Πισωγύρισε τελικά ο S&P 500 σήμερα, τελευταία συνεδρίαση του έτους, καθώς δεν κατάφερε να πάρει τις λίγες μονάδες που υπολειπόταν για να κλείσει το 2023 στα ιστορικά υψηλά του, παρασύροντας εν τέλει και τη Wall Street σε αρνητικά εδάφη.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες 0,05% στις 37.689 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,28% στις 4.769 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 0,56% στις 15.011 μονάδες.

Oι 5 μεγαλύτερες εκπλήξεις στις αγορές το 2023 – Πώς πήγαν κόντρα στις «Κασσάνδρες»

Ο S&P 500 εισήλθε στην τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης του 2023 λιγότερο από 0,5% από το ισχυρό υψηλό του, αλλά πισωγύρισε. Μόνο τυπική όμως θα ήταν αυτή η επίδοση, καθώς ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 24,4% το 2023, με τον Dow να σημειώνει άνοδο 13,7%. Ο Nasdaq πρωτοστάτησε με άνοδο 44,6% — καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο από το 2003.

Όλοι οι δείκτες έκλεισαν άλλωστε προς την ένατη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα, με τον S&P να σημειώνει κέρδη 0,4%, το μεγαλύτερο σερί από το 2004. Ο Dow και ο Nasdaq ενισχύθηκαν κατά 0,8% και 0,4%, αντίστοιχα, και ολοκλήρωσαν το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο σερί ανόδου από το 2019.

Όπως σχολιάζει ο Ryan Detrick, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς της Carson Group, τα κέρδη ύψους 10% του τελευταίου διμήνου είναι ιστορικά ένα σημάδι ότι υπάρχει περισσότερος χώρος για άνοδο για μετοχές. «Ένα μεγάλο ράλι στο τέλος της χρονιάς όπως αυτό δεν συνάδει με το τέλος μιας ανοδικής αγοράς. Συνήθως σημαίνει ότι η ανοδική ορμή θα συνεχιστεί», ανέφερε ο Detrick.

Βασικός καταλύτης αυτού του διμήνου ήταν το σήμα που έδωσε η Federal Reserve ότι είναι πιθανό να έχει ολοκληρώσει με τις αυξήσεις επιτοκίων και θα μπορούσε ακόμη και να μειώσει τα επιτόκια πολλές φορές το επόμενο έτος. Οι επενδυτές έχουν επίσης αποκτήσει μεγαλύτερη πίστη ότι η αμερικανική οικονομία θα αποφύγει την ύφεση και θα επιτύχει μια «ήπια προσγείωση» που θα ευνοήσει και την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.

Με κέρδη επισφράγισαν το ισχυρό 2023 οι ευρωαγορές

Την καλύτερη χρονιά από το 2019 ολοκλήρωσαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, με τις προσδοκίες για τις αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών το νέο έτος να ενισχύουν το επενδυτικό αίσθημα ειδικά το τελευταίο δίμηνο, παρά το γεγονός ότι οι οικονομικές επιδόσεις της περιοχής παρέμειναν εστία αβεβαιότητας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,18%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,14% στις 7.733 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,30% στις 16.751 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,11% στις 7.543 μονάδες.

Ο δείκτης αναφοράς blue-chip Stoxx έκλεισε το έτος με κέρδη άνω του 12,6%, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG, σχεδόν αντιστρέφοντας τις απώλειες του 2022 που είχαν φτάσει στο 12,9%.

Ο DAX της Γερμανίας σημείωσε άνοδο σχεδόν 20% παρά τη ζοφερή οικονομική εικόνα της χώρας, ενώ ο γαλλικός CAC 40 και ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισαν 16,4% και 3,64%, αντίστοιχα το 2023.

Μια θετική χρονιά για όλους

Οι παγκόσμιες αγορές κατέγραψαν την ισχυρότερη χρονιά τους από το 2019 μετά από ένα εκρηκτικό ράλι των τελευταίων δύο μηνών, καθώς οι επενδυτές πλέον στοιχηματίζουν ότι οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες έχουν ολοκληρώσει με τις αυξήσεις των επιτοκίων και θα προχωρήσουν σχετικά σύντομα σε μειώσεις.

Ο δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών, ενώ ο S&P 500, ο βασικός δείκτης αναφοράς μετοχών της Wall Street, έκλεισε ακριβώς μία ανάσα από το υψηλό όλων των εποχών.

Ο δείκτης MSCI World, ένας ευρύς δείκτης παγκόσμιων μετοχών, έχει αυξηθεί κατά 16% από τα τέλη Οκτωβρίου και έχει σημειώσει άνοδο 22% φέτος, ήτοι την καλύτερη ετήσια επίδοσή του από την άνοδο 25% το 2019.

Την ίδια ώρα, ο παγκόσμιος συνολικός δείκτης δημόσιου και εταιρικού χρέους του Bloomberg αυξήθηκε κατά 6% φέτος, έχοντας υποχωρήσει περίπου 4% μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου. Άλλωστε η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ, σημείο αναφοράς για τα παγκόσμια χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία, υποχώρησε στο 3,88% από πάνω από 5% τον Οκτώβριο.

Η στροφή της Fed

Η Federal Reserve ήταν αυτή που άλλαξε τους όρους στις διεθνείς αγορές, καθώς στη συνεδρίασή της στα μέσα Δεκεμβρίου άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν μειώσεις επιτοκίων το επόμενο έτος. «Από τη στιγμή που η Fed περιστράφηκε, ενίσχυσε πραγματικά το επενδυτικό συναίσθημα», σχολίασε ο Tim Murray, υπεύθυνος στρατηγικής στην T Rowe Price.

Άλλωστε, ο πληθωρισμός έχει μειωθεί ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκαν 3,1% τον Νοέμβριο, ενώ ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο επιβραδύνθηκε απότομα στο 3,9%, πολύ κάτω από τις προσδοκίες. Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη μειώθηκε στο 2,4%, ο χαμηλότερος ετήσιος ρυθμός από τον Ιούλιο του 2021.

Με βάση αυτά τα στοιχεία, οι traders άρχισαν να τιμολογούν έξι μειώσεις επιτοκίων τόσο από τη Fed όσο και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέχρι το τέλος του 2024, μετά από ένα σενάριο ότι τα επιτόκια θα παρέμεναν «υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».

Βέβαια, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που πιστεύουν ότι οι χρηματιστηριακές αγορές τώρα τιμολογούν με υπερβολική αισιοδοξία ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να κινείται χαμηλότερα χωρίς η οικονομία των ΗΠΑ να διολισθήσει σε ύφεση. «Θα περίμενα ότι μέρος της ευφορίας γύρω από τις μειώσεις επιτοκίων θα αρχίσει να σβήνει το νέο έτος», δήλωσε ο Greg Peters, συνδιευθυντής επενδύσεων στο PGIM Fixed Income.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street