![Χρηματιστήριο Αθηνών: Μικρές αγοραστικές κινήσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/10/xrimatistirio.jpg)
Πέριξ των 1.290 μονάδων δείχνει να θέλει να ολοκληρώσει το έτος το Xρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και συντηρεί το θετικό του πρόσημο και έχει τη συναλλακτική ορμή που χρειάζεται προκειμένου να κινηθεί αποφασιστικά υψηλότερα.
Χρηματιστήριο Αθηνών:Trading πέριξ των 1.290 μονάδων
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,35% στις 1.290,12 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 18,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 5,8 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,29% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 3.110,76 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδη 0,42% στις 1.054,02 μονάδες.
Δεκέμβριος συσσώρευσης
Ο Δεκέμβριος ολοκληρώνεται με θετικά πρόσημα σε μια αγορά που ευλόγως εμφάνισε κάποια σημάδια κόπωσης από ένα εξαιρετικό δεύτερο τρίμηνο του έτους. Η αγορά προήλθε από έναν εκρηκτικό Νοέμβριο που αποκατέστησε αρκετές από τις υπερβολές της διόρθωσης που προηγήθηκε, έως τις 1.105 μονάδες, με τη στασιμότητα του Δεκεμβρίου να δίνει τη δυνατότητα για τις αναδιαρθρώσεις των χαρτοφυλακίων που παραδοσιακά συμβαίνουν όταν οι μετοχικές αλλαγές σε δεικτοβαρείς τίτλους (όπως οι τράπεζες) μεταβάλουν τις προοπτικές.
Στις αναδιαρθρώσεις των θέσεων αυτές, δεν είναι λίγα τα χαρτοφυλάκια που συνεκτιμώντας την “πρωταθληματική” χρόνια αποδόσεων στον Γενικό Δείκτη, εύλογα ίσως αναμένουν χαμηλότερα επίπεδα εισόδου και ενίσχυσης θέσεων. Άλλωστε, το δύσκολο τρίμηνο Αυγούστου – Οκτωβρίου υπενθύμισε στην εγχώρια κοινότητα ότι οι αγορές δεν είναι one-way και ότι οι κατοχύρωση κερδών θα πρέπει να είναι στους σχεδιασμούς της νέας χρονιάς.
Άλλωστε, οι προοπτικές της νέας χρονιάς, τόσο στο μέτωπο των επιδόσεων της οικονομίας όσο και των εταιρικών αποτελεσμάτων, είναι θετικές, αλλά υπό την αίρεση ότι και το διεθνές κλίμα θα παραμείνει υποστηρικτικό. Στο εξωτερικό η χρονιά που έρχεται έχει πλέον ενσωματωμένη την προσδοκία μείωσης των επιτοκίων από το δεύτερο εξάμηνο. Οι κεντρικές τράπεζες ωστόσο δεν δεσμεύονται από τις εκτιμήσεις των αγορών και θα παραμείνουν προσηλωμένες στην αυστηρή παρακολούθηση των μεταβολών του πληθωρισμού. Μια άλλη αβεβαιότητα η οποία θα έρθει σιγά σιγά στο προσκήνιο είναι οι εκλογές που θα διεξαχθούν σε ευαίσθητες γεωγραφικές ζώνες αλλά και σημαντικές οικονομίες (Ευρώπη, ΗΠΑ, κλπ), οι οποίες είναι πιθανόν θα είναι και οι βασικοί φορείς μεταβλητότητας για τις αγορές, με το ΧΑ να μην αποτελεί εξαίρεση.
Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, Autohellas και Λάμδα σημειώνουν κέρδη 1,56% και 1,50% αντίστοιχα, με τις Εθνική, Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ, Coca Cola, Cenergy, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ, ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ, Eurobank, Σαράντης, Τιτάν, ΟΠΑΠ, Quest, Alpha bank και Πειραιώς να κινούνται ήπια ανοδικά.
Χωρίς μεταβολή είναι οι Jumbo, Aegean, Τέρνα Ενεργειακή και ΕΛΧΑ, με την Motor Oil να είναι στο -0,50% και τον Μυτιληναίο σοτ -0,27%.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Χρηματιστήριο Αθηνών: «Ante» 1.600 μονάδων – Έκρηξη τζίρου με ράλι στα «βαριά» χαρτιά](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/03/xrimatistirio-768x513-1-600x401.jpg)
«Ante portas» οι 1.600 μονάδες στο ΧΑ – Έκρηξη τζίρου με ράλι στα βαριά χαρτιά
Η αγορά βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2011 (28/3 - 1.611,51 μονάδες), με τη δυναμική πλέον να είναι κάτι παραπάνω από ισχυρή, όπως μαρτυρά και η «έκρηξη» τζίρου πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ
![Χρηματιστήριο Αθηνών: «Πετάει» προς τις 1.600 μονάδες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/08/xrimatistirio4-600x400.jpg)
«Πετάει» προς τις 1.600 μονάδες ο Γενικός Δείκτης - Συνωστίζονται οι αγοραστές
Το χρηματιστήριο Αθηνών προσεγγίζει πλέον και τη ζώνη των 1.600 μονάδων, θέτοντας τις βάσεις για να βρεθεί για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια σε νέο καθοριστικό «σκαλοπάτι».
