.
![Aκίνητα: Οι top περιοχές στην Ελλάδα για «πλούσια πορτοφόλια» [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/09/akinitaagora-1-600x337.jpg)
Οι top περιοχές στην Ελλάδα για «πλούσια πορτοφόλια» [πίνακες]
Τι δείχνουν τα στοιχεία του οίκου Greece Sotheby's International Realty για τα ακίνητα στην Ελλάδα