![Χρηματιστήριο Αθηνών: Με οδηγό την Coca Cola που σημειώνει άλμα άνω του 5%](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/xa3-600x400.jpg)
Με άλμα άνω του 5% η Coca Cola οδηγεί τον γενικό δείκτη προς τις 1.580 μονάδες
Με τα αποτελέσματα του 2024 να έχουν ικανοποιήσει, και με το παραπάνω, την αγορά, όπως και το μέρισμα του 1,03 ευρώ, η μετοχή της Coca Cola κάνει ένα ισχυρό ράλι ανόδου στο Χρηματιστήριο Αθηνών
![Χρηματιστήριο Αθηνών: Ξέσπασε στις δημοπρασίες το ΧΑ – Με κέρδη πάνω από τις 1.560 μονάδες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/12_02_ot_neoXA25-600x352.png)
Ξέσπασε στις δημοπρασίες το ΧΑ - Με κέρδη πάνω από τις 1.560 μονάδες
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,03% στις 3.814,54 μονάδες - Ποιοι ξεχώρισαν στο ταμπλό
![Χρηματιστήριο Αθηνών: Καθήλωση των δεικτοβαρών πέριξ των 1.550 μονάδων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/xrimatistirio-768x512-1-600x400.jpg)
Καθηλώνουν οι δεικτοβαρείς το ΧΑ πέριξ των 1.550 μονάδων
Η διόρθωση ορισμένων δεικτοβαρών τίτλων στο Χρηματιστήριο Αθηνών επιβαρύνει τη γενική εικόνα
![AXIA: Συνέχεια στις ισχυρές επιδόσεις αναμένει από την Τράπεζα Κύπρου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/11/trapeza-kyprou-600x400.jpg)
AXIA για Τράπεζα Κύπρου: Αναμένει ισχυρές επιδόσεις - Πού να εστιάσουν οι επενδυτές
Η ΑΧΙΑ επίσης αναμένει ότι τα καθαρά έσοδα από προμήθειες θα παραμείνουν σε γενικές γραμμές παρόμοια με το προηγούμενο τρίμηνο
![Χρηματιστήριο Αθηνών: Με αυξημένο τζίρο το βήμα σημειωτόν](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/xrimatistirio-768x513-1-600x401.jpg)
Με αυξημένο τζίρο το βήμα σημειωτόν του ΧΑ
Η αγορά βρίσκεται σε μια διαδικασία συγκέντρωσης δυνάμεων και αφομοίωσης των επιπέδων πριν μπει στο επόμενο σκέλος της κίνησής της
![Κεφαλαιαγορά: Στο μικροσκόπιο των χρηματιστών το νομοσχέδιο Χατζηδάκη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/thumbnail_stocks_agores_merismata_xrimatistirio_shutterstock_-600x414.jpg)
Πώς αξιολογούν στον ΟΤ αναλυτές το ν/σ για την Κεφαλαιαγορά – Οι «angel investors», οι ΑΕΕΑΠ και τα «φωτεινά» σημεία
Οι αναλυτές Νίκος Χρυσοχοΐδης και Σίμος Μαυρουδής αναλύουν στον ΟΤ τα σημεία του νομοσχεδίου για την Κεφαλαιαγορά
![Χρηματιστήριο Αθηνών: Μάχη για τις 1.550 μονάδες – Βουτιά για τον Τιτάνα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/11_02_ot_neoXA25-600x352.png)
Μάχη για τις 1.550 μονάδες έδωσε το ΧΑ - Bουτιά για τον Τιτάνα
Αν και δε λείπει η επιφυλακτικότητα το ΧΑ έχει καταφέρει να παραμείνει πάνω από τις 1.550 μονάδες
![Χρηματιστήριο Αθηνών: Μάχες πάνω στις 1.550 μονάδες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/xrimat-768x510-1-600x398.jpg)
Μάχες πάνω στις 1.550 μονάδες δίνει το ΧΑ
Η αγορά δεν μπορεί να ξεφύγει από τη ζώνη των 1.550 μονάδων, καθώς φαίνεται ότι πρέπει να περάσει από τον σκόπελο της αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίων